Fitnesa klubi Rīgā: veido pozitīvus ieradumus visam gadam!

Ja esi apņēmies sākt sportot un dzīvot veselīgu dzīvesveidu, uzzini vairāk par fitnesa klubu apmeklēšanu un to, kā sākt, lai ieradumus saglabātu!

Katra jaunā gada sākumā visapkārt dzirdam jociņus par to, kā fitnesa klubi ir pārpildīti tikai janvāra pirmajās nedēļās – jo entuziastiskie “jauniņie” sportot gribētāji savas jaunā gada apņemšanās drīz vien atmet un atgriežas pie iepriekš piekoptā dzīvesveida. Kā jau katrā jokā, arī šajā diemžēl ir daļa patiesības, jo ir skaidrs, ka ar 31. decembrī izteiktu vēlmi “mainīt dzīvi” vien nepietiek, lai izveidotos veselīgi ieradumi, kurus iespējams saglabāt ilgtermiņā.

Jā, pārmaiņas nav vienkāršas – ieradumiem, it īpaši tādiem, kuri šķiet ērti, ierasti un patīkami, ir liels spēks, tāpēc bez jaunu ieradumu veidošanas pārmaiņas pašas no sevis nenotiks. Ko darīt, lai gada sākumā iegādātais sporta kluba abonements skumji nepaliktu iestumts maka tālākajā nodalījumā? Kā sākt sportot atbilstoši savām spējām un šībrīža fiziskajai sagatavotībai tā, lai jaunie ieradumi būtu patīkami un pozitīvās pārmaiņas liktu pie tiem pieturēties? Lasi tālāk, lai noskaidrotu visu par “pirmajiem soļiem” sporta un fitnesa klubu pasaulē!

meitene sporta zālē

Pirmais solis - izvērtē savu fizisko sagatavotību!

Ja esi nolēmis, ka pienācis laiks uzsākt dzīvot aktīvāk, pirms dodies uz fitnesa klubu, nepieciešams izvērtēt savas fiziskās sagatavotības līmeni. Ja esi visu dzīvi bijis aktīvs vai arī sporta zāli apmeklējis iepriekš, iespējams, Tev jau ir skaidrs, kur sākt. Taču, organisms ar laiku mainās un, ja sportot atsāc pēc ilgāka pārtraukuma, visdrīzāk, arī Tev nepieciešams speciālista atbalsts. Ja vēlies nodarboties ar svarcelšanu un citiem spēka vingrojumiem, pirmajos sporta zāles apmeklējumos vislabāk trenēties kopā ar fitnesa instruktoru. Ja paņēmieni Tev jau ir zināmi un arī instruktors ir pārliecināts, ka spēsi pats tikt galā ar trenažieriem, izmanto instruktora palīdzību, lai izveidotu treniņa plānu, ko pēc tam vari izpildīt individuāli.

Savukārt, ja esi mazkustīgs un sporta zāli iepriekš neesi apmeklējis, fitnesa instruktora atbalsts ir teju obligāts! Noteikti nav ieteicams doties uz zāli vienam, un trenažierus izmantot, vadoties pēc zālē pieejamām instrukcijām, citu sportotāju ieteikumiem vai Youtube noskatītiem video materiāliem. Tādā veidā ne tikai negūsi rezultātus, bet arī ievērojami palielināsi iespēju savainoties. Praktiski visos fitnesa klubos darbojas instruktori, ar kuru palīdzību vari uzsākt savu ceļu uz labas fiziskās formas un labas veselības sasniegšanu. Kā atrast savu “īsto” fitnesa instruktoru?

fitnesa zāle

Fitnesa instruktors – Tavs labākais sabiedrotais

Ja esi nolēmis sākt apmeklēt sporta zāli, kvalificēts, uzticams un iedvesmojošs fitnesa instruktors ir viens no būtiskākajiem faktoriem ceļā uz panākumiem. Kā atrast piemērotu instruktoru? Sociālo mediju laikmetā šo problēmu atrisināt ir vieglāk, vai vismaz – pastāv visas iespējas pieņemt lēmumu, balstoties uz objektīvu, paša iegūtu informāciju. Piemēram, ja zini, ka Tavu draugu un paziņu lokā ir sporta klubu apmeklētāji, uzdod publisku jautājumu savā Facebook lapā – lūdz detalizēti pastāstīt par instruktoriem, ar kuriem viņi ir sadarbojušies un kurus varētu ieteikt. Šādi Tu noteikti saņemsi gana daudz atbilžu.

Internetā vari atrast arī atsauksmes no nepazīstamiem cilvēkiem, kā arī uzzināt, kāda ir paša instruktora pieeja un “filozofija”, jo teju katram sevi cienošam fitnesa trenerim mūsdienās ir Instagram konts, kurā tas publicē gan padomus, gan iedvesmas stāstus, gan arī informāciju par sevi un savu pieeju treniņiem. Ņemot vērā to, cik liela nozīme labas fiziskās formas un labas veselības sasniegšanā ir uzturam, ieteicams izvēlēties un vērsties pie instruktora, kurš ir izglītots arī ar uzturu saistītos jautājumos. Būtiski ir sadarboties ar instruktoru, kurš būs spējīgs un ieinteresēts sniegt ieteikumus par sabalansētu un uzturvielām bagātu ēdienu, nevis koncentrēsies uz svara zaudēšanu vai pat amatieriem nepiemērotu uztura bagātinātāju ieteikšanu.

Latvijā ir pietiekami daudz sociālajos tīklos aktīvu un aizrautīgu fitnesa profesionāļu, kuru gaitām un ieteikumiem var sekot ne tikai Instagram, bet kuri arī rīko dažādus ar treniņiem saistītus pasākumus, kā arī ir sarakstījuši iedvesmojošas grāmatas (tai skaitā pavārgrāmatas). Lai iedvesmotos un uzzinātu vairāk, vari ieskatīties šādos Instagram kontos: @paolafreeman (fitnesa instruktore un vērtīgas veselīga uztura pavārgrāmatas “Zelta Sastāvdaļa” autore Paula Freimane), @tuvarivisu (fitnesa instruktore, ārste un uzturzinātnes maģistre Laila Siliņa), @anita_bikinifit (fitnesa trenere, kura klientiem piedāvā gan treniņu, gan uztura plānus).

meitenes sporto

Kā sākt un nepamest?

Profesionāls fitnesa instruktors palīdzēs izveidot Tavai sagatavotības pakāpei un spējām atbilstošu treniņu programmu, kas palīdzēs izveidot un saglabāt ieradumu regulāri sportot, taču primāri pārmaiņām jābūt iekšējām. Joks par neizdevušos jaunā gada apņemšanos ir vietā, jo patiesībā jau tiešām nav svarīgi, kad šis lielais, grandiozais lēmums par dzīvesveida mainīšanu tiek pieņemts. Jo šī viena diena nenozīmē itin neko – svarīgi ir mazie solīši, regularitāte, lēna, bet nepārtraukta izaugsme. Būtiskie pavērsieni mūsu dzīvē nenotiek, sperot milzu soļus – lielākoties, tie notiek ilgstoša un nepārtraukta darba rezultātā, piedzīvojot ne tikai augšupeju, bet arī kritienus.

Padomu par sportošanas uzsākšanu sniedz profesionāla atlēte, fitnesa trenere un pasaules čempione bodibildingā Anita Pužule: “Ja ikdienā cilvēks ir mazkustīgs, uzsākt aktīvu dzīvesveidu reizēm nav viegli! Noteikti jāizvēlas tās fiziskās aktivitātes, kas tiešām patīk - skriešana, peldēšana, svaru zāle.... iespēju ir tiešām daudz. Uzstādi mērķi un apzinies, kas tevi patiešām motivē. Noteikti laicīgi jāieraksta treniņi plānotājā, darbs ar sevi vienmēr ir prioritāte. Svarīgi ir uzsākt pamazām, pusstundu gari treniņi pāris dienas nedēļā būs pilnīgi pietiekami! Ļoti iesaku pirms jebkuru aktivitāšu uzsākšanas konsultēties ar speciālistu. Un jāatceras, ka sākums nekad nav viegls, būs kāpumi un kritumi, nevajag pārmest sev par kļūdām, labāk koncentrēties uz pozitīvo!”

Anita Pužule

Kā izvēlēties sporta klubu

Ja esi atradis fitnesa instruktoru, ar kuru pavisam noteikti vēlies sadarboties, visdrīzāk, nāksies pielāgoties un apmeklēt fitnesa klubu, kurā instruktors strādā (lai gan ir instruktori, kuri darbojas vairākos klubos). Taču ir arī citi vērā ņemami kritēriji pēc kuriem izvēlēties fitnesa klubu, piemēram, atrašanās vieta. Tas sākotnēji varētu šķist maznozīmīgs faktors, taču jāņem vērā, ka plāno taču fitnesa klubu apmeklēt regulāri – vairākas reizes nedēļā, un tāpēc tā atrašanās vietai vajadzētu būt pēc iespējas ērtākai.

Izvēlētais fitnesa klubs varētu atrasties, piemēram, pa ceļam uz darbu, jo tad ir iespēja to apmeklēt vai nu no rīta pirms darba, vai uzreiz pēc – pirms nogurums un citi attaisnojumi kļuvuši stiprāki par ieradumu “piestāt” un pasportot. Tāpat, piemēram, var apsvērt apmeklēt fitnesa klubu, kurš atrodas kādā no tirdzniecības centriem ar ērtu piekļuvi un bezmaksas stāvvietu, jo arī šis aspekts var ilgtermiņā sagādāt problēmas vai tieši otrādi – atvieglot situāciju. Bet varbūt Tu esi skrējējs vai vēlies uzsākt nodarboties arī ar skriešanu? Tādā gadījumā vari apsvērt atrast fitnesa klubu netālu no mājām, un siltajos gada mēnešos uz klubu nevis braukt ar auto, bet gan skriet – un labi iesildīties turpceļā un “atsildīties” atpakaļceļā.

patēriņa kredīts

Tāpat vērts apsvērt, ko konkrētais fitnesa klubs piedāvā. Vai tā ir tikai trenažieru zāle, vai tiek rīkotas arī grupu nodarbības – piemēram, dažādu aerobikas veidu nodarbības vai joga? Varbūt fitnesa klubs piedāvā arī masāžas pakalpojumus, pirti un solāriju? Vai fitnesa klubā ir arī restorāns, kur no rīta pēc nodarbības un pirms došanās uz darbu nobaudīt veselīgas brokastis un svaigu sulu? Ja šie vai citi papildu pakalpojumi Tev ir svarīgi un, Tavuprāt, vērā ņemami uzlabotu Tavu sportošanas pieredzi, pēc šiem kritērijiem tad arī meklē fitnesa klubu, kuru apmeklēt.

Pirms izvēlies fitnesa klubu un iegādājies abonementu, droši apmeklē vairākus un salīdzini. Apmeklēt un izmēģināt vari, piemēram, Lemon Gym, kuram Rīgā ir vairākas fitnesa kluba filiāles (tātad ir lieliska iespēja izvēlēties pēc atrašanās vietas), Move Gym, kurš būs pa ceļam tiem, kuri dzīvo vai regulāri šķērso Purvciemu, SQUAD HOUR, kurš būs ērts Teikas iedzīvotājiem, vai Panatta sporta klubu, kurš atrodas Mūkusalas ielā. Galvenais – atrast “savu” klubu, uz kuru vēlēsies iet atkal un atkal, kurā jūties gluži kā mājās un kurā ik reizi sajūti motivāciju!

sporta klubs

Fitnesa kluba apmeklēšana, protams, ir lieliska izvēle, ja domā par sevis uzturēšanu formā, taču reizēm apstākļi un laika ierobežojumi to liedz. Gadījumā, ja ir pārāk sarežģīti ieplānot laiku fitnesa kluba apmeklēšanai, bet tik un tā vēlies darboties ar trenažieriem, apsver iespēju iegādāties kvalitatīvu un pēc iespējas daudzfunkcionālāku trenažieri lietošanai mājās (pirms tam arī konsultējoties ar fitnesa treneri, kurš ieteiks vēlamo). Un, ja nepieciešama palīdzība mājas trenažiera vai trenažieru iegādei, nepieciešamo summu iespējams saņemt kā patēriņa kredītu, piemēram, no uzņēmuma Incredit piedāvāto pakalpojumu klāsta.
Rakstā izmantotie foto avoti: Vilnis Izotovs un www.unsplash.com

Patika raksts? Novērtē!
Reitings: 5/5 (1 balsojumi)
Fitnesa klubi Rīgā: veido pozitīvus ieradumus, kurus vērts saglabāt visu gadu!
Vēlies saņemt vairāk interesantus rakstus?
SIA InCREDIT GROUP ir Rietumu Bankas meitas uzņēmums.
Speciāla atļauja patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniegšanai Nr. NK-2016-018.
© 2011-2024 Incredit
Kr.Barona 130 k4, Rīga LV-1012 Visas tiesības aizsargātas