Dāvanas Ziemassvētkos – kā iepirkties izdevīgi un bez stresa

Uzzini, kā plānot Ziemassvētku dāvanu iegādi, lai ietaupītu laiku un līdzekļus, kā arī izvairītos no nevajadzīgu sīkumu dāvināšanas tuviniekiem

Ziemassvētki un teju viss decembris – no vienas puses tas ir (vai, vismaz, esam pieraduši ticēt, ka tas ir) mierpilns gaidīšanas laiks, kurš ielīksmo sirdis gan maziem, gan lieliem, un visiem liek biežāk pasmaidīt, apdomāties un atcerēties, par ko šajā dzīvē varam būt pateicīgi. Tas ir laiks, kad ar prieku sagaidām baltu sniegu nolaižamies pār zemi un kad tumšais gadalaiks vairs nešķiet tik tumšs, jo to izgaismo daudzās mazās gaismiņas logos. Tas ir laiks, kad plānojam kopābūšanu un atceramies par sen nesatiktiem draugiem un tuviniekiem.

Taču, tajā pašā laikā pirmssvētku posms mums aizvien biežāk saistās arī ar ko pavisam citu – ar iepirkšanās stresu un milzu tēriņiem. Nav noslēpums, ka komercializēts tiek teju viss – skaistumkopšanas industrija pelna miljonus, jo spēj pārliecināt sievietes, ka tām jābūt skaistākām, tievākām un jaunākām, bet bērnu un zīdaiņu produktu industrija pelna miljonus, jo spēj mums iestāstīt, ka jaunākā modeļa bērnu ratiņi ir nesalīdzināmi pārāki par pagājušā gada modeli un, ja mīlam savu bērnu, tad tādi ir obligāti jāiegādājas. Kur nu vēl rotaļlietu industrija, kas spēj savus mazos klientus apžilbināt ar pārliecību, ka “visiem citiem jau ir, vajag arī Tev”...

Līdzīgā situācijā mums, diemžēl, liek nonākt arī Ziemassvētki un ar tiem saistītais mega-mārketings – tik ļoti, ka nereti Ziemassvētku dāvanu pirkšana kļūst par īstu bubuli un laukakmeni kaklā, neatstājot pārlieku daudz vietas oficiāli visuresošajam Ziemassvētku priekam. Tā vien šķiet, ka nepirkt gluži vienkārši nevar – visi pērk un sagaida dāvanas pretī. Ko darīt, ja ikgadējais stresa un izdevumu pilnais skrējiens Tev ir apnicis, un gribas gluži vienkārši izbaudīt Ziemassvētku laiku kopā ar tuviniekiem, bet no dāvināšanas pilnībā tomēr neesi gatavs atteikties? Lasi tālāk, lai uzzinātu, kā dāvināt, ietaupot laiku un līdzekļus, kā arī sagādājot prieku sev un dāvanu saņēmējiem!

ziemassvētku dāvanas

Ragavas kal vasarā...

Vai doma par histērisku pircēju pārpildītiem universālveikaliem decembra vidū Tevī izraisa šausmas un vēlmi visu Ziemassvētku mēnesi pavadīt, slēpjoties zem segas? Ja tā, tad zini – ir veids, kā izvairīties no dāvanu pirkšanas neprāta, bet tāpat paspēt iegādāties dāvanas, un tas ir – pērc dāvanas visu gadu! Varbūt sākotnēji tas var šķist pārspīlēti, bet, ja kultivēsi ieradumu svētku dāvanas iegādāties arī “nesezonā”, pamatīgi atvieglosi sev dzīvi Ziemassvētku laikā.

Tas patiesībā ir gluži loģiski, jo nejauši uzietas “perfektās dāvanas” likumsakarīgi būs atbilstošākas un, iespējams, arī sirsnīgākas, nekā pirmsvētku trakumā atrasts priekšmets, kurš tik vien kā atbilst “minimālajām prasībām”. Tāpat dāvanu iegāde “nesezonā” var izrādīties lielisks veids, kā ietaupīt. Laiku pa laikam veikalos redzam preces, kuras tiek pārdotas ar lielām atlaidēm, bet nav mums tajā brīdī nepieciešamas – tās var kļūt par izdevīgi iegādātām Ziemassvētku dāvanām, un lieliski noderēt kādam no tuviniekiem!

dāvanu iesaiņojumi

Uzdāvini pieredzi!

Ja vēlies izrādīt tuviniekiem pieķeršanos, rūpes un uzmanību, bet negribi kārtējo reizi pirkt un dāvināt nevajadzīgas lietas, kuras krās putekļus dzīvojamās istabas plauktos, uzdāvini pieredzi! Pieredzes dāvanas – tās var būt biļetes vai abonementi uz teju jebko: kino, teātri, koncertu, operu, mākslas izstādi, sporta pasākumu, pat ceļojumu uz ārzemēm... Ja labi zini, kas dāvanas saņēmējam iet pie sirds un ko saņēmējs noteikti jau ir vai nav redzējis, droši izvēlies konkrētu pasākumu. Taču, ja neesi drošs, ka vajadzētu iegādāties konkrētu biļeti, mūsdienās lielākā daļa pasākumu rīkotāju un iestāžu piedāvā iegādāties arī dāvanu kartes biļešu iegādei.

Pieredzes dāvanas ir lieliskas arī tāpēc, ka tās var pieskaņot jebkuram budžetam – vari iegādāties koncerta biļetes par pārdesmit eiro vai arī lidmašīnas biļetes par vairākiem simtiem. Tāpat, iegādājoties pieredzes dāvanas, vari likt lietā “nesezonas” pirkšanas principu, kas biļešu iegādes gadījumā ir īpaši liederīga pieeja. Ja laikus un regulāri ielūkosies pasākumu rīkotāju mājaslapās, redzēsi, ka bieži vien ir iespēja pavisam lēti iegādāties biļetes pasākumam, kurš notiks pēc vairākiem mēnešiem.

pasākuma filmēšana

Nevairies no praktiskām dāvanām!

Varētu šķist, ka praktiskas dabas dāvanas ir garlaicīgas un ka dāvinātājam trūkst izdomas un pacietības, lai atrastu ko elpu aizraujošāku par jaunu gludekli vai trauku servīzi. Reizēm tā varbūt arī ir patiesība, taču nereti ir tieši otrādi. Ja zini, ka tuviniekam nepieciešams kāds sadzīves priekšmets, izmanto izdevību un atvieglo viņa dzīvi, tāpat kā finansiālo slogu, kuru uzliek nepieciešamība to iegādāties pašam.

Bieži vien iztērējam tikpat lielu naudas summu, nopērkot kaut ko, kas, iespējams, patiks, bet nebūt nav nepieciešams, taču aizmirstam par lietām, kas tiešām noderētu. Tāpat par dāvanu var kļūt arī nauda. Naudas dāvināšana nereti tiek uzskatīta par sliktu stilu, bet, ja zināms, ka kāds tuvinieks vai kāda ģimene, piemēram, pārvācas, remontē mājokli vai plāno iegādāties ko lielāku, nauda (un nevis nevajadzīgi nieki), iespējams, būs tā dāvana, kas tiks novērtēta visvairāk.

prakstiskas dāvanas

Ietaupi neskopojoties

Bieži vien mēs Ziemassvētkus pavadām plašā ģimenes lokā – ne tikai ar dzīvesbiedru un bērniem, bet arī ar omītēm, opīšiem, brālēniem, tantēm un onkuļiem. Daudzās ģimenēs tiek piekopta kopīgā dāvanu atvēršanas tradīcija, tāpēc parasti jūtamies spiesti iegādāties līdz pat 20 dāvanām, kas nozīme vai nu nesamērīgus tēriņus vai kārtējo nejēdzīgo nieciņu iepirkšanu vairumā. Kā no tā izvairīties?

Ārzemēs, it īpaši ASV, jau ilgstoši ir populārs dāvināšanas princips “Secret Santa” (ko latviski varētu tulkot kā “Slepenais Ziemassvētku vecītis”). Saskaņā ar “Secret Santa” pieeju, cilvēku grupa (tā var būt ģimene, draugu kopa, skolēni skolā vai pat bariņš darba kolēģu), kuri svētkus sagaida kopā vai vēlas cits citu apdāvināt, vienojas, ka katrs no grupas apdāvinās tikai vienu citu grupas locekli.

Patēriņa kredīts

Reizēm apdāvināmais tiek noteikts izvēles ceļā, reizēm apdāvināmā vārds tiek izvilkts no “cepures”, bet skaidrs ir viens – Tev nāksies pirkt tikai vienu Ziemassvētku dāvanu! Šis princips ir lielisks, jo ļauj ietaupīt laika posmā, kas parasti saistās ar nesamērīgiem tēriņiem, kā arī iegādāties vienu patiešām kvalitatīvu un pārdomātu dāvanu 20 bezpersonisku nieciņu vietā. Protams, Latvijā šis princips vēl ir salīdzinoši maz izplatīts, turklāt visiem grupas locekļiem jāvienojas par šī principa ievērošanu. Bet ir vērts pacensties to ieviest!

ziemassvētku dāvanu dāvināšana

Ēst, dzert un priecāties

Ja nu tomēr apdāvināmo ir daudz un to skaitu neizdodas samazināt ar “Secret Santa” metodi, bet nevēlies arī iztērēt visu mēneša budžetu Ziemassvētku dāvanām, atroti piedurknes, un ķeries pie cepšanas! Ja nevēlies pirkt niekus, bet dāvanām paredzētais budžets ir neliels, apsver savus tuviniekus apdāvināt ar gardumiem – pašceptām piparkūkām, kvalitatīviem saldumiem, kafiju, tēju vai laba vīna pudeli.

Šādas dāvanas būs lētākas, taču noderēs ikvienam – jauka ēdama vai dzerama dāvana nestāvēs plauktā, bet papildinās svētku galdu, un ar to praktiski nav iespējams nošaut greizi. Ja zini, kāds dzēriens vai kādi saldumi garšo apdāvināmajam, vēl jo labāk – dāvana būs gan garšīga, gan personiska. Vari investēt glītā iesaiņojumā un mīļā kartītē, kuru dāvanai pievienot, un dāvana gatava! Nebūsi ieradies ar tukšām rokām, un varēsiet ķerties pie galvenā – sirsnīgām sarunām, dziesmām un kopābūšanas.

daudz ziemassvētku dāvanas

Saviem pašiem tuvākajiem, ar kuriem kopā dzīvojam, reizēm varam nedāvināt dāvanas to tradicionālajā izpratnē, bet drīzāk vienoties par kopīgu dāvanu, kuru reizē uzdāvināsiet sev visiem. Tas var būt ceļojums, vai kaut kas praktisks - jauna virtuves iekārta vai iebūvētais skapis, kuru tik sen jau kārojies. Ja šādai, lielākai dāvanai sev pašiem nepieciešami papildu līdzekļi, vajadzīgo summu vari ērti saņemt kā patēriņa kredītu, piemēram, no kompānijas Incredit piedāvāto pakalpojumu klāsta. Priecīgus svētkus!

Priecīgus Ziemassvētkus

Rakstā izmantotie foto avoti: www.unsplash.com

Patika raksts? Novērtē!
Reitings: 4/5 (2 balsojumi)
Dāvanas Ziemassvētkos – kā iepirkties apdomīgi, izdevīgi un bez stresa
Vēlies saņemt vairāk interesantus rakstus?
SIA InCREDIT GROUP ir Rietumu Bankas meitas uzņēmums.
Speciāla atļauja patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniegšanai Nr. NK-2016-018.
© 2011-2024 Incredit
Kr.Barona 130 k4, Rīga LV-1012 Visas tiesības aizsargātas