Mākslīgais intelekts: palīgs vai drauds?

Mākslīgā intelekta koncepcija radās 1956. gadā, un kopš tā laika tas turpina nepārtraukti attīstīties. Šī tehnoloģija piesaista un vienlaikus biedē: mākslīgā intelekta iespējas ir plašas, taču cilvēce vēl neapzinās visu šo iespēju daudzveidību. Kas notiek mākslīgā intelekta jomā šodien un ko mēs varam sagaidīt rīt?

Kā darbojas mākslīgais intelekts?

Mākslīgais intelekts ir datorzinātņu joma, kas pēta tādu sistēmu izveidi, kuras spēj veikt uzdevumus, kuru izpildei parasti nepieciešams cilvēka intelekts. Mākslīgais intelekts ļauj datoriem analizēt datus, atpazīt attēlus, apstrādāt dabisko valodu un pieņemt lēmumus. Viens no galvenajiem mākslīgā intelekta uzdevumiem ir izveidot mašīnmācīšanās algoritmus, kas ļauj datoriem mācīties no liela datu apjoma.

Mākslīgais intelekts tiek izmantots dažādās jomās, tostarp medicīnā, ražošanā, finansēs, transportā un izglītībā. Viens no pazīstamākajiem mākslīgā intelekta piemēriem ir IBM Watson sistēma, ko izmanto medicīnā, lai diagnosticētu un ārstētu dažādas slimības.

Mākslīgo intelektu var izmantot, lai izveidotu dažādas sistēmas, piemēram, ekspertu sistēmas, neironu tīklus un robotus. Līdz ar mākslīgā intelekta attīstību rodas jaunas iespējas radīt efektīvākas un drošākas sistēmas.

mākslīgais intelekts

Mākslīgais intelekts finansēs

Mākslīgais intelekts tiek izmantots finanšu jomā, lai automatizētu procesus, optimizētu lēmumus un uzlabotu datu analīzes precizitāti. Lūk, daži no veidiem, kā mākslīgais intelekts tiek izmantots finanšu jomā.

Tērzēšanas roboti jeb čat-boti: mākslīgais intelekts tiek izmantots, lai radītu robotizētus konsultantus, kas dod padomus  par ieguldījumiem, pamatojoties uz tirgus datu analīzi un klienta individuālajām vajadzībām. Mūsdienu robotizēti asistenti arī ir veidoti, izmantojot mākslīgo intelektu, lai atbildētu uz biežāk uzdotajiem klientu jautājumiem un risinātu pamatproblēmas. Kasisto ir viena no platformām, ar kuras palīdzību var ieviest finanšu tērzēšanas robotu.

Kredītriska un datu analīze: kredītriska analīze ļauj bankām un aizdevējiem īsākā laikā pieņemt precīzākus lēmumus par aizdevumu piešķiršanu. Turklāt mākslīgais intelekts spēj analizēt lielus datu apjomus, kas ļauj atklāt slēptos modeļus un prognozēt nākotnes tendences tirgū. Viena no platformām, kas piedāvā šādu risinājumu, ir DataRobot.

Krāpšanas apkarošana: mākslīgais intelekts palīdz apkarot krāpšanu un novērst tādus finanšu noziegumus kā naudas atmazgāšana un identitātes zādzība. Piemēram, Symphony AyasdiAI palīdz apkarot naudas atmazgāšanu un krāpšanu.

Darījumu optimizācija: mākslīgo intelektu var izmantot, lai optimizētu darbības banku nozarē, piemēram, krājumu pārvaldību un aizdevumu pieteikumu procesu automatizāciju.

kredīta pieteikums

Šie ir tikai daži piemēri, kā mākslīgais intelekts tiek izmantots finanšu nozarē. Izmantojot mākslīgo intelektu, finanšu pakalpojumu uzņēmumi var uzlabot savu darbību un piedāvājumu efektivitāti, kā arī klientu apkalpošanas līmeni.

Mākslīgais intelekts citās jomās

Mēs saskaramies ar mākslīgā intelekta darbību savā ikdienas dzīvē, paši to neapzinoties.

Automašīnas. Automobiļu ražotāji izmanto mākslīgo intelektu, lai izveidotu modernas navigācijas un autopilota sistēmas. Piemēram, Tesla savos automobiļos izmanto mākslīgo intelektu, lai kontrolētu autopilota un drošības sistēmas. Šīs sistēmas izmanto kameras, radarus un citus sensorus, lai iegūtu informāciju par satiksmes apstākļiem un citiem objektiem automašīnas apkārtnē. Pēc tam, izmantojot mašīnmācīšanās un dziļās mācīšanās algoritmus, mākslīgā intelekta sistēmas analizē šo informāciju un pieņem lēmumus par braukšanu, piemēram, par apstāšanos pie sarkanās gaismas, attāluma ievērošanu no citiem automobiļiem, joslu maiņu un citiem manevriem.

Filmas. Mūsdienās ir grūti iedomāties filmas bez datorgrafikas. Mītiski radījumi, episkas kaujas, kosmosa piedzīvojumi – šāda veida ainas tiek filmētas, izmantojot datorgrafiku. Piemēram, Golaem programmatūra palīdz veidot masveida ainas filmās un datorspēlēs. Turklāt ir programmas, kas var automātiski rediģēt filmas, tādējādi vienkāršojot un paātrinot to izveides procesu.

Māksla. Neironu tīkli jau spēj ģenerēt attēlus, mākslinieciskus tekstus un mūziku. Šādu darbu piemēri:

  • "Edmonda de Belamī portrets" – glezna, ko radījusi mākslinieku un inženieru komanda no Obvious, izmantojot ģeneratīvos un adversāros tīklus;
  • "Daddy"s Car" ir dziesma, ko, izmantojot mākslīgo intelektu, radījusi Sony CSL. Dziesma tika sarakstīta The Beatles stilā, un dziesmas teksts tika ģenerēts, izmantojot neironu tīklus;
  • "1 the Road" ir romāns, kas sarakstīts, izmantojot neironu tīklus un mašīnmācīšanās algoritmus. Romāns tika radīts, izmantojot programmatūru, kas analizēja vairāk nekā 30 000 grāmatu, lai saprastu, kā vislabāk rakstīt konkrēta žanra darbus.

robots darbā

Pagaidām mākslīgais intelekts mācās uz jau esošajiem cilvēku radītajiem darbiem un pieprasa cilvēku atbalstu. Piemēram, nav nevienas grāmatas, kuru pilnībā būtu sarakstījis mākslīgais intelekts. Tomēr jau tagad neironu tīkli spēj radīt labus tekstus, piemēram, rakstus.

Tā 2022. gada novembrī lielu rezonansi interneta lietotāju vidū izraisīja projekts ChatGPT. Tērzēšanas robots spēj uzturēt dialogu un saskaņoti atbildēt vairākās valodās, tostarp latviešu valodā, kā arī veidot rakstus un atlasīt materiālus. Interesants fakts: iepriekš minētos mākslīgā intelekta izmantošanas piemērus mākslā atlasīja tieši ChatGPT serviss.

Vai mākslīgais intelekts ir drauds?

Mākslīgais intelekts pats par sevi nav bīstams. Tomēr tā nepareiza lietošana vai ļaunprātīga izmantošana var radīt briesmas un negatīvas sekas.

Piemēram, autonomās ieroču sistēmas var kļūt par drošības risku, ja tās tiek izmantotas nepareizi vai neētiski. Privātums un konfidencialitāte var tikt apdraudēti, ja mākslīgais intelekts tiek izmantots nelikumīgai personas datu vākšanai. Tādējādi mākslīgā intelekta radīto kaitējumu var uzskatīt par netiešu, jo mākslīgā intelekta apmācīšana un izmantošana ir pilnībā atkarīga no cilvēkiem, kas to izstrādā un izmanto.

Vēl viens potenciāls draudu avots varētu būt pārāk liela paļaušanās uz mākslīgo intelektu kritiskās jomās, piemēram, medicīnā vai aviācijas nozarē. Ja mākslīgā intelekta sistēma nedarbojas vai ir pakļauta hakeru uzlaušanai, tam var būt nopietnas sekas.

Pareiza mākslīgā intelekta attīstība un izmantošana var sniegt ievērojamu labumu daudzās jomās, tostarp medicīnā, zinātnē, tehnoloģijās un citās.

Ko mēs varam sagaidīt no mākslīgā intelekta nākotnē?

Mākslīgais intelekts turpinās attīstīties un būtiski mainīs dažādas dzīves jomas. Dažas no svarīgākajām un interesantākajām mākslīgā intelekta attīstības jomām nākotnē varētu būt:

  1. autonomu sistēmu un robotikas izstrāde, kas spēs strādāt līdzās cilvēkiem reālā vidē un veikt sarežģītus uzdevumus, tādējādi atvieglojot cilvēku dzīvi un ļaujot viņiem izvairīties no darba bīstamos apstākļos;
  1. mākslīgā intelekta izmantošana medicīnā un biotehnoloģijā, lai uzlabotu dažādu slimību diagnostiku un ārstēšanu;
  2. mākslīgā intelekta izmantošana, lai veicinātu autonomas transporta sistēmas, piemēram, pašbraucošas automašīnas, kas var uzlabot drošību un komfortu uz ceļiem;
  3. mākslīgā intelekta attīstīšana kosmosa pētniecībā, kas var palīdzēt mums labāk izprast mūsu Visumu un izstrādāt jaunas tehnoloģijas kosmosa izpētei;
  4. mākslīgā intelekta izmantošana, lai radītu jaunus materiālus, jaunus enerģijas veidus, jaunas atkritumu savākšanas un pārstrādes tehnoloģijas;
  5. mākslīgā intelekta izmantošana sociālo un vides problēmu risināšanai, piemēram, nabadzības, bada, klimata pārmaiņu problēmas utt.

Mākslīgā intelekta nākotne varētu būt ļoti daudzveidīga un aizraujoša, un mēs varam sagaidīt, ka tam būs arvien lielāka nozīme mūsu dzīvē un ikdienas lietās. Tomēr ir svarīgi attīstīt mākslīgo intelektu, ņemot vērā morāles un ētikas apsvērumus, lai tas sniegtu maksimālu labumu un novērstu iespējamos draudus.

robots un cilvēks

Sadarbība ar Incredit

Incredit ir uzņēmums, kas veiksmīgi darbojas finanšu pakalpojumu sniegšanā Latvijas iedzīvotājiem jau 12 gadus, kuru laikā spējis kļūt par vienu no līderiem patēriņa kreditēšanas jomā, ar vairāk nekā 200 000 apmierinātu klientu.

Šo un citus interesantus un noderīgus rakstus par šībrīža aktualitātēm, kā arī vienmēr svarīgām tēmām, piedāvā uzņēmums Incredit. Ja nonācāt situācijā, kad nepieciešami papildus naudas līdzekļi, vajadzīgo summu vai daļu no tās varat ērti saņemt kā patēriņa kredītu, piemēram, no kompānijas Incredit piedāvāto pakalpojumu klāsta.

Pirms aizņemies, rūpīgi izvērtē savu finansiālo situāciju un spēju aizņēmumu laikus atdot, kā arī rūpīgi izplāno aizņēmuma atdošanu.


Rakstā izmantotie foto avoti: www.unsplash.com www.pexels.com
Patika raksts? Novērtē!
Reitings: 5/5 (1 balsojumi)
Mākslīgais intelekts - mūsdienu realitāte
Vēlies saņemt vairāk interesantus rakstus?
SIA InCREDIT GROUP ir Rietumu Bankas meitas uzņēmums.
Speciāla atļauja patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniegšanai Nr. NK-2016-018.
© 2011-2024 Incredit
Kr.Barona 130 k4, Rīga LV-1012 Visas tiesības aizsargātas