Zāles pļāvēji un trimmeri: izvēlies piemērotāko savam dārzam!

Uzzini, kas jauns dārza tehnikas pasaulē, kā izvēlēties un kur iegādāties piemērotāko zāles pļāvēju vai trimmeri sava dārza vajadzībām!

Dzīvei privātmājā ar dārzu ir daudz priekšrocību, it īpaši vasaras sezonā, kad ārā pavadām daudz brīnišķīgu stundu... Grila ballītes, pusdienas zem ābeles un atspirdzinošas baltvīna glāzes nobaudīšana vakarā uz terases ir tikai dažas no lieliskajām iespējām, kuras sniedz dārzs. Taču, kā jau it viss labais un patīkamais šajā dzīvē, arī dārzs mums netiek dots “par velti” – siltajā sezonā par to nākas regulāri rūpēties, pretējā gadījumā tas ātri vien pārvērtīsies visai nepievilcīgos džungļos.

Lai dārza aprūpēšanā nenāktos pavadīt nesamērīgi daudz laika un lai šis laiks būtu pēc iespējas patīkamāks, nepieciešama kvalitatīva un konkrētā dārza vajadzībām atbilstoša tehnika. Kā izvēlēties dārzam piemērotu zāles pļāvēju? Kādas funkcijas šai tehnikai nepieciešamas, kāda cenu kategorija atbilst vajadzībām? Lasi tālāk un uzzini atbildes uz visiem interesējošiem jautājumiem!

zāles pļāvējs

Zāles pļāvēja veids

Siltā sezona privātmāju un, līdz ar to, dārzu īpašniekiem nozīmē, pirmkārt, zālāja uzturēšanas darbu sākšanos. Un - jo lielāka zālāja platība, jo būtiskāka kvalitatīva zāles pļāvēja iegāde. Kā noteikt, kāds zāles pļāvējs atbilst konkrētajām vajadzībām?

Izšķir dažādus zāles pļāvēju veidus, kuri atšķiras gan ar to jaudu, gan lietošanas principu. Pieejami mehāniskie, elektriskie, akumulatora un benzīna zāles pļāvēji, kā arī traktori zāles pļaušanai, robotizēti zāles pļāvēji un trimmeri.

Mehāniskie zāles pļāvēji ir bezdegvielas ierīces, kuras ir gan vienkāršas, gan salīdzinoši lētas, un piemērotas mazu zālienu sakopšanai. Jāņem vērā, ka, izvēloties šādu ierīci, zāliens būs jāpļauj regulāri, jo tā spēj tikt galā tikai ar salīdzinoši īsu zāli. Tāpat, protams, izmantojot mehānisko pļāvēju, jāpaļaujas pašam uz savu spēku un fizisko sagatavotību...

Zīmola Fiskars mehānisko zāles pļāvēju StaySharp ar regulējamu pļaušanas augstumu iespējams iegādāties par 196,00 eiro.

Elektriskie zāles pļāvēji ir videi draudzīgi, taču to būtiskākais ierobežojums ir nepieciešamība pēc elektrības padeves un atkarība no elektrības vada garuma. Elektrisko pļāvēju priekšrocības ir to vieglums un klusā darbība.

Zīmola Husqvarna elektrisko zāles pļāvēju LC 141 C ar 50 litru savācējgrozu un izmešanu uz aizmuguri iespējams iegādāties par 265,00 eiro.

Zāles pļāvēji ar akumulatoru ir ērti un piemēroti mazu un vidēju mauriņu sakopšanai. To jaudu nosaka akumulatora jauda, un akumulatoru nepieciešams regulāri uzlādēt.

Zīmola Makita zāles pļāvēju ar akumulatoru (ar lādētāju un 38 cm pļaušanas joslas platumu) iespējams iegādāties par 387,00 eiro.

pļaut zāli

Benzīna zāles pļāvēji ir piemēroti lielu platību pļaušanai, turklāt tie ir īpaši droši un jaudīgi. Tie tiek galā ne tikai ar dažāda garuma zāli, bet nepieciešamības gadījumā arī ar krūmu zariem. Benzīna zāles pļavējs kalpos ilgi, taču tam nepieciešams veikt regulāru apkopi un jāmaina smērvielas. Tāpat, protams, papildu izmaksas veido nepieciešamība pēc degvielas, kas uz citiem zāles pļāvēju veidiem attiecas tikai pastarpināti (elektrības patēriņš) vai nemaz (mehāniskā pļāvēja gadījumā).

Zīmola Hecht benzīna pašgaitas zāles pļāvēju 550 SW ar 48 cm pļaušanas joslas platumu iespējams iegādāties par 276,00 eiro.

Dārza traktori ir visjaudīgākais un, nešaubīgi, visdārgākais zāles pļāvēju veids, kas piemērots ļoti lielu zāles platību pļaušanai (traktoru vērts apsvērt iegādāties tad, ja īpašums ir vismaz 3000 m2 liels). Izšķir starp dārza traktoriem ar zāles savācēju un traktoriem ar zāles izmešanu uz sānu. Traktori ar izmešanu uz sānu piemēroti lielu platību apkopšanai un pāraugušas zāles pļaušanai (aktuāli tad, ja, piemēram, lauku īpašuma apkopšanu nav iespējas regulāri, bet tikai dažas reizes sezonā), bet traktors ar savācēju būs piemērotāks mauriņa uzturēšanai ideālā kārtībā, ja ir iespēja to pļaut regulāri.

Zīmola Cub Cadet mauriņa traktoru ar 439 cm3 dzinēju un 96 cm pļaušanas platumu iespējams iegādāties par 1695,00 eiro.

Mūsdienās pieejami ne tikai robotizēti putekļu sūcēji iekštelpām, bet arī robotizēti zāles pļāvēji. Tie darbojas ar uzlādējamu akumulatoru, pļauj līdz pat 35 % stāvās nogāzēs, un tos iespējams ieprogrammēt pļaušanai konkrētos laikos.

Zīmola vidaXL robotizēto zāles pļāvēju ar 24V akumulatoru iespējams iegādāties par 607,99 eiro.

kredīts zāles pļāvējiem

Trimmeris ir universāla ierīce, kas piemērota gan zāles pļaušanai, gan arī koku un krūmāju apkopšanai. Trimmeris paredzēts specifisku mauriņa apkopšanas darbu veikšanai, tāpēc, visdrīzāk, to vērts iegādāties tandēmā ar kādu no augstāk minētajām ierīcēm. Taču tam ir vairākas būtiskas priekšrocības. Ar trimmeri var ērti piekļūt grūti pieejamām vietām, appļaut puķu dobes, dārza malas, koku stumbrus, krūmus un sētas, un ar to iespējama arī pļaušanai leņķī, kā arī krūmu un koku zaru un lapu aplīdzināšana. Pieejami benzīna, akumulatora un elektriskie trimmeri.

Zīmola STIGA elektrisko trimmeri ar 42,7 cm3 cilindra tilpumu un 1250 W dzinēju iespējams iegādāties par 219,00 eiro.

Dažāda veida augstas kvalitātes zāles pļāvējus – gan mehāniskos, gan elektriskos, gan dārza traktorus, kā arī plaša klāsta citu meža un dārza tehniku iespējams iegādāties uzņēmuma AiVi e-veikalā šeit

trimmeris zālei

Zāles pļāvēja lielums un griešanas platums

Jo lielāks zālājs, jo lielāku zāles pļāvēju būtu ieteicams izvēlēties, jo zāles pļāvēja lielums nosaka to, cik lielu platību iespējams nopļaut vienā reizē.

Ja dārzs ir liels un nopļaut nepieciešams vairāk nekā 1000 m2 zāles platību, ieteicams izvēlēties zāles pļāvēju, kura griešanas platums ir vismaz 50 cm, savukārt, vidēja izmēra zālājiem (līdz 500 m2) derēs zāles pļavējs ar griešanas platumu 40-45 cm. Ja zālājs ir ļoti mazs, veiksmīgāk darbu paveiks zāles pļāvējs ar mazāku griešanas platumu – vidēji ap 30 cm. Jāņem vērā, ka mazam zālājam ne tikai pietiek ar pļāvēju, kuram ir mazāks griešanas platums, bet tas pat ir ieteicams, jo salīdzinoši šaurākā pagalmā ar mazu zālāju liels pļāvējs būs grūti vadāms un pat nespēs savest kārtībā grūtāk aizsniedzamas zāliena sadaļas.

Tas, cik lielu zāles pļāvēju ieteicams izvēlēties, atkarīgs arī no pieejamās uzglabāšanas telpas lieluma, jo, atkarībā no pļāvēja tipa, tam ir nepieciešams nodrošināt piemērotus uzglabāšanas apstākļus, tāpat kā jebkurai citai tehnikai, lai tas kalpotu ilgi un uzticami.

zaļa zāle

Citi faktori zāles pļāvēja izvēlē

Lai gan darbības veids un izmērs ir noteicošie faktori zāles pļāvēja izvēlē, ir arī citi faktori un kritēriji, pēc kuriem izvērtēt konkrētā zāles pļāvēja atbilstību savām vajadzībām.

Zāles pļāvēja korpusi tiek veidoti vai nu no plastmasas vai no metāla. Zāles pļāvējs ar plastmasas korpusu būs klusāks, taču zāles pļāvējs ar metāla korpusu būs piemērots augstākas intensitātes darbam lielākās platībās.

Tāpat, atkarībā no pļaujamās platības īpatnībām jāizsver zāles pļāvēja riteņu lielums. Zāles pļāvējs ar lielākiem riteņiem spēs veiksmīgāk pārvietoties pa nelīdzenāku un arī cietāku virsmu, lai gan, protams, šādā situācijā var izlīdzēties arī ar trimmeri, kurš paveic grūtākos darbus nelīdzenajās vietās.

Mūsdienās pieejamo zāles pļāvēju klāsts ir tik plašs, ka vērts apsvērt papildu funkcijas ar kurām dažādo zīmolu pļāvēji ir aprīkoti. Dažādas “ērtības”, kas integrētas pļāvējos, iespējams, ir aktuālākas tad, ja jāpļauj bieži un ja pļaujamā platība ir liela. Pieejami, piemēram, pļāvēji ar ergonomiskiem rokturiem, kuri ļaus nenogurt, kā arī saglabāt muguras veselībai vēlamu stāju – tas ir īpaši būtiski, ja pļaujot tiek pavadīts ilgs laika periods. Šajā gadījumā vērts apsvērt arī jaudīgāku zāles pļāvēju, jo tā darbība būs vienmērīgāka un mazāk fiziski nogurdinoša.

elektriskais zāles pļāvējs

Šo un citus interesantus un noderīgus rakstus par šībrīža aktualitātēm, kā arī vienmēr svarīgām tēmām piedāvā uzņēmums Incredit. Ja plāno iegādāties jaunu zāles pļāvēju vasaras sezonai, un nepieciešams papildu finansējums, Tev ir iespēja saņemt patēriņa kredītu no uzņēmuma Incredit piedāvāto pakalpojumu klāsta.

Visas tiešsaistes vietnes, kuru piedāvātajiem produktiem tekstā norādītas cenas, apmeklētas 2021. gada 11. maijā.

Rakstā izmantotie foto avoti: www.unsplash.com www.pexels.com

Patika raksts? Novērtē!
Reitings: 5/5 (2 balsojumi)
Zāles pļāvēji un trimmeri: izvēlies piemērotāko savam dārzam!
Vēlies saņemt vairāk interesantus rakstus?
SIA InCREDIT GROUP ir Rietumu Bankas meitas uzņēmums.
Speciāla atļauja patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniegšanai Nr. NK-2016-018.
© 2011-2024 Incredit
Kr.Barona 130 k4, Rīga LV-1012 Visas tiesības aizsargātas