Kas ir kredītlīnija un kādiem nolūkiem to izmanto?

Finanšu instrumentu pasaulē kredītlīnija ieņem īpašu vietu, jo tā nodrošina aizņēmējiem elastīgas finansiālā atbalsta iespējas.

Kredītlīnija ir finansēšanas veids, kurā nauda netiek izmaksāta vienā maksājumā (kā aizdevuma gadījumā), bet gan pa daļām noteiktā laika posmā. Citiem vārdiem sakot, kredītlīniju var uzskatīt par naudas uzkrājumu, ko iepriekš apstiprina finanšu iestāde. Tā vietā, lai katru reizi aizpildītu kredīta pieteikumu un pierādītu savu spēju to atmaksāt, jūs varat izmantot šo rezervi, kas jums jau ir pieejama jebkurā laikā. Laika gaitā jūs varat aizņemties nepieciešamo summu, atkārtoti neveicot aizdevuma apstiprināšanas procesu.

Galvenā atšķirība starp kredītlīniju un parasto aizdevumu ir tā, ka jums nav jāmaksā procenti par visu summu, bet tikai par izlietoto naudu.

Šajā rakstā mēs sīkāk aplūkosim kredītlīnijas noteikumus un nosacījumus, atšķirības no aizdevuma, kā arī šī kredīta veida pozitīvās un negatīvās puses.

50 euro banknote

Kredītlīnijas noteikumi un nosacījumi

Kredītlīniju nodrošina gan bankas, gan nebanku kredītiestādes. To var izsniegt juridiskām un fiziskām personām. Parasti aizņēmējs var atmaksāt parādu sev ērtā tempā, tostarp pa daļām, bet ne vēlāk kā noteiktajā termiņā.

Summa var būt no 300 līdz 5000 euro. Kredītlīnijas limits ir noteikts līgumā. Šī limita un noteiktā termiņa ietvaros var atkārtoti saņemt naudu un atmaksāt parādu.

Daži uzņēmumi jaunajiem klientiem piedāvā bezprocentu periodu, kura laikā viņi var izmantot kredītlīniju, nemaksājot procentus. Piemēram, uzņēmums Incredit.lv piedāvā bezprocentu pakalpojumu pirmajās 30 dienās, pirmo reizi piesakoties kredītlīnijai līdz 500 eiro.

Lai pieteiktos kredītlīnijai, jums ir:

  • jābūt Latvijas pastāvīgajam iedzīvotājam vecumā no 21 līdz 70 gadiem;
  • jābūt deklarētai dzīvesvietai Latvijas Republikā;
  • jābūt norēķinu kontam kādā no Latvijas bankām;
  • jābūt regulāriem ienākumiem, kas ļaus atmaksāt kredītu.

Šāda veida aizdevumam var pieteikties dažādos veidos:

  • apmeklējot finanšu iestādes apkalpošanas centru;
  • tiešsaistē kredītiestādes tīmekļa vietnē;
  • nosūtot pieteikumu ar SMS.

sievietes iepērkas internetā

Kredītlīnijas priekšrocības un trūkumi

Kredītlīnijai ir savas priekšrocības un trūkumi, kurus ir vērts apsvērt, pirms pieteikties šāda veida aizdevumam.

Priekšrocības

  1. Elastība: kredītlīnijas summu var izlietot, kad jums tā nepieciešama, un jūs varat izmantot tieši tik daudz, cik jums nepieciešams. Tas padara kredītlīniju par piemērotu risinājumu dažāda lieluma izdevumiem – gan plānotiem, gan pēkšņiem. Atmaksas termiņš ir elastīgs un bieži tiek pielāgots katram klientam individuāli.
  2. Naudas ietaupījums: ja kredītlīnija tiek piešķirta, bet nauda netiek izmantota, nav jāmaksā procenti.
  3. Pastāvīga piekļuve papildu finansējumam. Ar atjaunojamo kredītlīniju aizņēmējam vienmēr ir pieejams papildu finansējums, kad tas nepieciešams.

Trūkumi

  1. Procentu likmes ir atkarīgas no summas lieluma. Jo lielāka summa tiek izmantota, jo augstāka ir procentu likme. Procentu likmes var būt augstākas nekā parastā aizdevuma gadījumā, ja aizņēmējs nevar sniegt nodrošinājumu un viņam ir zems kredītreitings.Vairāk par to, kas ir kredītreitings, lasiet mūsu rakstā "Kas ir kredītreitings un kā to uzlabot?".
  2. Risks pārvērtēt savas spējas. Brīvai kredīta summas pārvaldībai ir gan priekšrocības, gan trūkumi, ja kredītņēmējs iztērē pārāk daudz. Tā kā procentu maksājumi attiecas tikai uz izmantoto summu, var būt vilinoši aizņemties vairāk, nekā nepieciešams.

puisis taisa prezentāciju

Ar ko kredītlīnija atšķiras no aizdevuma?

Daudzējādā ziņā kredītlīnijas atvēršanas process ir līdzīgs parastā aizdevuma saņemšanai: aizņēmējs iesniedz pieteikumu, banka apstiprina limitu un pārskaita līdzekļus. Tomēr ir dažas atšķirības.

Kredīts

Kredītlīnija

Kredīts tiek piešķirts konkrētam mērķim – lai iegādātos automašīnu, sadzīves tehniku vai samaksātu par pakalpojumiem.

Kredītlīnijas mērķis ir finansēt jebkuru mērķi, kas noteikts līguma noteikumos.

Bankas apstiprināto summu nevar atjaunot.

Maksimālo summu laika gaitā var palielināt.

Faktiskais parāds ir viss apstiprinātais aizdevums neatkarīgi no tā, cik liela daļa no summas ir izmantota.

Procenti tiek aprēķināti tikai par iztērēto naudas daļu.

Lai saņemtu papildu summu, ir jāiesniedz pieteikums un jāparaksta jauns līgums.

Izvēle starp aizdevumu un kredītlīniju ir pilnībā atkarīga no jūsu mērķiem. Klasiskais kredīts ir piemērots nozīmīgiem vienreizējiem izdevumiem un investīcijām. Iekārtu, mēbeļu iegāde – tie ir gadījumi, kad nepieciešamo summu var vairāk vai mazāk precīzi noteikt.

Kredītlīnija ir ideāli piemērota nelieliem regulāriem maksājumiem un projektiem, kuru izmaksas ir grūti iepriekš noteikt. Ir ērti iegādāties izejmateriālus un sastāvdaļas pēc vajadzības vai uzturēt un attīstīt savu uzņēmumu, katru reizi nevēršoties bankā.

Kredītlīniju bieži izmanto uzņēmēji, kuri nevar precīzi paredzēt, kad radīsies nepieciešamība pēc aizdevuma. Un jo perspektīvāks no kredītiestādes viedokļa ir mērķis, kuram tiek izsniegts aizdevums, jo lielāka ir pieteikuma apstiprināšanas varbūtība.

darbs ar portatīvo datoru

6 padomi, kā izmantot kredītlīniju

Apsverot iespēju izmantot kredītlīniju, ir svarīgi skaidri izvērtēt savas finansiālās iespējas atmaksāt iztērēto naudu. Lūk, daži padomi, kas palīdzēs jums efektīvi izmantot kredītlīniju.

  1. Plānojiet. Izvērtējiet savas iespējas un sastādiet plānu kredītlīnijas izmantošanai. Tas palīdzēs jums izvairīties no nevajadzīgiem tēriņiem.
  2. Kontrolējiet savus izdevumus. Rūpīgi pārvaldiet savu budžetu, lai kredītlīniju izmantotu tikai nepieciešamības gadījumā.
  3. Salīdziniet noteikumus un nosacījumus. Pirms iesniegt pieteikumu kredītlīnijas saņemšanai, salīdziniet dažādu banku un kredītiestāžu noteikumus un nosacījumus, lai izvēlētos piemērotāko un izdevīgāko piedāvājumu.
  4. Atmaksājiet parādus. Regulāri atmaksājiet kredītlīniju, lai izvairītos no parādu uzkrāšanās un uzlabotu savu kredītreitingu.
  5. Maksājiet vairāk nekā minimālo summu. Ja iespējams, katru mēnesi maksājiet vairāk nekā minimālo maksājumu. Tas palīdzēs jums samazināt kopējo procentu summu, ko maksājat par kredītlīniju.
  6. Vērsieties pēc palīdzības. Ja jums ir grūtības pārvaldīt kredītlīniju vai veikt atmaksas maksājumus, nevilcinieties lūgt padomu finanšu konsultantam vai uzņēmumam, ar kuru noslēdzāt līgumu, lai noskaidrotu, vai jūs varat pielāgot līguma noteikumus.

Mūsu rakstā "8 padomi, kā novērst problēmas ar aizdevuma atmaksu" lasiet par galvenajiem soļiem, kas palīdzēs jums izvairīties no problēmām, atmaksājot kredītu.

finanšu aprēķini

Sadarbība ar Incredit

Incredit ir uzņēmums, kas veiksmīgi darbojas finanšu pakalpojumu sniegšanā Latvijas iedzīvotājiem jau 13 gadus, kuru laikā spējis kļūt par vienu no līderiem patēriņa kreditēšanas jomā, ar vairāk nekā 200 000 apmierinātu klientu.

Šo un citus interesantus un noderīgus rakstus par šībrīža aktualitātēm, kā arī vienmēr svarīgām tēmām, piedāvā uzņēmums Incredit. Ja esat nonākuši situācijā, kad nepieciešama papildu finansēšana, vajadzīgo summu vai daļu no tās varat ērti saņemt kā patēriņa kredītu vai kredītlīniju, piemēram, no kompānijas Incredit piedāvāto pakalpojumu klāsta.

Pirms aizņemties, rūpīgi izvērtējiet savu finansiālo situāciju un spēju aizņēmumu laikus atdot, kā arī rūpīgi izplānojiet aizņēmuma atdošanu.

Bildes: www.unsplash.com www.pexels.com

Patika raksts? Novērtē!
Reitings: 5/5 (1 balsojumi)
Kādi ir kredītlīnijas priekšrocības un trūkumi?
Vēlies saņemt vairāk interesantus rakstus?
SIA InCREDIT GROUP ir Rietumu Bankas meitas uzņēmums.
Speciāla atļauja patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniegšanai Nr. NK-2016-018.
© 2011-2024 Incredit
Kr.Barona 130 k4, Rīga LV-1012 Visas tiesības aizsargātas