Divistabu dzīvokļa remonts – kā aprēķināt gaidāmās izmaksas?

Dzīvokļa remonts ir nopietns lēmums, kuru pieņemot, protams, vēlamies pēc iespējas precīzāk laikus noteikt gaidāmās izmaksas. Kādi faktori jāņem vērā, lai noteiktu nepieciešamo ieguldījumu?

Mūsu dzīves telpai ikdienā ir liela nozīme – vide, kurā uzturamies, atstāj milzīgu iespaidu uz mūsu sajūtām, komfortu un, protams, arī pašapziņu. Ikviens no mums vēlas būt harmonijā ar savu apkārtējo vidi – lai tā atspoguļo mūsu iekšējo pasauli, nomierina, iedvesmo. Mūsu apstākļi, protams, ir dažādi, un nereti šķiet, ka, lai sasniegtu vēlamo rezultātu savas dzīves telpas uzlabošanā, nepietiek līdzekļu un vēl tāls ceļš ejams. Investēt mājokļa remontā bez iekrājumiem vai brīviem līdzekļiem varētu šķist pāragri, tomēr, rūpīgi izplānojot nepieciešamos ieguldījumus, ilgi gaidīto pozitīvu pārmaiņu procesu iespējams sākt jau nekavējoties un pie kārotā mājokļa tikt ātrāk.

smaidoša meitene

Cik plaši remonta darbi ieplānoti?

Sākotnēji ir būtiski saprast, cik plaši remonta darbi esošajam divistabu dzīvoklim nepieciešami. Ja plānots tikai kosmētiskais remonts – jauna grīdas seguma ieklāšana, griestu un sienu nokrāsošana vai jaunu tapešu pielīmēšana, pāris elektrības rozešu nomaiņa, kā arī fiziski vai morāli novecojušu mēbeļu komplektu aizvietošana ar jauniem, remontam nepieciešamā summa būs mazāka un vieglāk aprēķināma. Savukārt, ja plānoti remonta darbi arī “sarežģītākās” telpās kā vannas istaba un virtuve, jārēķinās, ka tā rezultātā izmaksas pieaugs.

Gadījumā, ja veicams vienkāršāks remonts, pastāv iespēja ar visiem darbiem tikt galā pašu spēkiem, bet tas, protams, gan vienkāršākā, gan sarežģītākā situācijā atkarīgs no spējām, veiklības un laika, ko varam atvēlēt remonta darbiem. Pretējā gadījumā jāapzina arī profesionālu palīgu piesaistīšanas izmaksas un jāaprēķina, cik laika reālistiski prasīs plānotā remonta veikšana, lai zinātu, ar kādām papildu izmaksām rēķināties.

Jauna grīdas seguma cena atšķirsies atkarībā no izvēlētā grīdas seguma tipa. Ja plānots ieklāt lamināta segumu, kvalitatīva materiāla cenu diapazons ir sākot no 9,90 eur/m2 līdz aptuveni 35,00 eur/m2 - atkarībā no noslogojuma klases un dizaina. Ja plānots izvēlēties parketa segumu, kas kalpos ilgāk un sniegs arī lielāku estētisko baudījumu, jārēķinās nu jau ar lielākām izmaksām. Ir pieejami trīs tipu parketa segumi – divslāņu, trīsslāņu un masīvais parkets. Izvēloties, piemēram, populārāko – trīsslāņu parketu, kurš ir vairrākkārt renovējams un piemērots arī apsildāmajām grīdām, jārēķinās ar summu, sākot no 20 eur/ m2 līdz pat 150eur/ m2. Savukārt, ja remontu veiksiet paši, sienas un griestu krāsošanas izmaksas sastāda vien špakteles un krāsas vai tapešu (vidēji 20 eur/m) cenas.

meistars liek grīdas

Ja paredzēti plašāki remontdarbi – santehnikas iekārtu un komunikācijas cauruļu maiņa vannasistabā vai virtuvē, flīžu maiņa un jaunu vannas istabas mēbeļu iegāde, izmaksas būs jau lielākas, un, lai darbus paveiktu kvalitatīvi un iekārtas kalpotu ilgi un uzticami, visdrīzāk, bez papildspēkiem neiztikt. Šādā gadījumā būtu ieteicams izvairīties no centieniem remontu veikt “pa lēto” – kvalitatīvs darbs un iekārtas nodrošinās ilgstošu komfortu un ieguldījums pavisam noteikti atmaksāsies!

Vienkāršu taisnstūrveida vannu var iegādāties sākot pat no 80 eur, savukārt tualetes podu – no 60 eur. Cena par sienas vai grīdas flīzēm vannas istabai ir sākot no 12eur/ m2, tā ka kopējā summa, tāpat kā grīdas seguma gadījumā atkarīga no dzīvokļa telpu platības. Arī pietiekami kvalitatīvas virtuves iekārtas cenas mūsdienās ir visai draudzīgas – iekārtu var iegādāties pat sākot no aptuveni 1000 eur! Papildus iekārtai, protams, nepieciešamas arī elektroniskās ierīces – plīts, ledusskapis un citas mēbeles – galds un krēsli, bet, meklējot izdevīgus piedāvājumus (un tomēr arī izvairoties no pārliecīgas taupīšanas “skopais maksā divreiz” gaumē), virtuves remontā iespējams iekļauties pat 3000 eur. Uzmanīgi jāaprēķina arī maksa par meistaru darbu, kas, visdrīzāk, maksās vairāk nekā jebkuras citas atsevišķas vienības iegāde.


gaiša virtuve

Kur vērts ietaupīt, veicot kosmētisko remontu?

Ja zināms, ka būs nepieciešami nopietnāki remontdarbi, piemēram, vannasistabā, kas prasīs lielākus tēriņus, ieguldījuma slogu var mazināt ar mēbeļu izvēli guļamistabai un dzīvojamai istabai. Kur tie laiki, kad piedāvājumā bija tikai milzīgi un smagi stūra dīvāni vai “multifunkcionālas” dzīvojamās istabas iekārtas – sekcijas! Ar tādu populāru mēbeļu un interjera tirdzniecības vietu kā IKEA parādīšanos, gan guļamistabas, gan dzīvojamās istabas un pat virtuves mēbeļu iekārtas iespējams iegādāties par pavisam pievilcīgām cenām, turklāt, iegādājoties dizaineru izstrādātus mēbeļu komplektus ar pievilcīgām krāsu kombinācijām un lakonisku dizainu, “svaigi” izremontētais dzīvoklis kļūs pavisam moderns un iekārojams.

Vienkāršu dzīvojamās istabas dīvānu un tāpat arī sekciju var iegādāties, sākot no 300 eur, bet žurnālgaldiņu – sākot no 25 eur. Šos, relatīvi biežāk maināmos apdares elementus nav jābaidās iegādāties par salīdzinoši lētākām cenām – ir ļoti iespējams, ka mēbeļu “morālā novecošana” notiks ātrāk nekā parādīsies pirmās nopietnās nolietojuma pazīmes, kas liecinātu par to, ka pienācis laiks lūkoties pēc kā jauna. Rūpīgāk jāapsver, vai lētākas iekārtas tiešām ieteicams iegādāties tad, ja runa ir par santehniku, vannas istabas flīzēm (kuras noteikti nevēlēsieties mainīt ik pēc pāris gadiem) vai iebūvētām iekārtām, kuru nomaiņa prasīs daudz invazīvāku iejaukšanos telpā un tās atkārtotu rekonstrukciju. Šajos gadījumos kvalitatīvi un izturīgāki materiāli tiešām atmaksāsies.

moderns kabinets

Dzīve “būvdarbu laukumā”?

Nozīmīgi ir saprast arī, kā vēlaties veikt remontu – vai pašu spēkiem remontēsiet pa vienai dzīvokļa telpai vai arī ērtības un ātruma labad centīsieties visus remonta darbus paveikt vienlaikus? Protams, veikt darbus pakāpeniski un bez strikti noteikta termiņa var šķist ērtāk, taču, pirms darbu uzsākšanas jāapzinās arī tas, ko nozīmē dzīvošana remonta procesā esošā objektā. Vai tiešām iespējams ilgstoši iztikt bez kādas no telpām? Un cik ātri iespējams izremontēt tādas ikdienas dzīvē akūti nepieciešamas telpas kā vannas istaba un virtuve?

Ļoti iespējams, gan psiholoģiski vieglāk, gan ērtāk, it īpaši, ja dzīvokli apdzīvo ģimene ar bērniem, ir remonta laiku pavadīt, dzīvojot citur. Tās, protams, ir papildu izmaksas gadījumā, ja remonta laikā alternatīvā dzīvesvieta jāīrē, un izmaksu ziņā remonts visā dzīvoklī vienlaikus nozīmē to, ka visa summa jāsedz praktiski uzreiz. Taču vienlaikus un ātri paveikts remonts nenoliedzami garantē daudz lielāku komfortu – galu galā, neviens nevēlas ilgstošu laika posmu pavadīt “būvdarbu laukumā” un censties dzīvot savu ikdienas dzīvi.

sienu krasosana

Pirms uzsākam eiroremontu – rēķinām!

Lai izvairītos no lieka stresa un nepatīkamiem pārsteigumiem, pirms dzīvokļa remonta uzsākšanas noteikti nepieciešams rūpīgi un detalizēti izplānot to, kas tieši paredzēts un vajadzīgs. Ja remontu paredzēts veikt pašu spēkiem, atkritīs spekulācija par to, cik tieši izmaksās ārpakalpojums – remonta veicēju darba stundas, jo, kā zināms, darba apjoms procesa gaitā var pamatīgi atšķirties no sākotnēji ieplānotā. Pašu veikta remonta gadījumā jāaprēķina materiālu un mēbeļu izmaksas, bet, protams, vienmēr pastāv iespēja, ka, uzsākot darbus noskaidrojas, ka “šis tas” piemirsies.

Ja remonta darbi tiek pasūtīti pie ārpakalpojuma veicējiem - meistariem, ir vērts iepriekš aprunāties ar citiem, kuriem aiz muguras mājokļa remonta veikšana, un uzklausīt to padomus un ieteikumus. Var saņemt gan vērtīgus ieteikumus par to, ar kuriem meistariem vērts sadarboties, gan, iespējams, atgādinājumus par to, kas piemirsies. Un tomēr, lai cik labi esat sagatavojušies, jāatceras, ka remonta procesa galīgo izmaksu tāme noteikti atšķirsies no sākotnēji sastādītās.

Kredits remontam

Īstais laiks remontam - tagad!

Ja remonts jau ilgstoši plānots un tam iekrāti savi personīgie līdzekļi, var iztikt arī bez papildu finansiālā atbalsta patērtiņa kredīta formā. Taču ir vērts atcerēties, ka pašu aprēķinātajam remonta budžetam vajadzētu pieskaitīt vēl vismaz 10-15% no aprēķinātās summas – tas paredzēts visām neplānotajām izmaksām. Lai nenāktos atteikties no kādas ieceres vai, sliktākajā gadījumā, atstāt kādu remonta procesu nepabeigtu uz nenoteiktu laiku, arī šo nelielo summu vienmēr iespējams saņemt kā patēriņa kredītu no līzinga kompānijas Incredit piedāvāto pakalpojumu klāsta.

Piedāvājums, protams, ir spēkā ne tikai remonta summas starpības nosegšanai. Arī tad, ja šobrīd nav iekrātu personīgo līdzekļu, līdz sakārtota un moderna mājokļa iegūšanai nav ilgstoši jāgaida. Incredit piedāvātais patēriņa kredīts nāks talkā arī tad, ja nepieciešami lielāki naudas līdzekļi visa remonta veikšanai – tas ir lielisks finansiāls atbalsts ar izdevīgu atmaksas termiņu un draudzīgiem, skaidri saprotamiem nosacījumiem.

Īstais laiks, lai kaut ko darītu – tā ir ilūzija. Tāda īstā laika nav, jo, ja tādus meklēsim, vienmēr atradīsies dažādi šķēršļi un iemesli kaut ko nedarīt. Bet, ja vēlamies dzīvot patīkamā un harmoniskā vidē, nav jāgaida. Ar droša un uzticama sadarbības partnera palīdzību, skaistas un modernas mājas, kurās katru dienu vēlēsies atgriezties, ir tikai rokas stiepiena attālumā.

Lasi arī citus noderīgus bloga rakstus, kurus atradīsi šeit: Incredit blogs


sarkanvīns

Rakstā izmantotie foto avoti: www.unsplash.com

Patika raksts? Novērtē!
Reitings: 2/5 (4 balsojumi)
Divistabu dzīvokļa remonts – kā aprēķināt gaidāmās izmaksas vēlamā rezultāta sasniegšanai?
Vēlies saņemt vairāk interesantus rakstus?
SIA InCREDIT GROUP ir Rietumu Bankas meitas uzņēmums.
Speciāla atļauja patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniegšanai Nr. NK-2016-018.
© 2011-2024 Incredit
Kr.Barona 130 k4, Rīga LV-1012 Visas tiesības aizsargātas