Praktiskais minimālisms - kad labot un aizņemties, un kad pirkt jaunu!

Kā uzlabot dzīves kvalitāti ar minimālisma palīdzību - iegādājoties kvalitatīvākas preces, labojot, kad iespējams un aizņemoties, kad nepieciešams!

Šis, kā jebkura krīze, ir sarežģīts posms ikvienam no mums. Daudzu profesiju pārstāvjiem šobrīd nākas domāt par papildu ienākumu avotiem vai pat doties jauna darba meklējumos. Arī tad, ja Tev un Tavai ģimenei ir paveicies un esat drošībā, šādos brīžos nākas pārvērtēt savu attieksmi pret to, kā raugāmies uz finansēm. Ja sākotnēji šķita, ka konkrētā veselības aprūpes krīze ekonomiski ietekmēs tikai noteiktas industrijas – sabiedriskās ēdināšanas, izklaides un kultūras sfēras, tad šobrīd ir skaidrs, ka uz situāciju jāraugās plašāk.

Tāpat pandēmija likusi mums aptvert, ka principā nekad nav iespējams paredzēt, kuras nozares un kuras darbavietas būs “drošas”. Vai tad normālos apstākļos mēs varētu iedomāties, ka nedroši varētu kļūt strādāt gaisa transporta vai nekustamā īpašuma nozarē? Vai, piemēram, automašīnu ražošanas joma varēja šķist tikpat “nedroša” kā ēdināšanas vai izklaides bizness?

Ko darīt, un kā plānot savu dzīvi un finanses šādos nedrošības apstākļos? Šis, iespējams, ir piemērotākais brīdis, lai ieviestu savā dzīvē jaunus patēriņa ieradumus un “aizņemtos” dažādas veiksmīgas prakses no tiem, kuriem šobrīd savu ieradumu un dzīvesveida dēļ krīzi ir pārdzīvot vieglāk un stresa ir mazāk. Praktisks minimālisma dzīvesveids – tās nav tukšas istabas ar baltām sienām vai pārmērīga sevis ierobežošana. Minimālisms mums māca dzīvot izdevīgāk un kvalitatīvāk vienlaikus – uzzini par dažādām iespējām, kā šī dzīvesveida principus izmantot savā labā!

veikals

Kāpēc pirkt mazāk?

Nav noslēpums, ka daudziem no mums pieder daudz vairāk priekšmetu – apģērbu, apavu, aksesuāru, virtuves iekārtu, dekoratīvo elementu un mēbeļu, nekā mums patiesībā ir nepieciešams. Bieži vien mēs tērējam laiku un naudu iepērkoties, lai pēc tam tērētu laiku, cenšoties savu mājokli savest un noturēt kārtībā, jo tas ir pārpilns ar mantām. Nav nepieciešams kļūt par ekstrēmu minimālistu, kuram pieder tikai 50 priekšmetu vai kura dzīvojamā istabā ir tikai dīvāns, galds un viens krēsls. Taču, ir vērts padomāt, vai mēs reizēm neiepērkamies inerces, nevis konkrētas vajadzības vadīti.

Protams, ka kapitālisma sabiedrības un patērētājības ietvaros ir ierasts domāt, ka mums piederošās mantas noveco nevis fiziski, bet “morāli” – paiet laiks, un tās vairs nav pietiekami modernas, sākas jauna sezona, vai uzrodas kāds cits iemesls, kāpēc mums vajadzētu iegādāties aizvien vairāk jaunu priekšmetu. Bet patiesībā mums ir nepieciešams mazāk, nekā mēs domājam. Par to ir vienkārši pārliecināties – ja nevēlies no šķietami nevajadzīgajiem priekšmetiem uzreiz atbrīvoties, pamēģini tos nodalīt no citiem ikdienā lietotajiem, un pēc pāris mēnešiem pārbaudīt, vai tie ir bijuši nepieciešami.

kurpes

Dārgāk, bet kvalitatīvāk

Lieliska priekšrocība mazāka lietu skaita iegādei ir tā, ka tad, kad Tev tiešām nepieciešams kas jauns, Tev ir iespēja un rocība iegādāties patiešām kvalitatīvu priekšmetu par augstāku cenu. Tā arī ir praktiskā minimālisma pieeja – ja pirksi mazāk, varēsi iegādāties dārgāk un kvalitatīvāk, un, iegādājoties dārgāk un kvalitatīvāk, mantas kalpos ilgāk, un tās nebūs jāiegādājas atkal un atkal tikai tāpēc, ka tās savu laiku nokalpojušas pārāk ātri.

pastaiga dabā

Var, protams, iebilst, ka problēma nav tajā, ka pērkam priekšmetus tikai tāpēc, ka iepriekšējie modeļi ir “savu laiku nokalpojuši”, bet gan citu iemeslu dēļ – mums kaut kas iepatīkas labāk, gribam izmēģināt citu stilu un tamlīdzīgi. Taču, iegādājoties patiešām kvalitatīvus priekšmetus, nereti tie būs ilglaicīgi ne tikai izturības, bet arī stila ziņā. Kvalitatīvi apavi, mēteļi un rotaslietas, kā arī mēbeles kalpos ilgi un kļūs par neatņemamām Tava personīgā imidža sastāvdaļām!

vīriešu brūni apavi

Labo, nevis pērc jaunu

Daudziem no mums doma par priekšmetu vai apģērbu labošanu, iespējams, saistās ar ne tām priecīgākajām atmiņām par nu jau aizgājušiem laikiem, kad citas iespējas, kā labot, vienkārši nebija. Protams, burtiska lāpīšana un knapināšanās ir otra galējība, kurā pavisam noteikti nevēlamies “iekrist”. Taču, tāpat arī ir vērts pacensties atbrīvoties no nepamatotas negativitātes un sliktajām atmiņām, un izvērtēt, kuros gadījumos priekšmetu, apģērbu un apavu labošana, nevis pārsteidzīga atbrīvošanās no tiem, būtu ne tikai ekonomiski izdevīgāks, bet arī dabai draudzīgāks – “zaļāks” risinājums.

Tāpat arī vēlēšanās turpināt lietot kvalitatīvu un iemīļotu priekšmetu, kuram, iespējams, ir tikai kāds neliels trūkums vai mehāniski radies bojājums (nevis tāpēc, ka tas ir novalkāts līdz pēdējai vīlītei), ir pavisam loģiska un atbalstāma. Mūsdienās ir viegli pieejams kvalitatīvs apģērbu un apavu, kā arī mēbeļu remonts. Protams, ir vērts aprēķināt, vai labošanas cena ir izdevīga, bet, kā jau iepriekš minēts, iegādājoties kvalitatīvākas, dārgākas un ilgtspējīgākas preces, tās ir arī vērts labot un pie tām pieturēties! Nereti dzirdam, ka mūsu sabiedrība ir pārāk materiālistiska, bet uz to var paskatīties arī no otras puses – varbūt mēs neesam pietiekami materiālistiski? Vai nebūtu labāk “pieturēties” pie sava stila un mīļiem, ilgmūžīgiem priekšmetiem, nevis sekot katrai jaunākajai modes vēsmai?

šujmašīna

Vai pirkt lietotu?

Līdzīgi aizspriedumiem pret priekšmetu labošanu, kuri, iespējams, saglabājušies mūsos no bērnības, daudzi no mums nevēlas pat apsvērt lietotu priekšmetu iegādi. Protams, katrs varam nospraust savas robežas tam, cik tālu vēlamies iet lietotu mantu iegādē (nav obligāti jācenšas sevi pierunāt iegādāties lietotu apģērbu vai apavus!), taču nereti iespējams iegādāties patiešām kvalitatīvus lietotus priekšmetus – gan mēbeles, gan dekoratīvus elementus.

Mūsdienās ierasts mēbeles par lētu cenu iegādāties, piemēram, IKEA, un mainīt tās ik pēc gada vai diviem, kad tās vai nu fiziski nokalpojušas vai “izgājušas no modes”. Tā vietā var apsvērt izskatīt antikvariātu piedāvājumu vai lietotas mēbeles iegādāties no privātpersonām – nereti atrodas īsti “dārgakmeņi”, no kuriem kāds vienkārši vēlas atbrīvoties. Arī šajā gadījumā ir vērts investēt papildu laiku un nedaudz līdzekļu mēbeļu atjaunošanā – reizēm nepieciešams pavisam nedaudz, lai vērtīgu un pat antīku priekšmetu atgrieztu “pie dzīvības” un savam mājoklim iegūtu klasisku un ilgmūžīgu papildinājumu.

retro interjers

Dalīšanās uzvaras gājiens

Latvijā, iespējams, dalīšanās un aizņemšanās kultūra nav vēl kļuvusi tik populāra, bet ir vērts to apsvērt – sevišķi laikā, kad nākas pievērst vairāk uzmanības savai finansiālajai situācijai. Drošību mums visbiežāk simbolizē pieejamais līdzekļu apjoms, bet tādas krīzes, kā šobrīd notiekošā, liek vairāk aizdomāties par to, cik ļoti mēs esam savstarpēji saistīti. Mēs varam parūpēties cits par cita veselību, ievērojot drošības noteikumus, savukārt mūsu apātija pret notiekošo tiešā veidā var apdraudēt apkārtējos.

Līdzīgi ir arī ar finansiālo drošību – vienu dienu Tev šķiet, ka esi “drošā” pozīcijā, bet nākamajā dienā var sākties globāla veselības aprūpes krīze, kas visu maina līdz nepazīšanai. Šis ir laiks ne tikai pārdomāt savus tērēšanas ieradumus, bet arī pievērsties idejai par kopienu. Mūsdienu sabiedrībā esam raduši novērtēt, respektēt un tiekties uz pēc iespējas lielāku neatkarību un individuālismu, bet daudz kas no šobrīd notiekošā vēsta par kopienas vērtību un nozīmi.

Viena no praktiskā minimālisma idejām ir par dalīšanos un aizņemšanos. Piemēram, ja dzīvo priekšpilsētā un labi pazīsti tuvākos kaimiņus, vai nebūtu loģiski katram iegādāties vienu no dažādām reti lietotām lielākām ierīcēm koplietošanai, kuras nebūs nepieciešamas ne katru dienu un ne pat nedēļu? Ir pietiekami daudz priekšmetu, kurus mums nevajag regulāri, bet vajag laiku pa laikam, un šī ir lieliska iespēja gan ietaupīt līdzekļus, gan vietu mājoklī. To pašu principu var attiecināt arī uz mazu bērnu aprūpi – pirmajos dzīves gados mazuļi aug un to vajadzības mainās ārkārtīgi strauji, tāpēc ir tikai praktiski censties vismaz daļu priekšmetu un apģērbu bērna vajadzībām nepirkt, bet gan aizņemties no draugiem, radiniekiem un paziņām, lai pēc tam “padotu tālāk”.

tomāti

Veidi, kā ietaupīt un dzīvot saskaņā ar praktiskā minimālisma principiem, ir dažādi – katram jāatrod tas, kas pašam der un atbilst dzīvesveidam. Taču ir skaidrs, ka šis ir laiks, kad pārdomāt, vai līdzšinējais patēriņa modelis strādā mūsu labā, vai mēs – šī modeļa labā. Un tad jau varam arī ieviest pārmaiņas pašu dzīvēs!

Šo un citus praktiskus un noderīgus rakstus par šībrīža aktualitātēm, kā arī vienmēr svarīgām tēmām piedāvā uzņēmums Incredit. Ja kāda no Tavā mājoklī esošajām iekārtām vai mēbelēm ir savu laiku nokalpojusi un ja vēlies to iemainīt pret ilgstpējīgāku un kvalitatīvāku alternatīvu, Tev nepieciešamības gadījumā ir iespēja saņemt patēriņa kredītu no uzņēmuma Incredit piedāvāto pakalpojumu klāsta.

Rakstā izmantotie foto avoti: www.unsplash.com

Patika raksts? Novērtē!
Reitings: 4/5 (5 balsojumi)
Praktiskais minimālisms - kad labot un aizņemties, un kad pirkt jaunu!
Vēlies saņemt vairāk interesantus rakstus?
SIA InCREDIT GROUP ir Rietumu Bankas meitas uzņēmums.
Speciāla atļauja patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniegšanai Nr. NK-2016-018.
© 2011-2024 Incredit
Kr.Barona 130 k4, Rīga LV-1012 Visas tiesības aizsargātas