Mājokļa izvēle: māja vai dzīvoklis?

Izvēle starp dzīvokli un māju ir liels solis, kas noteikti ietekmēs dzīves kvalitāti un finansiālo labklājību. Interesanti, ka pēdējo 4 gadu laikā situācija Latvijas nekustamā īpašuma tirgū nav mainījusies: aptuveni 30% iedzīvotāju dod priekšroku privātmājām vai rindu mājām, bet 70% izvēlas dzīvokli.

Šajā rakstā aplūkosim katras izvēles priekšrocības un trūkumus, lai palīdzētu jums pieņemt pamatotu lēmumu.

Dzīvokļa plusi un mīnusi

Kā redzams no statistikas datiem, lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju izvēlas dzīvot dzīvokļos. Tas ir patiešām ērts risinājums, īpaši tiem, kas dzīvo pilsētās. Dzīvokļa plānojuma kompaktums un funkcionalitāte atvieglo ikdienas dzīvi un samazina tīrīšanai un uzturēšanai patērēto laiku. Lūk, vēl dažas dzīvokļa priekšrocības:

  1. Ērta infrastruktūra. Lielākajā daļā dzīvokļu kompleksu ir pieejamas tādas ērtības kā droša autostāvvieta, fitnesa centri, sporta un rotaļu laukumi un kopīgas atpūtas zonas. Tās visas atrodas pastaigas vai transporta attālumā no jūsu mājokļa.
  2. Atrašanās vieta. Daudzdzīvokļu ēkas atrodas pilsētu centros vai to tuvumā, nodrošinot ērtu piekļuvi darbam, izglītībai, izklaidei un citiem svarīgiem objektiem.
  3. Uzturēšana. Jums nav jāuztraucas par koplietošanas telpu un infrastruktūras uzturēšanu un remontu – tas ir apsaimniekošanas uzņēmuma vai kooperatīva ziņā.
  4. Energoefektivitāte. Dzīvokļi ir kompakti, tāpēc to kompaktā izmēra dēļ tie bieži vien ir energoefektīvāki. Tas nozīmē, ka komunālo pakalpojumu izmaksas būs zemākas.
  5. Laika ietaupījums. Dzīvokļu uzturēšana un tīrīšana parasti prasa mazāk laika un pūļu nekā privātmājas.
  6. Izdevīgāks ieguldījums. Ja vēlaties pārdot savu īpašumu, dzīvokli būs vieglāk pārdot nekā māju, jo dzīvokļi ir pieprasītāki nekā privātmājas.

dzīvokļu masīvs

Lai gan dzīvokļiem ir daudz priekšrocību, tiem ir arī savi ierobežojumi un trūkumi, kas jāņem vērā pirms galīgā lēmuma pieņemšanas. Piemēram:

  1. Ierobežota dzīvojamā platība. Tas ir viens no galvenajiem dzīvokļa trūkumiem. Dzīvojot dzīvoklī, nav iespējas paplašināt savu dzīvojamo platību, to var atrisināt, tikai iegādājoties lielāku dzīvokli. Ja jums ir svarīga plaša telpa vai ja jums ir liela ģimene, ierobežota dzīvojamā platība var būt problēma.
  2. Kaimiņi ir gan priekšrocība, gan trūkums. Ja kaimiņu dzīvoklī notiek remonts vai ir mazi bērni, jūs, visticamāk, traucēs trokšņi.
  3. Ierobežota kontrole. Īpašumtiesības uz dzīvokli ir saistītas ar ierobežotu kontroli pār koplietošanas telpām un apsaimniekošanas uzņēmuma vai kooperatīva pieņemtajiem lēmumiem.
  4. Ierobežotas renovācijas iespējas. Ja plānojat veikt būtisku remontu un vēlaties pārbūvēt dzīvokli, tas ir jāapstiprina vietējās pašvaldības būvvaldē. Bez apstiprinājuma ir iespējams tikai kosmētiskais remonts. Turklāt citas manipulācijas, piemēram, gaisa kondicioniera uzstādīšana daudzdzīvokļu mājā, arī ir jāapstiprina būvvaldē.
patēriņa online kredīts

Mājas plusi un mīnusi

Privātmāja ir lielisks risinājums tiem, kas dod priekšroku plašai telpai. Māju var iegādāties vai uzbūvēt piepilsētā, kā arī pilsētas guļamrajonos, kas nodrošinās tādu pašu pilsētas infrastruktūras pieejamību kā dzīvoklis. Aplūkosim tuvāk šāda mājokļa priekšrocības un trūkumus.

No plusiem varam izdalīt sekojošo:

  1. Telpa un privātums. Mājokļiem parasti ir plašāks plānojums un zemes gabals, kas veicina privātumu un ļauj jums izveidot savu unikālo telpu.
  2.  
  3. Kontrole un rīcības brīvība. Mājas īpašumtiesības dod lielāku brīvību mainīt interjeru un fasādi. Remontdarbu gadījumā jums būs mazāk jāuztraucas par to, ka traucēsiet kaimiņiem. Turklāt gadījumā, ja izvēlaties māju savā īpašumā, jums ir vairāk iespēju to padarīt videi draudzīgāku. Piemēram, jūs varat uzstādīt saules baterijas.
  4.  
  5. Relatīva neatkarība. Māja īpašumā nozīmē lielāku neatkarību no kaimiņiem un apsaimniekošanas uzņēmumiem, kas ļauj jums kontrolēt savu īpašumu un pašiem pieņemt lēmumus.
  6.  
  7. Paplašināšanās iespējas. Mājas īpašniekiem ir iespēja paplašināt dzīvojamo platību vai pievienot papildu telpas, tādējādi ļaujot jums pielāgot savu māju mainīgajām ģimenes vajadzībām.

privātmāja

Svarīgākais privātmājas trūkums ir tās cena. Māja ar zemes gabalu izmaksās dārgāk nekā dzīvoklis, un arī tās uzturēšana prasa lielākus ieguldījumus un pūles. Finanšu ieguldījumi ietver ne tikai mājas izmaksas, bet arī apdrošināšanu un nodokļus. Šeit ir vēl daži mājas trūkumi:

1. Uzturēšana un remonts. Māja prasa regulāru uzturēšanu un remontu, kas var prasīt papildu pūles, laiku un līdzekļus. Jums ir arī jārūpējas par apkārtējo teritoriju, kas ietver zāliena kopšanu vasarā, lapu izvešanu rudenī un sniega tīrīšanu ziemā.
2. Ierobežota infrastruktūra. Ja izvēlaties dzīvot piepilsētā vai tālu no pilsētas centra, nokļūšana uz darbu, bērnudārzu un skolām var kļūt sarežģītāka. Lai ērti pārvietotos, jums var būt nepieciešama automašīna.


Lai uzzinātu, kā izvēlēties automašīnu, lasiet mūsu rakstu "Jauns vai lietots automobilis: ko izvēlēties?".

3. Mājas sistēmu pārvaldība.
Māja prasa zināšanas un prasmes mājas sistēmu, piemēram, apkures, gaisa kondicionēšanas, elektrības un ūdens, pārvaldīšanā. Jums pašiem būs jāuzrauga to darbība un jāuztur tās labā stāvoklī.

apkures sistēma

Pirkt vai īrēt?

Kad esat izlēmuši par mājokļa veidu, nākamais solis ir izlemt, vai to pirkt vai īrēt? Latvijas tirgus piedāvā abas iespējas.

Mājokļa iegāde nodrošina stabilitāti un īpašumtiesību apziņu. Jūs kļūstat pilntiesīgi mājokļa īpašnieki un varat to mainīt pēc savām vēlmēm. Tomēr mājokļa iegāde ir saistīta ar ievērojamu finansiālu ieguldījumu: pirmo iemaksu un hipotekārā kredīta maksājumiem vairāku gadu garumā.

No otras puses, jūsu īpašums ir aktīvs, ko var izmantot kā papildu ienākumu avotu. Piemēram, jūs varat to izīrēt vai pārdot, ja nepieciešams.

māja un atslēga

Mājokļa īre nodrošina elastīgumu un mazāk finansiālu saistību. Tāpēc no finansiālā viedokļa īre ir pieejamāka iespēja. Tas var būt arī labs risinājums tiem, kuri vēl nav gatavi vai neplāno dzīvot vienā vietā ilgtermiņā.

Ir vērts atcerēties, ka uz jums attieksies īpašnieka noteiktie nomas noteikumi un nosacījumi. Turklāt nomas maksa laika gaitā var palielināties. Vēl viens trūkums: pat ja jūs dzīvosiet mājā, jūs nevarēsiet to iekārtot pēc savām vēlmēm, jo tas nav jūsu īpašums.

Sadarbība ar Incredit

Incredit ir uzņēmums, kas veiksmīgi darbojas finanšu pakalpojumu sniegšanā Latvijas iedzīvotājiem jau 12 gadu, kuru laikā spējis kļūt par vienu no līderiem patēriņa kreditēšanas jomā ar vairāk nekā 200 000 apmierinātu klientu.

Šo un citus interesantus un noderīgus rakstus par šībrīža aktualitātēm, kā arī vienmēr svarīgām tēmām, piedāvā uzņēmums Incredit. Ja plānojat iegādāties mājokli un jums ir nepieciešams papildu finansējums, nepieciešamo summu vai tās daļu varat saņemt kā patēriņa kredītu, piemēram, no Incredit piedāvāto pakalpojumu saraksta. Ja plānojat remontu un jums ir nepieciešami papildu līdzekļi materiāliem un citiem izdevumiem, jūs varat saņemt nepieciešamo summu arī kā aizdevumu remontam.

Pirms aizņemties, rūpīgi izvērtējiet savu finansiālo situāciju un spēju aizņēmumu laikus atdot, kā arī rūpīgi izplānojiet aizņēmuma atdošanu.


Rakstā izmantotie foto avoti: www.unsplash.com www.pexels.com


Patika raksts? Novērtē!
Reitings: 5/5 (1 balsojumi)
Trūkumi un priekšrocības, izvēloties māju vai dzīvokli
Vēlies saņemt vairāk interesantus rakstus?
SIA InCREDIT GROUP ir Rietumu Bankas meitas uzņēmums.
Speciāla atļauja patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniegšanai Nr. NK-2016-018.
© 2011-2024 Incredit
Kr.Barona 130 k4, Rīga LV-1012 Visas tiesības aizsargātas