Gaisa mitrinātāji: kāpēc nepieciešami un kā izvēlēties?

Kā zināt, vai mājās nepieciešams gaisa mitrinātājs? Un, ja vajadzīgs, tad kā izvēlēties īsto? Lasi un saņem atbildes uz šiem jautājumiem!

Vai Tev nepieciešams gaisa mitrinātājs?

Vasara ar negaidītajiem karstuma viļņiem ir nemanāmi paskrējusi, un klāt ir rudens sezona, kuru mūsu platuma grādos raksturo ne tikai vēsāks laiks un saules trūkums, bet arī pazemināts mitruma līmenis gaisā. Izskaidrojums ir vienkāršs – auksts gaiss spēj saglabāt mazāku mitruma līmeni, nekā silts gaiss. Pārlieku sausu gaisu mājoklī ieteicams mitrināt vairāku iemeslu dēļ. Būtiskākais iemesls ir tas, ka sauss gaiss var izraisīt dažādus nepatīkamus elpceļu veselības traucējumus, piemēram, sausumu kaklā un deguna dobumā, lūpu sprēgāšanu, asins tecēšanu no deguna, sausu ādu un pat apgrūtinātu elpošanu.

Tāpat, pārlieku sauss gaiss var atstāt negatīvu iespaidu arī uz mājas aprīkojumu un mēbelēm – it īpaši, koka elementiem. Mitruma līmeņa paaugstināšana palīdzēs novērst gan potenciālās veselības problēmas, gan sausuma ietekmi uz iekštelpu aprīkojumu, un to iespējams panākt ar gaisa mitrinātāja lietošanu.

Veselīgs mitruma līmenis iekštelpās ir no 40 līdz 60 procentiem – lai sekotu līdzi mitruma līmenim mājoklī, ieteicams iegādāties mitruma mērītāju, kas ļaus laikus pieņemt lēmumu par to, vai nepieciešams gaisa mitrinātājs vai tieši pretēji - sausinātājs. Ja mitruma līmenis ir mazāks par 40 procentiem, ieteicams iegādāties gaisa mitrinātāju. Kā izvēlēties mājoklim un telpām atbilstošāko?

dizaina gaisa mitrinātājs

Kādi ir pieejamie gaisa mitrinātāju veidi?

Ir iespējams iegādāties dažāda veida gaisa mitrinātājus, taču, neatkarīgi no mitrinātājā izmantotās tehnoloģijas, to funkcija ir viena – piesātināt istabas gaisu ar mitrumu. No gaisa mitrinātāja darbības veida atkarīgs, cik daudz ūdens konkrētā laika periodā tiks izvadīts telpā – parasti tiek norādīts ūdens daudzums mililitros, kuru konkrētais gaisa mitrinātājs iztvaiko stundas laikā. Jo sausāks gaiss, jo efektīvāks gaisa mitrinātājs būs nepieciešams. Mitrināšanas efektivitāte automātiski palielinās, paaugstinoties temperatūrai telpā, jo, kā jau iepriekš minēts, siltais gaiss spēj absorbēt lielāku mitruma daudzumu, nekā auksts.

Izšķir vairākus gaisa mitrinātāju veidus:

Ultraskaņas gaisa mitrinātāji – darbojas klusi, piemēroti izmantošanai guļamistabās;

Siltā tvaika gaisa mitrinātāji – darbojas klusi, bet raksturīgs lielāks elektrības patēriņš, nekā citiem mitrinātāju veidiem;

Aukstā tvaika gaisa mitrinātāji ar filtriem – nedaudz skaļāka darbība, mazāks elektrības patēriņš;

Aukstā tvaika gaisa mitrinātāji ar diskiem – skaļāka darbība, vismazākais elektrības patēriņš.

Gaisa mitrinātāji atšķiras arī pēc citiem kritērijiem, piemēram, pēc mitruma pakāpes – ja nepieciešams telpā panākt augstu mitruma pakāpi, jāiegādājas mitrinātājs, kas piedāvā vismaz 60% relatīvo gaisa mitrumu. Tāpat, ir pieejami mitrinātāji, kuriem ir vairāki mitruma līmeņu režīmi, un vajadzības gadījumā mitruma pakāpi iespējas regulēt. Savukārt, ja nepieciešams mitrinātājs, kurš darbojas arī tad, kad atrodies ārpus mājas, iespējams iegādāties gaisa mitrinātāja modeli ar taimeri. Noderīgas funkcijas ir arī zema ūdens līmeņa un iekārtas tīrīšanas indikatori – tie pavēstīs, ja nepieciešama ūdens tvertnes uzpildīšana vai mitrinātāja tīrīšana.

neliels gaisa mitrinātājs

Vajadzības un iekārtas izvēle

Lai izvēlētos mājoklim vai konkrētām telpām atbilstošāko gaisa mitrinātāju, sākumā ieteicams apsvērt šos parametrus, kuri pateiks priekšā, kas Tev nepieciešams.

Telpas platība

Gaisa mitrinātājs jāiegādājas atbilstoši telpas vai mitrināmās platības lielumam. Ja nepieciešama gaisa mitrināšana tikai atsevišķā istabā, tad ieteicams izvēlēties mitrinātāju, kurš paredzēts 15-25 m2 platībai, savukārt, ja mitrināt nepieciešams lielāku platību, ir jāizvēlas jaudīgāka ierīce: pieejami pat tādi mitrinātāji, kuri darbojas 250 m2 lielā platībā.

Ūdens patēriņš un tvertne

Gaisa mitrinātāja ūdens patēriņš atkarīgs no tā, cik lielā telpā un ar kādu intensitāti gaisa mitrinātājs darbojas. Piemēram, telpā ar aptuveni 20 m2 platību ūdens patēriņa rādītājs būs tikai aptuveni 100 ml/h. Šādi mazie gaisa mitrinātāji parasti ir aprīkoti ar nelielām ūdens tvertnēm, kurās ietilpst aptuveni 1 litrs ūdens. Savukārt, lielākām telpām, kurām piemērotie gaisa mitrinātāji patērē līdz pat 2 litriem ūdens stundā, būs nepieciešami mitrinātāji ar tvertnēm līdz pat 30 litriem. Izvēle, protams, ir pašu ziņā – jāņem vērā vien, ka attiecībai starp ūdens patēriņu un mitrinātāja ūdens tvertnes lielumu vajadzētu būt pietiekamai, lai nenākas ūdens tvertni papildināt pārāk bieži. Ērts intervāls, kura laikā mitrinātājs spēj darboties bez ūdens tvertnes papildināšanas, ir 10 līdz 15 stundas.

patēriņa kredīts

Izmērs un svars

Ūdens tvertnes tilpums lielā mērā nosaka arī gaisa mitrinātāja izmēru un kopēju svaru (kad tas uzpildīts ar ūdeni). Mazākie mitrinātāji, kuri paredzēti nelielām telpām, ir tikai aptuveni 10 cm plati un augsti, tāpēc tiem viegli atrast piemērotu vietu. Lielākie mitrinātāji, kuri piemēroti biroju vajadzībām vai citām lielām telpām, var pārsniegt pat 80 cm platumu un augstumu, tāpēc jāņem vērā, ka tie aizņems diezgan daudz vietas. Gaisa mitrinātāju svars iegādājoties tiek norādīts bez ūdens – ja plāno iegādāties liela izmēra mitrinātāju, vērts aprēķināt kopējo svaru pēc ūdens tvertnes uzpildīšanas, lai laikus būtu skaidrāks priekšstats par šo faktoru.

Gaisa mitrinātāja patērētā jauda

Iegādājoties gaisa mitrinātāju uz tā norādīts, cik daudz elektroenerģijas ierīce patērēs. Nelieli gaisa mitrinātāji patērē maz enerģijas – tikai aptuveni 6-20 vatus.

Trokšņa līmenis

Dažādi gaisa mitrinātāji darbojas ar atšķirīgu trokšņa līmeni – to trokšņa līmeņa amplitūda ir no 25 līdz 50 decibeliem. Klusākie ir ultraskaņas un siltā tvaika gaisa mitrinātāji, taču, kā jau iepriekš minējām, tie izmanto nedaudz vairāk elektroenerģijas. Atšķirība, ja runa ir par mazu gaisa mitrinātāju nelielai telpai, gan ir minimāla. Mitrinātāji ar vismazāko elektroenerģijas patēriņu – aukstā tvaika gaisa mitrinātāji ar filtriem vai diskiem darbojas ar augstāko trokšņu līmeni.


balts gaisa mitrinātājs

Kuru gaisa mitrinātāju iegādāties?

Pēc tam, kad apzināti visi gaisa mitrinātāju veidi un izsvērti faktori to atbilstībai, laiks iegādāties sev piemērotāko iekārtu! Veikalā euronics.lv iespējams iegādāties dažāda veida gaisa mitrinātājus, piemēram, zīmola Beurer LB 37 White ultraskaņas gaisa mitrinātāju ar 2 l ūdens tvertnes tilpumu un ūdens patēriņu – 0,2 l stundā. Šī mitrinātāja jauda ir 20 W, tam ir pieejams nakts režīms un automātiskās izslēgšanās funkcija, un tā cena ir 59,99 eiro.

Tāpat, elkor.lv pieejams zīmola PHILIPS HU4803/01 gaisa mitrinātājs, kurš darbojas ar aukstā tvaika principu. Tas piemērots 25 m2 plašām telpām, un tam ir 2 l ūdens tvertnes ietilpība. Iekārtai ir 2 gadu garantija, un tās cena ir 125,00 eiro.

Pta.lv pieejams zīmola Blaupunkt AHA501 gaisa mitrinātājs ar 4 litru ūdens tvertnes tilpumu un aromāta difuzora un mitrinātāja neatkarīgu vadību. Ierīcei ir arī mitrināšanas intensitātes un aromāta izkliedes digitālā vadība, kā arī uzpildes struktūra ar noņemamu ūdens tvertni. Ierīces cena ir 59,00 eiro.

moderns gaisa mitrinātājs

Visas tiešsaistes vietnes, kurās iegūta informācija par gaisa mitrinātāju cenām, apmeklētas 2021. gada 9. septembrī.

Šo un citus interesantus un noderīgus rakstus par šībrīža aktualitātēm, kā arī vienmēr svarīgām tēmām, piedāvā uzņēmums Incredit. Ja plāno iegādāties augstākas kvalitātes sadzīves elektroierīces vai labiekārtot kādu no dzīvojamām telpām, un tam nepieciešami papildu līdzekļi, Tev ir iespēja saņemt patēriņa kredītu no uzņēmuma Incredit piedāvāto pakalpojumu klāsta.

Rakstā izmantotie foto avoti: www.unsplash.com www.pexels.com

Patika raksts? Novērtē!
Reitings: 5/5 (1 balsojumi)
Gaisa mitrinātāji: kāpēc nepieciešami un kā izvēlēties?
Vēlies saņemt vairāk interesantus rakstus?
SIA InCREDIT GROUP ir Rietumu Bankas meitas uzņēmums.
Speciāla atļauja patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniegšanai Nr. NK-2016-018.
© 2011-2024 Incredit
Kr.Barona 130 k4, Rīga LV-1012 Visas tiesības aizsargātas