4 sildītāju veidi papildu apkurei mājās

Sildītājs ir lielisks veids, kā sasildīt atsevišķu telpu, neieslēdzot apkuri visā mājoklī, vai ja centrālās apkures gluži nepietiek un mājās ir vēss. Mazus, pārnēsājamus sildītājus var novietot gandrīz jebkurā vietā mājā, kur nav viegli uzliesmojošu materiālu.

Ir vairāki sildītāju veidi, un katrs domāts citādiem mērķiem. Mēs pastāstīsim, par ko jādomā, izvēloties sildītāju mājoklim, kā arī aplūkosim izplatītākos sildītāju veidus, to priekšrocības un izmantošanas scenārijus.

Kā izvēlēties sildītāju?

Pirms doties uz veikalu, padomājiet par sekojošiem jautājumiem.

Kādam nolūkam jums nepieciešams sildītājs? Piemēram, vai gribat, lai uz sildītāja varētu žāvēt apavus un virsdrēbes? Vēl viens piemērs: ja plānojat to izmantot vannas istabā, nav ieteicams pirkt konvekcijas sildītāju, jo šī tipa radiatoru saskare ar ūdeni ir bīstama.

Cik lielā telpā plānojat izmantot sildītāju? No tā ir atkarīga sildītāja jauda.

Vai pašlaik esat gatavi nopirkt lētāku vai dārgāku sildītāju? Dārgāki sildītāji bieži vien ir ekonomiskāki un kalpo ilgāk, tādējādi to iegāde ar laiku atmaksājas.

Kādām papildu funkcijām jābūt sildītājam? Piemēram, vai nepieciešams termostats un taimeris, lai sekotu līdzi temperatūrai telpā un automātiski varētu ieslēgt un izslēgt sildītāju?

Vai būs nepieciešams pārvietot sildītāju? Ir modeļi, ko var pārvietot dzīvoklī, un modeļi, kurus var stiprināt pie sienas.

Atkarībā no jūsu vajadzībām un vēlmēm varēsiet atrast piemērotāko modeli.

Sildītāju veidi

Pirms mēs aplūkojam dažādus sildītāju veidus, vissvarīgākais jautājums, uz kuru jāatbild, ir, kādu telpu jūs vēlaties sildīt? Telpas mērogs palīdzēs izlemt, cik liela jauda jums ir nepieciešama. Jo lielāku telpu plānojat apsildīt, jo lielākas jaudas sildītājs jums nepieciešams.

Sildītāju jauda svārstās no 0,5 kW līdz 3 kW. Vienas 20–27 m2 istabas apsildīšanai mēs iesakām izmantot 2 līdz 3 kW sildītāju.

Konvekcijas sildītājs

Darbības princips. Konvekcija ir gaisa masas sadalīšanās process, ko izraisa gaisa temperatūras atšķirības. Sakarsis gaiss paceļas augšup, un to nomaina auksts gaiss, kas, sasilstot, atkal paceļas augšup. Šis princips ir konvekcijas sildītāja pamatā. Aukstais gaiss nonāk konvektora korpusā, saskaras ar augstas temperatūras sildelementu un tiek uzkarsēts. Tad siltais gaiss izplūst no konvektora korpusa caur atverēm ierīces augšdaļā.

Mēdz būt elektriskie, ūdens un gāzes konvekcijas sildītāji. Visizplatītākais veids ir elektriskais konvektors.

Priekšrocības:

  • kompakts – modernas apkures iekārtas parasti neaizņem daudz vietas;
  • elektriskiem konvektoriem – temperatūras uzturēšanas precizitāte, tā var būt līdz 0,4 grādiem;
  • ekonomisks – pēdējās paaudzes modeļi patērē maz elektroenerģijas;
  • drošība – mūsdienīgiem konvektoriem ir ciets korpuss, kas nesakarst virs 60 grādiem, un aizsardzība pret strāvas pārrāvumiem;
  • mobilitāte – ir divi elektrisku konvektoru veidi: tādi, kurus piestiprina pie sienas, un konvektori uz riteņiem, kurus var ērti pārvietot.

Kas jāatceras: augšējai atverei vienmēr jābūt atvērtai, uz konvektora nedrīkst likt kurpes, apģērbus un citas lietas žāvēšanai.

Cenu diapazons: 30–330 EUR

konvekcijas sildītājs

Eļļas radiators

Darbības princips: kā siltumnesēju izmanto minerāleļļu, ko uzkarsē izolēts elektriskais sildītājs. Uzkarsētā eļļa izstaro siltumu caur radiatora sienām un konvekcijas ceļā sasilda gaisu visā telpā. Vispopulārākais un pirktākais sildītāju veids.

Priekšrocības:

  • nav nepatīkamas smakas – gaisa sildīšana nenotiek tieši ar sildelementu, bet gan ar eļļu, tādēļ radiatora darbības laikā nerodas putekļu un deguma smaka, kas raksturīga parastajiem elektriskajiem konvektoriem;
  • nesadedzina skābekli;
  • ugunsdrošība –  korpuss nesakarst virs 60 grādiem;
  • ekonomisks – daudziem modeļiem ir iebūvēts termostats, radiators izslēdzas automātiski, tiklīdz gaisa temperatūra sasniedz vēlamu līmeni;
  • var izmantot žāvēšanai – uz eļļas radiatoriem var žāvēt apavus un drēbes, piemēram, cimdus un zeķes;
  • mobilitāte – eļļas radiatoriem ir riteņi, un tos ir ērti pārvietot no vienas istabas uz citu.

Kas jāatceras: eļļas radiatori padara gaisu sausāku, tādēļ vērts padomāt par gaisa mitrinātāja iegādi. Ir radiatoru modeļi ar iebūvētu gaisa mitrinātāju. Darbības princips ir tāds, ka pie virsmas piestiprinātā ūdens tvertne sakarst un ūdens iztvaiko, mitrinot gaisu.

Par to, kā izvēlēties gaisa mitrinātāju, lasiet mūsu rakstā “Gaisa mitrinātāji: kāpēc nepieciešami un kā izvēlēties?”

Cenu diapazons: 55–250 EUR

eļļas radiators

Infrasarkano staru sildītājs

Darbības princips: infrasarkano staru sildītāji uzkarsē nevis gaisu telpā, bet gan cietas virsmas (grīdas, sienas) un priekšmetus, kas savukārt izplata siltumu apkārtējā telpā. Šādā veidā pakāpeniski tiek uzsildīta visa telpa. Mēdz būt īsviļņu, vidējo viļņu un garo viļņu sildītāji. Jo īsāks vilnis, jo lielākām telpām izmanto sildītāju. Dzīvoklim ir piemēroti garo viļņu sildītāji ar maksimālo temperatūru 100–150 grādi.

Priekšrocības:

  • videi draudzīgs sildītājs – infrasarkanais starojums ir dabisks apkures veids, infrasarkanā apkure rada labvēlīgu mikroklimatu;
  • ekonomisks – infrasarkanie sildītāji ir līdz 30–40% ekonomiskāki nekā citi elektriskie sildītāji. Tas ir tāpēc, ka tie rada minimālu temperatūras starpību starp grīdu un griestiem;
  • sildīšanas ātrums – infrasarkanie sildītāji izstaro siltumu, tiklīdz spirāle sakarst, kas aizņem ap 30 sekundēm;
  • apkures iespēja atklātās telpās – infrasarkanie sildītāji rada infrasarkano starojumu, kas iet cauri vējam un caurvējam, turpinot sildīt cilvēkus un priekšmetus. Tas ļauj tos izmantot verandās bez stiklotiem logiem un terasēs.

Kas jāatceras: Infrasarkano sildītāju siltums ir līdzīgs saules siltumam (bet bez UV gaismas). Sākumā šī karstuma spēcīgā intensitāte šķiet patīkama, bet pēc kāda laika var radīt diskomfortu. Lai no tā izvairītos, pievērsiet uzmanību tam, kāds ir ieteicamais minimālais uzstādīšanas augstums. Uzstādot sildītāju pareizā augstumā, jūs izvairīsieties no sajūtas, ka galva tūlīt "uzvārīsies", bet kājām ir auksti.

Cenu diapazons: 12–450 EUR

infrasarkanais sildītājs

Ventilatora sildītājs

Darbības princips: ierīcē ir sildelements un ventilators. Lāpstiņas rotē un rada spēcīgu, virzītu siltā gaisa plūsmu, kas ātri izplatās visā telpā. Iekārta ir kompakta un efektīva. Komfortablu temperatūru telpā var sasniegt jau pēc dažām minūtēm pēc ieslēgšanas.

Priekšrocības:

  • sildīšanas ātrums – pēc ieslēgšanas sildītājs uzreiz sāk sildīt gaisu, nav jāgaida, kamēr tas uzkarsīs;
  • kompakts – gandrīz visi šāda tipa sildītāji ir kompakti un viegli, tāpēc tos ir viegli pārvietot telpās, kurās nepieciešama apkure, un pēc lietošanas tos ir viegli uzglabāt;
  • silda vienmērīgi – grozāmā ierīce ļauj vienmērīgi sildīt gaisu telpā;
  • drošība – pieskaroties ventilatora sildītājam, nav iespējams apdedzināties.
https://www.incredit.lv/lv/krediti/naudas-kredits-aizdevums/?utm_source=blog&utm_medium=banner&utm_campaign=blog_ziemassvetku_ventilatoru_veidi_baners&utm_content=291222

Kas jāatceras: ventilatora sildītāji strādā diezgan skaļi, kā arī darbības principa dēļ tie sadedzina skābekli, tāpēc tie nav piemēroti mazām telpām, piemēram, vannas istabai.

Cenu diapazons: 13–180 EUR

ventilaros sildītājs

Sadarbība ar Incredit

Incredit ir uzņēmums, kas veiksmīgi darbojas finanšu pakalpojumu sniegšanā Latvijas iedzīvotājiem jau 12 gadus, kuru laikā spējis kļūt par vienu no līderiem patēriņa kreditēšanas jomā, ar vairāk nekā 200 000 apmierinātu klientu.

Šo un citus interesantus un noderīgus rakstus par šībrīža aktualitātēm, kā arī vienmēr svarīgām tēmām, piedāvā uzņēmums Incredit. Ja plānojat iegādāties sildītāju un ir nepieciešams papildus finansējums, vajadzīgo summu vai daļu no tās varat ērti saņemt kā patēriņa kredītu, piemēram, no kompānijas Incredit piedāvāto pakalpojumu klāsta.

Pirms aizņemties, rūpīgi izvērtējiet savu finansiālo situāciju un spēju aizņēmumu laikus atdot, kā arī rūpīgi izplānojiet aizņēmuma atdošanu.


Rakstā izmantotie foto avoti: www.unsplash.com www.pexels.com

Patika raksts? Novērtē!
Reitings: 5/5 (1 balsojumi)
Kādu sildītāju izvēlēties tieši savām mājām?
Vēlies saņemt vairāk interesantus rakstus?
SIA InCREDIT GROUP ir Rietumu Bankas meitas uzņēmums.
Speciāla atļauja patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniegšanai Nr. NK-2016-018.
© 2011-2024 Incredit
Kr.Barona 130 k4, Rīga LV-1012 Visas tiesības aizsargātas