Kredītvēsture: kā to nesabojāt un kā - uzlabot!

Kā personas kredītvēsture var ietekmēt iespēju saņemt aizdevumu bankā vai nebanku kredītiestādē? Uzzini, kā to nesabojāt vai nepieciešamības gadījumā uzlabot!

Personas kredītvēsture veidojas ilgā laika periodā, un tā sastāv no izpildītajām un neizpildītajām finansiālajām saistībām. Kredītvēsturi var ietekmēt dažādi faktori, sākot no maksāšanas disciplīnas vēstures līdz tam, cik precīzi un laicīgi uzņemtās finansiālās saistības tiek pildītas šobrīd.

Kredītvēsture ir viens no būtiskākajiem faktoriem, kas tiek ņemti vērā, klientam piesakoties uz naudas aizdevumu bankā vai pie kāda no nebanku kredītdevējiem. Tā ietekmē gan izredzes aizdevumu iegūt, gan aizdevuma nosacījumus, kuri var būt izdevīgāki vai mazāk izdevīgi ilgtermiņā. Kā nesabojāt savu kredītvēsturi, un kā to uzlabot, lai reizē uzlabotu izredzes iegūt plānoto aizdevumu ar izdevīgiem nosacījumiem? Lasi tālāk!

kredītvēsture

Kas ir kredītvēsture, un no kā tā sastāv?

Kredītvēsture ir personas finansiālo aktivitāšu apkopojums, kurā parādās informācija gan par iepriekšējām, gan šībrīža kredītsaistībām, turklāt, gan izpildītām, gan aktīvām. Kredītvēsturē iespējams noskaidrot ne tikai aizdevumu noformēšanas laiku, bet arī līgumu summas, aizdevējus un arī citus datus.

Svarīgi ir ņemt vērā to, ka kredītvēsturē norādīta arī informācija par maksāšanas disciplīnu: ir iespējams noskaidrot, vai saistības ir izpildītas laicīgi, vai arī bijuši kavējumi. To, vai personas kredītvēsture būs pozitīva vai negatīva, var ietekmēt ikviena no tālāk minētajām finansiālajām aktivitātēm:

  • Hipotekārie kredīti
  • Patēriņa kredīti
  • Auto līzingi
  • Studiju kredīti
  • Kredītkartes un kredītlīnijas
  • Neapmaksāti īres vai apsaimniekošanas rēķini
  • Neapmaksāti sodi par auto novietošanu neatļautā vietā
  • Aizdevumu galvošana citām personām.

kredīta aprēķini

Kādā veidā šie faktori var pasliktināt kredītvēsturi?

Kredītvēsturi pasliktina ne tikai neapmaksāti rēķini vai citas saistības, bet arī maksājumu kavēšana. Jāņem vērā, ka redītvēsturi bojā ne tikai tīša, bet arī netīša un pat tikai pāris dienu kavēšanās – ikviens maksājums, kurš veikts jebkurā laikā pēc apmaksas termiņa beigām tiek ieskaitīts kavējumos, kuri veido kredītvēsturi. Tas attiecas uz visiem - gan uz lielākiem, gan mazākiem atsevišķu vai regulāru pakalpojumu maksājumiem: komunālo pakalpojumu maksājumiem, telefona vai interneta rēķinu maksājumiem, kredītmaksājumiem u.c.

Protams, lai gan visi kavējumi uzrādās kredītvēsturē, ir atšķirība starp pāris dienu kavējumu telefona rēķina apmaksā un ilgstošiem parādiem – kredītdevējs izvērtē gan potenciālā klienta maksājumu kavējumu summu, gan regularitāti, kā arī to, vai nav aktīvu maksājumu kavējumu šobrīd.

Būtisks risks kredītvēsturei ir galvošana par citu personu, kas saņem aizdevumu no kredītiestādes. Risks uzņemoties kļūt par galvotāju ir vērā ņemams – to darot, tava kredītvēsture kļūst atkarīga no cita cilvēka spējas atmaksāt aizdevumu, turklāt, vienmēr pastāv arī iespēja, ka galvotājam šīs kredītsaistības nāksies risināt pašam. Pirms uzņemties galvošanu rūpīgi jāizsver, vai tas nav pārāk riskanti.

Krietni sliktāku iespaidu par īslaicīgu pakalpojumu rēķinu apmaksas kavēšanos uz kredītvēsturi atstāj neapdomīga aizņemšanās, neizvērtējot savu spēju atdot parādu. Ja kredītiestādei, kurā plānots veikt aizņēmumu, ir informācijai par to, ka potenciālajam klientam iepriekš bijušas problēmas ar kredīta atmaksu plānotajā termiņā (un, piemēram, nācies atmaksas termiņu pagarināt vai pieteikties uz papildu aizdevumu iepriekšējā kredīta segšanai tam paredzētajā laikā), paredzams, ka var rasties šķēršļi aizdevuma saņemšanai.

darbs no mājām

Kā uzzināt savu kredītvēsturi?

Ir svarīgi zināt savu kredītvēsturi, jo tas ir viens no būtiskākajiem faktoriem, kad piesakies uz aizdevuma saņemšanu. Tikai tad, ja skaidri zināsi, kāds ir tavas kredītvēstures statuss, būs iespēja kaut ko lietas labā darīt, un turpmāk rīkoties saskaņā ar labākajām finansiālo aktivitāšu praksēm.

Ir vairāki veidi, kā noskaidrot savu kredītvēsturi.

Viens variants ir vērsties Latvijas Bankas Kredītu reģistrā. Latvijas Bankas Kredītu reģistrā ir apkopotas banku un citu finanšu starpnieku ziņas par privātpersonu  - Latvijas Bankas Kredītu reģistra dalībnieku klientu un klientu galvotāju izsniegtajiem, atdotajiem un kavētajiem kredītiem.

Ja esi saņēmis kredītu pie kāda no Kredītu reģistra dalībniekiem (to saraksts atrodams šeit) vai esi bijis galvotājs kāda Kredītu reģistra dalībnieka klientam, savu kredītvēsturi vari uzzināt, iesniedzot rakstisku pieteikumu papīra dokumenta vai elektroniskā dokumenta veidā Latvijas Bankai.

līguma parakstīšana

Vēl bez Latvijas Bankas Kredītu reģistra valstī darbojas arī divas citas kredītinformācijas iestādes, kas apkopo un apstrādā datus ne tikai par privātpersonu aizņēmumu statusu, bet arī par citiem privātpersonu parādiem, tādējādi dodot iespēju komersantiem pirms līguma noslēgšanas ar potenciālo klientu izvērtēt tā kredītspēju.

Viena no šīm iestādēm ir Kredītu informācijas birojs. Privātpersonām savu kredītvēsturi iespējams bez maksas noskaidrot biroja tiešsaistes platformā manakreditvesture.lv, pierakstoties sistēmā ar savu internetbanku. Savukārt, lai uzzinātu savu kredītreitingu vai e-pastā saņemtu paziņojumu katru reizi, kad kāds ir pieprasījis par jums informāciju, vai kad kredītvēsturē izveidots ieraksts par jaunu līgumu vai kavētu rēķinu, platformā pieejami divu veidu maksas abonementi.

Otra alternatīva ir kredītinformācijas iestāde CREFO birojs, kas nodrošina finanšu informāciju un objektīvu vērtējumu gan uzņēmumiem, kuri pieņem kredītlēmumus un pārvalda ikdienas kredītrisku, gan privātpersonām, kuras ilgtermiņā ir ieinteresētas veidot un pārraudzīt savu kredītvēsturi. CREFO biroja tiešsaistes platformā var reģistrēties ar savu internetbanku.

konsultācija

Kā saglabāt labu kredītvēsturi un kā to uzlabot?

Sabojāt kredītvēsturi ir vienkārši, bet uzlabot – diezgan sarežģīti un ilgi. Uzlabot kredītvēsturi var tikai vienā veidā – ilgtermiņā kārtojot visas savas finanšu saistības saskaņā ar tām piemērotajiem nosacījumiem un termiņiem, bet vislabāk, protams, finanses kārtot tā, lai līdz sliktai kredītvēsturei nemaz nav jānonāk. Kā to izdarīt?

Iestati ikmēneša automātiskos maksājumus, lai visi regulārie maksājumi (īres maksa, apsaimniekošanas maksa, rēķini, kredītu maksājumi utt.) tiktu veikti laikā, bez kavēšanās.

Finansiālu krīzes situāciju risini proaktīvi – ja finansiālā situācija pasliktinājusies un ir risks, ka nespēsi laikā atdot aizņēmumus, uzreiz sazinies ar kredītiestādi! Kredītiestāžu interesēs nav novest klientu bezizejas situācijā, bet gan palīdzēt optimāli atrisināt situāciju, vienojoties par reālu atmaksas plānu jaunajos apstākļos – pielāgojot atmaksas termiņu un citus nosacījumus. Šādi vari parūpēties par to, lai šķietamā bezizejas situācijā savu kredītvēsturi sabojātu pēc iespējas mazāk!

Kredītvēsturi apdraud neparedzēti finanšu riski, kurus novērst vislabāk var, veidojot kaut nelielus iekrājumus. Iekrājumu veidošana ne tikai palīdz situācijās, kad negaidītu pārmaiņu dēļ var rasties problēmas ar aizņēmumu atmaksu, kas, savukārt, ietekmēs kredītvēsturi. Tas kredītiestādes acīs potenciālo klientu padara par uzticamāku kredītņēmēju, kurš nedzīvo “no algas līdz algai”.

ietaupījumi

Sadarbība ar Incredit

Incredit ir uzņēmums, kas veiksmīgi darbojas finanšu pakalpojumu sniegšanā Latvijas iedzīvotājiem jau 12 gadus, kuru laikā spējis kļūt par vienu no līderiem patēriņa kreditēšanas jomā, ar vairāk nekā 200 000 apmierinātu klientu.

Šo un citus interesantus un noderīgus rakstus par šībrīža aktualitātēm, kā arī vienmēr svarīgām tēmām, piedāvā uzņēmums Incredit. Ja plāno mājokļa labiekārtošanu vai dzīvokļa remontu, bet tam šobrīd nevari atvēlēt brīvos līdzekļus, nepieciešamo summu vai daļu no tās vari ērti saņemt kā patēriņa kredītu, piemēram, no kompānijas Incredit piedāvāto pakalpojumu klāsta.

Pirms aizņemies, rūpīgi izvērtē savu finansiālo situāciju un spēju aizņēmumu laikus atdot, kā arī rūpīgi izplāno aizņēmuma atdošanu.

Rakstā izmantotie foto avoti: www.unsplash.com www.pexels.com

Patika raksts? Novērtē!
Reitings: 5/5 (2 balsojumi)
Vēlies saņemt vairāk interesantus rakstus?
SIA InCREDIT GROUP ir Rietumu Bankas meitas uzņēmums.
Speciāla atļauja patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniegšanai Nr. NK-2016-018.
© 2011-2024 Incredit
Kr.Barona 130 k4, Rīga LV-1012 Visas tiesības aizsargātas