Finanšu pratība bērniem: kā iemācīt bērnus apieties ar naudu?

Finanšu pratība ir zināšanu un prasmju kopums, kas palīdz pārvaldīt savas finanses pārdomāti un efektīvi. Tā palīdz sasniegt mērķus un veido finansiālo labklājību, ļauj justies stabili privāto finanšu ziņā.

Iemācīt bērniem, kā rīkoties ar finansēm, nozīmē palīdzēt viņiem sagatavoties patstāvīgai dzīvei. Bērni, kuriem ir labas zināšanas personīgo finanšu jomā, retāk ieslīgst parādu ciklos un ir labāk sagatavoti ārkārtas situācijām.

Mācīt bērniem finanšu pratību ir vieglāk, nekā domājat. Tā nav sarežģītu finanšu terminu mācīšana. Tā vietā jūs varat mācīt saviem bērniem par naudu, izmantojot vienkāršas, bet praktiskas nodarbības mājās. Dažāda vecuma bērniem ir atšķirīgi zināšanu uztveres veidi, tāpēc esam sadalījuši finanšu pratības mācības dažādos posmos pēc vecuma grupām.

iepirkšanās ar bērniem

Bērni no 3 līdz 5 gadu vecumam

Šis ir vecums, kad bērnus var iepazīstināt ar naudas koncepciju kā tādu. Trīs galvenās lietas, kuras bērni apgūst šajā vecumā:

  • nauda ir vajadzīga, lai pirktu lietas veikalā;
  • naudu pelna darbā;
  • mēdz būt situācijas, kad nevar uzreiz nopirkt kāroto.

Kas ir nauda un kam tā vajadzīga?

Veikalā bērns kaut ko ieraudzīja un lūdz nopirkt? Iepirkšanās ir viens no labākajiem veidiem, kā izskaidrot, kā darbojas nauda. Tas ir ideāls laiks, lai pārrunātu naudas vērtību, parādītu saprātīgu tērēšanu un mudinātu bērnus praktizēt apgūto, veicot nelielus pirkumus.

Ejot uz veikalu ar bērnu, runājiet par to, kā jūs pieņemat lēmumus par pirkumiem. Runājiet par cenām, uzturvērtību un izpārdošanām. Ļaujiet bērniem piedalīties: lai viņi pieņem vienu vai divus nelielus lēmumus par pirkumiem nedēļā, piemēram, par konfekšu gabaliņu vai nelielu rotaļlietu. Pirms došanās uz veikalu nosakiet noteikumus: ko drīkst izvēlēties un cik daudz drīkst tērēt.

Atcerieties, ka viens no labākajiem veidiem, kā bērns apgūst zināšanas par naudu, ir redzēt, kā jūs maksājat ar īstām banknotēm un monētām. Ja neizmantojat skaidru naudu, pastāstiet par dažādiem norēķinu veidiem: skaidru naudu, kartēm un tālruņiem. Paskaidrojiet, ka tie visi izskatās dažādi, bet darbojas vienādi, izmantojot naudu, ko esat nopelnījis strādājot.

No kurienes nāk nauda?

Bērns interesējas, kāpēc vecākiem jājiet uz darbu? Ir laiks pastāstīt, kas ir darbs un kā cilvēki saņem atalgojumu par savu darbu. Pastāstiet par savu profesiju un jūsu darba pienākumiem: ko jūs darāt dienas garumā? Iepazīstiniet bērnu ar dažādām profesijām, kuras viņi varēs atpazīt: skolotājs, kasieris, pastnieks, autobusa vadītājs. Varat ar viņiem runāt par veidiem, kā viņi varētu iedomāties, kā nopelnīt naudu.

Ļaujiet bērnam izjust procesu spēles laikā, jo spēle ir labākais mācīšanas veids. Palūdziet bērnam izvēlēties kādu profesiju un izdomājiet darbiņu, par kuru viņš saņems atalgojumu. Piemēram, ļaujiet bērnam “pastrādāt” par aukli lellei vai par Lego celtnieku. Kad darbiņš izdarīts, iedodiet bērnam algu – tā var būt gan īstā nauda, ar kuru dosieties veikalā, vai spēļu nauda, ko varēs izmantot spēļu veikalā.

Nauda jātērē prātīgi

Ejot uz veikalu ar bērnu, jābūt gataviem atteikt nopirkt jaunu rotaļlietu vai kaut ko saldu. Šis ir īstais laiks pastāstīt par to, ka nauda jātērē atbildīgi un kāpēc tas ir jādara. Kad bērns jau zina, kas ir nauda, ka katrai precei veikalā ir sava cena, var izrunāt, kāpēc pašlaik nevaram iegādāties šo dārgo rotaļlietu tūlīt pat. Paskaidrojiet, ka šodien veikalā varat iztērēt noteiktu summu, piemēram, 30 eiro. Par šo summu jāiegādājas dažādi produkti, no kuriem gatavosiet vakariņas. Ja tagad nopirksiet rotaļlietu, nevarēsiet nopirkt produktus, no kā gatavot ēdienu vakarā.

Ir vērts sagatavot bērnu un vēl pirms došanās uz veikalu pārrunāt, ka šodien veikalā varēs nopirkt tikai noteiktās lietas, un rotaļlietas šajā sarakstā nav iekļautas.

Bērni no 6 līdz 10 gadu vecumam

Šie ir svarīgākie gadi, kad var mācīt naudas pārvaldības pamatus. Jūsu bērni gūst padziļinātu izpratni par to, kā darbojas nauda, un ir ieinteresēti mācīties no jums.

Starpība starp vēlmēm un nepieciešamību

Līdz šim vecumam bērns jau noteikti ir uzzinājis, ka vecāki ne vienmēr var nopirkt kāroto. Nu ir pienācis laiks šīs zināšanas padziļināt un paskaidrot starpību starp vēlmēm un nepieciešamību. Pastāstiet par visām lietām, kuras ir nepieciešamas un kāpēc tās skaitās nepieciešamas, piemēram, apģērbs, pārtika, mājoklis.

Pēc tam izveidojiet sarakstu ar lietām, kuras patīk jums un jūsu bērnam, bet kas nav obligāti nepieciešamas dzīvošanai: rotaļlietas, konfektes, jauna gultas veļa. Iekļaujiet arī savas vēlmes, tā jūs parādīsiet bērnam, ka arī pieaugušajiem vienmēr jāpiedomā pie tā, kā tērēt naudu.

Pārrunājiet, kāpēc samaksāt rēķinus un nopirkt pārtiku ir svarīgāk nekā iegādāties jaunu konstruktoru vai viedtālruni.

Nauda var beigties

Bērniem jāsaprot, ka nauda nav kaut kas bezgalīgs, ka tā var beigties. Tā bērni iepazīst budžeta konceptu. Jums ir noteikta summa, ko varat atļauties iztērēt, un jums ir jāizvēlas, kā ar šo summu rīkoties.

Iedodiet bērnam iespēju izmēģināt šo procesu. Iedodiet viņam naudu un ļaujiet samaksāt par pirkumiem veikalā. Vēl labāk: iedodiet noteiktu summu un ļaujiet bērnam pašam veikt pirkumu. Pēc tam pārrunājiet šo pieredzi: ko viņš varēja atļauties un ko izvēlējās? Kur palika nauda? Vai bērns ir apmierināts ar to, kā viņš rīkojās? Ko vēl varēja darīt ar šo naudu?

Naudu var krāt

Diskutējot par mantu vērtību un starpību starp vēlmēm un nepieciešamību, bērniem var rasties loģisks jautājums: kā tad pirkt lietas, kuras nav nepieciešamas, lai dzīvotu, bet kuras tomēr ļoti gribas, jo tās padara cilvēkus priecīgus? Ir īstais laiks parunāt par uzkrājumiem.

Mudiniet bērnu atlikt naudu nākotnes mērķiem. Lai bērns izvēlas mērķi, piemēram, dārgāku Lego komplektu, un sāciet krāt. Pastāstiet bērnam par 10% principu: visu ienākumu desmito daļu jāieliek krājkasītē. Arī bonusus, piemēram, naudu, ko uzdāvināja dzimšanas dienā, var atlikt lielākam pirkumam.

Kad vajadzīgā summa būs sakrāta, aizvediet bērnu uz veikalu, lai nopirktu kāroto Lego konstruktoru. Pārrunājiet arī šo pieredzi: vai grūti bija krāt naudu? Ko bērns saprata? Kā vēl viņš varēja rīkoties ar naudu? Ko viņš darītu, ja pārdomātu pirkt Lego?

bērns ar krājkasi

Bērni no 11 līdz 13 gadu vecumam

Pusaudžu vecums sniedz svarīgas finanšu mācības un, iespējams, arī dažas problēmas. Galvenais, ko bērni šajā vecumā vēlas – lai viņus uzskata par jauniem pieaugušajiem. Šis ir laiks lielākas finansiālās brieduma pakāpes un patstāvīgāku finanšu lēmumu pieņemšanas veicināšanai.

Bērna pienākumi

Ļaujiet bērnam justies kā pieaugušajam. Nosakiet kādu preču kategoriju, par kuru bērns tagad būs atbildīgs, piemēram, piens vai maize. Izrunājiet noteikumus: kādu maizi, kad un cik daudz jānopērk. Izdaliet noteiktu budžetu, kas būs bērna kabatas naudas daļa.

Esiet gatavi situācijām, kad bērns kļūdīsies un iztērēs naudu kādam citam nolūkam. Ja tā notiek, izrunājiet situāciju: kas notika, kāpēc, kādas ir sekas un ko var darīt, lai tas neatkārtojas.

Personīgais budžets

Sāciet maksāt bērniem kabatas naudu reizi divās nedēļās, tādējādi veicinot budžeta plānošanas prasmes un nobriedušākus lēmumus. Kabatas naudas apjomu nosakiet paši, taču vēlams, lai daļa sedz izdevumus pirkumiem, par kuriem bērns ir atbildīgs (sk. iepriekšējo sadaļu) un daļu bērns var tērēt, kā vēlas, ieskaitot uzkrājuma veidošanu.

Runājiet par ģimenes budžetu

Jūsu bērns joprojām mācās no jums. Atcerieties, ka jūs joprojām esat vissvarīgākais piemērs viņa dzīvē un ka jūsu mijiedarbība ar naudu veido pamatu viņa nākotnes attiecībām ar naudu. Runājiet ar bērniem par saviem gan ikdienas, gan nozīmīgiem finanšu lēmumiem, stāstiet par savām vēlmēm, par to, kā jūs pieņemat lēmumus un kādi ir to iznākumi – gan labi, gan slikti.

bērni un finanses

Bērni no 14 līdz 18 gadu vecumam

Jūsu bērni kļūst patstāvīgāki un spējīgāki. Šis laiks ir sākums lielākiem izaicinājumiem, jo jūsu bērni kļūst par īstiem pusaudžiem un jaunajiem pieaugušajiem. Laiks pēdējām finanšu pratības stundām.

Nodokļi

Šajā vecumposmā bērni jau ir labi pazīstami ar naudas aprites ciklu: viņi zina, kas ir nauda, kā to pelna, kā tā tiek tērēta un kā plānot budžetu. Ir īstais laiks iepazīstināt jūsu pusaudzi ar nodokļiem: kādi tie mēdz būt, kā tos skaita, kādus nodokļus maksā valsts iedzīvotāji, kā un par ko var atgūt nodokļus un kur meklēt jaunāko informāciju par šiem jautājumiem.

Drošības spilvens

Jūsu bērns jau noteikti māk veikt nelielus uzkrājumus. Pastāstiet viņam par drošības spilvena nozīmi negaidītās dzīves situācijās. Mudiniet bērnu izveidot paša drošības spilvenu: palīdziet atvērt krājkontu, parādiet, kā uzlikt automātiskos maksājumus, lai veiktu ikmēneša maksājumu krājkontā, pastāstiet par digitālo krājkasi, ko piedāvā vairākums banku.

Investīcijas

Ieguldījumi, tāpat kā budžeta plānošana un uzkrājumi, ir būtiska finanšu pārvaldības sastāvdaļa. Ja vēlamies finansiāli drošu nākotni, mums ir jāzina ieguldīšanas pamatprincipi. Lai gan bērni fiziski nevar veikt ieguldījumus, jūs varat mājās plānot, kā viņi to darīs, lai viņi saprastu, kā tas notiek pamatlīmenī.

Aizdevumi

Lai arī cik plašas nebūtu jūsu bērna zināšanas personīgo finanšu jomā, dzīvē var gadīties dažādas situācijas. Tādos gadījumos aizdevums var kļūt par instrumentu grūtību pārvarēšanā. Pastāstiet bērnam par aizdevumu veidiem, procentu likmēm un par to, kā izvērtēt savas iespējas atdod aizdevumu.

Sadarbība ar Incredit

Incredit ir uzņēmums, kas veiksmīgi darbojas finanšu pakalpojumu sniegšanā Latvijas iedzīvotājiem jau 12 gadus, kuru laikā spējis kļūt par vienu no līderiem patēriņa kreditēšanas jomā, ar vairāk nekā 200 000 apmierinātu klientu.

Šo un citus interesantus un noderīgus rakstus par šībrīža aktualitātēm, kā arī vienmēr svarīgām tēmām, piedāvā uzņēmums Incredit. Ja plānojat bērna izglītību augstskolā vai, un nepieciešams finansiāls atbalsts, vajadzīgo summu vai daļu no tās varat ērti saņemt kā patēriņa kredītu, piemēram, no kompānijas Incredit piedāvāto pakalpojumu klāsta.

Pirms aizņemties, rūpīgi izvērtējiet savu finansiālo situāciju un spēju aizņēmumu laikus atdot, kā arī rūpīgi izplānojiet aizņēmuma atdošanu.

Rakstā izmantotie foto avoti: www.unsplash.com www.pexels.com

Patika raksts? Novērtē!
Reitings: 5/5 (1 balsojumi)
Vēlies saņemt vairāk interesantus rakstus?
SIA InCREDIT GROUP ir Rietumu Bankas meitas uzņēmums.
Speciāla atļauja patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniegšanai Nr. NK-2016-018.
© 2011-2024 Incredit
Kr.Barona 130 k4, Rīga LV-1012 Visas tiesības aizsargātas