Kas ir jāzina par saules paneļiem 2024. gadā?

Arvien biežāk Latvijā var redzēt saules paneļu parkus, kā arī privātmāju jumtus, kas aprīkoti ar saules paneļiem. Zaļās enerģijas izmantošana ir viens no visvairāk apspriestajiem jautājumiem mūsdienās. Tas ir saistīts ne tikai ar cilvēku vēlmi ietaupīt uz elektrības rēķiniem, bet arī ar globālo vides aizsardzības stratēģiju.

Tiek uzskatīts, ka dabas enerģijas izmantošana ir daudzkārt mazāk kaitīga planētai un palīdz arī ietaupīt naudu. Daži uzņēmumi, kas nodarbojas ar saules paneļu uzstādīšanu un apkopi, sola, ka elektrības rēķini samazināsies pat par 80%. Šajā rakstā aplūkosim svarīgāko, kas ir jāzina par saules paneļu uzstādīšanu Latvijā un vai tas patiešām ir izdevīgi.

saules paneļi

Kā darbojas saules paneļi?

Vispirms aplūkosim, kā darbojas saules paneļi. Tās ir ierīces, kas saules gaismu pārvērš elektroenerģijā, izmantojot fotogalvanisko efektu. Paneļi sastāv no fotoelementiem, kas parasti ir izgatavoti no silīcija, kurš ir pusvadītājs. Pusvadītājs ir materiāls, kam ir noteikta elektrovadītspēja atkarībā no dažādiem ārējiem faktoriem, piemēram, temperatūras, apgaismojuma vai saules gaismas.

Saules paneļu darbības princips ir pārvērst saules gaismu vai siltumu elektrībā. Kad saules gaisma nokļūst uz saules paneļa virsmas, fotogalvaniskais efekts izraisa elektronu kustību materiāla kristāliskajā struktūrā, radot elektrisko strāvu. Šo strāvu pēc tam savāc vadi un izmanto, lai darbinātu elektriskās ierīces vai nosūtītu uz elektrotīklu.

saules paneļu veidi

Saules paneļu veidi

Ir trīs veidu saules paneļi. Tie atšķiras pēc ražošanas metodes un efektivitātes. Saules paneļa efektivitāte ir saules enerģijas procentuālā daļa, kas tiek pārvērsta izmantojamā elektroenerģijā.

  1. Monokristāliskie paneļi ir izgatavoti no viena silīcija kristāla, tāpēc šobrīd tie ir visefektīvākie (22% efektivitāte), bet to ražošana ir dārgāka.
  2. Polikristāliskie paneļi ir izgatavoti no vairākiem silīcija kristāliem, tāpēc tie ir pieejamāki, tomēr to efektivitāte ir zemāka nekā monokristālisko paneļu – līdz 18%.
  3. Amorfie paneļi (plānās plēves) ir izgatavoti no amorfa silīcija, un tiem ir elastīga struktūra. Tā ir jaunākā tehnoloģija, un šādu paneļu efektivitāte ir aptuveni 10–12 %.

Paneļu efektivitāte ir atkarīga ne tikai no materiāla, no kura tie ir izgatavoti, bet arī no daudziem citiem faktoriem, sākot no uzstādīšanas vietas izvēles un apkopes kvalitātes un beidzot ar dienasgaismas ilgumu un laika apstākļiem.

Saules paneļi Latvijā

Saskaņā ar Klimata un enerģētikas ministrijas datiem jau ap 18000 mājsaimniecību Latvijā ir uzstādījuši un izmanto saules paneļus. Daudzas mājsaimniecības nolēma pāriet uz zaļo enerģiju 2022. gadā politiskās situācijas dēļ Eiropā, kad saistībā ar militārajām darbībām Ukrainā ievērojami sadārdzinājās elektroenerģija un elektrības rēķini pieauga vairākas reizes.

Šķiet, ka viss ir ļoti vienkārši: ir jāiegādājas un jāuzstāda paneļi, un elektrību no elektroapgādes uzņēmumiem var izmantot minimāli vai vispār neizmantot. Tomēr praksē situācija izskatās citādi. Parasti saules paneļi visvairāk elektrības saražo dienas laikā un vasarā, kad dienas gaišais laiks ir ilgs un saules gaismas ir daudz. Daudzas mājsaimniecības šajos periodos saražo vairāk elektrības, nekā var iztērēt. Lai efektīvi izmantotu saražoto enerģiju, tika ieviesta neto uzskaites sistēma.

Neto uzskaites sistēma

Neto uzskaites sistēma

No 2013. gada vēl līdz nesenam laikam Latvijā darbojās neto uzskaites sistēma. Šī sistēma paredz, ka mājsaimniecība paneļu saražotās elektroenerģijas pārpalikumu nodod elektroenerģijas tirgotājiem, piemēram, A/S “Sadales tīkls”. Kad mājsaimniecība šo elektroenerģiju izmanto, tā maksā tikai par sadales sistēmas pakalpojumiem un obligātā iepirkuma komponenti. Šī sistēma darbosies līdz 2029. gada 28. februārim, un tai var pievienoties līdz 2024. gada 30. aprīlim.

Saskaņā ar šīs sistēmas noteikumiem mājsaimniecībā saražoto elektroenerģiju var izmantot, neņemot vērā elektroenerģijas cenu tirgū. Tāpēc līdz šim situācija izskatījās sekojoši: stundās, kad elektrības izmaksas ir visaugstākās, proti, dienā, iedzīvotāji elektroenerģiju mājās gandrīz neizmanto, bet vakarā, kad pieprasījums pēc elektrības palielinās un līdz ar to pieaug elektrības cena, iedzīvotāji izmanto saules paneļu dienā saražoto enerģiju.

Šīs sistēmas reforma ir paredzēta 2024. gadā. No 2024. gada 1. maija tiks ieviesta neto norēķinu sistēma. Tā atšķirsies no neto uzskaites sistēmas ar to, ka elektroenerģija, ko iedzīvotāji nodos kopējam tīklam, tiks vērtēta nevis kilovatos stundā, bet gan naudas izteiksmē. Šī nauda tiks uzkrāta klienta kontā un pēc tam to varēs izmantot, lai samaksātu rēķinu par elektroenerģiju un apmaksātu citus pakalpojumus. Turklāt jaunā uzskaites sistēma paredz, ka elektroenerģiju var izmantot ne tikai tajā vietā, kur uzstādīti paneļi, bet arī citos klienta objektos.

Svarīgi: pēc pārejas uz jauno uzskaites sistēmu nav iespējams atgriezties pie vecās uzskaites sistēmas.

māja ar saules paneļiem

Vai saules paneļu uzstādīšana atmaksājas?

Saules paneļu atmaksāšanos ir grūti novērtēt, jo tā ir jāaprēķina katrai mājsaimniecībai individuāli. Ja aplūko iedzīvotāju faktisko pieredzi, viedokļi atšķiras.

Atmaksāšanās periods ir atkarīgs no daudziem faktoriem:

  • elektroenerģijas patēriņa;
  • saules paneļu saražotās elektroenerģijas daudzuma;
  • enerģijas daudzuma, ko jūs patērēsiet uzreiz, un daudzuma, ko nodosiet tīklam (jo vairāk jūs patērēsiet uzreiz, jo ātrāk atmaksāsies paneļu uzstādīšana);
  • paneļu nolietojuma;
  • uzturēšanas izmaksām;
  • parastās elektroenerģijas izmaksām;
  • inflācijas.
saules paneļu kredīts

Turklāt ir svarīgi, kādus saules paneļus izvēlaties, kur un kā tos uzstādāt. Pastāv īpaši kalkulatori, kas palīdz veikt aptuvenus aprēķinus, kas palīdzēs saprast, vai saules paneļu uzstādīšana ir izdevīga tajā vai citā gadījumā un cik ātri paneļu uzstādīšana atmaksāsies. Piemēram, varat izmantot uzņēmuma “Saules parki” kalkulatoru vai uzņēmuma “Solar Way” kalkulatoru.

Kā pašiem aprēķināt saules paneļu atmaksāšanos?

Šeit ir vienkāršs algoritms, kas palīdzēs jums aprēķināt aptuveno saules paneļu atmaksāšanos.

  1. Aprēķiniet saules enerģijas sistēmas uzstādīšanas izmaksas, ieskaitot pašu paneļu, invertora, uzstādīšanas, tīkla pieslēguma un jebkuras papildu izmaksas, piemēram, uzturēšanas, apdrošināšanas u. c. izmaksas.
  2. Aprēķiniet paredzamo saules enerģijas sistēmas saražotās enerģijas apjomu gadā. To var izdarīt, ņemot vērā sistēmas atrašanās vietu, paneļu leņķi, laika apstākļus un citus faktorus, izmantojot specializēto programmatūru vai iepriekš minētos tiešsaistes kalkulatorus.
  3. Aprēķiniet, cik daudz ietaupīsiet uz enerģijas rēķiniem, izmantojot saules paneļus. Ņemiet vērā pašreizējos elektroenerģijas tarifus, inflāciju un paredzamās tarifu izmaiņas nākotnē.
  4. Aprēķiniet ieguldījumu atdevi. Aprēķiniet, cik ilgā laikā ietaupījumi no jūsu enerģijas rēķiniem kompensēs saules enerģijas sistēmas uzstādīšanas sākotnējās izmaksas. Lai to izdarītu, sistēmas izmaksas daliet ar vidējo ietaupīto summu gadā

Veicot aprēķinus, ņemiet vērā papildu faktorus, piemēram, iespēju saņemt nodokļu atlaides un subsīdijas, kas var saīsināt sistēmas atmaksāšanās laiku. Ņemiet vērā arī iespējamās inflācijas un elektroenerģijas cenu izmaiņas.

Valsts atbalsts

Ir vērts zināt, ka līdz 2024. gada beigām ir iespējams saņemt valsts atbalstu saules paneļu uzstādīšanai. Valsts atbalsta programma nodrošina kompensāciju līdz 4000 eiro atkarībā no uzstādāmo paneļu jaudas, bet maksimālā jauda ir 1,11 kWh. Iepriekš minētie kalkulatori aprēķina arī valsts atbalsta summu, ko varat saņemt saules paneļu uzstādīšanai.

Lai pieteiktos, ir jāaizpilda veidlapa un parakstīta kopija jānosūta uz atbalsts@lvif.gov.lv.

valsts atbalsts paneļu iegādei

Avots: Klimata un enerģētikas ministrija

Sadarbība ar Incredit

Incredit ir uzņēmums, kas veiksmīgi darbojas finanšu pakalpojumu sniegšanā Latvijas iedzīvotājiem jau 13 gadus, kuru laikā spējis kļūt par vienu no līderiem patēriņa kreditēšanas jomā, ar vairāk nekā 200 000 apmierinātu klientu.

Šo un citus interesantus un noderīgus rakstus par šībrīža aktualitātēm, kā arī vienmēr svarīgām tēmām, piedāvā uzņēmums Incredit. Ja plānojat uzstādīt saules paneļus un ir nepieciešama papildu finansēšana, vajadzīgo summu vai daļu no tās varat ērti saņemt kā patēriņa kredītu, piemēram, no kompānijas Incredit piedāvāto pakalpojumu klāsta.

Pirms aizņemties, rūpīgi izvērtējiet savu finansiālo situāciju un spēju aizņēmumu laikus atdot, kā arī rūpīgi izplānojiet aizņēmuma atdošanu.


Rakstā izmantotie foto avoti: www.unsplash.com

Patika raksts? Novērtē!
Reitings: 5/5 (1 balsojumi)
Cik izdevīga ir saules paneļu uzstādīšana 2024. gadā?
Vēlies saņemt vairāk interesantus rakstus?
SIA InCREDIT GROUP ir Rietumu Bankas meitas uzņēmums.
Speciāla atļauja patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniegšanai Nr. NK-2016-018.
© 2011-2024 Incredit
Kr.Barona 130 k4, Rīga LV-1012 Visas tiesības aizsargātas