8 lietas, kas jāņem vērā, iegādājoties mazlietotu auto

Uzzini, kur un kā iegādāties kvalitatīvu mazlietotu auto, un kas jāņem vērā pirms lēmuma pieņemšanas, lai nekļūdītos ar izvēli!

Auto iegāde ir nopietns lēmums, it īpaši tad, ja plāno iegādāties lietotu braucamrīku. Lietotu auto par pieņemamu cenu Latvijā atrast nav grūti, taču šajā gadījumā būtiski ir pārbaudīt, ka auto ir “darba kārtībā” – ka tas ir ne tikai vizuāli pieņemams un spēj izturēt testa braucienu, bet arī iespēju robežās pārliecināties, ka tā norādītais nobraukums atbilst patiesajam, auto nav iekļuvis būtiskās avārijās un ka jau tuvākajā laikā nenāksies vērā ņemamus līdzekļus ieguldīt remontā.

Statistika vēsta, ka gandrīz puse no autobraucējiem Latvijā, kuri plāno iegādāties lietotu auto, braucamrīka iegādei plāno atvēlēt 2500 līdz 6000 eiro, taču aizvien pieaug pieprasījums tieši pēc mazlietotiem auto vidējā (6000 līdz 10 000 eiro) un augstā (10 000 līdz 15 000 eiro) cenu kategorijā. Pirms auto iegādes ir vērts apsvērt, vai vari nogaidīt un iekrāt, vai, piemēram, iegādāties mazlietoto auto līzingā, lai atļautos kvalitatīvāku auto, taču, neatkarīgi no pieejamā budžeta, ir vairāki būtiski faktori, kurus ņemt vērā auto iegādes laikā. Lasi tālāk, lai uzzinātu kur un kā iegādāties kvalitatīvu mazlietotu automobīli, un kas jāņem vērā, to izvēloties! Seko mūsu 8 padomiem!

auto atslēgas

Ideālā pasaulē mēs auto īpašniekiem un pārdevējiem varētu ticēt uz vārda, bet nereti nākas dzirdēt par situācijām, kurās kāds, iegādājoties lietotu auto, ir pamatīgi “iegrābies”. Katrā ziņā, rūpīga izpēte un pēc iespējas detalizētākas informācijas ievākšana par auto vēsturi noteikti nenāks par ļaunu.

Ko vajadzētu noskaidrot par auto, kuru esi noskatījis?

1. Iegūsti informāciju no CSDD transportlīdzekļu reģistra

Laikus noskaidro noskatītās automašīnas valsts reģistrācijas numuru, un dodies uz CSDD mājaslapu, kur par katru reģistrēto automašīnu iespējams iegūt informāciju no transportlīdzekļu reģistra. Tas būs gan lielisks un drošs resurss, kur uzzināt vairāk par auto, gan arī veids, kā pārliecināties, ka automašīnas pārdevējs savā sludinājumā vai ziņā norādījis patiesu informāciju – un vai tam var uzticēties darījuma veikšanā. CSDD reģistrā būs iespējams noskaidrot, kad auto ir ievests Latvijā, cik tam bijuši īpašnieki, kā arī izskatīt auto tehniskās apskates vēsturi un nobraukumu. Šajā izpētes posmā brīdinājuma signāli varētu būt, piemēram, auto regulāra nespēja iziet tehniskās apskates ar pirmo reizi vai būtiskas izmaiņas ikgadējā nobraukumā. Protams, būtisks brīdinājuma signāls ir arī reģistrā atrodamās informācijas nesakritība ar pārdevēja sniegtajiem datiem.

2. Pārbaudi automašīnas VIN numuru

VIN numurs (angliski: vehicle identification number) ir unikāls 17 ciparu kopums, kas, līdzīgi kā reģistrācijas numurs, identificē konkrēto automobili. Ja ir zināms automobiļa VIN numurs, tad ir iespēja par to uzzināt vairāk, dodoties uz kādu no interneta platformām, piemēram, AutoCheck, VINCheck vai VIN Decoder. VIN numurs palīdzēs noskaidrot auto ražotāju, modeļa gadu, dzinēja tipu un pat informāciju, kas saistīta ar potenciālu auto meklēšanu dažādu valstu policijas datubāzēs.

3. Uzzini auto servisa vēsturi

Salīdzinoši jauniem mazlietotiem auto noteikti vajadzētu nākt “komplektā” ar servisa grāmatiņu, kurā reģistrēta pilna auto servisa vēsture. Ja šādam auto servisa grāmatiņas nav un nav arī veida, kā noskaidrot vairāk par servisa apmeklējumiem dīlera centrā, tas, iespējams, nebūs potenciāli veiksmīgākais pirkums. Bez servisa grāmatiņā pieejamās informācijas būs grūti pārliecināties par to, vai auto iepriekš ticis pareizi kopts un vai nav piedzīvojis būtiskas avārijas, kas, protams, var ietekmēt turpmāko braucamrīka ilgmūžību. Protams, secinājumus var izdarīt arī detalizēti pārrunājot auto kopšanas un servisa vēsturi ar īpašnieku – vai tas piefiksējis, kad veikta pēdējā eļļas vai filtru maiņa, vai kad mainīta auto zobsiksna.

motoreļļas maiņa

Tehniskie parametri, par kuriem var uzzināt no dokumentiem, ir ārkārtīgi būtiski, taču tie vien vēl nepastāstīs visu stāstu. Ko darīt? Lasi tālāk par to, kā noskatīto automobili izvērtēt praktiski!

4. Auto izvērtēšana – izlem, kas to veiks!

Auto vizuālā pārbaude jeb apskate ir brīdis, kad vērts sev godīgi pajautāt – vai es pats spēšu saskatīt nomaskētas vai pat labi redzamas auto nepilnības, vai tomēr nepieciešams uz apskati līdzi ņemt automašīnu sfērā zinošāku draugu vai profesionāli? Ja plāno auto iegādāties no privātpersonas, vari arī sarunāt, ka īpašnieks auto uz apskati atved uz auto servisu pie tevis noorganizēta profesionāļa – tas, protams, prasīs nelielu finansiālu ieguldījumu, bet ilgtermiņā pavisam noteikti atmaksāsies.

5. Vizuālā pārbaude – kas jānoskaidro

Auto rūpīgi jāapskata gan no ārpuses, gan iekšpuses. Apskati vajadzētu veikt gaišā dienas laikā, un pārbaudīt, pirmkārt, vai vērojama rūsas klātbūtne. Ja auto ir līdz 10 gadiem vecs, rūsas kātbūtne ir slikta zīme – tas nozīmē, ka auto, visdrīzāk, nav ticis labi uzturēts un var liecināt arī par nekvalitatīvi veiktu remontu pēc avārijas. Par auto “piedzīvojumiem” daudz var pavēstīt arī krāsojums – ja tas, piemēram, nedaudz atšķiras virsbūvei un paneļiem vai bamperim, arī tas var liecināt par vērā ņemamām avārijām, kā arī ne to kvalitatīvāko remontu pēc tām. Par būtiskām avārijām liecina arī starp virsbūves paneļiem un lukturiem atrodamas spraugas, kuru izmērs abās auto pusēs var atšķirties.

Salona iekšpuse, savukārt, var vairāk pavēstīt par to, kā esošais vai iepriekšējie īpašnieki auto izmantojuši un par to rūpējušies. Ja salons ir ļoti nolietots un nodilis, vai arī, ja tas ir ļoti netīrs, tas, iespējams, ir iemesls pārdomāt šo pirkumu, jo norāda uz to, cik ļoti īpašnieks par auto rūpējies kopumā. Savukārt, spidometrā ir vērts ieskatīties gan, lai pārbaudītu auto nobraukumu (vai tas sakrīt ar īpašnieka norādīto un dokumentos atrodamo), gan arī, lai pārliecinātos, vai ātrums netiek norādīts arī mph mērvienībās. Ja tā ir, tas var būt iemesls satraukumam, jo auto potenciāli var būt ticis atvests no Lielbritānijas, un šajā gadījumā vajadzētu nopietni izvērtēt iespējamo stūres pārlikšanas kvalitāti.

6. Izmēģinājuma brauciens

Izmēģinājuma brauciens ir lieliska iespēja savu iecerēto braucamrīku notestēt darbībā, un to noteikti nevajag palaist garām. Arī šajā gadījumā būtu ieteicams līdzi ņemt speciālistu, bet pat ne-speciālists sajutīs vismaz daļu no indikatoriem, ka kaut kas, iespējams, nav kārtībā un to būtu nepieciešams pārbaudīt pamatīgāk.

Ikviens var pārbaudīt, vai darbojas visas kontrollampiņas, pagriežot atslēgu aizdedzes pozīcijā, kā arī pārbaudīt, vai ir viegli un ērti pārslēgt visus ātrumus. Dodoties izmēģinājuma braucienā, noteikti vajag rūpīgi ieklausīties, vai auto neizdod savādas skaņas, kā arī pacensties strauji attīstīt ātrumu, lai pārliecinātos par dzinēja efektivitāti.

balts auto

Par to, kas jāpārbauda, viss skaidrs, bet kur meklēt mazlietotu auto? Vai iegādāties no privātpersonas vai autoplacī? Kādas ir priekšrocības, un no kā jāuzmanās?

7. Ja iegādājies auto no privātpersonas

Mūsdienu attīstītajā digitālajā vidē auto ir viegli, ātri un ērti iegādāties no privāta pārdevēja, kurš sludinājumu ievietojis vai nu kādā no auto pirkšanai un pārdošanai paredzētajām latviešu Facebook grupām (grupā “AUTO Tirgus.Pārdod.Pērk.Maina.”, piemēram, ir jau 94 tūkstoši dalībnieku!), vai visiem zināmajā sludinājumu portālā ss.lv, kura vieglā transporta pārdošanas sadaļā var atrast simtiem piedāvājumu.

auto kredīts

Jau iepriekš minējām, ka par pārdevēja godīgumu vismaz daļēji iespējams pārliecināties, ņemot vērā to, kādu informāciju viņš gatavs sniegt un vai viņa sniegtā informācija sakrīt ar CSDD transportlīdzekļu reģistrā atrodamo, kā arī vai pārdevējam ir pieejama auto servisa grāmatiņa. Ja īpašnieks atsakās sniegt prasīto informāciju, ja daudz informācijas trūkst vai ja atklājas, ka īpašnieks par kaut ko ir melojis, būtu vērts no konkrētās ieceres atteikties un meklēt tālāk.

Tāpat ir vērts pacensties atrast atsauksmes par pārdevēju – skaidrs, ka ne visi privātie pārdevēji ikdienā nodarbojas ar auto pārdošanu, bet ātra Google meklēšana gadījumam, ja kaut kas tomēr nāk klajā, par ļaunu nenāks.

roku spiešana

8. Ja lietoto auto iegādājies placī vai salonā

Mūsdienās mazlietotus auto var iegādāties gan autoplačos, gan auto salonos, un šīs iegādes vietas piedāvā vairākas priekšrocības, salīdzinot ar auto iegādi no privātpersonas. Pirmkārt, autoplači un saloni piedāvā plašu automobiļu izvēli. Piemēram, ja esi ieradies apskatīt vienu konkrētu auto, bet tas tomēr izrādās tavām vēlmēm un vajadzībām neatbilstošs vai pārāk dārgs, konsultants iespēju robežās centīsies piemeklēt tavām vajadzībām atbilstošāku auto.

Tāpat nereti autoplačos ir iespēja ne tikai iegādāties mazlietotu automobili, bet arī pārdot savējo – tiesa gan, parasti par zemāku cenu, nekā pārdodot privāti, bet vismaz ietaupot laiku un enerģiju, ko nāktos veltīt komunikācijai ar potenciāliem klientiem un apskatēm. Plačos un salonos reizēm auto iespējams iegādāties arī ar garantiju un biežāk iespējams tos ņemt līzingā – tādējādi, iespējams, varēsi atļauties iegādāties nedaudz dārgāku un kvalitatīvāku auto, turklāt ar zināmu drošības garantiju.

Mazlietotus auto piedāvā iegādāties, piemēram, Skandi Motors, autoplacis longo.lv un autokompleks.lv, kā arī daudzas citas tiešsaistē viegli atrodamas vietnes. 

auto salons

Šo un citus praktiskus un noderīgus rakstus par šībrīža aktualitātēm, kā arī vienmēr svarīgām tēmām piedāvā uzņēmums Incredit. Ja plāno investēt mazlietotā auto, daļu summas Tev nepieciešamības gadījumā ir iespēja saņemt kā auto kredītu no uzņēmuma Incredit piedāvāto pakalpojumu klāsta.

Rakstā izmantotie foto avoti: www.unsplash.com

Patika raksts? Novērtē!
Reitings: 4/5 (10 balsojumi)
8 lietas, kas jāņem vērā, iegādājoties mazlietotu auto
Vēlies saņemt vairāk interesantus rakstus?
SIA InCREDIT GROUP ir Rietumu Bankas meitas uzņēmums.
Speciāla atļauja patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniegšanai Nr. NK-2016-018.
© 2011-2024 Incredit
Kr.Barona 130 k4, Rīga LV-1012 Visas tiesības aizsargātas