8 ieteikumi, kas jāņem vērā, lai uzbūvētu kvalitatīvu terasi

Plāno būvēt terasi? Pirms ķeries pie darba, izlasi 8 ieteikumus par to, kas jāņem vērā un no kā jācenšas izvairīties, lai terase izdotos patiesi kvalitatīva!

Dzīvojot privātmājā terase ir vērtīgs papildinājums, par kuru noteikti priecāsieties vasarās, kad gribas daudz laika pavadīt ārā. Lai gan terases būvniecība nav tā sarežģītākā, vērts iepriekš pārliecināties, ka esi apsvēris visus būtiskos priekšnosacījumus, lai terase izdotos kvalitatīva un izturīga. Lasi tālāk, un ņem vērā mūsu 8 ieteikumus patiesi kvalitatīvas terases izbūvēšanai!

terases būvēšana

1. Savienota ar ēku vai brīvstāvoša?

Ja esi iecerējis būvēt brīvstāvošu jeb ar ēku nesavienotu terasi, tās izbūve nav jāsaskaņo, bet, ja plāno būvēt terasi, kas savienota ar ēku, uz to attiecas nosacījumi, kas paredz jaunu būvniecības veidu – vienkāršotu pārbūvi. Vienkāršotā pārbūve sevī ietver būvdarbus, kuru rezultātā ēkas nesošajās konstrukcijās veic ailu (piemēram, logu, durvju, lūku, inženiertīklu šahtu vai šķērsojumu) jaunu būvniecību, pārbūvi vai nojaukšanu, kā arī ēkas ārējo kāpņu, pandusa vai terases jaunu būvniecību, pārbūvi vai nojaukšanu. Lai būvniecības procesā vai pēcāk, kad terase jau gatava, nerastos nekādi sarežģījumi, ar Būvvaldi jāsaskaņo paskaidrojuma raksts, jo terases izbūves rezultātā mainīsies ēkas apbūves laukums.

2. Pārliecinies, ka terases pamats izturēs slodzi!

Tas šķiet tikai loģisks priekšnosacījums jebkādai būvei, kurai paredzēts nest svaru, bet salīdzinoši vienkāršās terases būvniecības gadījumā var arī aizmirsties – ir svarīgi nodrošināt to, lai terase būtu pietiekami izturīga un tās karkass atbilstošs paredzētajai slodzei. Salāgot pamata jeb karkasa izmērus ar plānoto slodzi nav nemaz tik vienkārši: sevišķi tad, ja plānota lielāka izmēra terase, vismaz par šo procesa soli ieteicams sazināties ar profesionālu celtnieku vai būvprojektētāju, kas slodzi aprēķinās būvniecības programmā. Lai nodrošinātu lielāku slodzes izturību, pamata rāmī tiek izmantoti metāla stiprinājumiem 90 grādu leņķī, kā arī speciālas, terašu būvniecībai paredzētas skrūves. Vairāk par stiprinājuma aprēķinu, kas attiecas uz slodzes noteikšanu, var uzzināt šeit.

vasaras terase

3. Terases pamats atkarīgs no virsmas

Terases grīdas pamata būvniecība, galvenokārt, atkarīga no tā, uz kādas virsmas terase tiks izbūvēta un, līdz ar to, kādā veidā nesošā konstrukcija tiks noenkurota.

Ja terasi plānots būvēt uz akmens vai betona pamatnes, vislabāk ieteicams izmantot balsta kurpes, kuras noenkuro pie pamatnes ar enkurmasu – tas montāžu padarīs īpaši izturīgu.

Ja terasi plānots būvēt uz smilšu, māla vai augsnes virsmas, ieteicamākais risinājums būtu to būvēt uz balstiem.

Savukārt, ja terase paredzēta tuvu zemes līmenim vai ja virsma, uz kuras paredzēts terasi būvēt, ir noblīvēta vai nolīmeņota, terases pamatā var izmantot betona plātnes. Šādā situācijā betona plātnes parasti tur terases pamatnē iestrādātas koka kājas, un jāņem vērā, ka starp koku, kas pilda atbalsta funkciju, un betona plātnēm jāieklāj pamatu izolācijas materiāls mitruma barjeras nodrošināšanai – tas pasargās koku no mitruma.  

terase ar skatu

4. Pareizais atstatums starp dēļiem

Svarīgi ir pareizi uzstādīt terases grīdas dēļus – tas būtiski paildzinās terases mūžu. Galvenokārt, ir būtiski noteikt starp dēļiem pareizo atstatumu, vietu, kur dēlī jāpiestiprina skrūves, un to, kurai dēļa pusei jābūt vērstai uz augšu. Dēļus ar pareizu atstatumu varēs uzstādīt tad, ja būs zināmas koksnes īpatnības, jo koks, mainoties mitrumam un temperatūrai, uzbriest un saraujas. Ieklājot terases dēļus pārāk cieši, pastāv risks, ka ar laiku tie saspiedīsies kopā un pacelsies, velkot sev līdzi arī terases skrūves vai arī tiks izstumti no konstrukcijas. Savukārt, ja dēļi tiks uzstādīti pārāk reti, sausā laikā atstarpes starp dēļiem kļūst nevajadzīgi lielas. Tāpēc, montējot terases dēļus, nepieciešams ievērot kokmaterialu ražotaju rekomendācijas par fiksētu attālumu no malas līdz malai – tās būs pieejamas, izvēloties jebkuru no populārākajiem terases būvniecības materiāliem.

5. Novieto dēļus ar serdes pusi uz augšu

Svarīgs ir arī terases grīdas dēļu novietojums. Dēļus vislabāk novietot ar serdes pusi uz augšu (tā, lai koka gredzenu loki ir vērsti uz augšu), jo šādi terases dēļu augšpuses ar laiku iegūs nedaudz izliektu formu, un tas, savukārt, atvieglos lietus ūdens novadīšanu.

neliela terase

6. Izvairies no “vēdekļveida” terases

“Vēdekļveida” terase var veidoties tad, ja izmantotajiem dēļiem ir atšķirīgi platumi. Lai no tā izvairītos, pirms būvēšanas nepieciešams izmērīt katru terases grīdas dēli, jo atšķirīga mitruma attiecības satura dēļ to platums var atšķirties. Lai terase būtu vizuāli pievilcīga un galarezultāts apmierinātu, dēļiem visā rindas garumā ir jābūt vienāda platuma. Platumu katrā dēlī vajadzētu izmērīt vairākkārt, piemēram, ik pēc viena metra, jo visā dēļa garumā tas var nebūt vienāds.

kredīts terases būvēšanai

7. Izvēlies piemērotāko kokmateriālu veidu

Terašu būvniecībā izmanto dažādus kokmateriālus, un, atkarībā no vides apstākļiem, pielietojuma intensitātes un montāžas stiprinājuma veidiem, iespējams izvēlēties savai situācijai piemērotāko materiālu. Visizplatītākais un ekonomiski izdevīgākais kokmateriāls terases būvniecībai ir zema spiediena impregnētā koksne ar gludu vai rievotu virsmu. Tā ir viegli apstrādājama, izturīga, un labi saglabā formu, bet, protams, daudzi dod priekšroku dabiskākam materiālam. Otrs visbiežāk izmantotais materiāls ir ieeļļota lapegles koksne, kas ir cieta un pret nodilumu izturīga alternatīva zem spiediena impregnētai koksnei. Taču lapeglei ir trausla virsma, kas var ieplaisāt, un tā pēc uzstādīšanas var savērpties. Vēl populāra ir ar silīcija dioksīdu impregnēta koksne – koksne, kas modificēta, izmantojot silīciju un ir videi draudzīga. Tai ir ilgs kalpošanas laiks, un impregnēšana ar silīciju nodrošina aizsardzību pret puvi, veido ūdeni atgrūdošu virsmu un labāku aizsardzību pret uzliesmošanu. Jāņem vērā, ka šo materiālu nevar izmantot, ja terasi plānots būvēt tieši uz zemes, jo koksnei ar zemi nedrīkst būt tieša saskare.

terases mēbeles

8. Par ko jāpadomā, pirms piesaistīt profesionālu būvniecības speciālistu

Ja terases būvniecībai vēlies piesaistīt profesionāli, pirms tā nolīgšanas ir vērts izpētīt situāciju un izveidot pietiekami skaidru un konkrētu redzējumu par to, kādu terasi vēlies – tas palīdzēs gan nonākt pie kopsaucēja un apmierinoša rezultāta, gan arī viesīs skaidrību par gaidāmajām izmaksām. Principā – jo vairāk pirms tam zināsi, jo lētākas būs terases izmaksas!

Daži pamata jautājumi, uz kuriem sev jāatbild, pirms konsultēties ar būvnieku:

  • Cik lielu terasi vēlies?
  • Kādai tai jāizskatās?
  • Cik daudz līdzekļu esi gatavs ieguldīt materiālos?
  • Vai vēlies izmantot videi draudzīgus materiālus?
  • Kāda būs terases lietošanas intensitāte?

panorāmas stiklojums

Sadarbība ar Incredit

Incredit ir uzņēmums, kas veiksmīgi darbojas finanšu pakalpojumu sniegšanā Latvijas iedzīvotājiem jau 12 gadus, kuru laikā spējis kļūt par vienu no līderiem patēriņa kreditēšanas jomā, ar vairāk nekā 200 000 apmierinātu klientu.

Šo un citus interesantus un noderīgus rakstus par šībrīža aktualitātēm, kā arī vienmēr svarīgām tēmām, piedāvā uzņēmums Incredit. Ja plāno jaunas terases ierīkošanu, un nepieciešams aizņēmums izdevumu segšanai, vajadzīgo summu vari ērti saņemt kā patēriņa kredītu, piemēram, no kompānijas Incredit piedāvāto pakalpojumu klāsta.

Pirms aizņemies, rūpīgi izvērtē savu finansiālo situāciju un spēju aizņēmumu laikus atdot, kā arī rūpīgi izplāno aizņēmuma atdošanu.

Rakstā izmantotie foto avoti: www.unsplash.com www.pexels.com

Patika raksts? Novērtē!
Reitings: 1/5 (2 balsojumi)
Kā uzbūvētu kvalitatīvu terasi saviem spēkiem?
Vēlies saņemt vairāk interesantus rakstus?
SIA InCREDIT GROUP ir Rietumu Bankas meitas uzņēmums.
Speciāla atļauja patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniegšanai Nr. NK-2016-018.
© 2011-2024 Incredit
Kr.Barona 130 k4, Rīga LV-1012 Visas tiesības aizsargātas