Automātiskās laistīšanas sistēmas ierīkošana - vai ir tā vērts?

Automātiskā laistīšanas sistēma pret dārza šļūteni: uzzini nepieciešamo par automātiskās laistīšanas sistēmas ierīkošanu privātmājām un tās priekšrocībām!

Brīvā dabā zāle aug un iztiek bez speciālas kopšanas un laistīšanas, taču privātmāju dārzos, kur ierasts ierīkot dekoratīvus zālienus, jāpadomā par piemērotu laistīšanas iekārtu. Lai dekoratīvie zālieni saglabātos glīti un veselīgi, tiem nepieciešama īpaša kopšana un laistīšana.

Zināms, ka dārzu ieteicams laistīt no rīta vai vakarā, kad nekarsē saule. Tādā veidā augi neapdegs, un tik vērtīgais šķidrums lēnāk iztvaikos. Taču svarīga ir arī piemērota laistīšanas iekārta, kas var būtiski atvieglot šo procesu. Vai iztikt ar klasisko dārza šļūteni vai tomēr lemt par labu kādam no automātisko laistīšanas sistēmu veidiem? Un kādas ir automātiskās laistīšanas sistēmas priekšrocības? Lasi tālāk!

zālāja laistīšana

Lejkanna, šļūtene vai automātiskā laistīšanas sistēma?

Ja dārzs ir neliels, un aplaistīt nepieciešams tikai pa kādam krūmiņam vai dobītei, nav pat nepieciešama šļūtene – tad var izlīdzēties pat ar lejkannu. Taču lielākam dārzam ar zālienu un citiem košumaugiem būs nepieciešama vai nu šļūtene, vai automātiskā laistīšanas sistēma.

Ir pieejamas dažādu materiālu šļūtenes: no tekstilmateriāla pinuma, no gumijas un no PVC. Cita veida šļūtenes tiek izmantotas pazemes laistīšanas sistēmām – tās līdzinās elastīgām caurulēm. Spirālveida šļūtenes ir piemērotas augu laistīšanai virs terases, uz balkoniem vai mazos dārziņos, jo tās nav jāiztin vai jāuztin atpakaļ – tās saritinās automātiski. Jāpadomā arī par laistīšanas savienojumiem. Metāliskie ir izturīgāki pret nodilumu, kas ir aktuāli tad, ja šļūtene tiks vilkta pa cietām virsmām. Ja šļūtene tiks vilkta tikai pa zāli, pietiek ar plastmasas savienojumu. Ir pieejami arī šļūtenēm paredzēti rati.

bērns ar dārza šļūteni

Taču, ja vēlaties, lai laistīšana notiek automātiski, ir vērts investēt automātiskajā laistīšanas sistēmā. Automātiskās virszemes vai pazemes laistīšanas sistēmas ir piemērotas gan zālāja, dobju un dzīvžogu, gan uz balkona vai terases podos audzēto augu laistīšanai. Ir pieejamas visdažādākās laistīšanas iekārtas: ar atšķirīgām strūklas amplitūdām, kas ļaus aplaistīt platību noteiktā rādiusā, vai, piemēram, tikai uz vienu pusi. Tāpat pieejamas statiskas un pārvietojamas iekārtas, laistītāji, kas iedarbināmi atgriežot krānu vai arī tādi, kas spēj paši izslacīt ūdeni noteiktā laika intervālā. Šobrīd jau pieejami dažādi tehnoloģiskie risinājumi, kas pieļauj iekārtas attālinātu vadību un precīzu ieprogrammēšanu. Automātiskās laistīšanas sistēma sastāv no vadības paneļa, kurā ieprogrammēts laistīšanas cikls, caurulēm un sprinkleriem.

Automātiskās laistīšanas sistēmas vadības panelī iespējams uzstādīt, kurā laikā tā ieslēgsies, cik ilgi darbosies un kad izslēgsies. Iespējams ieprogrammēt dažādus režīmus, atkarībā no konkrētajām vajadzībām. Plānojot laistīšanas sistēmas iegādi, jārēķinās, ka tai nepieciešamais ūdens daudzums būs aptuveni 30-40 l/min, savukārt nepieciešamais spiediens – 2 līdz 4 atmosfēras. Tas, cik izmaksās automātiskā laistīšanas sistēma, būs atkarīgs gan no konkrētās platības sarežģītības, gan tās sadrumstalotības un lieluma.

roka ūdenī

Automātisko laistīšanas sistēmu veidi

Smidzināmā laistīšanas sistēmas

Smidzināmā laistīšanas sistēma salaista dārzu caur sprinkleriem (sprauslām, pa kurām izšļācas ūdens). Statiskie sprinkleri labi der, lai nepārtraukti aplaistītu noteiktu teritoriju, neskarot dārza celiņus vai mājas sienas. Savukārt, dinamiskie sprinkleri lēnām griežas no 50 līdz 360 grādu apmplitūdā. Laistīšanas rādiuss sprinkleriem parasti ir 2,5 – 10 m. Īpaši svarīgi to ir ievērot vējam pakļautos dārzos, jo pretvējā var neizdoties nolaistīt vēlamo rādiusu.

Pilienveida laistīšanas sistēma

Sakņaugu vai arī to augu laistīšanai, kurus drīkst laistīt ar sprinkleriem, bet kuri neatrodas zālāja teritorijā, vai arī kurus laistīt ar sprinkeriem ir sarežģīti, vispiemērotākā ir automātiskā kapilārā laistīšanas sistēma. Šī automātiskās laistīšanas sistēma ir ūdeni īpaši ekonomējošs laistīšanas veids, ko var pielietot ne tikai zālājam un puķu vai sakņu dārzā, bet arī uz terases vai balkona. Šī sistēma nodrošina sakņu laistīšanu ar maksimālu precizitāti, izmantojot apūdeņošanas līnijas, taču iekārtai ir iespējams pievienot arī smidzināšanas uzgaļus. Atslēdzot ūdens padevi, laistītājs aptur arī pilēšanu. Laistīšanas sistēmu ierīko tad, kad jau veikta zemes planēšana, jo tad ir zināms dārza reljefs. Laistīšanas caurules zemē atrodas aptuveni vienas līdz divu lāpstu dziļumā. Ņemot vērā iespējamo laistīšanas rādiusu, pilienveida laistīšanas sistēmas atrašanās vietas ir jāieplāno ar rezervi, lai laistāmās vietas tiktu pilnībā noklātas, nevis tikai saskartos.

dārza laistīšana

Pazemes laistīšanas sistēmas

Pazemes laistīšanas sistēmas ir risinājums tad, ja nevēlaties, lai zālienā būtu redzama šļūtene, kura šajā gadījumā tiek ierakta zemē. No zemes uznirstoši smidzinātāji parādās tikai laistīšanas laikā – pēc tam, kad laistītājs tiek ieslēgts. Pazemes laistīšanas sistēmas darbojas vienmērīgi, un aplaista platību līdz pat 350 m². Šīs laistīšanas sistēmas iespējams ierīkot divējādi: vai nu izveidojot atsevišķas pieslēguma vietas, vai arī izmantojot ūdens cauruļu savienotājus, kas ļaus nodrošināt ērtu ūdens piekļuvi visā dārzā.

Automātiskās laistīšanas sistēmas balkoniem un puķupodiem

Papildus automātiskajām dārza laistīšanas iekārtām pieejamas arī automātiskās balkona laistīšanas sistēmas, kas ļaus ērti aplaistīt balkona puķpodus gan prombūtnes laikā, gan ikdienā. Pie viena laistītāja iespējams pievienot vairākus puķpodus, un šīs iekārtas darbojas arī bez ūdens padeves no ūdens krāna.

laistīšanas sistēma

Automātisko laistīšanas sistēmu priekšrocības

Automātiskajām laistīšanas sistēmām ir būtiskas lietošanas priekšrocības.

  • Tās nodrošina regulāru mitruma padevi – tā kā automātiskās iekārtas iespējams ieprogrammēt regulārai laistīšanai, nav jāuztraucas par to, ka laistīšana izpaliks jebkādu iemeslu dēļ, un dārzs tādējādi vienmēr tiks nodrošināts ar nepieciešamo mitruma līmeni. Mitrums tiek nodrošināts vienmērīgi visā aplaistāmajā platībā - vienmērīgu laistīšanu automātiska iekārta paveiks daudz kvalitatīvāk, nekā to varētu cilvēks.
  • Minimāls laika patēriņš – nav jātērē laiks laistīšanai, vien jāuzstāda taimeris.
  • Estētiskais faktors – iespējams ierīkot tādas automātiskās laistīšanas iekārtas, kuru šļūtenes nav redzamas, un dārzā nekas neaizsegs skatu.

dārza laistīšana

Automātiskās laistīšanas sistēmas iegāde

Lai uzzinātu vairāk par savam dārzam un vajadzībām piemērotāko automātisko laistīšanas sistēmu, ieteicams sazināties ar kādu no uzņēmumiem Latvijā, kuri nodarbojas ar laistīšanas sistēmu ierīkošanu.

Jau vairāk nekā 15 gadus ar automātisko laistīšanas sistēmu ierīkošanu nodarbojas uzņēmums Akvaters. Šis uzņēmums piedāvā pazemes laistīšanas sistēmas ierīkot ar lielākās ASV laistīšanas aprīkojuma ražotājfirmas “Hunter” aprīkojumu. Pieejami arī citi automātisko laistīšanas iekārtu veidi.

Tāpat automātisko laistīšanas sistēmu projektēšanu, ierīkošanu un apkalpošanu nodrošina uzņēmums Jaunbērzi. Uzņēmuma piedāvājumā ir plašs automātisko laistīšanas iekārtu klāsts – statiskie un rotējošie sprinkleri, dažāda tipa pilienlaistīšanas aprīkojums un virszemes laistīšanas ierīces.

automātiskā dārza laistīšanas sistēma

Sadarbība ar Incredit

Incredit ir uzņēmums, kas veiksmīgi darbojas finanšu pakalpojumu sniegšanā Latvijas iedzīvotājiem jau 12 gadus, kuru laikā spējis kļūt par vienu no līderiem patēriņa kreditēšanas jomā, ar vairāk nekā 200 000 apmierinātu klientu.

Šo un citus interesantus un noderīgus rakstus par šībrīža aktualitātēm, kā arī vienmēr svarīgām tēmām, piedāvā uzņēmums Incredit. Ja plāno laistīšanas sistēmas iegādi dārzam, nepieciešamo summu vari ērti saņemt kā patēriņa kredītu, piemēram, no kompānijas Incredit piedāvāto pakalpojumu klāsta.

Pirms aizņemies, rūpīgi izvērtē savu finansiālo situāciju un spēju aizņēmumu laikus atdot, kā arī rūpīgi izplāno aizņēmuma atdošanu.


Rakstā izmantotie foto avoti: www.unsplash.com www.pexels.com

Patika raksts? Novērtē!
Reitings: 3/5 (2 balsojumi)
Automātiskās laistīšanas sistēmas ierīkošana - vai ir tā vērts?
Vēlies saņemt vairāk interesantus rakstus?
SIA InCREDIT GROUP ir Rietumu Bankas meitas uzņēmums.
Speciāla atļauja patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniegšanai Nr. NK-2016-018.
© 2011-2024 Incredit
Kr.Barona 130 k4, Rīga LV-1012 Visas tiesības aizsargātas