Esi gatavs pārgājienu sezonai: kvalitatīvs āra aprīkojums ģimenei

Uzzini vairāk par Latvijā populārāko pieejamo āra apģērbu un aprīkojumu, kā arī par aizraujošākajiem maršrutiem, pa kuriem doties pārgājienos šajā sezonā!

Šogad pavasaris mūs ar sauli un siltumu nav pārlieku lutinājis, taču ikviens, kuram pie sirds ir pārgājieni un došanās pie dabas, zina: izbaudīt āra aktivitātes var teju jebkādos apstākļos – svarīgs vien atbilstošs un kvalitatīvs apģērbs un aprīkojums!

Jau iepriekš esam stāstījuši par to, kā izvēlēties kvalitatīvu aprīkojumu dažādām fiziskām aktivitātēm. Ja esi iecienījis skriešanu un nepieciešams jauns aprīkojums, iesakām izlasīt mūsu sagatavoto rakstu “Gatavojoties maratonam, izvēlies kvalitatīvu aprīkojumu skriešanai!”, kas noderēs ne tikai maratonistiem, bet ikvienam, kurš skrien savam priekam un veselībai! Savukārt, ja līdz ar pavasara atnākšanu vēlies vairāk sportot brīvā dabā, noderēs raksts “Sports mājās un dabā: sporto arī ārpus treniņzāles!”.

Ja pārgājienus vēlies aizvietot ar garākiem velosipēda izbraucieniem, noderēs informācija, kuru atradīsi rakstā “Iecienītākie velomaršruti Latvijā un Baltijā šajā sezonā”. Taču šoreiz vairāk pievērsīsimies pārgājienu maršrutiem, kuri būs lieliski piemēroti Latvijas pavasara pēdējam mēnesim un vasaras sezonai, kā arī aprīkojumam, kas šajos pārgājienos lieti noderēs!

pārgājiens

Kas nepieciešams, bez kā var iztikt un uz ko nevajag ietaupīt?

Pārgājieniem un āra atpūtai paredzētie veikali, protams, piedāvā plašu preču klāstu, taču, kā zināt, kas nepieciešams un bez kā var iztikt pilnībā? Tāpat, kā noteikt, ko no nepieciešamā aprīkojuma var iegādāties par lētāku cenu, bet uz ko noteikti nevajadzētu ietaupīt?

Pārgājiena apģērbam gājējs ir jāaizsargā pret jebkādiem iespējamiem laika apstākļiem – gan nokrišņiem, gan plašām temperatūras svārstībām, turklāt, tam jābūt ērtam un izturīgam.

Jaka

Pārgājieniem pavasarī un vasarā lieliski derēs vieglas jakas, kuras pasargā no nelieliem nokrišņiem, savukārt, ja gaidāms spēcīgs lietus, vērts nodrošināties arī ar papildus lietus jaku. Mūsdienās īpaši populāras ir softshell jakas, kuras ir vieglas un kurām ir mitrumu atgrūdošs pārklājums. Virsotne.lv piedāvā iegādāties zīmolu La Sportiva un Marmot softshell jakas. Turpat iespējams iegādāties arī abu zīmolu lietus jakas, bet dažādu citu zīmolu (MILLET, VAUDE un Lafuma) mitrumizturīgās jakas pieejamas arī veikala “Gandrs” tiešsaistes veikalā. Lietus jakas vietā, protams, var izvēlēties citu sporta jaku, kurai vajadzības gadījumā pāri var pārvilkt lietusmēteli – arī tie “Gandrs” veikalā pieejami plašā klāstā.

brīvā laika jaka

Bikses

Biksēm jābūt elastīgām – džinsi pārgājienā nederēs, jo materiāls ir stīvs un nepadevīgs, turklāt, tas slikti žūst. Var izmantot sporta bikses – elastīgās skriešanas bikses vai legingus, taču jāspēj paredzēt, vai ar šādām biksēm kādā pārgājiena posmā nekļūs par aukstu. Karstā dienā, protams, var iet arī ar šortiem, taču noteikti līdzi jāpaņem vismaz viens pāris garo bikšu.

Ilgam pārgājienam labāk noderēs elastīga materiāla speciālās bikses, kuras siltos laika apstākļos nekarsē, bet vēsākā laikā pasargā no aukstuma. Šāda tipa zīmola Marmont sieviešu pārgājienu bikses, kuras piemērotas gan karstām dienām, gan vēsiem vakariem, var iegādies, piemēram, vietnē virsotne.lv. Šīm biksēm ir noņemamas staras, viegli tās pārveidojot par šortiem. Virsotne.lv piedāvā arī plašu pārgājienu šortu klāstu.

pārgājienu aprīkojums

Apavi

Ikviens pieredzējis pārgājienu cienītājs apstiprinās –  ērti un aktivitātei piemēroti apavi, nenoliedzami, ir būtiskākais pārgājiena aprīkojuma elements! Garākiem, sarežģītākiem un kalnainākiem pārgājieniem ieteicams izvēlēties apavus, kuri nosedz potīti, jo tā iespējams visveiksmīgāk izvairīties no tik biežās traumas – potītes sastiepšanas. Šādi apavi kāju stabilizē, un ļauj izvairīties gan no nopietnākām, gan sīkākām traumām. Var izmantot arī parastus sporta apavus, taču tiem vajadzētu būt ar vidēji mīkstu zoli, un tādi ieteicami īsākām distancēm un vienkāršākiem maršrutiem.

“Gandrs” piedāvā zābakveidīgos pārgājienu apavus, kuri nosedz potīti un piemēroti sarežģītākiem pārgājieniem un trekingiem (pieejami, piemēram, zīmola HANWAG sieviešu trekinga zābaki, kuri ir viegli, bet izturīgi, un piemēroti dažāda veida pārgājieniem un trekingam vidēji sarežģītā reljefā), gan zemos sporta apavus, kuri piemēroti vieglākiem un īsākiem pārgājieniem (pieejami, piemēram, zīmola KEEN vidēja augstuma vīriešu sporta apavi, kuri ir viegli un ūdensnoturīgi).

pārgājiena apavi

Mugursoma

Kvalitatīvai pārgājienu mugursomai jābūt ne tikai vieglai un izturīgai, bet arī ar pārdomātu dizainu, kas tās ilgstošu nēsāšanu padara pēc iespējas ērtu.

Kvalitatīvas pārgājienu mugursomas par pieejamām cenām iespējams iegādāties aktīvā tūrisma, medību un militārā ekipējuma interneta veikalā lynxgear.lv. Šeit pieejams kvalitatīvs un nereti arī Latvijas tirgum unikāls inventārs, apģērbs un apavi no pasaulē zināmiem zīmoliem. Pārgājieniem pieejama, piemēram, vidēja izmēra zīmola TERRA NOVA vīriešu mugursoma LASER 35: tā ir viegla (pašas mugursomas svars ir mazāks par 0,5 kg), tai ir 35 litru ietilpība, un tā piemērota gan pārgājieniem, gan velobraucieniem. Šī soma ir savietojama ar dzeramā ūdens rezervuāru sistēmām un tai ir pielāgojama krūškurvja siksna somas svara izlīdzināšanai.

Lynxgear.lv piedāvā arī lieliskas pārgājienu mugursomas sievietēm, piemēram, zīmola Berghaus mugursomu TRAILHEAD 50. Tā ir funkcionāla pārgājienu mugursoma ar 50 litru ietilpību un ļoti daudzām pielāgošanas īpašībām. BIOFIT sistēma ļauj to pielāgot augumam: pielāgojams ir gan plecu siksnu augstums, gan krūškurvja siksnas izvietojums, savukārt, ieliekta gurnu siksna garantē pareizu smaguma izvietojumu un mugursomas lietošanas ērtumu.

pastaiga gar jūru

Pārgājienu maršruti

1. Jūrtaka


Vienu no lieliskākajām garo pārgājienu iespējām piedāvā piekrastes gājēju ceļš “Jūrtaka”, kura maršruts ved gar Baltijas jūras piekrasti Latvijā un Igaunijā. Maršruta kopējais garums ir 1200 kilometri. Tas sadalīts 8 posmos (tie ir Eiropas garās distances pārgājienu maršruta E9 posmi – pa 4 posmiem katrā valstī), un pārgājienam var izvēlēties jebkuru maršruta posmu vai, protams, vairākus pēc kārtas. Visu maršrutu iespējams veikt 60 dienās – katras dienas pārgājienā paredzēts noiet vidēji 20 kilometrus.

Jūrtakas Latvijas daļa sākas pie Latvijas un Lietuvas robežstaba Nidā un beidzas Ainažos, un tās četri posmi ir Dižjūra (270 km), Mazjūra (115 km), Jūrmala un Rīga (84 km) un Vidzemes piekraste (112 km). Dižjūra ir īpašs Jūrtakas posms, kurš piedāvā gan dažādus spilgtus iespaidus, gan ved cauri Latvijas jūras galvaspilsētai Liepājai, kā arī ūdens sporta cienītāju iemīļotajai Pāvilostai. Šis posms ir vismazāk apdzīvotā Latvijas piekrastes daļa, un tas noslēdzas pie Kolkasraga, kas atdala Baltijas jūru no Rīgas jūras līča. Šajā posmā gājējus priecēs stāvkrasti, kuri atrodas starp Pāvilostu un Sārnati, mazskarta daba, klusas pludmales un maģiskie bāku stāvi.

dabas taku karte

2. Mežtaka


Meža ainavu un klusuma cienītāji, iespējams, piekrastes pārgājiena vietā dos priekšroku meža takām. Mežtaka ir garās distances pārgājienu maršruts, kurš ved no Rīgas līdz Tallinai cauri abu valstu mežainākajām teritorijām un trīs nacionālajiem parkiem. Takas kopējais garums ir ap 1060 kilometri, un tā ir sadalīta 50 pārgājiena posmos, kurā katrs posms paredzēts vienai dienai un ir aptuveni 20 kilometrus garš.

Mežtakā gājējus sagaida meža ceļi un takas, lauku ceļi, asfaltētu ceļu nomales un smilšainas vai akmeņainas pludmales. Latvijas sadaļā pārgājiena laikā būs iespējams izbaudīt Abavas senleju, Gaujas senleju un Veclaicenes aizsargājamo ainavu apvidus.

mežs

3. Abavas senleja


Šī pārgājiena maršruts ved gar Abavas senlejas abiem krastiem, un ietver gan skaistākās skatu vietas, gan interesantākos dabas un kultūras pieminekļus. Maršruts ir aptuveni 100 kilometrus garš, un tas visā garumā ietilpst Abavas senlejas dabas parka teritorijā. Šajā maršrutā paredzēts starp nozīmīgākajām apskates vietām pārvietoties ar automašīnu, bet pa tām staigāt ar kājām īsākos 1-2 dienu maršrutos.

Šo un citus interesantus un noderīgus rakstus par šībrīža aktualitātēm, kā arī vienmēr svarīgām tēmām piedāvā uzņēmums Incredit. Ja plāno iegādāties apģērbu un aprīkojumu pārgājieniem un āra atpūtai, un nepieciešams papildu finansējums, Tev ir iespēja saņemt patēriņa kredītu no uzņēmuma Incredit piedāvāto pakalpojumu klāsta.


Rakstā izmantotie foto avoti: www.unsplash.com www.pexels.com

Patika raksts? Novērtē!
Reitings: 5/5 (1 balsojumi)
Esi gatavs pārgājienu sezonai: kvalitatīvs āra aprīkojums ģimenei
Vēlies saņemt vairāk interesantus rakstus?
SIA InCREDIT GROUP ir Rietumu Bankas meitas uzņēmums.
Speciāla atļauja patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniegšanai Nr. NK-2016-018.
© 2011-2024 Incredit
Kr.Barona 130 k4, Rīga LV-1012 Visas tiesības aizsargātas