Kā mazu dzīvokli padarīt lielāku: ieteikumi interjera maiņai

Ja dzīvokļa kvadratūra ir neliela, bet gribas vairāk plašuma, to var panākt, ieviešot gudras izmaiņas interjerā – telpu noformējumā un izkārtojumā.

Nenoliedzami – plašums un gaišums ir modē, turklāt, tā vien šķiet, ka uz palikšanu. Ne visiem iespējams atļauties plašu privātmāju vai dzīvokli ar 100m2 platību, kurā teju iespējams braukāt ar skrituļdēli, taču vienmēr ir iespējams uzlabot un tīkamāku padarīt savu šībrīža dzīves telpu. Ja dzīvo nelielā – 50-60m2 izmēra dzīvoklī un pietrūkst plašuma sajūtas, to ir iespējams radīt, ieviešot kosmētiskas pārmaiņas un pielāgojot interjeru.

Ja Tev pieder tipisks divistabu vai trīsistabu dzīvoklis, kura kvadratūra nepārsniedz 60m2, turklāt visas telpas ir cita no citas atdalītas, katrai telpai atvēlētā kvadratūra ir pavisam neliela. Ja dzīvoklis neatrodas jauna tipa ēkā, tad, visticamāk, virtuve ir nodalīta no dzīvojamās istabas, un, iespējams, pat dzīvojamo istabu no virtuves un priekštelpas atdala durvis. Šāds plānojums rokrokā ar lielu mēbeļu daudzumu un, iespējams, salīdzinoši nelieliem logiem var radīt visai klaustrofobisku sajūtu. Ko iesākt?

gaiša viesistaba

Telpu apvienošana – lai top vieta!

Ja dzīvo sērijveida daudzdzīvokļu projekta ēkā (tā var būt Staļina, Hruščova, Brežņeva, čehu projekta u.c. ēkas), virtuve tipiski ir nodalīta no dzīvojamās istabas, turklāt telpu lielākajā daļā gadījumu samazina arī šaurs un tumšs koridors, kurš aizved līdz citām dzīvojamām telpām. Koridoram neko daudz nepadarīsi, taču lielisks veids, kā palielināt apdzīvojamo telpu un morāli “atsvaidzināt” savu dzīvokli, ir virtuves un dzīvojamās istabas apvienošana.

Ne par velti lielā daļā jauno daudzdzīvokļu ēku pieejami dzīvokļi, kuros virtuve un dzīvojamā istaba jau sākotnēji apvienota vienā telpā. Tāpat pieejami arī studijas tipa dzīvokļi, kuros viena vienīgā telpa izmantota gudri un pārdomāti, lai tajā būtu iespējams integrēt gan virtuvi, gan dzīvojamo telpu, gan guļamistabai paredzētu “stūrīti”. Ideja ir moderna, mūsdienu dzīvesstilam draudzīga, turklāt telpu palielinās gan faktiski, gan vizuāli, sniedzot lielāku pārskatāmību un vairāk gaismas.

liela virtuve

Ieguldījums un ieguvums

Ideju par dzīvojamās istabas un virtuves apvienošanu iespējams realizēt, pilnībā vai daļēji atbrīvojoties no vienas sienas, kas telpas savieno. Šāds solis, nešaubīgi, ir iepriekš jāsaskaņo ar būvvaldi, jo sienas nojaukšana ietilpst dzīvokļa pārplānošanā, un jāpārliecinās, vai remonta darbu laikā netiks skartas nesošās sienas. Teorētiski ir iespējams dzīvokli pārplānot arī ar iejaukšanos nesošo sienu konstrukcijās, bet šajā gadījumā likumiskā procedūra būs sarežģītāka – būs ne tikai jāsaņem atļauja no būvvaldes, bet arī jāizstrādā nopietns būvprojekts.

Un tomēr – šāds ieguldījums ir tā vērts, jo šo divu nosacīti nelielo telpu apvienošanai ir potenciāls būtiski uzlabot dzīvokļa iemītnieku dzīves kvalitāti. Ir pagājuši tie laiki, kad ģimenes māte vēlētos gatavot ēdienreizes viena pati virtuvē, turklāt mazā virtuvē, lai cik omulīgā, ilgstoši uzkavēties un baudīt ēdienreizes būs ne visai patīkami. Apvienojot virtuvi ar dzīvojamo istabu, ģimenei ir iespēja patīkamāk pavadīt kopā vairāk laika nepiespiestā atmosfērā – neviens nav izolēts, un ēdienreizes var baudīt nesteidzoties.

Tāpat šādu pārmaiņu ieviešana var dot iespēju atbrīvoties no nevajadzīgām mēbelēm – iespējams, ka iepriekš nelielajās telpās bija pat katrā savs ēdamgalds vai krēsli, kurus nu var aizstāt ar tikai vienu komplektu. Jāņem vērā gan, ka šāds moderns atvērtā tipa plānojums prasa arī virtuves iekārtu pielāgošanu – ja virtuvē bijusi gazes plīts, to būtu ieteicams aizvietot ar elektrisko plīti ar tvaiku nosūcēju, lai kopējā telpā pēc gatavošanas nesaglabātos ēdiena aromāts.

pāris gatavo ēst

Mēbeļu maiņa – mazāk ir vairāk

Iespējams, ka noteiktā situācijā telpu apvienošana nav pieejams risinājums. Tomēr nevajag pārmaiņām atmest ar roku – ir arī citi, mazāk invazīvi veidi, kā telpu vizuāli un faktiski paplašināt. Apskati telpas savā dzīvoklī ar kritisku skatienu – kādas mēbeles tajās atrodas un kā tās ir novietotas? Reizēm telpu vizuāli palielināt un padarīt ērtāku iespējams, vienkārši pārvietojot mēbeles. Dzīvojamā istaba nereti ir lielākais “vainīgais” – mēbeļu ir vai nu par daudz, vai tās novietotas ne tik pārdomāti, kā gribētos, vai varbūt – abi!

Parasti dzīvojamā istabā atrodas televizors, dīvāns, kafijas galdiņš un grāmatu plaukts vai sekcija. Kritiski palūkojies uz katru no šiem objektiem: vai dīvāns ir pareizās formas un lieluma, vai tas ir novietots tā, lai telpā paliktu pēc iespējas vairāk brīvas vietas? Iespējams, jau sen esi vēlējies atbrīvoties no nemodernā stūra dīvāna, kas aizņem daudz vietas, bet kura stūri teju neviens vairs neizmanto sēdēšanai? Varbūt kafijas galdiņš ir par lielu, un pietiktu arī ar mazāku, vai varbūt – tas vispār nav vajadzīgs? Un varbūt milzīgo sekciju ar veselu virsmu, kas paredzēta maziem, nevajadzīgiem nieciņiem var aizvietot ar ērtu iebūvēto skapi, kurš aizņem daudz mazāk vietas un kurā var noslēpt visu lieko?

Kredīts mēbelēm

Tāpat vajag izvērtēt arī mēbeles citās telpās – guļamistabās un virtuvē. Bērna vai jaunieša guļamistabā divguļamās vai pat vienguļamās gultas vietā labi iederēsies saliekams dīvāns. Ja pieaugušie visbiežāk guļamistabā pavada tikai nakti, tad bērniem un jauniešiem nepieciešama vieta rotaļām un mācību galdam. Tāpat saliekamais dīvāns noderēs, kad viesosies draugi – lai visiem ir, kur piesēst. Pieaugušo guļamistabā vērts izsvērt vislielākās mēbeles – gultas novietojumu. Iespējams, telpu var padarīt ērtāku tik vien kā pārbīdot gultu un naktsskapīšus.

pelēks dīvāns

Plašuma īstā krāsa

Nav noslēpums, ka vizuālu plašuma efektu var panākt arī ar krāsām. Iespējams, lai “palielinātu” dzīvokli, pietiek vien tajā nokrāsot sienas? Ja baltas šķiet par garlaicīgu, izvēlies kādu citu gaišu toni – perlamutra, gaiši pelēku, smilškrāsas. Galvenais, lai sienas nebūtu tumšas vai izraibinātas dažādiem rakstiem, kas vizuāli samazina telpu, nospiež tajā esošos. Papildu gaišums no sienām palīdzēs arī tad, ja logi nav tie lielākie. Gaišām vai vismaz vienkrāsainām vajadzētu būt arī mēbelēm. Ja ļoti patīk krāsas un košums, tos tomēr ieteicams atstāt maziem un interesantiem akcentiem, ne sienām vai lielām mēbelēm. Lakonisks un minimāls izskats telpai noteikti piešķirs izteiktāku tīrības un plašuma sajūtu.

balta ķieģeļu siena

Atbrīvot telpu, lai uzelpotu

Reizēm, lai kā mēs censtos pārbīdīt mēbeles un atrast lietām īsto vietu, top skaidrs – lietu vienkārši ir par daudz! Ja izdodas veikt lielākas pārmaiņas, piemēram, izņemt sienu, kas atdala telpas, dažas mēbeles gluži vienkārši zaudē lietderību, un no tām atbrīvoties ir vienkārši. Bet citreiz tam jāpieiet kritiskāk – jāizvērtē, vai atbrīvošanās no kāda priekšmeta nepalīdzēs paplašināt telpu un padarīt to ērtāku un patīkamāku. Iespējams, telpā atrodas kāds mums mīļš, bet teju vai ikdienā traucējošs priekšmets – liela puķu vāze vai auduma maiss sēdēšanai, kurā jau gadiem neviens nesēž. Šādā gadījumā nevajag priekšmetu žēlot un taupīt – labāk atbrīvot vietu ērtākai dzīvei plašākā un patīkamākā telpā!

blata istaba

Dažas izmaiņas, piemēram, atbrīvošanos no liekā vai mēbeļu pārvietošanu iespējams veikt pilnīgi par brīvu. Dažām nepieciešams neliels ieguldījums, piemēram, sienu pārkrāsošanai vai pāris jaunu mēbeļu iegādei. Bet, ja nepieciešams iegādāties vairāk jaunu mēbeļu, virtuves iekārtu vai veikt vērā ņemamus remonta darbus, apvienojot vairākas telpas dzīvoklī, nepieciešamo summu iespējams saņemt kā patēriņa kredītu, piemēram, no kompānijas Incredit piedāvāto pakalpojumu klāsta.

Rakstā izmantotie foto avoti: www.unsplash.com

Lasi arī citus noderīgus bloga rakstus, kurus atradīsi šeit: Incredit blogs

Patika raksts? Novērtē!
Reitings: 3/5 (2 balsojumi)
Kā mazu dzīvokli padarīt lielāku: ieteikumi telpas un interjera maiņai
Vēlies saņemt vairāk interesantus rakstus?
SIA InCREDIT GROUP ir Rietumu Bankas meitas uzņēmums.
Speciāla atļauja patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniegšanai Nr. NK-2016-018.
© 2011-2024 Incredit
Kr.Barona 130 k4, Rīga LV-1012 Visas tiesības aizsargātas