7 padomi, kā samazināt auto apdrošināšanas izmaksas

Uzzini vairāk par auto apdrošināšanas polisēm OCTA un KASKO, kā arī seko 7 ieteikumiem, kā auto apdrošināšanas polises iegādāties izdevīgāk!

Auto apdrošināšana ir neatņemama drošas un atbildīgas braukšanas sastāvdaļa, un bez atbilstošām apdrošināšanas polisēm dalība ceļu satiksmē nav iespējama. Taču, apdrošināšanas polišu iegāde un regulāra atjaunošana ir būtisks ar auto uzturēšanu saistīts tēriņš, tāpēc svarīgi zināt, kā pēc iespējas samazināt ar to saistītās izmaksas. Lasi tālāk, lai uzzinātu vairāk par apdrošināšanas polišu darbību un veidiem, kā par tām maksāt mazāk!

izvēlēts mobilais

OCTA un KASKO apdrošināšanas polises

Autovadītājiem Latvijā ir jāiegādājas divu veidu apdrošināšanas polises – OCTA un KASKO. OCTA (Obligātā civiltiesiskā transportlīdzekļu apdrošināšana) nepieciešama citai personai radītu zaudējumu segšanai. Ar OCTA netiek apdrošināts Tavs auto, bet gan Tava atbildība, ja izraisāt ceļu satiksmes negadījumu un nodarāt zaudējumus kādai citai personai vai tās īpašumam. Savukārt, KASKO (brīvprātīgā sauszemes transportlīdzekļu apdrošināšana) segs zaudējumus jūsu transportlīdzekļa bojājumu gadījumā neatkarīgi no tā, kurš ir vainīgais satiksmes negadījumā.

OCTA polises cenas aprēķinu būtiski ietekmē automobiļa īpašnieka Bonus Malus klase. Autovadītāja Bonus Malus klases aprēķinā tiek ņemti vērā vairāki faktori: personas izraisīto ceļu satiksmes negadījumu skaits, apdrošināšanas dienu skaits konkrētā periodā un OCTA polises izmantošanas laiks. Kopumā pastāv 17 Bonus Malus klases, no kurām augstākās riska klases ir 1. līdz 5. klase (jeb Malus klase). Tā kā Bonus Malus ir būtiska OCTA sastāvdaļa, atrodoties Malus klasē, autovadītāja OCTA polises cena būs visaugstākā. Vairāk informācijas par Bonus Malus sistēmu un piederību konkrētai Bonus Malus klasei atradīsi rakstā “Bonus Malus un apdrošināšana: kas jāzina katram braucējam?

auto stūre

Iegādājies auto apdrošināšanas polises un ietaupi!

1. Izvēlies garāku apdrošināšanas termiņu!

Apdrošināšanas polisi iespējams iegādāties ar dažādiem termiņiem: uz 3, 6, 9 vai 12 mēnešiem, bet no šā gada jūlija – arī uz 1 mēnesi. Jo ilgāks posms, uz kuru iegādājies polisi, jo izdevīgāku cenu apdrošināšanas uzņēmums Tev piedāvās. Tāpēc vienmēr iegādājies apdrošināšanas polisi visam turpmākajam gadam! Tāpat, iegādājoties apdrošināšanas polisi internetā, lielākā daļa apdrošinātāju piedāvā aptuveni 10% atlaidi.

2. Aprēķini polises cenu OCTA kalkulatorā!

Pirms pirkt nākamo apdrošināšanas polisi, salīdzini visu to apdrošināšanas sabiedrību piedāvājumus, kuras piedāvā iegādāties OCTA polisi. OCTA kalkulators piedāvā aprēķināt visu pieejamo termiņu polises cenas apdrošināšanas sabiedrībās Baltijas Apdrošināšanas Nams, Balta, Compensa, Ergo, Gjensedige un If, kā arī iegādāties jauno polisi tikai piecu minūšu laikā. Kalkulatorā jāievada transporta līdzekļa valsts numurs un reģistrācijas apliecības numurs, jāizvēlas apdrošināšanas termiņš (ja iespējams, izvēlies maksimālo apdrošināšanas termiņu – 12 mēneši), jāievada personas dati un polise rokā!

auto salons

3. Uzlabo savu Bonus Malus statusu!

Jau iepriekš pieminējām Bonus Malus sistēmu, kuras 17 klasēs tiek kategorizēti visi reģistrētie autobraucēji. Jo augstāka Bonus Malus klase (augstākā klase ir 17), jo zemāka apdrošināšanas polises cena, savukārt, klase atkarīga no vadītāja braukšanas vēstures. Tādējādi, savu klasi var uzlabot vienīgi ilgtermiņā – braukšanas laikā nepārkāpjot ceļu satiksmes noteikumus un neizraisot negadījumus! Viens no veidiem, kā samazināt ceļu satiksmes negadījumu risku, ir papildus apmācības drošas braukšanas skolā. Šo apmācību iziešana potenciāli mazinās iespēju izraisīt ceļu satiksmes negadījumu, tādējādi padarot Jūs par mazāk riskantu satiksmes dalībnieku. Un – jo mazāks pieredzēto ceļu satiksmes negadījumu skaits, jo mazāka apdrošināšanas polises cena.

octa automašīnai

4. Ja vecais auto labi kalpo, nesteidzies to nomainīt!

Protams, apdrošināšanas polises cena nav vienīgais vai galvenais apsvērums, plānojot iegādāties jaunu auto, taču der zināt, ka jaunas vai tikai dažus gadus vecas automašīnas OCTA polise izmaksās dārgāk, nekā, piemēram, 10 gadus vecas automašīnas apdrošināšana. Līdzīgi nosacījumi attiecas arī uz KASKO apdrošināšanas polisi – jo vēlāks auto izlaiduma gads, jo augstāka apdrošināšanas polises cena, kura saistīta ar auto tirgus vērtību.

5. Drošības un pretaizdzīšanas sistēmu ierīkošana

KASKO apdrošināšanas polises cenu iespējams samazināt, automašīnā uzstādot drošības un pretaizdzīšanas sistēmas. Tādas drošības sistēmas kā signalizācija un GPS izsekošanas ierīces ir salīdzinoši lētas, turklāt, tās ne tikai pasargā auto no aizdzīšanas, bet arī pazemina auto apdrošināšanas cenu. Pirms kādas konkrētas iekārtas iegādes ieteicams sazināties ar izvēlēto apdrošinātāju, lai noskaidrotu, kādas ierīces šis uzņēmums akceptē un ņem vērā, nosakot KASKO polises cenu.

patēriņa kredīts online

6. Apvieno apdrošināšanas pakalpojumus!

Ja izmanto ne tikai auto apdrošināšanu, bet arī vairākus citus apdrošināšanas pakalpojumus, piemēram, veselības apdrošināšanu un nekustamā īpašuma apdrošināšanu, vērts noskaidrot, vai apdrošināšanas uzņēmums, ar kuru sadarbojies, piedāvā komplekso apdrošināšanu, kurā ietverti visi minētie vai citi Tev nepieciešamie apdrošināšanas pakalpojumi. Kompleksā apdrošināšana ir izdevīgāka – tā pieejama par zemāku cenu, nekā katra apdrošināšanas pakalpojuma iegāde atsevišķi. Šāda apdrošināšanas “groza” izmantošana ir arī ērtāka un drošāka – visi pakalpojumi tiks atjaunoti vienlaikus, tādējādi ļaujot izvairīties no potenciāliem kavējumiem un soda naudām.

apdrošināšana online

7. Izvēlies tikai nepieciešamo apdrošināšanas segumu

Lielāks apdrošināšanas segums nozīmē arī augstāku apdrošināšanas polises cenu. Iegādājoties KASKO apdrošināšanas polisi, autovadītājam ir iespējams izvēlēties nepieciešamo segumu jeb kādus papildu riskus tajā iekļaut – tā var būt jaunvērtības apdrošināšana (jauniem auto), vadītāja un pasažieru apdrošināšana nelaimes gadījumiem vai lietošanas pārtraukšana. Maksā tikai par segumu, kas Tev patiesi nepieciešams! Jāatceras, ka jaunākai un dārgākai automašīnai būs nepieciešams cits segums, nekā automašīnai ar senāku izlaiduma gadu. Turklāt, katra apdrošināšanas situācija ir individuāla  - būtiski segumu pielāgot savām vajadzībām un būt drošībā, taču nepārmaksāt! Nereti dzirdam, ka KASKO apdrošināšana nepieciešama tikai jauniem auto, jo apdrošināšanas polises summa, salīdzinot ar lietota auto cenu, reizēm var šķist nesamērīgi augsta. Tāpēc seguma izvēle – nosaukto risku polises iegāde ļaus gan sevi optimāli uz ceļa pasargāt, gan izvairīties no pārāk lielas apdrošināšanas polises cenas.

kasko online

Šo un citus interesantus un noderīgus rakstus par šībrīža aktualitātēm, kā arī vienmēr svarīgām tēmām piedāvā uzņēmums Incredit. Ja plāno iegādāties auto, un tam nepieciešami papildu līdzekļi, Tev ir iespēja saņemt kredītu auto iegādei no uzņēmuma Incredit piedāvāto pakalpojumu klāsta.

Rakstā izmantotie foto avoti: www.unsplash.com www.pexels.com

Patika raksts? Novērtē!
Reitings: 5/5 (1 balsojumi)
7 padomi, kā samazināt auto apdrošināšanas izmaksas
Vēlies saņemt vairāk interesantus rakstus?
SIA InCREDIT GROUP ir Rietumu Bankas meitas uzņēmums.
Speciāla atļauja patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniegšanai Nr. NK-2016-018.
© 2011-2024 Incredit
Kr.Barona 130 k4, Rīga LV-1012 Visas tiesības aizsargātas