Kā pasargāt savu mājdzīvnieku: modernas tehnoloģijas un metodes

Mājdzīvnieka iegāde ir nopietns un atbildīgs lēmums. Rūpes sākas vēl pirms četrkājainā drauga ierašanās jūsu mājās. Jums ir jāizlemj par barību, dabiskajām vajadzībām, rotaļlietām un papildu izdevumiem, piemēram, apmācībām ar kinologu. Viens no svarīgākajiem aspektiem, rūpējoties par mājdzīvnieku, ir tā drošība. Šajā rakstā mēs aplūkosim, kā nodrošināt mājdzīvnieka drošību, izmantojot mūsdienu tehnoloģiskos risinājumus.

kaķis guļ

Mikročipēšana kā mājdzīvnieku drošības pamats

Saskaņā ar Latvijas tiesību aktiem kaķiem un suņiem jābūt čipētiem un reģistrētiem Lauksaimniecības datu centra datubāzē. Mikročipēšana ir droša un nekaitīga procedūra, kas palīdz atrast un identificēt mājdzīvnieku, ja tas ir pazudis.

Kas ir mājdzīvnieku mikročipēšana

Mikročipēšana ir procedūra, kuras laikā mājdzīvniekam implantē miniatūru mikroshēmu jeb čipu. Mikroshēmā ir unikāls identifikācijas numurs, kas kalpo kā mājdzīvnieka identifikācijas atslēga, kā arī īpašnieka dati un kontaktinformācija. Tas ļauj ātri identificēt dzīvnieka īpašnieku, ja dzīvnieks ir pazudis vai nozagts. Tas ievērojami palielina izredzes, ka mājdzīvnieks tiks atgriezts mājās.

Mikročipēšanas process un izmaksas

Mikročipēšanas procedūra parasti ir ātra un dzīvniekam nesāpīga. Mikročipu ievieto zem ādas ap kaklu, izmantojot īpašu adatu. Mikročipēšanas izmaksas var atšķirties atkarībā no reģiona un veterinārās klīnikas, taču parasti tās ir pieņemamas lielākajai daļai cilvēku.

suņa mikročipēšana 

Kā mikročipēšana palīdz pazudušu dzīvnieku meklēšanā

Gadījumā, ja jūsu mājdzīvnieks pazūd un kāds to atrod vai nodod patversmei, veterinārārsti un patversmes darbinieki varēs noskenēt mikročipu, lai noteiktu unikālo numuru. Šis numurs datu bāzē ir saistīts ar jūsu kontaktinformāciju. Izmantojot to, ar jums varēs ātri sazināties un atgriezt pazudušo draugu.

Mājdzīvnieku izsekošanas gadžeti un lietotnes

Mūsdienu tehnoloģijas sniedz daudz iespēju, kā nodrošināt mājdzīvnieku drošību. To izmantošana lolojumdzīvnieku izsekošanai un uzraudzībai ne tikai palielina viņu drošību, bet arī sniedz īpašniekiem papildu komfortu un pārliecību, ka par viņu mīluļiem vienmēr tiek gādāts. Viedās ierīces palīdz savlaicīgi reaģēt ārkārtas situācijās un padara mājdzīvnieku aprūpi ērtāku.

GPS izsekotāji

Lolojumdzīvnieku GPS izsekošanas ierīces ir nelielas ierīces, kas ļauj precīzi noteikt jūsu mīluļa atrašanās vietu tiešsaistē. Tās parasti tiek piestiprinātas pie apkakles, un tās var savienot ar mobilo lietotni viedtālrunī vai datorā. GPS izsekošanas ierīču izmantošanas priekšrocības ir šādas:

  • ātra atrašanās vietas noteikšana. Jūs vienmēr varat zināt, kur atrodas jūsu mājdzīvnieks;
  • aktivitātes izsekošana. Daži GPS izsekotāji var arī izsekot jūsu mīluļa aktivitātes un palīdzēt uzturēt mīluli labā formā;
kredīts

  • brīdinājumi par iziešanu no drošās zonas. Jūs varat iestatīt drošas zonas robežas, un, ja jūsu mājdzīvnieks atstās to, jūs par to tiksiet informēti ar ziņojumu.
kaķis

Viedās apkakles suņiem un kaķiem

Viedās apkakles ir modernas apkakles ar iebūvētām izsekošanas funkcijām. Tās var būt aprīkotas ar GPS izsekotājiem, aktivitātes sensoriem un dažkārt pat kamerām, kas ļauj jums uzraudzīt savu mājdzīvnieku un kontrolēt viņu.

Viedās novērošanas kameras

Šīs kameras ļauj jums uzraudzīt savu mājdzīvnieku reālajā laikā, izmantojot mobilo lietotni. Jūs varat pārbaudīt, kas notiek mājās, kad jūs tajās neatrodaties, un pārliecināties, ka jūsu mājdzīvnieks ir drošībā.

Ierīces pret blusām un ērcēm

Šīs ierīces izmanto ultraskaņas viļņus vai ķīmiskus repelentus, lai aizsargātu jūsu mājdzīvnieku no blusām un ērcēm.

Automātiskās barotavas un dzirdinātāji

Šīs ierīces ļauj uzraudzīt mājdzīvnieka uzturu un barošanu pat tad, ja neesat mājās. Tās ir īpaši noderīgas, ja jūsu mājdzīvniekam jāievēro stingra diēta.

kaķu barība

Kā nodrošināt mājdzīvnieka drošību mājoklī?

Drošas mājas vides izveide ir vēl viens svarīgs jautājums, kas jārisina pirms mājdzīvnieka ierašanās. Lai to izdarītu, uz mājokli jāskatās mājdzīvnieka acīm un jāapsver, kādas briesmas var viņu sagaidīt.

Pretkaķu tīkli: logu un balkonu aizsardzība

Pretkaķu tīkli ir īpašas tīkla konstrukcijas, ko uzstāda uz logiem un balkoniem, lai aizsargātu mājdzīvnieku no izkrišanas riska. Izmantojot pretkaķu tīklu, jūsu mājdzīvnieks var baudīt svaigu gaisu, neapdraudot sevi.

ruds kaķis

Elektroniskās barjeras un barjeras ar rādiusa darbību

Elektroniskās barjeras ir modernas sistēmas, kas var palīdzēt kontrolēt jūsu mājdzīvnieka piekļuvi noteiktām mājas zonām. Tās tiek izmantotas, lai ierobežotu piekļuvi bīstamām vai aizliegtām zonām, piemēram, virtuvei vai guļamistabai. Šīs ierīces var aktivizēt, izmantojot tālvadības pulti vai mobilo lietotni.

Droša indīgu vielu un priekšmetu glabāšana

Jūsu mājās var būt daudz potenciāli bīstamu vielu, piemēram, ķīmisku tīrīšanas līdzekļu, medikamentu vai augu, kas varētu kaitēt jūsu mājdzīvniekam. Šo vielu uzglabāšana nepieejamā vietā un drošu konteineru ar slēdzenēm izmantošana var palīdzēt novērst saindēšanos un citas nepatīkamas situācijas.

Mājdzīvnieka apmācība: ne acīmredzams veids, kā nodrošināt mājdzīvnieka drošību

Jūsu mājdzīvnieka spēja reaģēt uz komandām un izpildīt tās var glābt viņa dzīvību potenciāli bīstamās situācijās. Lūk, kā dresūra var veicināt jūsu mīluļa drošību:

  • komanda "Šurp!" ir viena no svarīgākajām komandām, kas nodrošina jūsu mājdzīvnieka drošību. Ja jūsu suns zina šo komandu un droši uz to reaģē, jūs varat novērst bīstamas situācijas;
  • komandas "Sēdēt", "Guļus" un "Vieta" palīdzēs jūsu mīlulim atrasties drošā attālumā no ceļa, citiem dzīvniekiem vai bīstamiem objektiem. Tās var noderēt arī veterinārārsta apmeklējuma laikā vai citu procedūru laikā, kad jūsu dzīvniekam ir pēc iespējas jāuzvedas mierīgi;
  • komandas "Atdod", "Nē" un "Fu" var palīdzēt novērst saindēšanos. Šīs komandas var izmantot, lai aizliegtu paņemt no zemes aizdomīgus priekšmetus, kas varētu būt bīstami jūsu mājdzīvniekam.

suņu apmācība

Apdrošināšana: neobligāta, bet svarīga aizsardzība

Mājdzīvnieku apdrošināšana Latvijā nav obligāta prasība. Tomēr tā ir svarīgs instruments, kas palīdz nodrošināt jūsu mājdzīvnieka drošību un aizsardzību neparedzētās situācijās.

Lūk, daži iemesli, kāpēc jums vajadzētu apsvērt iespēju iegādāties mājdzīvnieka apdrošināšanu.

1. Finansiālā drošība. Ja notiek negadījums, jūsu mājdzīvnieks saslimst vai gūst traumu, tā ārstēšana var izmaksāt ievērojamu naudas summu. Apdrošināšana var palīdzēt segt veterināro pakalpojumu, operāciju un medikamentu izmaksas, tādējādi samazinot finansiālo slogu sarežģītās situācijās.
2. Atbildības segums. Dažās apdrošināšanas polisēs ir iekļauta civiltiesiskā atbildība. Ja jūsu mājdzīvnieks ievaino vai sabojā kāda cita īpašumu, apdrošināšana var palīdzēt segt zaudējumus un izvairīties no juridiskām problēmām.
3. Izvēle. Apdrošināšana var ļaut jums izvēlēties labākus un dārgākus veterināros pakalpojumus un ārstēšanu savam mājdzīvniekam, neuztraucoties par savu budžetu.


Pirms polises iegādes noteikti izlasiet noteikumus un nosacījumus. Pārliecinieties, ka apdrošināšana sedz jums svarīgos aspektus, un pārbaudiet, vai apdrošināšana sedz noteiktus izdevumus pilnībā vai daļēji.

Sadarbība ar Incredit

Incredit ir uzņēmums, kas veiksmīgi darbojas finanšu pakalpojumu sniegšanā Latvijas iedzīvotājiem jau 12 gadu, kuru laikā spējis kļūt par vienu no līderiem patēriņa kreditēšanas jomā ar vairāk nekā 200 000 apmierinātu klientu.

Šo un citus interesantus un noderīgus rakstus par šībrīža aktualitātēm, kā arī vienmēr svarīgām tēmām, piedāvā uzņēmums Incredit. Ja plānojat iegādāties mājdzīvnieku un ir nepieciešams papildu finansējums, vajadzīgo summu vai daļu no tās varat ērti saņemt kā patēriņa kredītu, piemēram, no kompānijas Incredit piedāvāto pakalpojumu klāsta.

Pirms aizņemties, rūpīgi izvērtējiet savu finansiālo situāciju un spēju aizņēmumu laikus atdot, kā arī rūpīgi izplānojiet aizņēmuma atdošanu.


Rakstā izmantotie foto avoti: www.unsplash.com www.pexels.com


Patika raksts? Novērtē!
Reitings: 5/5 (1 balsojumi)
Kā pareizi parūpēties par savu mādzīvieku drošību?
Vēlies saņemt vairāk interesantus rakstus?
SIA InCREDIT GROUP ir Rietumu Bankas meitas uzņēmums.
Speciāla atļauja patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniegšanai Nr. NK-2016-018.
© 2011-2024 Incredit
Kr.Barona 130 k4, Rīga LV-1012 Visas tiesības aizsargātas