IKEA vai ne-IKEA – padomi mēbeļu iegādei ar ilgtermiņa perspektīvu

Kā atrast cenas un kvalitātes līdzsvaru, iegādājoties mēbeles: plusi un mīnusi, iegādājoties mēbeles par samērīgām cenām IKEA veikalos

Tāpat kā citi “lielie” ar mājsaimniecības uzturēšanu saistītie jautājumi, arī jautājums par mēbeļu iegādi nav no tiem vienkāršākajiem. Jebkurš ikdienas lēmums, kas saistīts ar naudas izdošanu un ar kāda produkta vai pakalpojuma iegādi, parasti liek mums censties sabalansēt cenu un kvalitāti – restorāna apmeklējumi, apģērba vai apavu izvēle vai pat pārtikas preču iegāde veikalā nereti liek mums uzdot jautājumu par iztērēto summu attiecībā pret ieguvumu kvalitātes ziņā.

Īpaši būtisks šis jautājums kļūst tad, kad vēlamies iegādāties kādu lielāku un pavisam noteikti dārgāku produktu, piemēram, mēbeles. Protams, viss atkarīgs no situācijas – vai plānots iegādāties mēbeles tikai vienai telpai vai, iespējams, visam dzīvoklim vai mājai? Vai vēlies “atsvaidzināt” dzīves telpu ar pāris jauniem interjera priekšmetiem vai arī teju visa līdzšinējā iekārta ir tik ļoti morāli novecojusi, ka nekādi nesadzīvos ar jauniem, moderniem priekšmetiem?

Ja situācija ir “visu vai neko” – respektīvi, ja nepieciešams iegādāties lielāko daļu vai visas mēbeles vienai vai vairākām telpām, tad mūsdienās tik ļoti populārais mēbeļu un sadzīves priekšmetu lieltirgotājs IKEA šķiet teju vai glābiņš un gaisma tuneļa galā. IKEA piedāvā sadzīves iekārtas – mēbeļu komplektus un visdažādākos dekoratīvos elementus mājas iekārtošanai par salīdzinoši ļoti pieejamām cenām. Pirmajā acu uzmetienā šķiet – beidzot pretēji jebkādam “pārāk labi, lai būtu patiesi” tiešām ir iespējams iegādāties vizuāli pievilcīgus, saskanīgus un kvalitatīvus mēbeļu komplektus par naudas summu, kas neliks izmisumā nogrozīt galvu. Bet vai “pārāk labi, lai būtu patiesi” tiešām eksistē?

zila krāsa interjerā

IKEA – plusi un plusi

Pirmoreiz apmeklējot IKEA, iespējams, šķiet – te nu reiz ir paradīze zemes virsū. Viss nepieciešamais atrodams vienuviet, preču nodalījumi cits citam seko loģiskā secībā, un pat vislielākajiem iepirkšanās un lielveikalu skeptiķiem jāatzīst – praktisko zviedru ieviestais veiksmīgais un neskaitāmās valstīs lieliski funkcionējošais veikala plānojums rūpējas ne tikai par to, lai atrodi visu nepieciešamo, bet arī – lai atrodi to ātri un “nesāpīgi”.

Daudzviet veikalā izvietoti dizaina “stūrīši”, kur vari iedvesmoties gan veiksmīgai interjera priekšmetu kombinēšanai, gan efektīvam mēbeļu un priekšmetu izvietojumam telpā. Reizēm ir jāredz, kā dažādi objekti izskatās vienkopus, lai pieņemtu labāko iespējamo lēmumu, kurš izdevīgs visiem – Tev, jo vari izmantot IKEA nolīgto profesionālo dizaineru darba rezultātu, un, protams, IKEA, kam tādējādi izdodas pārdot vairāk. Ne jau katrs no mums var atļauties nolīgt interjera dizaineri savas dzīves telpas dizaina izstrādei, tāpēc šāds IKEA piedāvāts “lietotājiem draudzīgs” variants nebūt nav peļams.

ikea mēbeles

IKEA un Airbnb

IKEA mēbeles ir populāra izvēle, piemēram, Airbnb dzīvokļu īpašnieku vidū. IKEA mēbeles izskatās lieliski, saskaņoti, neitrāli – jo neviens, noīrējot Airbnb dzīvokli taču nevēlas justies tā, it kā būtu ienācis kāda cita mājās! Šajā gadījumā nosacītais bezpersoniskums un neitralitāte darbojas lieliski un par labu visiem iesaistītajiem. Tāpat Airbnb dzīvokļu īpašniekiem ir skaidrs, ka dzīvokļa iekārta nolietosies ātri jebkurā gadījumā – tuvāko pāris gadu laikā mēbeles atkal nāksies nomainīt, jo “satiksme” dzīvoklī ir liela. Jau atkal – IKEA ir lieliska izvēle, jo mēbeles nav pārāk “ilglaicīgas”, taču tādām tām arī nav jābūt… bet vai tas der visām situācijām?

welcom please come in

Kad jā un kad nē?

Viens ir skaidrs – IKEA mēbeles ir lieliska izvēle noteiktās situācijās. Ne tikai Airbnb vai paša dzīvokli izīrējot ilgtermiņā, bet arī tad, ja, piemēram, pats uz noteikti laiku plāno apmesties īres dzīvoklī. Šis dzīvoklis var, piemēram, būt nemēbelēts vai daļēji mēbelēts, vai arī tajā esošās līdzšinējās mēbeles tik ļoti neatbilst paša gaumei, ka ar tām nav iespējams sadzīvot ne minūti ilgāk. Šādā gadījumā pietiekami kvalitatīvās un cenas ziņā pieejamās IKEA mēbeles ir īstais ceļš. Nebūsi pārtērējis, turklāt nebūs arī jāsamierinās ar domu, ka tuvāko gadu vai divus dzīves telpa neatbilst vēlamajam.

Tāpat IKEA mēbeles var būt lielisks īstermiņa risinājums tad, ja plāno lielu remontu vai pārmaiņas, bet steigšus nepieciešams kāds jauns interjera priekšmets vai mēbeles. Notiek sīki negadījumi – kaut kas saplīst, salūzt, tiek saskrāpēts, nobružāts vai mazas rociņas to apzīmē ar krītiņiem. Šādās situācijās uz neilgu laiku iegādāties pietiekami kvalitatīvas mēbeles par pieejamu cenu ir tikai un vienīgi saprātīgi.

dzeltens krēsls

Ko jā un ko nē?

Nav arī teikts, ka IKEA ir tikai un vienīgi īstermiņa risinājums – nē. Jautājums drīzāk ir – uz kādiem interjera priekšmetiem ir vērts ietaupīt un uz kādiem nē? Pavisam noteikti nav vērts un nav ieteicams taupīt uz intensīvi lietojamiem priekšmetiem un mēbelēm – gultu, dzīvojamās istabas dīvānu, virtuves galdu un krēsliem. Lai gan – uz jautājumu par to, kuras mēbeles tiek lietotas intensīvi un kuras nē, katram, protams, jāatbild pašam.

Gulta, visdrīzāk, vienmēr iekļūs intensīvi lietoto mēbeļu kategorijā, taču varbūt dažās mājās iemītnieki praktiski neizmanto dzīvojamās istabas dīvānu? Ja maz skataties televizoru vai ja, piemēram, virtuve ir centrālā uzturēšanās telpa vakaros, dīvāns, iespējams, pilda drīzāk dekoratīvas funkcijas. Vai varbūt ir tieši otrādi – ignorēts tiek virtuves ēdamgalds, un lielākā daļa ēdienreižu tiek ēstas dzīvojamā istabā, skatoties vakara ziņas?

Katrā gadījumā – mazāk intensīvi lietotos priekšmetus un mēbeles, kā arī tos priekšmetus, kuri primāri pilda dekoratīvu funkciju, droši var iegādāties lētāk, vairāk uzmanības pievēršot to vizuālajam izskatam, ne ilgmūžībai. Tāpat IKEA piedāvā absolūti adekvātus priekšmetus virtuvei – vienkāršus, lakoniskus traukus, glāzes, virtuves dēlīšus un daudz ko citu. Ja Tev nav īpaši svarīgi gan ikdienā, gan uzņemot viesus ēst no porcelāna traukiem, tad IKEA piedāvājums ir pilnībā pieņemams.

Ar dekoratīviem priekšmetiem gan būtu ieteicams uzmanīties. Gandrīz jau par joku kļuvusī IKEA saburzītā papīra lampa atrodama teju katrā jaunatvērtā kafejnīcā, tāpēc, iespējams, posmā, kad vēlies nedaudz ietaupīt, labāk samierināties ar nepieciešamo minimumu tā vietā, lai izvēlētos lētus un nu jau visur sastopamus dekoratīvus elementus.

minimālisms interjerā

Ilgmūžība un personība

Ja vēlies iegādāties patiesi kvalitatīvas mēbeles, kuras kalpos ilgi un nenovecos arī morāli, tad IKEA gluži vienkārši nav īstā izvēle. Ir dzīves posmi un situācijas, kad IKEA un citi līdzīga koncepta veikali piedāvā tieši Tev nepieciešamo, bet, ja vēlies iekārtot sev piederošu mājokli skaisti, eleganti un kvalitatīvi, turklāt, ienesot tajā ko tieši sev (nevis sev un vēl tūkstošiem cilvēku) raksturīgu, ir vērts investēt dārgākās mēbelēs, kuru mūžs būs ilgāks.

IKEA piedāvājums, protams, ir milzīgs solis uz priekšu – šī veikala tīkla piedāvāto cenas ziņā pieejamo mēbeļu dēļ teju jebkurš savu pagaidu mājokli var iekārtot vizuāli pievilcīgu un saskanīgu, atstājot Padomju laiku tipiskās sekcijas tālā pagātnē. Taču, ja Tev pieder savs mājoklis, kurā “prasās” pēc pārmaiņām, tad visdrīzāk centrālās un intensīvāk lietotās mēbeles labāk iegādāties par augstāku cenu, taču arī ar augstākas kvalitātes zīmi.

Kredīts mēbelēm 

Izvēlies krāsu un formu ziņā vienkāršus un lakoniskus centrālos, lielākos objektus – mazās lietiņas tiem apkārt var būt gan krāsainākas, gan ekscentriskākas, gan, protams, arī lētākas. Tās nebūs žēl pēc pāris gadiem nomainīt – un, kad šis laiks pienāk, tad droši var doties uz IKEA. Ja nu vienīgi – pirms tam vērts apskatīt tuvējo restorānu interjerus, lai savā īpašumā pārsteidzīgi neiegūtu kādu pārlieku lielu popularitāti ieguvušu lampu…

romantisks interjers

Ja esi nonācis situācijā, kad nepieciešams iegādāties vairākas lielās mēbeles vienlaicīgi, bet vēlies pirkt ilgmūžīgus un kvalitatīvus priekšmetus, vajadzības gadījumā nepieciešamo summu iespējams saņemt kā patēriņa kredītu, piemēram, no kompānijas Incredit piedāvāto pakalpojumu klāsta.

Rakstā izmantotie foto avoti: www.unsplash.com

Lasi arī citus noderīgus bloga rakstus, kurus atradīsi šeit: Incredit blogs

Patika raksts? Novērtē!
Reitings: 1/5 (1 balsojumi)
IKEA vai ne-IKEA – padomi mēbeļu iegādei ar ilgtermiņa perspektīvu
Vēlies saņemt vairāk interesantus rakstus?
SIA InCREDIT GROUP ir Rietumu Bankas meitas uzņēmums.
Speciāla atļauja patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniegšanai Nr. NK-2016-018.
© 2011-2024 Incredit
Kr.Barona 130 k4, Rīga LV-1012 Visas tiesības aizsargātas