5 dizaina kļūdas – kā tikt pie moderna un ilgtspējīga interjera

Uzzini, no kādām interjera dizaina kļūdām izvairīties, lai savā mājoklī tiktu pie moderna interjera, kurš izturēs laika pārbaudījumu

Jauna mājokļa iekārtošana vai esošā mājokļa “atsvaidzināšana” ar jaunu interjeru ir aizraujoša nodarbe – Tev ir iespēja izvēlēties jaunu stilu, krāsas un materiālus, izplānot vai izmainīt telpu iekārtojumu un izvēlēties dekoratīvos elementus. Taču tajā pašā laikā tas ir arī grūts uzdevums – interjeram jābūt funkcionālam, bet reizē arī vizuāli pievilcīgam, modernam, ilgtspējīgam, kvalitatīvam, bet ne pasakaini dārgam, turklāt rezultātā nereti jāspēj integrēt vairāku cilvēku vēlmes un vajadzības! Izklausās visai sarežģīti!

Viens risinājums ir vērsties pēc palīdzības pie profesionāla interjera dizainera, bet kāpēc gan neizmēģināt optimālo risinājumu rast pašam? Tas ir gan finansiāli izdevīgāk, gan personiskāk – paša izmeklētas mēbeles un dekoratīvie elementi tomēr vairāk sildīs sirdi, turklāt ar sasniegto rezultātu varēsi lepoties. Vienīgi, lai būtu ar ko lepoties, pirms ķeries klāt, jāapbruņojas ar zināšanām. Mēdz teikt, ka “gudrais mācās no citu kļūdām”, un šajā gadījumā tās ir kļūdas, kuras pieļautas, iekārtojot mājokli un izvēloties interjera dizainu. Kas jāzina, pirms ķerties klāt? No kādām kļūdām jāizvairās, lai izvēlētais interjers izturētu laika pārbaudījumu?

moderna viesistaba

Nebaidies lūgt padomu!

Lai gan iepriekš minējām, ka profesionālu interjera dizaineri piesaistīt uz visu projekta tapšanu, iespējams, nav vajadzīgs, reizēm iekārtošanas procesa laikā “iestrēgstam” un paši nekādi netiekam uz priekšu, lai atrastu ideālo risinājumu – bet nekādi negribam padoties. Taču, ir iespējams atrast un noalgot interjera dizaineri, kurš darbojas ar stundas likmi, un par nelielu atlīdzību palīdzēs tikt pāri būtiskākajiem klupšanas akmeņiem mājokļa iekārtošanas procesā, piemēram, palīdzēs atrast veiksmīgāko mēbeļu izvietojumu dzīvojamā istabā. Latvijas dizaineru savienības mājaslapā pieejams plašs Latvijā strādājošo interjera dizaineru saraksts.

Taču “iestrēgšanas” situācijās nav obligāti jāvēršas pēc maksas padoma. Jau tas vien, ka piesaistām “svaigu” acu pāri, var palīdzēt atrisināt radušos problēmu. Ja ilgstoši nevari tikt skaidrībā par kādu dizaina risinājumu, iespējams, gluži vienkārši esi pārāk ilgi par to jau domājis un vairs skaidri neredzi to, kas ir acu priekšā. Lūdz talkā kādu draugu vai paziņu, kura gaumi vērtē pozitīvi un kura paša mājokļa iekārtojumu uzskati par veiksmīgu – iespējams, risinājums tiks rasts piecu minūšu laikā! Tāpat iedvesmai vari doties uz IKEA, lai izvērtētu viņu piedāvātos risinājumus tieši mēbeļu izvietošanā – iedvesmai galerija šeit.

divas sievietes

Nost no sienas!

Vai atceries tos laikus, kad veikalos nopērkamo mēbeļu aizmugures izskatījas tik nenobeigtas un teju nevīžīgas kā butaforijas no teātra? Dīvānu aizmugures ar redzamām koka līstītēm, naglām un pat bīstami asiem stūriem mēdzām noslēpt, mēbeles piestumjot pavisam tuvu klāt sienām. Bet tie laiki ir pagājuši, un mūsdienās iegādājamās mēbeles vairs netiek ražotas tikai ar domu par “priekšpusi”, kura atrādāma ciemiņiem – tās ir pilnvērtīgi interjera objekti, kuri vairs pie sienas nav jāslēpj.

Taču ieradums daudzos no mums ir saglabājies, un reizēm automātiski iekārtojam telpas tā, it kā mums joprojām būtu kaut kas jānomaskē. Iekārtojot mājokli, izmēģini visdažādākos mēbeļu izkārtojumus – pat tādus, kuri sākotnēji šķiet pavisam traki! Dīvānam vai gultai vairs nav jāatrodas telpas stūrī pie sienas, gluži pretēji – oriģināls liela izmēra mēbeļu izkārtojums var ar telpu darīt brīnumu lietas! Rezultātā vari iegūt pavisam citādu, negaidītu sajūtu, uzturoties telpā, vari organiski nodalīt vienas telpas dažādos izmantošanas veidus, kā arī atklāt, ka pēkšņi ir daudz vairāk brīvas vietas, nekā iepriekš šķita!

liela viesistaba

Īstā izmēra mēbeles

Lai gan tas mums palīdzētu ekonomēt gan laiku, gan līdzekļus, nereti mēs tomēr uz mēbeļu un interjera dizaina priekšmetu veikaliem neejam tik sagatavojušies, cik būtu vēlams. Veikalā mēs bieži vien mēdzam iepirkties ar acīm, nevis ar prātu (gluži kā aizejot uz pārtikas veikalu, esot izsalcis), un, rūpīgi nesagatavojoties, mēs varam pieņemt nepareizos lēmumus. Tāpēc ir svarīgi “izpildīt mājasdarbu”, pirms doties iegādāties mēbeles.

kredīts remontam

Nepietiek vien ar to, ka zini, cik krēsli ir vajadzīgi un kādā krāsā vai no kāda materiāla izgatavotas mēbeles vēlies iegādāties. Ir svarīgi, lai iegādātās mēbeles ir izmēra ziņā piemērotas telpai – ne par lielu, ne par mazu. Lai saprastu, kāda izmēra mēbeles jāiegādājas, noteikti nepieciešams ar mērlenti izmērīt telpu un visus tās stūrīšus, bet īpaši efektīvs tests ir papīra līmlentes izlīmēšana uz telpas grīdas plānoto mēbeļu īstajā izmērā un novietojumā. Tā ātri vien sapratīsi, vai iecerētais iekārtojums der, vai tomēr jāmeklē kas jauns.

balti krēsli

Priekšmeti ir tikai priekšmeti

Ja plāno pārcelties uz jaunu mājokli un izvēlēties tam jaunu un modernu interjeru, nenāks par ļaunu iedvesmoties no mūsdienās populārā minimālisma, kura pamatprincips ir atbrīvoties no liekā (angliski “decluttering”). Pārcelšanās parasti ir īsta svētība tiem, kuriem ar atbrīvošanos no liekā ir vērā ņemamas grūtības, jo doma par to, ka nevajadzīgo mantu kalni būs jātransportē arī uz jauno mājokli, parasti ir nepieņemama pat tiem, kas šīs mantas spēj ignorēt ikdienā. Taču daudziem vislielākās problēmas sagādā tieši no ģimenes locekļiem pārmantoti priekšmeti un mēbeles ar emocionālu vērtību.

Bet vai tiešām vērtību? Esam pieraduši un arī audzināti uzskatīt, ka šie priekšmeti ir jāsaglabā, lai tur vai kas – jo vēlamies tuviniekus paturēt siltās atmiņās. Bet vai tad mums ir nepieciešami priekšmeti, lai atcerētos par cilvēku un par mūsu tuvajām attiecībām ar viņu? Ja mēbeles vai interjera priekšmeti nepiestāv jaunajam mājoklim un izvēlētajam stilam, droši ziedo, atdāvini vai pārdod šos priekšmetus, un, ja vēlies, saglabā vienu priekšmetu, kuru tad vari turēt “goda vietā”.

daudz krēslu

Dekorācijas – mazāk ir vairāk!

Visi esam dzirdējuši anglisko teicienu – less is more (latviski “vairāk ir mazāk”)! Šo teicienu pavisam noteikti var attiecināt uz dekoratīviem elementiem interjerā, lai gan nereti mēdzam izdarīt tieši pretējo un telpas “pārdekorēt”. Ideja ir saprotama – vēlamies jauno mājokli padarīt mājīgu ar pievilcīgu interjeru un dekoratīvajiem elementiem, gribam, lai telpa rada sajūtu, ka tā ir “sava” vietiņa, kura ir pietiekami personificēta un kurā izpaužas iemītnieku stils un skaistuma izjūta. Reizēm mums arī ir gandrīz vai bail no pārspīlētās idejas par sterilu minimālismu ar baltām sienām un tikai un vienīgi praktiskiem priekšmetiem telpā.

Bet patiesība, kā jau ierasts, ir kaut kur vidū. Nav jākļūst nedz par ekstrēmu minimālistu, nedz viņa lielāko pretinieku – “vācēju” (angliski “hoarder”). Dekoratīvi elementi – gleznas, zīmējumi, vāzes, interjera priekšmeti un figūriņas telpu patiešām atdzīvina, bet telpa ir jādekorē ar mēru. Tāpat vajadzētu turēties pretī tieksmei dekoratīvus priekšmetus iegādāties steigšus un bez īstas patikas un vilkmes, tikai tāpēc, ka kāda siena vai virsma palikusi tukša. Ar dekoratīvajiem elementiem nav jāsteidzas – īstie pie Tevis “atnāks” ar laiku. Tas var notikt kāda brīnišķīga ārzemju ceļojuma laikā vai pēc kādas īpašas izstādes apmeklējuma, kad gribas iegādāties kāda mākslas darba izdruku. Tas telpas padarīs īpašas gan mājokļa iemītniekiem, gan viesiem.

liela virtuve

Mūsdienās arī laiks ir privilēģija, un ne visiem, kuri pārvācas uz jaunu mājokli vai maina interjeru esošajā mītnē, ir iespēja ar interjera dizainu nodarboties pašiem. Šādā gadījumā lieti noderēs profesionāla interjera dizainera atbalsts. Ja plāno piesaistīt interjera dizaineri un ja nepieciešama palīdzība arī mēbeļu un citu interjera priekšmetu iegādei, nepieciešamo summu iespējams saņemt kā patēriņa kredītu, piemēram, no uzņēmuma Incredit piedāvāto pakalpojumu klāsta.

Rakstā izmantotie foto avoti: www.unsplash.com

Patika raksts? Novērtē!
Reitings: 5/5 (1 balsojumi)
5 dizaina kļūdas – kā tikt pie moderna un ilgtspējīga interjera
Vēlies saņemt vairāk interesantus rakstus?
SIA InCREDIT GROUP ir Rietumu Bankas meitas uzņēmums.
Speciāla atļauja patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniegšanai Nr. NK-2016-018.
© 2011-2024 Incredit
Kr.Barona 130 k4, Rīga LV-1012 Visas tiesības aizsargātas