Automašīnas iegāde – izvēlēties jaunu vai tomēr lietotu?

“Pirkt jaunu vai lietotu?” – šis ir jautājums, uz kuru jāatrod pamatota un savai situācijai piemērota atbilde, pirms doties iegādāties automašīnu.

Automašīnas iegāde – lielākajai daļai no mums šis process nav svešs. Tāpat arī visiem zināms, ka automašīnas pirkšana ir visai piņķerīgs un laikietilpīgs pasākums, turklāt reizēm šķiet – arī īstākā laimes spēle, kuras patieso rezultātu, iespējams, uzzināsi tikai pēc laba laiciņa. Internetā pieejamo padomu un atsauksmju lapas ir pilnas ar “briesmu” stāstiem par lietotu automašīnu iegādi – kādam pagadījusies iepriekš pamatīgi apskādēta, bet labi “aizkrāsota” automašīna, cita automašīnai ticis norādīts daudz mazāks nobraukums, nekā ir patiesībā…

Protams, iegādājoties lietotu automašīnu, ir jābūt uzmanīgam – uzmanīgākam, nekā tad, ja iegādājies jaunu automašīnu autosalonā. Pirms iegādes jārod iespēja lietoto automašīnu rūpīgi pārbaudīt, bet tas nav vienīgais, kas jādara. Lietotas automašīnas iegādes gadījumā daudz skaidrāk jāzina, ko tad Tu īsti meklē un kādu iemeslu dēļ automašīnu iegādājies. Kas ir tas, bez kā vari iztikt un kas ir tas, kas Tev braucamrīka specifikācijās absolūti nepieciešams, lai tur vai kas?

Skaidrs ir viens – mēs visi vienmēr meklējam iespējami labākās kvalitātes produktu par pieejamāko cenu. Ir situācijas, kad ne tā pareizākā izvēle mūsu dzīvēs neko daudz nemainīs, bet, ja kļūdāmies automašīnas izvēlē, parasti gluži vienkārši maksājam ar… naudu. Jā, ne tikai ar automašīnas iegādes summu, bet ar nepārtrauktiem ieguldījumiem automašīnas remontos, un tieši no tā taču mēs vēlamies izvairīties. Kas jānoskaidro, ja vēlies iegādāties lietotu automašīnu, bet nevēlies kļūdīties? Bet varbūt nemaz labāk neriskēt, un iegādāties jaunu braucamrīku?

auto stūre, mersedes

Pamata kritēriji – vai zini, ko meklē?

Ja vēlies iegādāties lietotu automašīnu, bet Tavas zināšanas par automašīnām un spējas objektīvi novērtēt automašīnas stāvokli ir ierobežotas, nepažēlo nelielu naudas summu un lūdz palīdzību profesionālim. Protams, sākotnējo atlases procesu vari veikt pats – tāpat kā visi potenciālie lietotu automašīnu pircēji, automašīnas meklējumos vari doties uz Latvijas lielāku online pirkšanas un pārdošanas platformu ss.lv. Tur savus piedāvājumus ievieto teju visi lietoto automašīnu pārdevēji – piedāvājumus var saskaitīt tūkstošos, tā ka, visdrīzāk, garām neko nepalaidīsi.

Sākotnējās atlases laikā Tev jāizvērtē savas prasības un vajadzības – ar kādu izlaiduma gadu sākot meklēsi automašīnu? Vai vēlies iegādāties braucamrīku ar automātisko vai manuālo ātruma kārbu? Vai apsvērsi gan automašīnu, kurai nepieciešama dīzeļdegviela, gan benzīns vai varbūt autogāze? Vai Tev padomā ir konkrētas markas auto vai varbūt zini, no kurām automašīnu markām noteikti vēlies izvairīties? Kāds virsbūves tips Tevi interesē, cik lielai jābūt automašīnai, un kāds maksimālais nobraukums Tev ir pieņemams? Kāds dzinēja tilpums Tev šķiet piemērots? Vai lielākoties brauksi pilsētā vai ārpus tās?

spidometrs

Profesionāla lietotas automašīnas stāvokļa novērtēšana


Ss.lv piedāvā veikt atlasi pēc visiem šiem galvenajiem kritērijiem, kas izvēli padara daudz vienkāršāku un “atsijā” nevēlamos piedāvājumus. Ja Tev nepieciešams padoms arī par šiem atlases kritērijiem, profesionālu automehāniķi vari piesaistīt jau šajā posmā. Taču, ja zini, ko vēlies, pēc šiem kritērijiem atlasi vismaz 3 līdz 5 automašīnas, kuras vēlies pirms pirkuma veikšanas “atrādīt” automehāniķim. Ja Tev ir zināma vietiņa, kur strādā “savējie”, kuru spējām izvērtēt automašīnas stāvokli uzticies, tad ir skaidrs, ko darīt. Bet, ja nezini, kur meklēt speciālistu, jautā draugiem, paziņām, liec ziņu portālā Facebook. Cilvēki ir atsaucīgi un labprāt dalās savā pieredzē un ar saviem kontaktiem. Esi pacietīgs un palasi ieteikumus, atsauksmes, izvērtē ne tikai automašīnas, bet arī cilvēkus, kuri var palīdzēt Tev veikt pareizo izvēli. Tas nav zemē nomests laiks.

Ja esi atradis mehāniķi, kurš var izpalīdzēt, sarunā tikšanās laikus ar visu pirmajā atlases kārtā izvēlēto automašīnu īpašniekiem, kuri savus auto var atvest “atrādīt” Tavam speciālistam. Lūdz mehāniķi izvērtēt automašīnas stāvokli kontekstā ar īpašnieku sniegtajiem aprakstiem, un uzdod svarīgākos jautājumus: vai šis auto ir gatavs braukšanai, vai arī tajā jau uzreiz jāiegulda papildu līdzekļi? Kas un cik ilgi izturēs? Vai ir kādi apslēpti trūkumi, vai kaut kas raisa šaubas un aizdomas? Nežēlo laiku meklējot – tas atmaksāsies, jo pretējā gadījumā tērēsi ne tikai laiku, bet arī naudu remontos.

auto mehāniķis

Latvijā pirkta un reģistrēta automašīna

Iesaistot automašīnas izvēlē pieredzējušu speciālistu, jau esi izdarījis sev lielu pakalpojumu. Bet – saka, ka dubults neplīst, un lietotas automašīnas iegādes gadījumā to var attiecināt uz automašīnas izsekojamību. Situācijas, protams, ir dažādas, un var paveikties arī ar lietotu automašīnu, kura atvesta no ārzemēm, bet kopumā var teikt, ka šāds darījums ir salīdzinoši daudz riskantāks, jo no ārzemēm atvesta automašīna lielākoties praktiski nav izsekojama.

Kredīts auto iegādei

Lietotas automašīnas iegādāšanās no ārzemēm nereti tiek saistīta arī ar situācijām, kad norādītais automašīnas nobraukums neatbilst patiesajam. Protams, šādu pieņēmumu nevajadzētu uztvert kā likumu, bet lielā daļā gadījumu automašīnām, kuras braukušas tikai pa Latvijas ceļiem, nobraukums būs mazāks, un arī visdrīzāk – ticams. Ideālā gadījumā lietotajai automašīnai, kuru plāno iegādāties, būs pieejama pilna servisa vēsture, kā arī informācija par reģistrāciju, kuru var apskatīt CSDD mājaslapā. Ja lietotais spēkrats ir pirkts jauns pie oficiāla auto dīlera un ticis remontēts oficiālajā servisā, tā šībrīža stāvoklis noteikti būs labāks, turklāt datiem par auto varēs uzticēties.

auto eļļas nomaiņa

Skopais maksā daudzreiz!

Ja lielā daļā gadījumu uz lētākas un nekvalitatīvākas preces iegādi var attiecināt teicienu “skopais maksā divreiz”, tad lietotas automašīnas gadījumā nereti šis “skopais” maksās vēl daudz vairāk. Lietotas automašīnas mūsdienās var iegādāties par neticami zemām cenām – pat sākot no pāris simtiem eiro, bet tam, protams, ir skaidri saprotams iemesls un arī sekas. Pat ja šķiet, ka esi bezizejas situācijā – ir nepieciešama automašīna, bet brīvu līdzekļu tās iegādei šobrīd nav, pārsimts eiro vērtais spēkrats nudien nebus īstais risinājums.

Lielākoties šādi lētie piedāvājumi ir saistīti ar automašīnas tehniskās apskates termiņu – šis termiņš tuvojas, bet automašīnas īpašniekam ir skaidrs, ka braucamrīks bez pamatīgiem ieguldījumiem tehnisko apskati neizies. Un, pat ja zini, ka tehniskā apskate būs jāiziet tikai pēc krietna laiciņa, visdrīzāk automašīna ieguldījumus prasīs jau pirms tās. Ja vēlies iegādāties salīdzinoši lētu lietotu automašīnu, par savu cenas “grīdu” tomēr nosaki vismaz pāris tūkstošus eiro – tad visdrīzāk izdosies iegādāties automašīnu jau salīdzinoši cienījamā vecumā, bet vismaz pietiekami labā stāvoklī.

vecs auto

Labi lietoti auto pastāv. Ja, meklējot un izvēloties lietotu automašīnu iegādei, paturēsi prātā visus kritērijus, kuri atkarīgi no paša vēlmēm un vajadzībām, tad arī īsto atradīsi. Ja iepriekšējais saimnieks par automašīnu rūpējies, kā nākas, tā Tev kalpos vēl ilgi. Un, ja labas lietotas automašīnas iegādei pietrūkst brīvo līdzekļu, nepieciešamo summu vienmēr iespējams saņemt no uzņēmuma Incredit, izvēloties kredītu auto iegādei.

Lasi arī citus noderīgus bloga rakstus, kurus atradīsi šeit: Incredit blogs

jauns porsche

Rakstā izmantotie foto avoti: www.unsplash.com

Patika raksts? Novērtē!
Reitings: 3/5 (2 balsojumi)
Automašīnas iegāde – izvēlēties jaunu vai tomēr lietotu?
Vēlies saņemt vairāk interesantus rakstus?
SIA InCREDIT GROUP ir Rietumu Bankas meitas uzņēmums.
Speciāla atļauja patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniegšanai Nr. NK-2016-018.
© 2011-2024 Incredit
Kr.Barona 130 k4, Rīga LV-1012 Visas tiesības aizsargātas