Aizdevums pret auto ķīlu: ko ir vērts zināt?

Aizdevums pret ķīlu ir vienošanās, saskaņā ar kuru aizņēmējs saņem naudu, pretī sniedzot kādu vērtīgu īpašumu vai aktīvu. Aktīvs var būt nekustamais īpašums, juvelierizstrādājumi, automašīna vai citas vērtīgas lietas. Ja aizņēmējs nepilda savas saistības, aizdevējam ir tiesības konfiscēt ieķīlāto aktīvu.

Šajā rakstā mēs pastāstīsim, kas ir aizdevums pret automašīnas ķīlu un kā tas darbojas. Mēs arī aplūkosim priekšrocības un trūkumus, kas saistīti ar šāda veida aizdevuma ņemšanu, un kādās situācijās šāds aizdevums var būt noderīgs.

svarīgi dokumenti

Kas ir aizdevums pret auto ķīlu?

Kad klients vēlas pieteikties aizdevumam, bankai vai kredītiestādei ir jāizvērtē viņa kredītvēsture un spēja atmaksāt aizdevumu. Cilvēkam, kam ir parādi vai slikta kredītvēsture, aizdevuma saņemšana var būt sarežģīts vai pat neiespējams process.

Vairāk par to, kas ir kredītvēsture, lasiet mūsu rakstā “Kredītvēsture: kā to nesabojāt un kā - uzlabot!”

Aizdevums pret auto ķīlu Latvijā tiek plaši izmantots, un tam ir viena būtiska priekšrocība: bankai nav tik ļoti svarīga jūsu kredītvēsture vai ienākumu līmenis, jo jūsu auto kalpos kā galvojums.

Aizdevums pret auto ķīlu var būt piemērots šādos gadījumos:

  • lielu izdevumu segšanai - mājokļa remontam, medicīnas rēķiniem, studiju maksai;
  • citu parādu, piemēram, parādu ar augstāku procentu likmi, nomaksai, lai samazinātu savus ikmēneša rēķinus;
  • uzņēmējdarbības finansēšanai - paplašināšanai, izaugsmei un ieguldījumiem;
  • ārkārtas situācijās - darba zaudējums vai negaidīti medicīniskie izdevumi.

auto iegāde

Aizdevumu pret auto bankā vai nebanku kredītiestādē var saņemt ikviens, kam ir automašīna. Šim nolūkam ir jāiesniedz pieteikums aizdevuma saņemšanai. Aizdevumam var pieteikties jebkurš Latvijas pastāvīgais iedzīvotājs, kurš atbilst šādiem nosacījumiem: ir pilngadīga persona (no 18 gadu vecuma), saņem oficiālus ienākumus, viņam ir bankas konts un uz aizņēmēja vārda oficiāli reģistrēta automašīna.

Kā pieteikties aizdevumam pret automašīnas ķīlu?

Lielākajā daļā uzņēmumu Latvijā aizdevuma pieteikšanās process notiek attālināti. Aizdevuma pieteikšanās process parasti ietver šādus posmus.

  1. Dokumentu sagatavošana. Aizņēmējam ir jāiesniedz nepieciešamie dokumenti, kas apliecina viņa identitāti, ienākumus, kā arī tehniskā pase un īpašuma tiesības apliecinoši dokumenti.
  2. Automašīnas novērtēšana. Aizdevējs novērtē automašīnas vērtību tirgū. Tas ļauj noteikt maksimālo aizdevuma summu, ko aizņēmējs var saņemt.
  3. Aizdevuma pieteikums. Aizņēmējs iesniedz aizdevuma pieteikumu, kurā norāda aizdevuma summu un atmaksas noteikumus.
  4. Pieteikuma izskatīšana. Banka vai kredītiestāde apsver aizņēmēja kredītvēsturi, novērtē riskus un pieņem lēmumu par aizdevuma piešķiršanu vai atteikšanu.
  5. Līguma noformēšana. Līguma parakstīšana starp abām pusēm, kurā tās vienojas par aizdevuma noteikumiem: aizdevuma summu, atmaksas termiņiem, procentu likmi.
  6. Automašīnas kā ķīlas nodošana. Transportlīdzekļa pārreģistrēšana uz bankas vārda.
  7. Aizdevuma atmaksa. Aizņēmējs saņem pilnu aizdevuma summu un viņam ir pienākums maksāt aizdevuma iemaksas saskaņā ar parakstītā līguma noteikumiem un nosacījumiem.
  8. Aizdevuma atmaksa un transportlīdzekļa atgriešana. Tiklīdz aizņēmējs atmaksā aizdevuma summu, viņš saņem atpakaļ īpašumtiesības uz automašīnu.

auto atslēga

Priekšrocības un trūkumi

Aizdevumiem pret auto ķīlu ir gan pozitīvi, gan negatīvi faktori, kas jāņem vērā pirms lēmuma pieņemšanas. Lai pieņemtu apzinātu lēmumu, ir vērts apsvērt visus šāda aizdevuma aspektus.

Ar automašīnu nodrošināta aizdevuma priekšrocības

  1. Augsta pieteikuma apstiprināšanas varbūtība. Nauda tiek izsniegta pret automašīnas ķīlu, kas nozīmē mazāku risku aizdevējam un lielākas izredzes saņemt aizdevumu.
  2. Ātra pieteikumu apstrāde. Pieprasīto summu var saņemt vienas dienas laikā.
  3. Aizņēmējs var saņemt aizdevumu līdz 90% apmērā no ieķīlātā automobiļa vērtības.
  4. Iespēja izmantot automašīnu. Aizņēmējs var izmantot savu automašīnu un nodot to trešajām personām, vienlaikus atmaksājot aizdevumu. Tajā pašā laikā aizņēmējam nav tiesību pārdot automašīnu.
  5. Procentu likme var būt izdevīgāka salīdzinājumā ar citiem aizdevumu veidiem, ja jums ir nepieciešama summa, kas pārsniedz 300 eiro, ilgam atmaksas termiņam. Tas var palīdzēt ietaupīt naudu uz procentu rēķina atmaksas periodā.
  6. Ieķīlāt var jebkuru transportlīdzekli: motociklu, traktoru vai automašīnu.
  7. Elastīgi aizdevuma nosacījumi. Atkarībā no bankas vai finanšu iestādes aizdevums ar auto ķīlu var piedāvāt elastīgākus noteikumus, piemēram, ilgāku atmaksas termiņu vai iespēju saņemt lielāku aizdevuma summu.
auto pret ķīlu

Ar automašīnu nodrošināta aizdevuma trūkumi

  1. Automašīnas faktiskais īpašnieks nav autovadītājs, bet gan finanšu organizācija. Ja aizņēmējs neatmaksā aizdevumu, bankai ir visas tiesības konfiscēt automašīnu.
  2. Papildu izmaksas kredīta noformēšanai. Transportlīdzekļa reģistrācija bankai izmaksās 30 eiro.
  3. Līguma noteikumi paliek spēkā arī tad, ja automašīna salūzt. Ja ar automašīnu kaut kas notiek, aizņēmējam joprojām ir pilnībā jāatmaksā aizdevums.
  4. Aizdevuma summa ir atkarīga no automašīnas vērtības un stāvokļa, kas tiek ieķīlāta kā nodrošinājums. Automašīna nedrīkst būt vecāka par 20 gadiem, tai jābūt OCTA apdrošināšanai, tehniskajai apskatei derīgai vismaz divus mēnešus. KASKO ir nepieciešams, lai saņemtu aizdevumu virs 5000 eiro. Tiks ņemts vērā arī automašīnas nobraukums.
  5. Transportlīdzekļa izmantošanas ierobežojumi. Transportlīdzeklis nedrīkst izbraukt no Latvijas, to nedrīkst pārdot vai iznomāt.

Ieteikumi potenciālajiem aizņēmējiem

Ir vērts atbildīgi pieiet aizdevuma pieteikuma reģistrēšanai pret automašīnas ķīlu. Tirgū ir daudz kredītkompāniju, kas aktīvi reklamē savus pakalpojumus, taču jāatceras, ka šādam kreditēšanas veidam ir savi riski. Ņemiet aizdevumu pret automašīnas ķīlu tikai reālas nepieciešamības gadījumā. Daži ieteikumi pirms uzņemties kredītsaistības.

Novērtējiet savu finansiālo stāvokli. Pirms ņemat aizdevumu ar ķīlu, pārliecinieties, ka spēsiet atmaksāt ikmēneša aizdevuma maksājumus.

Izpētiet tirgus piedāvājumu. Apsveriet gan banku, gan nebanku aizdevumu kompāniju piedāvājumus. Salīdziniet procentu likmes un papildu komisijas maksas, aizdevuma noteikumus un nosacījumus gadījumā, ja jums rastos grūtības.

Rūpīgi izpētiet līgumu. Pirms līguma parakstīšanas pievērsiet īpašu uzmanību procentu likmēm, pirmstermiņa atmaksas noteikumiem un nodrošinājuma nosacījumiem. Dažkārt aizdevuma pirmstermiņa atmaksa var prasīt papildu komisijas maksu.

Apsveriet iespējamos riskus. Vienmēr apsveriet tādus riskus kā ieķīlātā automobiļa zaudēšana aizdevuma neizpildes gadījumā, papildu procentu izmaksas un maksas.

parakstīt dokumentus

Sadarbība ar Incredit

Incredit ir uzņēmums, kas veiksmīgi darbojas finanšu pakalpojumu sniegšanā Latvijas iedzīvotājiem jau 13 gadus, kuru laikā spējis kļūt par vienu no līderiem patēriņa kreditēšanas jomā, ar vairāk nekā 200 000 apmierinātu klientu.

Šo un citus interesantus un noderīgus rakstus par šībrīža aktualitātēm, kā arī vienmēr svarīgām tēmām, piedāvā uzņēmums Incredit. Ja esat nonākuši situācijā, kad nepieciešama papildu finansēšana, vajadzīgo summu vai daļu no tās varat ērti saņemt kā patēriņa kredītu, piemēram, no kompānijas Incredit piedāvāto pakalpojumu klāsta.

Pirms aizņemties, rūpīgi izvērtējiet savu finansiālo situāciju un spēju aizņēmumu laikus atdot, kā arī rūpīgi izplānojiet aizņēmuma atdošanu.

Rakstā izmantotie foto avoti: freepik.com, shutterstock.com


Patika raksts? Novērtē!
Reitings: 5/5 (1 balsojumi)
Auto ķīla - uzziniet vairāk par auto iegādes iespējām
Vēlies saņemt vairāk interesantus rakstus?
SIA InCREDIT GROUP ir Rietumu Bankas meitas uzņēmums.
Speciāla atļauja patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniegšanai Nr. NK-2016-018.
© 2011-2024 Incredit
Kr.Barona 130 k4, Rīga LV-1012 Visas tiesības aizsargātas