Esi drošībā: kas jāņem vērā, dodoties garā ceļojumā ar auto?

Uzzini, kas jāņem vērā, dodoties garākā ceļojumā uz ārzemēm ar savu auto, un kā pasargāt sevi no dažādiem riskiem, ceļojot pandēmijas laikā!

Ir pagājis jau vairāk nekā pusgads, kopš norises visā pasaulē būtiski ietekmējusi COVID-19 pandēmija. Skaidrs, ka primāro iespaidu uz ikvienas valsts iemītnieku dzīvi atstājusi pati vīrusa saslimstība, par kuru joprojām zinām pārāk maz, lai varētu izdarīt drošus secinājumus, taču mūsu visu dzīves ir mainījušās arī citos veidos. Viena no sfērām, kuru COVID-19 apkarošanai piemērotie aizliegumi ir izmainījuši līdz nepazīšanai, protams, ir ceļošana.

Šo ieilgušo pandēmijas posmu teju vai vislabāk raksturo vārds “atcelts” – atcelti koncerti, atcelti pasākumi, atcelti lidojumi un braucieni... Lai gan daudzviet pasaulē ierobežojumi jau tikuši mīkstināti vai atcelti un gaisa satiksme atgriežas “pie dzīvības”, joprojām pastāv vērā ņemams risks, ka situācija var strauji mainīties. Ko darīt, ja ļoti gribas ceļot? Iesakām apsvērt iespēju pandēmijas posmā garākos ceļojumos doties ar auto, ņemot vērā vairākus būtiskus drošības nosacījumus. Lai uzzinātu, kā veiksmīgi un droši plānot ceļojumu ar auto COVID-19 laikā, lasi tālāk!

ceļojums ar auto

3 iemesli COVID-19 pandēmijas laikā ceļot ar auto

Ir vairāki iemesli, kuru dēļ šobrīd ceļot uz ārzemēm ar savu auto ir potenciāli drošāk, ērtāk un izdevīgāk. Pirmkārt, dzīvojot Latvijā, šobrīd nav ieteicams plānot tālus ceļojumus ārpus Eiropas, kuros būtu jāizmanto gaisa satiksme ar vairākiem pārlidojumiem. Gluži vienkārši šobrīd dažādu ierobežojumu situācija visā pasaulē ir nestabila – katra valsts vadās pēc saviem ieskatiem ierobežojumu atcelšanā un atjaunošanā, tāpēc, ja atrodies, piemēram, Bali vai Indonēzijā un atjaunotu ceļošanas vai iebraukšanas ierobežojumu dēļ ir pēkšņi jāatgriežas mājās, paļauties uz sarežģītu gaisa satiksmi var būt ļoti riskanti. Tādējādi, iespējams, labāk izvēlēties mājām tuvākus galamērķus, uz kuriem viegli un ērti nokļūt ar automašīnu, lieki neriskējot ar “iestrēgšanu” otrā pasaules galā.

Otrkārt, ceļojot ar savu auto, neatkarīgi no galamērķa attāluma, nebūsi atkarīgs no transportu pieejamības vai nepieejamības – pat tad, ja mājupceļs, piemēram, aizņems vairāk laika, nekā plānots, jo, iespējams, nāksies apbraukt kādu valsti, kuru iepriekš bija plānots šķērsot, varēsi justies drošs, ka savu pārvietošanos tomēr kontrolē pats un neesi atstāts bez nekādiem pārvietošanās līdzekļiem.

Un, treškārt, ceļot ar savu auto šobrīd ir drošāk arī no vīrusa izplatības viedokļa – nav jāuzturas lidostās, kurās ikdienā satiekas tūkstošiem cilvēku no visas pasaules, un ir iespēja patiesi kontrolēt savu saskarsmi ar apkārtējiem. Ja rodas uztraukums par COVID-19 inficēšanās risku, ir iespējams izvēlēties nomaļākus galamērķus, un, dodoties uz tiem ar savu auto, papildu risks teju nepastāv vispār.

lauku ceļš

Kur meklēt svarīgu informāciju pirms ceļošanas?

Ceļojot COVID-19 pandēmijas laikā ir ļoti būtiski regulāri izskatīt informāciju par ceļošanai svarīgām aktualitātēm un izmaiņām ierobežojumos un nosacījumos. Latvijā svarīgi ar COVID-19 saistīti jaunumi tiek publicēti Slimību profilakses un kontroles centra mājaslapas sadaļā “Aktualitātes par COVID-19”, savukārt, ceļotājiem īpaši būtiski ir regulāri pārbaudīt 14 dienu kumulatīvo COVID-19 gadījumu skaitu uz 100 000 iedzīvotājiem gan Latvijā, gan valstīs uz kurām plānots ceļot vai no kurām jāatgriežas.

SPKC mājaslapā atjaunotais valstu saraksts ar 14 dienu COVID-19 saslimstības rādītājiem tiek publicēts katru piektdienu, un jāņem vērā, ka, ja valstī, uz kuru plānots doties vai no kuras plānots atgriezties, 14 dienu kumulatīvais rādītājs pārsniedz 16 uz 100 000, tad, atgriežoties Latvijā, pirmās 14 dienas pēc atgriešanās nāksies pavadīt pašizolācijā. Vairāk informācijas par to, kādi noteikumi jāievēro, atrodoties pašizolācijā, atrodami šeit. Būtiski atcerēties, ka 14 dienu pašizolāciju nepieciešams ievērot arī tad, ja kādu no riska valstīm ar paaugstinātu kumulatīvo rādītāju šķērso tikai tranzītā. Tāpat, ņemot vērā to, ka SPKC dati par valstu kumulatīvajiem rādītājiem tiek atjaunoti tikai reizi nedēļā, ceļotājiem ir vērts piefiksēt Eiropas Slimību profilakses un kontroles centra (European Centre for Disease Prevention and Control) mājaslapas sadaļu, kurā šī noderīgā informācija tiek atjaunota katru dienu.

Būtiski ir arī ievērot visus konkrētajā valstī, uz kuru plānots doties, ieviestos drošības noteikumus un ierobežojumus. Tie var būtiski atšķirties Latvijā un citās Eiropas valstīs, tāpēc, pirms došanās ceļā, vēlams internetā uzmeklēt informāciju par konkrētajā valstī aktuālo. Piemēram, daudzviet Francijā atkal ir obligāta sejas masku nēsāšana gan iekštelpās, gan ārā (šis ierobežojums atkarīgs no vietājo pašvaldību pieņemtajiem lēmumiem). Tāpat, Spānijas reģionā Katalonijā tikko (pēc atkārtota saslimšanu uzliesmojuma) izsludināta karantīna, un iedzīvotājiem paredzēts uzturēties mājās.

Ja nepieciešamo informāciju neizdodas atrast sev pieejamā valodā, viena no iespējām ir pirms brauciena sazināties ar konkrētās valsts vēstniecību Latvijā, lai noskaidrotu visu par aktuālajiem ierobežojumiem. Taču, pat nemeklējot informāciju par konkrēto valsti, vēlams ievērot jau ierasto pamata piesardzību un higiēnu – bieži mazgāt rokas, lietot dezinfekcijas līdzekļus un ievērot drošu distanci no apkārtējiem. Ceļojot ar automašīnu, nereti nākas iegriezties degvielas uzpildes stacijā, kā arī, piemēram, apmaksāt nobrauktos maksas ceļa posmus valstīs, kurās ir maksas ceļi. Pēc visām šīm saskarsmēm ar virsmām ieteicams notīrīt rokas, telefonu vai bankas karti ar dezinfekcijas līdzekli.

portatīvais

Ceļojuma un auto apdrošināšana

Ceļojuma apdrošināšanas polisi ir vērts iegādāties pirms ikviena ceļojuma, taču, ceļojot COVID-19 pandēmijas laikā, tās iegāde ir īpaši būtiska. Jāņem vērā gan, ka šobrīd apdrošināšanas uzņēmumi ceļojumus apdrošina saskaņā ar valstu noteiktajiem COVID-19 ierobežojumiem, par kuriem nepieciešams konsultēties ar konkrēto uzņēmumu, pirms iegādāties polisi.

Piemēram, apdrošināšanas uzņēmums BALTA šobrīd klientiem piedāvā unikālu ceļojumu apdrošināšanu ar paplašinātu COVID-19 segumu. Šim piedāvājumam ir būtiskas priekšrocības, jo tas nosedz ceļojuma atcelšanu (tostarp, viesnīcas rezervācijas), ja saslimsti pirms ceļojuma, zaudējumus, kas rodas, ja veselības stāvokļa dēļ tiek liegta iebraukšana valstī un uzturēšanos karantīnā, atrodoties ārvalstīs (līdz 50 eiro dienā). Tāpat tiek apmaksāta arī medicīniskā palīdzība, esot ārzemēs.

ceļojums ar auto

Būtiski ņemt vērā, ka šo apdrošināšanu būs iespējams izmantot tikai tad, ja plāno doties uz valsti, kurā saslimstības kumulatīvais rādītājs ceļojuma sākumā ir zemāks par 25 (to var noskaidrot iepriekš minētajās SPKC vai ECDC mājaslapās), kā arī BALTA apdrošināšana nenosegs potenciālos pašizolācijas izdevumus pēc atgriešanās no ceļojuma.

vīrieši spiež roku

Apdrošināšanas uzņēmums BTA Latvija, piemēram, tieši šobrīd (raksta tapšanas laikā - 2020. gada augustā) piedāvā ceļojuma apdrošināšanu iegādāties ar 35% atlaidi. Ir vērts izskatīt arī citu apdrošināšanas uzņēmumu piedāvājumus, kuri šobrīd, iespējams, ir draudzīgāki, nekā citkārt.

Tāpat, pirms garāka ceļojuma ar automašīnu nepieciešams parūpēties arī par piemērotu automašīnas – OCTA un KASKO apdrošināšanu. Vairāk par OCTA apdrošināšanu un tās iegādes vietām tiešsaistē vari uzzināt, lasot mūsu iepriekš sagatavoto materiālu: “Bonus Malus un apdrošināšana: kas jāzina katram braucējam?

kājas pa auto logu

Mums visiem patīk ceļot, tāpēc – ceļo, bet ceļo droši! Piefiksē visas tiešsaistes vietnes, kurās ir iespējams iegūt šobrīd aktuālo informāciju par COVID-19 ierobežojumiem Latvijā un ārvalstīs, kā arī regulāri pārbaudi izmaiņas šajā informācijā! Šo un citus praktiskus un noderīgus rakstus par šībrīža aktualitātēm, kā arī vienmēr svarīgām tēmām piedāvā uzņēmums Incredit. Ja nepieciešams atbalsts plānotā ceļojuma finansēšanai, līdz 10 000 eiro iespējams saņemt kredītu ceļojumam no uzņēmuma Incredit piedāvāto pakalpojumu klāsta.

Rakstā izmantotie foto avoti: www.unsplash.com

Patika raksts? Novērtē!
Reitings: 5/5 (1 balsojumi)
Esi drošībā: kas jāņem vērā, dodoties garā ceļojumā ar auto?
Vēlies saņemt vairāk interesantus rakstus?
SIA InCREDIT GROUP ir Rietumu Bankas meitas uzņēmums.
Speciāla atļauja patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniegšanai Nr. NK-2016-018.
© 2011-2024 Incredit
Kr.Barona 130 k4, Rīga LV-1012 Visas tiesības aizsargātas