Kā izvēlēties labu un kvalitatīvu matraci gultai, kurš kalpos ilgi?

Esi jauna matrača meklējumos? Lasi un noskaidro, kā izvēlēties kvalitatīvāko un savām vajadzībām piemērotāko matraci gultai!

Kvalitatīvs matracis gultai nav tas lētākais prieks, bet ikviens no mums zina, cik svarīgs un cilvēkam nepieciešams ir kvalitatīvs miegs – sevišķi tajos gadījumos, kad tas gājis secen! Labu miegu, protams, nodrošina daudzi faktori – guļamistabai jābūt labi izvēdinātai, temperatūrai tajā – drīzāk nedaudz vēsai, turklāt, ļoti ieteicams televizoru un citas elektroniskās ierīces atstāt aiz durvīm, guļamistabā tās aizvietojot ar kādu labu grāmatu. Taču viens no nozīmīgākajiem faktoriem kvalitatīvam miegam, protams, ir labs matracis. Kas jāzina par matračiem un par paša vajadzībām, pirms iegādāties jaunu? Lasi tālāk!

gulta

Stingrība, atbalsts un Tavi gulēšanas paradumi

Lai neapjuktu plašajā matraču piedāvājuma klāstā, sākumā vērts identificēt pāris faktorus, kuri matrača izvēlē ir būtiski un kurus ietekmē arī konkrētā lietotāja ieradumi un vajadzības. Viens no parametriem, kuriem ir gan objektīva, gan tīri subjektīva nozīme, ir matrača stingrība. Matraču stingrībai ir pat izstrādāta specifiska skala, kurā mīkstākie matrači tiek vērtēti ar 1-2, bet stingrākie – ar 8-10. Objektīvi spēcīgākas miesasbūves cilvēkiem ar lielāku svaru ērtai gulēšanai nepieciešams stingrāks matracis, jo mīksts matracis spiediena rezultātā pārlieku pakļausies. Vieglākiem cilvēkiem derēs arī mīksts matracis, kurš spēs nodrošināt pietiekamu stingrības sajūtu, tāpēc šajā ziņā izvēli var noteikt vien subjektīvā preference.

Matracim, neatkarīgi no tā stingrības, jāspēj nodrošināt arī pietiekamu atbalstu gulētāja mugurkaulam. Neatkarīgi no gulēšanas paradumiem (vai biežāk guli uz vēdera vai muguras) matracim jāveicina mugurkaula dabīgā ieliekuma saglabāšana, un lietotājam jāpārliecinās, ka starp ķermeni un matrača virsmu neveidojas atstarpes.

Matraci noteikti vajadzētu izvēlēties, izvērtējot savus gulēšanas paradumus. Ja ierasts gulēt uz muguras, vērts izvēlēties stingrāku matraci, kurš mugurkaulu palīdzēs noturēt taisnu, savukārt, ja ierasts gulēt uz vēdera, derēs vidēji mīksts vai vidēji stingrs matracis (skalā 3-7). Ja ir ieradums gulēt uz sāniem, ieteicams mīksts matracis, jo tas vairāk pielāgojas ķermeņa izliekumam un nerada lieku spiedienu uz mugurkaulu.

meitene guļ

Matraču veidi, un kā izvēlēties piemērotāko

Atsperu matrači

Atsperu matrači ir populārākais matraču veids – to piedāvājuma klāsts ir visplašākais, un, lai gan tirgū nemitīgi parādās aizvien vairāk alternatīvu, arī atsperu matraču ražotāji turpina attīstīt tehnoloģijas un piedāvāt mūsdienīgus atsperu matraču risinājumus. Izšķir divus populārākos atsperu matraču veidus – matračus ar atsperu blokiem vai kabatas tipa atsperēm. Atsperu bloku matraču pildījumu veido savstarpēji savienotas atsperes un polsterējums, savukārt, kabatas tipa atsperu matračos esošās atsperes nav savstarpēji savienotas – tās atrodas atsevišķās savienotās atsperu kabatās.

Atsperu matrači var būt gan stingrāki, gan mīkstāki – tas atkarīgs no atsperu cietības. Mīkstu atsperu matraci var izvēlēties, ja ir ieradums gulēt uz sāniem, savukārt, vidēji mīkstu vai vidēji stingru atsperu matraci – ja mēdz gulēt uz vēdera. Tāpat atsperu matracis ir piemērots, ja gulēšanas laikā mēdz būt karsti. Tāpat jāpievērš uzmanība tam, no kāda materiāla izgatavots atsperu matrača polsterējums – tas var būt sintētisks vai dabisks materiāls.

Vidējas stingrības atsperu matraci ar kabatas tipa atsperēm un kokosa pildījumu iespējams iegādāties no ražotāja Berry par cenu 262 eiro, vidējas cietības divpusējo atsperu matraci ar kabatas tipa atsperēm un dabīgās jūras zāles pildījumu par 175 eiro var iegādāties KokaGultas.lv, savukārt 26 cm biezu kabatu atsperu matraci, kurš izgatavots no kokvilnas un gaisu caurlaidīgas kokosšķiedras, par 529 eiro iespējams iegādāties IKEA.

matracis

Putu matrači

Putu matrači jeb matrači ar atmiņas efektu (no angļu val. nosaukuma memory foam) visplašāk pazīstami ar to, ka pielāgojas gulētāja ķermenim, sniedzot nepieciešamo atbalstu mugurai, pleciem un kaklam, bet pēc spiediena samazināšanās tie atgūst sākotnējo formu. Tie tiek izgatavoti no poliuretāna putām, un pieejami gan stingrāki, gan mīkstāki putu matraču veidi.

Izvēloties putu matrača cietību, jāņem vērā, ka putu matracis istabas temperatūrā būs cietāks, nekā tad, kad tajā gulēsiet, turklāt tas labi uztur ķermeņa siltumu, tāpēc jāparūpējas par to, lai guļamistaba būtu labi vēdināta, iespējams, pat nedaudz vēsa. Svarīgi izvēlēties putu matraci ar dabīgu izejvielu pildījumu, lai tas būtu optimāli elpojošs un tajā nevairotos baktērijas vai mikrobi. Mīksti putu matrači labi piemēroti cilvēkiem, kuri guļ uz sāniem, jo tie pielāgojas ķermeņa izliekumam.

18 cm biezu augstas elastības putu matraci ar bagātīgu, blīvu pildījumu un noņemamu pārvalku iespējams iegādāties IKEA par 219 eiro, savukārt, vidēji cietu 21 cm biezu putu matraci, kura pamatne izgatavota no ilgmūžīga un ļoti elastīga materiāla Lono-Tec, piedāvā iegādāties ražotājs Lonas par 350 eiro (ar izmēru 200 cm x 90 cm vai 200 cm x 90 cm) vai 520 eiro (ar izmēru 200 cm x 140 cm).

guļamistaba

Lateksa matrači

Lateksa matrači ir putu matraču paveids, kuru ražošanā tiek izmatoti trīs dažādi lateksa veidi – dabīgais, sintētiskais vai jauktais. Lateksa matrači tiek uzskatīti par visveselīgākajiem, un tos iesaka iegādāties un lietot cilvēkiem ar dažādām alerģijām, taču tas attiecas tikai uz matračiem, kuri izgatavoti no dabīgā lateksa un kuru pildījumu veido pārstrādāta kaučuka koka sula.

Dabiskā lateksa matraci ar atmiņas efektu un 2 cm biezu kokosa koiras slāni ventilācijas nodrošināšanai šobrīd par 315 eiro iespējams iegādāties erti.lv.

matrača izvēle

Hibrīda matrači

Par hibrīda matračiem dēvē dažādus matraču veidus, kuros vienā matracī apkopotas atšķirīgu matraču veidu īpašības. Tie var būt, piemēram, atsperu matrači, kuros integrētas lateksa vai poliuretāna putas, un šādu ar rokām izgatavotu vidējas cietības matraci ar atmiņas putu slāni un atsperu sistēmu šobrīd par 199 eiro.

Tāpat hibrīda matračiem pieskaitāmi kokosa matrači – matrači, kuru pildījums izgatavots no kokosrieksta šķiedras, bet tajā ir, piemēram, arī atsperu bloki. Šādu ortopēdisko kokosa matraci šobrīd iespējams iegādāties, piemēram, askona.eu par cenu 189 eiro.

atpūta pie dabas

Virsmatrači

Iespējams iegādāties arī virsmatračus – parasti tie ir plāni matrači, kuri, līdzīgi parastajiem matračiem, pieejami ar dažādiem pildījumiem. Tos parasti iegādājas tad, ja ir nepieciešamība uzlabot jau piederošo gultas matraci – ja tas ir jau izgulēts, virsmatrača iegāde ļauj atlikt jauna pamatmatrača iegādi, vai, piemēram, atbilstošu virsmatraci var iegādāties arī tad, ja esošais matracis ir pārāk ciets vai pārāk mīksts. Tāpat, virsmatraci var izmantot arī gulēšanai uz grīdas – šajā gadījumā papildus matracis tam nav vajadzīgs.

Latvijā iespējams iegādāties īpašus griķu sēnalu virsmatračusgrikuspilvens.lv piedāvā 160 cm x 200 cm divguļamo griķu sēnalu virsmatraci ar dabīgu pildījumu, kā arī dabīgas nekrāsotas un nebalinātas kokvilnas auduma pārvalku par cenu 205 eiro.

naktsgaldiņš

Šo un citus interesantus un noderīgus rakstus par šībrīža aktualitātēm, kā arī vienmēr svarīgām tēmām piedāvā uzņēmums Incredit. Ja plāno jauna matrača un guļamistabas mēbeļu iegādi, bet nepieciešams papildu finansējums, tev ir iespēja saņemt patēriņa kredītu no uzņēmuma Incredit piedāvāto pakalpojumu klāsta.

Rakstā izmantotie foto avoti: www.unsplash.com www.pexels.com

Patika raksts? Novērtē!
Reitings: 5/5 (3 balsojumi)
Kā izvēlēties labu un kvalitatīvu matraci gultai, kurš kalpos ilgi?
Vēlies saņemt vairāk interesantus rakstus?
SIA InCREDIT GROUP ir Rietumu Bankas meitas uzņēmums.
Speciāla atļauja patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniegšanai Nr. NK-2016-018.
© 2011-2024 Incredit
Kr.Barona 130 k4, Rīga LV-1012 Visas tiesības aizsargātas