Kas jāiegādājas, sagatavojoties bērniņa ienākšanai mājās?

Kā iekārtot bērnistabu, un kas jāiegādājas, gaidot bērniņa ienākšanu Jūsu mājās? Uzzini, ko pirkt, ko nepirkt un ko aizņemties bērniņa pirmajām vajadzībām!

Ziņas par bērniņa atnākšanu – it īpaši, ja tas ir pirmais bērniņš, vecākiem ir gan priecīgas, gan satraucošas. No vienas puses, kopš brīža, kad vecāki uzzina par bērniņa pieteikšanos, līdz bērniņa piedzimšanas brīdim parasti ir gana daudz laika, lai visu noskaidrotu un sarūpētu. Bet, no otras puses, nezināmā un nepieciešamā ir tik daudz, un laiks šādās situācijās mēdz paskriet vēja spārniem! Jārūpējas gan par topošās māmiņas veselības stāvokli, jādodas uz regulārām pārbaudēm, vingrošanām, jāatrod īstā vecmāte un jāplāno dzemdības, kā arī laikus jādomā arī par bērniņa vajadzībām pirmajos mēnešos pēc ierašanās šajā pasaulē.

Ja iepriekšējas pieredzes ar mazuļiem nav, tad ir visai viegli apjukt, jo, līdzīgi kā, piemēram, skaistumkopšanas vai sporta aprīkojuma industrijas darboņi, arī mazuļu un bērnu preču pārdevēji un mārketinga speciālisti labi zina, ka mazuļa gaidībās esošie jaunie vecāki ir viegli ietekmējama mērķa grupa - jo kurš gan nevēlas nodrošināt visu to labāko un vajadzīgo savam mazulim! Taču, pirms doties lielā iepirkšanās kūrē, lai iegādātos visus iespējamos ar bērnkopību saistītos modernos rīkus, ir vērts atrast pēc iespējas daudzpusīgāku informāciju: gan aprunāties ar pieredzējušiem vecākiem savā draugu un paziņu lokā, gan dažādos online forumos, kā arī pašiem atbildēt sev uz vairākiem būtiskiem jautājumiem. Par to visu uzzini tālāk rakstā!

zīdaiņa pēdiņas

Kopā vai atsevišķi – jautājums par gulēšanu un bērnistabu

Pirms iekārtot bērnistabu gaidāmajam bērniņam un iegādāties šūpulīti, gultiņu vai pat abus uzreiz, ir svarīgi pieņemt lēmumu, kas saistīts ar bērniņa gulēšanu. Pasaulē aizvien populārāka kļūst kopā-gulēšana (co-sleeping), kur bērniņš vismaz vairākus pirmos savas dzīves mēnešus guļ vienā gultā ar mammu vai abiem vecākiem. Šajā situācijā pavisam mazajam bērniņam uzreiz nav nepieciešama nedz sava gulta, nedz arī atsevišķa istaba – daudzi bērnu psihologi un bērnkopības speciālisti pat norāda, ka ilgstoši uzturēties atsevišķi no vecākiem dzīves pirmajā posmā nepavisam nav ieteicams bērna emocionālās attīstības labā.

Taču, bez šaubām, ir vecāki, kuri vēlas bērniņu jau no sākta gala radināt gulēt patstāvīgi. Tā, protams, ir pašas ģimenes izvēlē, lai gan nereti gulēšanu citā istabā iesaka atlikt kaut vai tāpēc, ka tas atvieglo mammai krūts barošanu naktī un ļauj visiem labāk izgulēties. Taču, galu galā, ir vairākas iespējas – gulēt vienā gultā ar vecākiem, iegādāties pie vecāku gultas piestiprināmu atvērtā tipa šūpulīti vai mīksto gultas apmali, iegādāties uzreiz atsevišķu šūpulīti vai gultiņu, kuru novietot vecāku guļamistabā, vai uzreiz iekārtot atsevišķu bērnistabu ar gultiņu.

Atsevišķa gultiņa būs nepieciešama vismaz sākot no brīža, kad mazulis sāk aktīvi velties – tad drošai diendusai atsevišķa redeļu gultiņa noderēs daudz labāk. Savukārt, atsevišķa telpa vai vismaz pietiekami liela telpas daļa (kas sākotnēji var būt arī daļa no vecāku guļamistabas) būs nepieciešama citām mazuļa vajadzībām un ar tām saistītajiem priekšmetiem un mēbelēm. Savukārt, ja ģimenē ir vecāki bērni, mazulis pēc dzīvošanas vecāku istabā var taisnā ceļā nedaudz lielākā vecumā “pārcelties” pie brāļa vai māsas. Vairāk par bērna emocionālo attīstību un tās saikni ar dažādajām guldināšanas iespējam, var uzzināt, piemēram, populārajā bērnu psiholoģes Vitas Kalniņas grāmatā ““Pirmās attiecības cilvēka dzīvē”.

zīdaiņa gultiņa

Kas nepieciešams, un kur to iegādāties?

Pretēji tam, kā varētu šķist, mazulim sākotnēji nav vajadzīgs pārlieku daudz. Lai gan pieejami visdažādākie jebkādām funkcijām paredzēti priekšmeti, nereti ērtākie un vērtīgākie ir daudzfunkcionālie priekšmeti, taču tikpat daudzi, kurus nereti mēdz reklamēt kā revolucionārus, ir gandrīz vai lieki.

Kā jau iepriekš minēts, bez šūpulīša, kas derēs tikai pirmajiem mēnešiem, var iztikt, bet vēlāk iegādāties gultiņu, kura mazulim kalpos daudz ilgāk. Piemēram, mēbeļu veikals “Čiekurs” piedāvā zīdaiņu gultiņas ar maināmiem grīdas augstumiem, kas noder vairākos attīstības posmos. Kad zīdainis ir pavisam mazs un pats vēl neveļas, gultiņas grīdu var turēt visaugstākajā līmenī, tādējādi atvieglojot slodzi vecāku mugurai, savukārt, mazulim paaugoties, grīdas līmeni var pazemināt bērna drošības labad. Tāpat nav nepieciešams iegādāties zīdaiņu pārtinamās kumodes – tās var šķist ērtas pašos pirmajos mēnešos, taču ļoti ātri, zīdainim sākot velties, kļūst liekas un aizņem daudz vietas. Tā vietā vērts iegādāties daudz mazāk vietas aizņemošu mīksta materiāla pārtinamo virsmu, kura būs arī daudz lētāka.

sieviete stāvoklī

Viens no būtiskākajiem ieguldījumiem ir arī bērniņa rati. Mūsdienās pieejamas arī vienkāršo katram vecuma posmam paredzēto ratiņu daudzfunkcionālas alternatīvas – gan divi vienā, gan trīs vienā ratu veidi. Piemēram, trīs vienā ratiņu veids apvieno ne tikai kulbas ratus, kuri piemēroti pavisam mazam zīdainim, un sēdošos ratiņus jau lielākam mazulim, bet arī automašīnas sēdeklīti. Tāpat mūsdienās ir daudz vecāku, kuri ratiņu vietā dod priekšroku vai nu ergosomai, kas ir ērta uz sava ķermeņa novietojama soma bērna pārnēsāšanai, vai slingam, kurš līdzinās platai šallei, kura aptīta ap bērnu un vecāka ķermeņa augšdaļu. Slingi un ergosomas ļaus vecākiem darboties aktīvāk – rokas nebūs aizņemtas, nebūs traucēta piekļuve vietām, kur ar ratiņiem nonākt ir apgrūtinoši, turklāt, mazulis ilgāk būs mierīgāks, atrodoties siltumā un tik tuvu pie vecāku ķermeņa.

zīdaiņa gultiņa

Zināms, ka mazuļi aug neticamā ātrumā, tāpēc ieteicams katram vecuma posmam neiegādāties pārlieku daudz drēbīšu vai apavu. Labāk sākt ar pavisam nelielu apģērba gabalu skaitu, un saprast, cik drēbju nepieciešams, lai tās nav pārlieku bieži jāmazgā. Tāpat mazuļu apģērbu ir vērts aizņemties no draugiem un paziņām, vai par daudz lētāku cenu iegādāties lietotu, piemēram, kādā no mazuļu vecākiem paredzētajām Facebook grupām.

zīdaiņu ķengurs

Bērni un minimālisms – atvieglo sev dzīvi un iedvesmojies!

Viens no iemesliem, kāpēc dzīve ar maziem bērniem nereti ir stresa pilna, ir mūžīgā nepieciešamība kārtot mājokli, kurš pēkšņi pārpildīts ar neskaitāmām bērniem piederošām mantām un rotaļlietām. Iegādāties mazāk mantu, bez kurām vienkārši var iztikt, ir ne tikai finansiāli izdevīgāk – tas samazinās arī ģimenes stresu un kārtošanai nepieciešamo laiku.

Bieži vien gan ir tā, ka daudzas nevajadzīgas un vietu aizņemošas lietas jaunajai ģimenei uzdāvina labu griboši radinieki un draugi, jo tukšām rokām ciemos taču nav pieņemts nākt. Taču, savas ģimenes miera un labklājības labad ir vērts ar ciemiņiem aprunāties jau laikus, un vienoties, ka ģimenei “nesaskaņotas” dāvanas netiks nestas. Varat pateikt, ka priecāsieties par ģimenes locekļu un draugu klātbūtni vien un ka dāvanas nav nepieciešamas, bet, ja tie ļoti vēlas, var pievienot kādu eiro apsveikuma kartītei, kas tālāk nonāks patiešām nepieciešamo priekšmetu pirkšanas fondā. Vai arī, var pamēģināt adaptēt ASV gan kāzās, gan raudzībās tik ļoti izplatīto “dāvanu sarakstu”, kurš tiek izsūtīts visiem viesiem vai ģimenes locekļiem un kurā ir konkrēti priekšmeti, uz kuru dāvināšanu var iepriekš pieteikties.

bērnu mantiņas

Ērtākam un minimālākam dzīvesveidam ar maziem bērniem var labāk sagatavoties un tam iedvesmoties arī no dažādiem pasaulē un Latvijā pazīstamiem minimālisma autoriem un vēstnešiem, kuri fokusējušies tieši uz bērnu audzināšanu minimālisma stilā.

Angļu valodā lasošajiem noderēs amerikāņu autora Džošua Bekera (Joshua Becker) grāmata “Clutterfree with Kids”, vai, piemēram, platformas The Minimalist Mom autores grāmata “The Minimalist Mom: How to Simply Parent Your Baby”. Lieliski padomi atrodami arī viņas mājaslapā esošā bloga ierakstos.

Savukārt, latviešu valodas informatīvajā telpā vērts iepazīties ar Instagram populāro autori Danu Gulbi un viņas kontu, kura viņa sniedz lieliskus padomus gan mājas, gan bērnistabas kārtošanā un organizēšanā. Garākus ierakstus par šo tēmu var atrast arī viņas mājaslapas bloga sadaļā “Bērnistaba”. Vēl labus padomus vienkāršai un jēgpilnai dzīvei kopā ar bērniem var meklēt Instagram kontā , kā arī konta autoru mājaslapas bloga sadaļā “Mājai”.

zīdaiņa rociņa

Šo un citus praktiskus un noderīgus rakstus par šībrīža aktualitātēm, kā arī vienmēr svarīgām tēmām piedāvā uzņēmums Incredit. Ja nepieciešams iegādāties bērnistabas mēbeles vai citus ar bērna vajadzībām saistītus priekšmetus, Tev nepieciešamības gadījumā ir iespēja saņemt patēriņa kredītu no uzņēmuma Incredit piedāvāto pakalpojumu klāsta.

Rakstā izmantotie foto avoti: www.unsplash.com

Patika raksts? Novērtē!
Reitings: 3/5 (3 balsojumi)
Kas jāiegādājas, sagatavojoties bērniņa ienākšanai mājās?
Vēlies saņemt vairāk interesantus rakstus?
SIA InCREDIT GROUP ir Rietumu Bankas meitas uzņēmums.
Speciāla atļauja patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniegšanai Nr. NK-2016-018.
© 2011-2024 Incredit
Kr.Barona 130 k4, Rīga LV-1012 Visas tiesības aizsargātas