Iecienītākie velomaršruti Latvijā un Baltijā šajā sezonā

Baltija ir “atvērta”: dodies īsākā vai garākā atpūtas braucienā ar velosipēdu netālu no Rīgas, citviet Latvijā un pārējās Baltijas valstīs!

Vēl, protams, nav pienācis tas brīdis, kad varēsim atviegloti uzelpot un atgriezties pie ierastā dzīves ritma, taču pakāpeniski tiek atcelts aizvien vairāk un vairāk COVID-19 saistībā ieviesto ierobežojumu. Lai gan, visdrīzāk, no atpūtas braucieniem uz tālākiem pasaules nostūriem joprojām kādu laiku nāksies atturēties, kopš 15.maija ir atvērtas Latvijas robežas ar kaimiņvalstīm – Lietuvu un Igauniju.

Joprojām ierobežoti ir arī dažādi atpūtas un izklaides pasākumi, kuri paredz lielāka cilvēku skaita dalību, taču tas nenozīmē, ka pavasara pēdējo mēnesi un vasaru nāksies pavadīt garlaikojoties. Laiks, kad noteikti strikti ierobežojumi iekštelpās un kad ievērojam sociālo distancēšanos, ir īstais laiks, lai dotos dabā ar velosipēdu! Vai vēlies izplānot vienas dienas izbraucienu, lai uz brīdi “izrautos” no pilsētas centra? Vai vēlies patīkami pavadīt nedēļas nogali un labāk iepazīt Latviju? Vai varbūt vēlies “noķert” ārzemju ceļojuma sajūtu un ar velosipēdu paceļot pa kaimiņvalstu iecienītākajiem velomaršrutiem? Mums ir idejas!

veloceliņš

Velomaršruti Rīgā un Pierīgā

Ja vēlies doties īsā velobraucienā Pierīgā, kas neprasīs pārlieku lielu sagatavošanos un laiku, bet ļaus uz brīdi “izrauties” no pilsētas centra un izvēdināt galvu, veroties gleznainās dabas ainavās, izmēģini velomaršrutu “Mārupīte – Māras dīķis”! Maršruts ir īss – tikai 14,2 kilometri (lai gan, ja maršruta sākums ir no dzīvesvietas ērti sasniedzams ar velosipēdu, maršruts var būt attiecīgi garāks), tā sākums ir Mārupītes gatvē pie Lapiņu dambja, un noslēgums – pie Mārupes novada domes.

Maršruts ved pa labiekārtotu bruģētu celiņu gar Mārupīti, kuram sekojot, nonāksi līdz Māras dīķim. Šajā velomaršrutā apskatāmie objekti ir Medevu purvs, gleznainā Mārupīte, Mārupītes dabas parks, kurš ietver Mārupīti posmā no Dauguļu ielas līdz Māras dīķim, kā arī Akmens skulptūru dārzs. Šis velomaršruts ir lieliski piemērots gan nedēļas nogalei, kad to apvienot ar pikniku parkā, gan arī saulainam darba dienas vakaram. Vairāk par maršrutu var uzzināt šeit.

Ja esi gatavāks garākam velobraucienam ar augstāku sarežģītības pakāpi, noteikti dodies klasiskajā velobraucienā ar maršrutu Rīga – Jūrmala! Paša maršruta garums ir aptuveni 20 kilometri katrā virzienā, bet, protams, vari to papildināt, ar velosipēdu izbraucot arī kādu no maršrutiem Jūrmalā! Veloceliņa Rīga – Jūrmala maršruts sākas no Vanšu tilta, un pēc Imantas tas gar dzelzceļa sliežu ceļu ved līdz Jūrmalas administratīvajai robežai.

Pēcāk tas savienojas ar veloceliņu Jūrmalā, pa kuru var nokļūt līdz pat Kauguriem. Jūrmalā, protams, saulainā laikā ir vērts pabūt pludmalē: arī pa pludmales smiltīm Jūrmalā var braukt ar velosipēdu! Tāpat pilsētas austrumu daļā atrodas dabas parks “Ragakāpa”, kura Ekotaku veido četras atsevišķas dabas takas – Dabas skatu taka, Kukaiņu taka, Priežu taka un Augu taka. Velomaršruts Rīga – Jūrmala elektroniski pieejams šeit.

velosipēds

Pretējā virzienā ved velomaršruts “Centrs – Dārziņi”, kurš sākas Daugavas krastmalā pie Vanšu tilta, un turpinās gar 11.novembra krastmalu un Krasta ielu. Celiņš savieno Zvirgzdu un Grāpju pussalu, un tālāk, vedot caur Ķengaragu un Rumbulu, aizved līdz Dārziņiem, sniedzot iespēju baudīt Daugavas skatus visā maršruta garumā. Trases garums ir aptuveni 17 kilometri vienā virzienā.

Ja vēlies uzzināt vairāk par velomaršrutiem un celiņiem, kas pieejami Rīgā, seko saitei šeit.

Velomaršruti citviet Latvijā

Ja vēlies doties nelielā ceļojumā pa Latviju un apkaimi labāk iepazīt uz velosipēda, lieliski velomaršruti, kurus izmēģināt, atrodami, piemēram, Liepājas apkaimē. Liepājā iespējams palikt gan viesnīcās, gan, piemēram, viesu namos ārpus pilsētas, gan arī Airbnb dzīvokļos. Ja izvēlies pavadīt pilsētas apkaimē vairākas dienas, vari izmēģināt vairākus no lieliskajiem velomaršrutiem. Salīdzinoši īss velomaršruts, kas ideāli piemērots dabas ainavu cienītājiem, ir 18 kilometru garais maršruts starp Liepājas ezeru un jūru. Tas ved pa grantētu ceļu, pa zemes ceļu gar ezera krastu un pa pludmali. Maršrutu iesaka veikt saulrieta vai saullēkta stundā, jo Liepājā saule lec ezerā, bet noriet jūrā.

Izaicinošāks velomaršruts aktīviem velobraucējiem ir maršruts Liepāja - Bernāti - Jūrmalciems - Pape, kura garums ir 56 kilometri. Ceļa posmu Liepāja – Bernāti pēc izvēles var veikt vai pa pludmali, pa šoseju vai pa ceļu gar Liepājas ezeru. No Bernātiem maršruts ved caur piekrastes mazajiem ciemiem pa meža un lauku ceļiem, un tas beidzas pie viesu nama “Pūķarags”, kurā iespējams arī palikt!

velomarsruts

Ja Tevi vairāk saista Latvijas otrs puse, lieliskus velomaršrutus iespējams atrast arī gleznainajā Latgalē. Rūdītiem velobraucējiem patiks velomaršruts dabas parkā “Daugavas loki” – maršruts ir apļveida (tas sākas un beidzas Krāslavā), un tā kopējais garums ir 128 kilometri. Maršruts izved cauri arī Daugavpilij un ietver sevī divu pilsētu arhitektūras pērles ar baznīcām, pilīm un cietoksni, kā arī dabas ainavas vienā no skaistākajiem Latvijas upju posmiem Daugavas augštecē.

velobrauciens pa mežu

Velomaršruti Baltijā

Kā jau iepriekš minēts, kopš 15.maija ir atvērtas Baltijas iekšējās robežas – tas nozīmē, ka atpūtas braucienu ar velosipēdu var plānot arī Igaunijā vai Lietuvā, un apvienot aktīvu atpūtu ar kaimiņvalstu iepazīšanu!

Ja esi nobriedis nopietnam velobraucienam vairāku dienu garumā, ir vērts apsvērt Igaunijas populārāko velomaršrutu EiroVelo 10 (EuroVelo 10). Šis maršruts ved pa Baltijas jūras krasta līniju Igaunijas teritorijā un ir gandrīz 1000 kilometru garš. Tajā ietilpst gleznainās Igaunijas salas – Muhu, Sāremā un Hījumā, kā arī Lahemā Nacionālais parks. Dodoties šādā velobraucienā, protams, pamatīgi jāsagatavojas – jānodrošinās ar naktsmītnēm (šajā posmā noteikti vērts sazināties ar viesu mājām un viesnīcām iepriekš, lai noskaidrotu, vai tās darbojas un vai varēs nodrošināt arī maltītes) un jāizplāno, cik lielu maršruta posmu vēlams dienā nobraukt.

draudzenes ar riteņiem

Vēl viens lielisks velomaršruts, kas ļaus izbaudīt Igaunijas dabas skaistumu, ir Mežu un Ezeru velomaršruts. 400 kilometru garais maršruts sākas Narvā, tam ceļā ir Peipusa ezers, un tas beidzas uz Latvijas robežas. Viena no maršruta skaistākajām sadaļām ir Karulas Nacionālā parka Otepes reģiona sadaļa, kas ir viens no tūristu iecienītākajiem galamērķiem Igaunijas dienvidu daļā.

ritenis

Savukārt, Lietuva piedāvā aizraujošu velomaršrutu “Trīs galvaspilsētas”, kurš izved cauri Lietuvas tagadējai galvaspilsētai Viļņai, kā arī vēsturiskajai galvaspilsētai Traķiem un iepriekšējai īslaicīgajai galvaspilsētai Kauņai. Velomaršruta garums ir 180 kilometri, un tā sākuma punkts ir Viļņas centrs. Maršruts ved uz Traķu pili, kas 14.gadsimta sākumā bija Lietuvas lielvalsts galvaspilsēta, turpinās cauri Birštonas kūrortpilsētai, un aizved uz Pažaisļa klosteri Kauņā.

Traķi

Atpūtas braucieni ar velosipēdu ir lielisks veids, kā aktīvi un aizraujoši pavadīt laiku, un tuvāk iepazīt gan savas pilsētas un valsts “apslēptos dārgumus”, gan kaimiņvalstis. Iespējams, ka šajā posmā esi piedzīvojis vilšanos par atceltiem ceļojumiem gan pavasarī, gan vasarā, taču šo laiku var izmantot arī kā iespēju, lai uzzinātu vairāk par mūsu tuvāko apkaimi. Baltijas valstis ir pietiekami dažādas un aizraujošas katra savā veidā, un laiks, kad nevaram apmeklēt liela mēroga pasākumus, dod iespēju izbaudīt dabas krāšņumu un aktīvu dzīvesveidu. Atceries gan, ka, uzlabojoties laika apstākļiem, sevišķi tad, kad daudzas citas aktvitātes nav pieejamas, velosipēdistu uz ceļiem būs vairāk, tāpēc jo rūpīgāk jāievēro drošības un satiksmes noteikumu gan pilsētās, gan ārpus tās!

romantisks pāris

Šo un citus praktiskus un noderīgus rakstus par šībrīža aktualitātēm, kā arī vienmēr svarīgām tēmām piedāvā uzņēmums Incredit. Ja vēlies investēt kvalitatīvos velosipēdos un aprīkojumā sev un savai ģimenei pirms došanās garākā un izaicinošākā velobraucienā tepat Latvijā vai citviet Baltijā, un Tev nepieciešams finansiāls atbalsts, izmanto iespēju saņemt patēriņa kredītu no uzņēmuma Incredit piedāvāto pakalpojumu klāsta.

Rakstā izmantotie foto avoti: www.unsplash.com

Patika raksts? Novērtē!
Reitings: 3/5 (16 balsojumi)
Iecienītākie velomaršruti Latvijā un Baltijā šajā sezonā
Vēlies saņemt vairāk interesantus rakstus?
SIA InCREDIT GROUP ir Rietumu Bankas meitas uzņēmums.
Speciāla atļauja patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniegšanai Nr. NK-2016-018.
© 2011-2024 Incredit
Kr.Barona 130 k4, Rīga LV-1012 Visas tiesības aizsargātas