Bērni karantīnā: radošas un izglītojošas nodarbes!

Mierpilnāk un jēgpilnāk pavadīt karantīnas posmu mājās ar bērniem – tas ir iespējams, ņemot palīgā lieliskus online un off-line resursus!

COVID-19 pandēmijas dēļ teju visā pasaulē stājušies spēkā dažādi ārkārtas noteikumi un ierobežojumi. Lai gan viegli nav nevienam, droši vien ikviens piekritīs, ka visizaicinošākais šis posms ir vecākiem, kuriem šobrīd jāspēj apvienot pilnas slodzes darbu no mājām ar pirmsskolas un skolas vecuma bērnu audzināšanu un izglītošanu.

Izglītības iestādes visā pasaulē ir darījušas, ko spējušas, lai nodrošinātu izglītības procesa turpināšanos tiešsaistē, taču skaidrs, ka arī tad, ja bērni turpina apgūt zināšanas ar skolotāju palīdzību, vecāku iesaiste procesā ir daudz vairāk nepieciešama, kā līdz šim. Vecākiem šis posms ir gan fiziski, gan emocionāli sarežģīts, jo šķiet, ka jāizvēlas starp darbu un laika pavadīšanu ar bērnu, kurš pretējā gadījumā laiku pavadīs bezjēdzīgu multeņu varoņu sabiedrībā vai TikTok platformā.

Taču situācija nav gluži tik bezcerīga. Ir pieejami un tiek radīti un attīstīti aizvien jauni bezmaksas un ērti pieejami tiešsaistes rīki un platformas, kuri ir paredzēti dažādu vecumu bērnu izglītošanai un jēgpilnai laika pavadīšanai. Tāpat, piemēram, sociālā platforma Instagram piedāvā sekot dažādiem kontiem, kuru saturs veltīts bērnu audzināšanai, izklaidei un lieliskai laika pavadīšanai kopā. Turpmāk rakstā piedāvāsim ieskatu dažādajās platformās un nodarbēs, kuras šo visiem sarežģīto posmu padarīs vieglāku un patīkamāku visiem iesaistītajiem!

bērni zīmē

Izglītība tiešsaistē visiem vecumiem

Pašiem mazākajiem

Ja mājās ir pirmsskolas vecuma bērni, lielisks izglītojošs tiešsaistes resurss ir platforma Tutas lietas. Tajā mazos māca un izklaidē digitālā auklīte Tuta, kura neskaitāmu Latvijas vecāku atzinību un bērnu mīlestību iemantoja jau ilgi pirms karantīnas sākšanās. Platformā šobrīd pieejamas 90 video sērijas, kuras piemērotas bērniem no 1 līdz 5 gadu vecumam, un šo lielisko projektu radījuši domu biedri – mazu bērnu vecāki no kino un TV profesionāļu vides.

Tuta ir auklīte un bērnu draugs, kura stāsta par lietām visapkārt, skaita skaitāmpantus, pavada laiku laukos un pilsētā, dzied un spēlējās ar bērnu, radot iespaidu, ka mazais skatītājs visās nodarbēs piedalās kopā ar Tutu. Platformā atrodas arī e-veikals, kurā var iegādāties gan Tutas Grāmatu un Tutas dziesmu CD, gan arī dažas mīļas rotaļlietas, kuras redzamas video sērijās. Ar pirkumiem iespējams atbalstīt šī projekta turpmāko darbību, jo kvalitatīvais video saturs pieejams bez maksas!

Skolēniem

Ja mājās ir skolas vecuma bērni, lielisks palīgs mājas apmācībā būs jaunais un izglītojošais TV kanāls “Tava klase”, kurš laika posmā no 6.aprīļa līdz 29.maijam darba dienās no plkst. 9:00 līdz 13:40 pārraida mācību stundas visā Latvijā. Šo TV kanālu pārraida divas bezmaksas televīzijas platformās - “ReTV” un “Sportacentrs.com TV”. Nodarbības iespējams vērot arī vietnē Tava klase.

“Tava klase” pieejamā mācību satura veidošanā iesaistījušies vairāk nekā 70 skolotāju no visas Latvijas, un atbalstu izstrādē snieguši arī sabiedrībā pazīstami profesionāļi – mūziķi, mākslinieki, sportisti. Iesaistītie izglītības nozares pārstāvji ir pārliecināti, ka šāda platforma ir vērtīga ne tikai šajā visiem sarežģītajā posmā, bet lieti noderēs un varēs tikt izmantota arī tad, kad atsāksies klātienes mācības.

STEaM UP ir vēl viens lielisks tiešsaistes projekts, kurš izstrādāts kā palīgs skolēniem eksakto priekšmetu apgūšanā, kā arī palīgs vecākiem un skolotājiem motivēt bērnus apgūt STEM priekšmetus (tie saistīti ar zinātni, tehnoloģijām, inženierzinātnēm un matemātiku). Platformā atrodamā informācija iepazīstina ar šo priekšmetu būtību, pielietojamību ikdienā un profesionālajā darbībā, un piedāvā iespēju uzzināt, kādās profesijās ir nepieciešamas zināšanas šajos priekšmetos.

Projekta veidotāji ir nodibinājuma “Iespējamā misija” direktors Kārlis Kravis un VAS “Latvijas dzelzceļš” ārējās komunikācijas nodaļas vadītāja Ieva Kārkliņa, kuri apzinājušies speciālistu trūkumu šajās jomās, un saprot, ka jauniešu interesi par šīm būtiskajām nozarēm ir iespējams un nepieciešams attīstīt jau laikus. Šī platforma būs lielisks palīgs pamatskolas un vidusskolas skolēniem mācoties fiziku, ķīmiju, matemātiku, bioloģiju, dabaszinātnes un informātiku, kā arī ļaus uzzināt daudz ko citu aizraujošu un vērtīgu.

Savukārt, ja mājās pieejami BBC Bitesize Daily, BBC iPlayer vai BBC Red Button, bērniem un jauniešiem ir lieliska iespēja apgūt ģeogrāfiju (kā arī spēcināt angļu valodas zināšanas) sera Deivida Atenborova (David Attenborough) vadībā, kurš ir pasaulē plaši pazīstams dabas vēsturnieks un dokumentālo filmu “balss”.

attālinātā mācīšanās

Kā šajā posmā kopīgi atpūsties?

Šis, nenoliedzami, ir laika posms, kad tehnoloģiju sniegtās iespējas var atvieglot mūsu ikdienu un uzlabot noskaņojumu visai ģimenei. Taču, lai cik noguruši un izsmelti mēs reizēm vakaros pēc darba (un skolas gaitām!) nejustos, pēc digitālajā vidē pavadītas dienas būtu vēlams kopīgi laiku pavadīt prom no visa veida ekrāniem. Bet zināms, ka “ekrānu” nevar tā vienkārši atņemt, neaizvietojot to ar kādu citu aizraujošu nodarbi! Kur smelties iedvesmu aktivitātēm ar bērniem laikā, kad pieejamas ir teju tikai mājas un mežs?

Pirms nolikt telefonu, ieskaties Instagram platformā, kurā dažādos lietotāju kontos atrodami lieliski ieteikumi kvalitatīvai un aizraujošai laika pavadīšanai kopā ar bērniem. Vērtīgs konts, kurš piedāvā dažādas aktivitātes un eksperimentus bērniem, ir @idejas.bērniem. Tajā aprakstītas un parādītas interesantas aktivitātes – sākot no “mazās smieklu grāmatiņas” izveides līdz krāsaino graudu mandalu veidošanai. Līdzīgi konti, kuros smelties iedvesmu radošām idejām, ir arī @mazais_dara (tajā atrodamas visdažādākās spēles) un @making.childhood.memories (interesantas idejas mākslas darbiņiem).

Ļoti aktuāls šobrīd noteikti būs arī @zane_karklina konts, kurā smelties iedvesmu interesantai laika pavadīšanai dabā. Zanes idejas palīdzēs “atsvaidzināt” pastaigas parkā un mežā, iedvesmojot uz māksas darbiņu veidošanu, kā arī dabas izzināšanu. Uzzināsiet, kā interesanti izmantot dabā atrasto, lai bērnus nodarbinātu arī mājās. Savukārt, ja bērni aizraujas ar zīmēšanu, gan viņiem, gan pieaugušajiem ies pie sirds arī @riga_sketching_school piedāvātie zīmēšanas kursi, tajos šobrīd var piedalīties digitāli, un apmācībās iesaistās mākslinieki no visas pasaules!

mazs puika

Reizēm mums nepieciešama iedvesma, bet reizēm – atbalsts, sapratne un sajūta, ka neesam vieni. Instagram piedāvā ne tikai ieteikumus aizraujošām nodarbēm, bet arī “atbalsta tīklu” – vecākus, kuri ir līdzīgā situācijā un, tāpat kā ikviens, cenšas rast labākos iespējamos risinājumus grūtībās. Lielisks konts dienām, kad šķiet, ka visa ir mazliet par daudz, ir @seekthesimple_com. Šajā kontā Laura un Andis Arnicāni, kuri piekopj minimālisma dzīvesveidu un ir mazu bērnu vecāki, atklāti runā par šībrīža grūtībām apvienot darbu un rūpes par bērniem “mājas režīmā”. Viņi ne tikai sniedz, bet nereti arī lūdz padomus, un vērtīgas atziņas var saņemt arī no viņu sekotājiem.

Šo un citus praktiskus un noderīgus rakstus par šībrīža aktualitātēm, kā arī vienmēr svarīgām tēmām piedāvā uzņēmums Incredit. Ja kāds no mazākajiem mājokļa iemītniekiem ir pāraudzis savas istabas līdzšinējo iekārtu un ir nepieciešams finansiāls atbalsts jaunu bērnistabas mēbeļu un aprīkojuma iegādei, ir iespēja saņemt patēriņa kredītu no uzņēmuma Incredit piedāvāto pakalpojumu klāsta.

Rakstā izmantotie foto avoti: www.unsplash.com un Magnetic Latvia

Patika raksts? Novērtē!
Reitings: 5/5 (1 balsojumi)
Vēlies saņemt vairāk interesantus rakstus?
SIA InCREDIT GROUP ir Rietumu Bankas meitas uzņēmums.
Speciāla atļauja patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniegšanai Nr. NK-2016-018.
© 2011-2024 Incredit
Kr.Barona 130 k4, Rīga LV-1012 Visas tiesības aizsargātas