Kalnu slēpošanas kūrorti Eiropā. Uz kurieni doties slēpot no Rīgas?

Uz kuriem kalnu slēpošanas kūrortiem Eiropā ir vērts doties šoziem, lai izbaudītu ziemas priekus? Izvēlies atbilstoši vajadzībām un rocībai!

Reti kura vaļasprieka piekritēji ir tik kaislīgi par savu aizraušanos kā slēpotāji. Sezonai sākoties, slēpotāju pēdas sāk “niezēt”, un WhatsApp aplikācijā tiek meklētas atbilstošo domubiedru grupu sarakstes no pagājušā gada, lai sāktu plānot kārtējo piedzīvojumu. Dažs labs, protams, jau ir atradis “savu” īsto vietiņu – slēpošanas kūrortu, kurā atgriezties gadu no gada, tāpat arī kompāniju, ar kuru kopā doties atkārtotos braucienos.

Taču, ja šis ir pirmais gads, kad esi ieplānojis (vai pierunāts) apgūt slēpošanu vai “atsvaidzināt” prasmes kādā no slēpošanas kūrortiem Eiropā, ir vērts noskaidrot, kas jauns (vai, tieši otrādi, kas drošs un pārbaudīts) kūrortu pasaulē. Vēlreiz apkārt palūkoties par ļaunu nenāks arī pieredzējušiem slēpotājiem – lai cik gan ērta nešķistu “iestaigātā” taciņa, kāpēc neizmēģināt ko jaunu?

Eiropā atrodami visdažādākie kalnu slēpošanas kūrorti – gan Latvijai tuvāki, gan no Latvijas tālāki, cenas ziņā pieejamāki un tāpat arī ekskluzīvāki. Atšķiras arī to infrastruktūra – citi kūrorti atrodas tuvāk lielākām pilsētām un vieglāk pieejami ar dažādiem transportiem, citiem “pieplacis” vien mazs, ekskluzīvs ciematiņš ar pāris viesnīcām, kurās numuriņus jārezervē pavisam laicīgi.

Protams, bešā nepaliksi arī pēdējā brīdi, bet tad, iespējams, nāksies ņemt to, kas palicis pāri vai maksāt dārgāk. Lasi par to, kā plānot slēpošanas kūrorta apmeklējumu, un uzzini vairāk arī par dažādiem atšķirīgiem slēpošanas galamērķiem Eiropā!

kalnu slēpotājs

Plānošana – braucēju vecums un pieredzes līmenis

Slēpošanas sezona ir tikko sākusies – Eiropā tā parasti ilgst no novembra beigām līdz pat aprīļa vidum, tāpēc, ja plāno doties slēpot pēc Jaunā gada, laika, lai sagatavotos, ir atliku likām. Taču, iespējams, uz slēpēm vēlies pagūt nosvinēt Ziemassvētkus vai uz sniegoto kalnu fona dzert šampanieti Vecgada vakarā. Tu, protams, neesi tāds vienīgais – aizvien vairāk slēpot gribētāju ierasto sēdēšanu pie galda radu lokā mēdz nomainīt pret aktīvākām svinēšanas alternatīvām. Ar ko jārēķinās, plānojot slēpošanas kūrorta apmeklējumu?

Izvēloties slēpošanas kūrortu, jāņem vērā brauciena dalībnieku spēju līmenis – vairāku iemeslu dēļ. Pirmkārt, ja Tu un pārējie brauciena dalībnieki esat iesācēji slēpošanā, nav vērts pirmajā reizē izvēlēties dārgu un ekskluzīvu kūrortu, kura piedāvātos ar slēpošanu saistītos pakalpojumus pilnībā spēs novērtēt tikai profesionāli slēpotāji. Šādus kūrortus labāk atstāt priekšdienām, kad spēju līmenis ļaus gūt labumu no dažādajām piedāvājumā esošajām ekstrām.

Tāpat, ja ceļojumā dodas vairākas ģimenes ar bērniem, jāizvēlas atbilstošs kūrorts, kurā padomāts arī par bērnu vajadzībām. Tādā būs ne tikai bērniem piemērotas trases, bet nereti arī citas bērniem paredzētas ziemas izklaides. Ja grupa, ar kuru ceļosi, ir liela, un tajā ir lielāks bērnu bariņš, vērts iepriekš noskaidrot, kādas bērnu un bērnu grupu slēpošanas apmācības tiek piedāvātas konkrētajā kūrortā. Tas sniegs iespēju visiem izbaudīt pilnvērtīgu atpūtu – katram pēc spējām un vajadzībām.

slēpošana ar bērnu

Kā nokļūt kūrortā – braukt vai lidot?

Uz slēpošanas kūrortiem apmeklētāji visbiežāk izvēlas doties ar automašīnu, galvenokārt, tāpēc, ka līdzi nepieciešams ņemt slēpošanai paredzēto inventāru un apģērbu. Lielākoties gan kūrortos slēpes un slēpju zābakus iespējams noīrēt. Šis ir lielisks variants slēpotājiem iesācējiem, lai, piemēram, gadījumā, ja slēpošana tomēr neiet pie sirds, nav jādomā, ko iesākt ar pilno inventāra komplektu, par kuru samaksāta vērā ņemama naudas summa.

Taču, pat ja daļu ekipējuma plāno izīrēt, arī slēpošanai paredzētais apģērbs ir lidmašīnai visai nepiemērots “smagums”, par kura pārvadāšanu nāksies samaksāt krietnu naudas summu papildus lidmašīnas biļetes cenai. Taču arī šajā situācijā var apsēsties un parēķināt – ja dodaties ceļojumā divatā, varbūt tomēr izdevīgāk ir lidot ar lidmašīnu? Bet, tā kā slēpot nereti dodamies lielākā bariņā, tipiskā izvēle ir vairākas automašīnas vai viens busiņš. Ar savu transportu būs vieglāk un ērtāk pārvietoties arī, esot uz vietas. Ja, piemēram, izvēlies apmesties tālāk no paša kūrorta, bet par izdevīgāku cenu, transports lieti noderēs.

kalnu pacēlāji

Kur doties slēpot izdevīgi?

Pirmais galamērķis - Zakopane

Eiropā izslavētākie slēpošanas kūrorti atrodas Šveicē, Francijā un Itālijā Alpu reģionā, taču lielisku pieredzi gūt un aktīvi atpūsties par daudz samērīgāku cenu vari arī tuvāk mājām – iecienītos slēpošanas kūrortos Polijā un Čehijā.

Iecienīts galamērķis Polijā, kuru vērts apmeklēt jebkurā gada laikā, ir Zakopane – Polijas kalnu galvaspilsēta, kas atrodas pašos Polijas dienvidos. Vasaras sezonā Zakopanes apkaimē – Tatros ir iespējams doties kalnu pārgājienos, un, protams, sasniegt arī grūtāk iekarojamas virsotnes, savukārt, ziemas sezonā tā ir īsta slēpotāju paradīze (Zakopani pat mēdz dēvēt par “Polijas ziemas galvaspilsētu”).

Zakopanē vispiemērotākie laikapstākļi slēpošanai ir no janvāra sākuma līdz pat vēlam aprīlim, un slēpotāju iecienītākais kūrorts ir Kasprowy Wierch, kurš slēpotājus uzņem līdz pat maija sākumam. Vēl bez Kasprowy Wierch slēpotāji iecienījuši arī Nosal un Gubałówka Hill slēpošanas trases, bet kopumā Zakopanes apkaimē pieejamas 16 slēpošanas trases, kuras apkalpo 20 pacēlāji.

slēpotājs

Jāņem vērā, ka, lai gan Zakopane ir ideāli piemērota slēpošanai ar ērtu piekļuvi neskaitāmām slēpošanas trasēm, tā ir arī tūristu ļoti iecienīts galamērķis. Ja ar jautru uzdzīvi un cilvēku pūļiem esi “uz Tu”, droši dodies uz Zakopani un izbaudi visu, ko tā piedāvā – gan slēpošanu, gan jautras izklaides, skaļu mūziku, kā arī vietējos ēdienus un kādu stiprāku dzērienu. Taču, ja neesi pūļu cienītājs, un vēlies slēpot relatīvi mierīgos apstākļos, iespējams, Tev piemērotāka būs... Karpača.

zakopane

Otrais galamērķis – Karpača

Ja slēpošana ir galvenais ceļojuma mērķis un vakara izklaides pilsētā esi gatavs atstāt citiem ceļojumiem un situācijām, piemērotāks slēpošanas kūrorts Polijā būs Karpača. Tā atrodas Jelenia Góra novadā un ir viena no nozīmīgākajām slēpošanas, snovborda un kalnu pārgājienu lokācijām valstī. Karpača ir zināma arī kā “spa pilsētiņa”, un to daudzi uzskata par apmeklēšanas vērtu alternatīvu izdaudzinātajiem Alpiem.

Tāpat Karpača, lielākoties, piedāvā iesācējiem draudzīgas un vidēji profesionāliem slēpotājiem piemērotas trases, turklāt kūrorts ir piemērots ģimenēm ar maziem bērniem. Ciematiņa apkaimē ir divas kalnu virsotnes ar lielākām slēpošanas trasēm, taču tām netālu ir arī vairākas zemākas trases visiem slēpošanas spēju līmeņiem.

Karpača

Trešais galamērķis - Černá hora Čehijā

Nedaudz tālāk uz dienvidiem, netālu no Polijas robežas Čehijā slēpotājus sagaida Černá hora (tulkojumā – Melnais kalns). Černá hora slēpotājiem piedāvā līdz pat 3 km garas slēpošanas trases, turklāt šis kūrorts spēj nodrošināt augstas kvalitātes pakalpojumu kā pieredzējušiem slēpotājiem, tā iesācējiem un bērniem. Netālu no pamata trasēm atrodas Formánky parks, kurš paredzēts tieši bērnu apmācībām un arī izklaidei – parkā pieejamas arī cita veida aizraujošas apmācības jautrai laika pavadīšanai sniegā, dažādi šovi, kā arī bērnu pieskatīšana vecāku prombūtnes laikā.

Černá hora piedāvā arī garāko slēpošanas trasi nakts slēpošanai – tā ir 1,6 km gara, turklāt tās pakājē atrodas mājīgs restorāns ar tādu pašu nosaukumu kā trase – Protěž. Tiem, kuri vēlas slēpot Černá hora, ir lieliska iespēja apmesties netālu esošajā ciematiņā - Pec pod Sněžkou (ciematiņš atrodas apmēram 15 km attālumā no kalna). Līdzīgi Karpačai, arī Pec pod Sněžkou ir mazs un mājīgs ciematiņš, kurš piedāvā atelpu no daudzviet citur sastopamās burzmas, un Ziemassvētku periodā apburs ar svētku noskaņu mazajos un mīlīgajos restorānos un kafejnīcās.

černa hora

Kāds dod priekšroku atpūtai slēpošanas kūrortā ziemā, bet cits – ceļojumam uz kādu siltāku galamērķi, lai sasmeltos saules nodrošināto D vitamīnu. Ideālā gadījumā varam gada laikā izbaudīt gan vienu, gan otru. Ja vēlies drīzumā doties ikgadējā slēpošanas braucienā un esi iekrājis daļu ceļojumam vajadzīgās summas, bet joprojām nepieciešams neliels finansiāls atbalsts, vajadzīgo summu vienmēr iespējams saņemt kā patēriņa kredītu ceļojumam no uzņēmuma Incredit piedāvāto pakalpojumu klāsta.

slēpošanas trase

Rakstā izmantotie foto avoti: www.unsplash.com

Patika raksts? Novērtē!
Reitings: 3/5 (5 balsojumi)
Kalnu slēpošanas kūrorti Eiropā. Uz kurieni doties slēpot no Rīgas?
Vēlies saņemt vairāk interesantus rakstus?
SIA InCREDIT GROUP ir Rietumu Bankas meitas uzņēmums.
Speciāla atļauja patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniegšanai Nr. NK-2016-018.
© 2011-2024 Incredit
Kr.Barona 130 k4, Rīga LV-1012 Visas tiesības aizsargātas