Kā iegādāties sev piemērotāko veļas žāvētāju? Uzzini vairāk!

Noskaidro visu nepieciešamo par veļas žāvētāju veidiem, funkcijām un kritērijiem, pēc kuriem izvēlēties savām vajadzībām piemērotāko modeli!

Siltā laikā, iespējams, veļu ērti žāvēt izkarinot to saulītē, bet mūsu klimatiskajā joslā, visdrīzāk, vērts padomāt par efektīvāku un ātrāku veļas žāvēšanas veidu – veļas žāvētāju. Taču tad rodas jautājumi: veļas mašīna ar žāvēšanas funkciju vai atsevišķs veļas žāvētājs? Un kādu žāvētāju iegādāties? Lasi tālāk!

veļas žāvētājs

Veļas žāvētājs vai dabiska veļas žāvēšana: kāpēc iegādāties?

Veļas žāvētājam ir vairākas priekšrocības salīdzinot ar dabisku veļas žāvēšanu, to izkarot – it sevišķi tad, ja veļu nav regulāri iespējams izkārt laukā, kas mūsu klimatiskajos apstākļos bieži vien nav pieejams risinājums.

  • Telpas ekonomija: sevišķi tad, ja dzīvojat dzīvoklī, veļas žāvētājs, uz kura veļu izkar, nereti aizņem pārāk daudz vietas – īpaši aukstajā sezonā, kad žāvētāju nevar izlikt pat ārā uz balkona.
  • Žāvēšanas ilgums: veļas žāvēšana žāvētājā aizņem daudz mazāk laika, nekā veļas žāvēšana, to izkarot, sevišķi aukstajās sezonās, kad telpas ir vēsas un tajās uzkrājas mitrums.
  • Mitrums telpā: žāvējot veļu manuāli, telpā uzkrājas mitrums, savukārt, lietojot veļas žāvētāju tas nenotiek.
  • Auduma struktūra: žāvējot veļu veļas žāvētājā netiek bojātas auduma šķiedras.

veļas mašīna ar žāvētāju

Atsevišķs veļas žāvētājs vai “divi vienā”: žāvētājs veļas mašīnā?

Ja plāno veļu žāvēt žāvētājā, aktuāls kļūst jautājums, vai iegādāties atsevišķu veļas žāvētaju vai tomēr palikt pie “divi vienā” risinājuma – žāvētāja, kas iebūvēts veļas mašīnā? Kuru izvēlēties?

Izvēloties veļas mašīnā iebūvētu veļas žāvētāju, būtisks faktors ir telpas ekonomija: divu vērā ņemama izmēra ierīču vietā telpā būs jānovieto tikai viena, un tas ir būtisks faktors tad, ja dzīvoklī ir maza vannas istaba.

No otras puses, atsevišķa ierīce – veļas žāvētājs sniegs dažādas priekšrocības, kuras, visdrīzāk, nebūs pieejamas veļas mašīnā iebūvētajā žāvētājā. Pirmkārt, atsevišķam veļas žāvētājam ir lielāka ietilpība. Ja veļas mašīnas mazgāšanas ietilpība ir, piemēram, 5kg, tas tās žāvēšanas ietilpība ir tikai 2,5-3kg. Tas nozīmē, ka, lai izžāvētu pilnas veļasmašīnas saturu, tās žāvētāju nāksies darbināt divreiz, kas nozīmē arī augstāku enerģijas patēriņu.

Tāpat atsevišķā veļas žāvētājā būs pieejamas dažādas funkcijas, kuru nebūs veļas mašīnā iebūvētā žāvētājā. Tās ir žāvēšanai specifiskas funkcijas, kuras procesu padara efektīvāku, jo ierīce paredzēta vienam konkrētam mērķim, un par tām uzzināsi tālāk rakstā!

Ja vēlaties iegādāties atsevišķu veļas žāvētāju, bet nav daudz vietas, kuru tam atvēlēt, iespējams iegādāties īpaši kompaktu ražotāja Candy veļas žāvētāju Candy CSO4 H7A1DE-S (dziļums tikai 46.5 cm!) par 473 eiro.

veļa veļas mašīnā

Kādu veidu veļas žāvētāji pieejami?

Ventilācijas tipa žāvētājs – tajā žāvēšanas laikā savāktais ūdens tiek izvadīts caur ventilācijas atveri vai vārpstu, tāpēc šāda tipa žāvētājam jābūt savienotam ar ventilācijas sistēmu. Šis ir salīdzinoši sarežģīts veļas žāvētāju veids.

Kondensācijas veļas žāvētājs – šajā veļas žāvētāja tipā ūdens tiek savākts speciālā traukā, kuru iztukšo vai nu caur iebūvētu sistēmu, kur žāvētājs savienots ar ūdens sistēmu, vai manuāli. Jaunākajos kondensējošo veļas žāvētāju modeļos ierīkoti siltumsūkņi, kas ļauj iekārtai darboties zemākā temperatūrā un patērēt mazāk elektroenerģijas, turklāt šie modeļi darbojas klusāk. Praktiski visi šobrīd pieejamie veļas žāvētāji darbojas ar kondensācijas metodi.

Ražotāja Miele kondensācijas tipa veļas žāvētāju TWF760WP EcoSpeed&8kg ar 8kg ietilpību un siltumsūkni iespējams iegādāties par 1099 eiro (šī cena spēkā no 01.07.2022 līdz 31.07.2022).

Veļas žāvētājus izšķir arī pēc tā, vai ierīces ir iebūvētas vai brīvi stāvošas. Lielākā daļa ražotāju piedāvā iegādāties brīvi stāvošus veļas žāvētājus, kur iespējams izvēlēties, kā ievietot drēbes – no priekšpuses vai no augšas. Iebūvēto veļas žāvētāju modeļu izvēle ir mazāka, turklāt tie ierobežo arī apģērba ievietošanas veidu: iebūvētajos žāvētājos apģērbu var ievietot tikai no priekšpuses.

Ražotāja Whirlpool A++ klases veļas žāvētāja modeli Whirlpool FFTM1182EE, kur veļu iespējams ievietot gan no priekšpuses, gan augšas, iespējams iegādāties par 484 eiro.

dvieļi veļas žāvētājā

Kā izvēlēties sev atbilstošāko veļas žāvētāju?

Ir vairāki būtiski kritēriji, pēc kuriem izvēlēties savam mājoklim un vajadzībām piemērotāko veļas žāvētāju.

Žāvētāja energoefektivitāte. Arī veļas žāvētājus, tāpat kā lielāko daļu citu sadzīves ierīču, iedala pēc to energoefektivitātes klases. Tie ietilpst klasē sākot no A līdz G, kur A klase raksturo energosaudzējošu ierīci. Ventilācijas tipa veļas žāvētāji parasti patērē vairāk elektroenerģijas, tāpēc tie visbiežāk atbilst C klasei, savukārt, kondensācijas veļas žāvētāju modeļi parasti atbilst B vai C klasei. Ir pieejami arī kondensācijas tipa veļas žāvētāji, kuri ir energosaudzējoši un, tādējādi, atbilst A klasei.

Žāvētāja tvertnes ietilpība. Pieejami veļas žāvētāji ar dažādu tilpumu tvertnēm, tāpēc ieteicams būtu iegādāties žāvētāju, kura tvertnes ietilpība atbilst veļas mašīnas mazgāšanas ietilpībai. Izvēloties veļas žāvētāju ar lielu tvertnes ietilpību, nepieciešams pārliecināties, vai tajā vajadzības gadījumā iespējams žāvēt arī mazākus veļas apjomus.

Žāvētāja programmas. Lielākajā daļā veļas žāvētāju pieejamas divas galvenās programmas: pilnā programma un saīsinātā programma. Izmantojot pilno programmu, veļa pēc tās izpildes ir sausa un nesaburzīta, savukārt, pēc saīsinātās programmas izpildes tā ir sausa, taču joprojām saburzīta. Ir žāvētāji, kuros pieejama arī daļējas žāvēšanas funkcija, pēc kuras izmantošanas apģērbu paredzēts turpināt žavēt to izkarot. Izvēle starp šīm programmām ļauj regulēt elektroenerģijas patēriņu ikdienā. Tāpat daudziem veļas žāvētāju modeļiem atbilstošāko programmu – žāvēšanas temperatūru un ilgumu - iespējams pielāgot audumu tipam.

veļas žāvētājs uz nomaksu

Žāvētāja ielādes metode. Ja izvēlas brīvi stāvošo veļas žāvētāju, iespējams iegādāties ierīci, kurā veļu ielādē vai nu no priekšas vai no augšas. Veļas ielādēšana no priekšas ir parocīga tad, ja telpa, kurā žāvētājs atrodas ir pietiekami liela, un žāvētāja durvju atvēršana nav traucēklis – šādā gadījumā žāvētāja virsmu var izmantot, piemēram, kā plauktu. Savukārt, veļas ielādēšana no augšas ir piemērotāka mazām telpām, kur žāvētāja durvis atvērt ir apgrūtinoši.

Ūdens konteineri. Ja izvēlas kondensācijas veļas žāvētāju, tajā tiks izmantots ūdens konteineris, un no konteinera lieluma atkarīgs, cik bieži nāksies to iztukšot. Lielākoties pieejami vidēji 4-5 litrus ietilpīgi konteineri.

Papildu funkcijas. Bieži modernos veļas žāvētājos pieejamas dažādas papildu funkcijas. Starp tām ir pieejamas šādas:

  • Aizkavētā starta funkcija, kas bieži pieejama gan žāvētājos, gan veļas mašīnās. Šī funkcija ļauj iestatīt veļas žāvētāja darbības uzsākšanas laiku pēc vairākām stundām.
  • Svēršanas funkcija, kas ļauj sistēmai automātiski regulēt žāvēšanas ilgumu atkarībā no apģērba svara un auduma tipa.
  • Saburzījuma mazināšana – tā tiek panākta, pēc žāvēšanas beigām tvertnē padodot auksto gaisu. Tāpat apģērba burzīšanos mazina tvertnes divpusējā darbība, kad tvertne rotē te uz vienu, te uz otru pusi, ne visu laiku vienā virzienā. Burzīšanos novērsīs un patīkamāku aromātu apģērbam piešķirs arī tvaika programma.

Žāvētāja darbības troksnis – šis ir būtisks faktors, kuru apsvērt gadījumā, ja telpai, kurā žāvētājs darbosies, nav pietiekamas skaņas izolācijas. Jo mazāk decibelu norādīts žāvēšanas procesam, jo klusāks tas būs.

Ražotāja Bosch A++ klases veļas žāvētāju Bosch WTH85VB6SN ar 8kg ietilpību, gada enerģijas patēriņu (160 cikli) – 236 kWh un zemu trokšņu līmeni - 65 dB, iespējams iegādāties par 574 eiro.

veļas mazgāšana

Sadarbība ar Incredit

Incredit ir uzņēmums, kas veiksmīgi darbojas finanšu pakalpojumu sniegšanā Latvijas iedzīvotājiem jau 12 gadus, kuru laikā spējis kļūt par vienu no līderiem patēriņa kreditēšanas jomā, ar vairāk nekā 200 000 apmierinātu klientu.

Šo un citus interesantus un noderīgus rakstus par šībrīža aktualitātēm, kā arī vienmēr svarīgām tēmām, piedāvā uzņēmums Incredit. Ja plāno iegādāties veļas žāvētāju un pirkumam nepieciešams aizņēmums, vajadzīgo summu vari ērti saņemt kā patēriņa kredītu, piemēram, no kompānijas Incredit piedāvāto pakalpojumu klāsta.

Pirms aizņemies, rūpīgi izvērtē savu finansiālo situāciju un spēju aizņēmumu laikus atdot, kā arī rūpīgi izplāno aizņēmuma atdošanu.

Visi cenu piedāvājumi izskatīti 2022. gada 13. jūlijā.


Rakstā izmantotie foto avoti: www.unsplash.com www.pexels.com

Patika raksts? Novērtē!
Reitings: 5/5 (1 balsojumi)
Veļas žāvētāja iegāde. Uzzini vairāk, kā izvēlēties pareizo!
Vēlies saņemt vairāk interesantus rakstus?
SIA InCREDIT GROUP ir Rietumu Bankas meitas uzņēmums.
Speciāla atļauja patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniegšanai Nr. NK-2016-018.
© 2011-2024 Incredit
Kr.Barona 130 k4, Rīga LV-1012 Visas tiesības aizsargātas