Automašīnas iegāde vai noma: kas ir izdevīgāk?

Lielākajai daļai cilvēku automašīna jau sen vairs nav luksusa prece, šodien tā ir nepieciešamība. Saskaņā ar statistikas datiem vieglo automobiļu skaits Latvijā ar katru gadu pieaug. Ja 2019. gadā vieglo automobiļu skaits bija 707 tūkstoši, tad 2023. gada sākumā tas pieauga līdz 769 tūkstošiem.

No otras puses, dzīvojot pilsētā ar attīstītu sabiedriskā transporta infrastruktūru, automašīna var kļūt par nevajadzīgiem izdevumiem ģimenes budžetā, jo tās uzturēšanas izmaksas ir pārāk augstas.

Šajā rakstā aplūkosim, vai ir izdevīgi īrēt automašīnu, un sniegsim argumentus, kas palīdzēs jums pieņemt pamatotu lēmumu.

auto iegāde

Kad ir izdevīgi iznomāt automašīnu?

Auto noma ir ērts pakalpojums, kas kļūst arvien populārāks. Iznomāta automašīna nav jāremontē, nav jāmaksā par stāvvietu vai garāžu, nav jāuztraucas par tās drošību un nav jāiegādājas apdrošināšana. Lūk, dažas situācijas, kad auto noma var būt īpaši izdevīga.

  1. Ikgadējās brīvdienas. Atvaļinājuma laikā ir ērtāk ceļot ar privāto transportlīdzekli, jo šajā gadījumā jūs neesat atkarīgi no sabiedriskā transporta kustības grafika, un jums nav ierobežojumu attiecībā uz bagāžu. Ja automašīna jums ir nepieciešama tikai uz atvaļinājuma laiku, labāk ir to iznomāt.
  2. Svētku pasākumi. Ja jums ir nepieciešama automašīna svētkiem, piemēram, dzimšanas dienas svinībām vai kāzām, ir ērtāk to iznomāt. Šajā gadījumā jums ir arī iespēja izvēlēties svētkiem piemērotu modeli – lielu automašīnu daudziem pasažieriem vai mikroautobusu inventāra pārvadāšanai.
  3. Remonts vai apkope. Ja jums ir automašīna un tā atrodas remontā vai tai nepieciešama plānota apkope, un jūs šajā periodā nevarat iztikt bez automašīnas, auto noma ļaus jums saglabāt mobilitāti un izvairīties no neērtībām.
  4. Ceļošana vai komandējumi. Jums var būt nepieciešams auto uz ierobežotu laiku ceļošanai vai komandējumiem. Tā vietā, lai izmantotu sabiedrisko transportu vai pasūtītu taksometru, automašīnas noma sniegs jums lielāku pārvietošanās brīvību un komfortu ceļojuma laikā.
auto ģimenei

Auto nomas priekšrocības

Ja automašīna nepieciešama tikai reizēm, piemēram, ikgadējam ģimenes ceļojumam vai brīvdienu ceļojumam, ir izdevīgāk to iznomāt. Savas automašīnas iegāde var būt nevajadzīgi dārga un neefektīva.

Šeit ir tikai dažas no automašīnas nomas priekšrocībām.

  1. Uzturēšanas ietaupījumi. Iznomājot automašīnu, jums nav jāuztraucas par regulāru apkopi, riepu maiņu, apdrošināšanu un citām izmaksām, kas saistītas ar automašīnas īpašumtiesībām. Visas šīs rūpes gulstas uz iznomātāja pleciem, tādējādi ietaupot ilgtermiņa izmaksas.
  2. Nav uzglabāšanas izmaksu. Automašīnai ir nepieciešama stāvvieta. Tas var radīt problēmas, jo īpaši, ja jūsu mājokļa tuvumā ir ierobežota vieta. Automašīnas noma ļauj izvairīties no šīs problēmas, jo jums nav jānodrošina iznomātās automašīnas uzglabāšanu.
  3. Izvēles elastība. Iznomājot automašīnu, jūs varat izvēlēties piemērotu automašīnas modeli un izmēru atkarībā no savām vajadzībām un pasažieru skaita. Jums nav jābūt piesaistītam konkrētai automašīnai, kā tas ir automašīnas iegādes gadījumā.
  4. Nav automašīnas vērtības samazināšanās riska. Laika gaitā automašīnas vērtība samazinās. Ja esat mašīnas īpašnieks, jūs uzņematies šo finansiālo risku. Automašīnas nomas gadījumā šis risks gulstas uz iznomātāja pleciem, kas var būt izdevīgi finansiālās stabilitātes ziņā.
auto atslēgas

Kad ir izdevīgāk iegādāties automašīnu?

Ir situācijas, kad ir izdevīgāk iegādāties automašīnu nekā to nomāt. Piemēram, ja dzīvojat tālu no darba un sabiedriskais transports nav piemērots – nav tiešā reisa vai tas kursē reti, un ceļš uz darbu aizņem pārāk ilgu laiku. Šādā gadījumā automašīnas iegāde var būt izdevīgāka nekā tās ikdienas noma.

Lūk, vēl dažas situācijas, kad ir izdevīgi izmantot savu automašīnu.

  1. Ģimene un bērni. Ja jums ir bērni, automašīna būs palīgs, lai nogādātu bērnus uz skolu, nodarbībām un citām aktivitātēm. Tā nodrošinās lielāku elastību ģimenes braucienu un ar jūsu mīļajiem saistītu darījumu plānošanā.
  2. Darbs. Ja jūsu darbs prasa regulārus komandējumus, sava automašīna var nodrošināt jums uzticamību, ērtību un elastību grafika plānošanā.
  3. Personīgie apstākļi. Ja jums ir īpaši personīgi apstākļi, piemēram, nepieciešams aprūpēt slimu radinieku vai piedalīties ilgstošās programmas aktivitātēs, personīgais automobilis var atvieglot jūsu dzīvi un nodrošināt jums nepieciešamo mobilitāti.
auto kredīts

Automašīnas iegādes priekšrocības

Savam auto ir daudz priekšrocību. Pirmkārt un galvenokārt, ērtība un elastīgums: privāta automašīna ļauj pilnībā kontrolēt savu grafiku un maršrutus. Jūs varat izvēlēties ērtākos un efektīvākos maršrutus un pielāgot automašīnu savām vajadzībām un vēlmēm.

Kādas ir vēl citas priekšrocības, ko sniedz privāta automašīna?

  1. Stabilas izmaksas. Savs auto ļauj jums precīzāk plānot izdevumus par automašīnu. Jūs būsiet informēti par ikmēneša kredīta atmaksu, apdrošināšanu, apkopi un degvielas izmaksām. Tas var būt izdevīgi finansiālās stabilitātes un budžeta plānošanas ziņā.
  2. Personalizācija un ērtības. Personīga automašīna dod jums iespēju aprīkot to atbilstoši savai gaumei un vajadzībām. Jūs varat izvēlēties modeli, aprīkojumu un funkcionalitāti, kas vislabāk atbilst jūsu vēlmēm.
  3. Neierobežots nobraukums. Automašīnas nomas gadījumā bieži vien ir noteikti nobraukuma ierobežojumi, un, tos pārsniedzot, var nākties maksāt papildu maksājumus vai sodus. Pērkot automašīnu, jums nav šādu ierobežojumu.
  4. Īpašumtiesības. Personīgais transportlīdzeklis ir jūsu aktīvs. Jūs varat to izmantot kā tirdzniecības vai finansēšanas platformu. Neparedzētā situācijā varat to pārdot, iznomāt vai sākt strādāt kā šoferis vai kurjers, lai gūtu papildu ienākumus.
auto remonts

Izīrēt vai iegādāties – ko izvēlēties?

Lai saprastu, kas jums ir vispiemērotākais, ir jāizvērtē jūsu individuālā situācija un vajadzības. Lūk, kā to izdarīt.

1. Novērtējiet savu vajadzību pēc automašīnas. Nosakiet, cik bieži jums ir nepieciešama automašīna. Apsveriet ikdienas, iknedēļas un mēneša vajadzības. Apsveriet savu dzīvesveidu un personīgos apstākļus, piemēram, ģimenes stāvokli, darbu un garus braucienus.

2. Izvērtējiet finansiālos aspektus. Aprēķiniet aptuveno summu, ko iztērēsiet par automašīnas nomu noteiktā laika periodā. Izpētiet tirgus cenas automašīnām, kas atbilst jūsu vajadzībām, un aprēķiniet aptuvenās automašīnas iegādes izmaksas. Iegādājoties automašīnu, ņemiet vērā papildu izmaksas, piemēram, apdrošināšanu, remontu un apkopi.

Vairāk par to, kas jāņem vērā, pērkot automašīnu, lasiet rakstā “Kas jāzina, ja gribat iegādāties auto kredītā?”.

3. Salīdziniet izmaksas.Salīdziniet aptuvenās automašīnas nomas izmaksas ar automašīnas iegādes izmaksām, ņemot vērā nepieciešamību un lietošanas ilgumu. Analizējiet, kādos apstākļos noma var būt finansiāli izdevīgāka nekā iegāde.

4. Apsveriet personīgās vēlmes un apstākļus. Dažiem cilvēkiem patīk, ja viņiem ir pašiem savs automobilis, savukārt citiem ērtāk ir īrēt. Ņemiet vērā iespēju īrēt dažādu modeļu un veidu automašīnas dažādām vajadzībām un situācijām.


Pamatojoties uz šo analīzi, jūs varēsiet pieņemt pamatotu lēmumu.

auto iegāde

Sadarbība ar Incredit

Incredit ir uzņēmums, kas veiksmīgi darbojas finanšu pakalpojumu sniegšanā Latvijas iedzīvotājiem jau 12 gadus, kuru laikā spējis kļūt par vienu no līderiem patēriņa kreditēšanas jomā ar vairāk nekā 200 000 apmierinātu klientu.

Šo un citus interesantus un noderīgus rakstus par šībrīža aktualitātēm, kā arī vienmēr svarīgām tēmām, piedāvā uzņēmums Incredit. Ja plānojat iegādāties elektromašīnu un ir nepieciešams papildu finansējums, vajadzīgo summu vai daļu no tās varat ērti saņemt kā kredītu auto iegādei, piemēram, no kompānijas Incredit piedāvāto pakalpojumu klāsta.

Pirms aizņemties, rūpīgi izvērtējiet savu finansiālo situāciju un spēju aizņēmumu laikus atdot, kā arī rūpīgi izplānojiet aizņēmuma atdošanu.


Rakstā izmantotie foto avoti: www.unsplash.com www.pexels.com
Patika raksts? Novērtē!
Reitings: 3/5 (2 balsojumi)
Ko labāk izvēlēties - iegādāties savu auto vai nomāt?
Vēlies saņemt vairāk interesantus rakstus?
SIA InCREDIT GROUP ir Rietumu Bankas meitas uzņēmums.
Speciāla atļauja patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniegšanai Nr. NK-2016-018.
© 2011-2024 Incredit
Kr.Barona 130 k4, Rīga LV-1012 Visas tiesības aizsargātas