Kurš aizdevuma veids ir labāks: patēriņa vai auto kredīts?

Aizdevums ir naudas līdzekļu aizņemšanās, lai veiktu lielus pirkumus vai samaksātu par pakalpojumiem. Naudu izsniedz finanšu iestādes, piemēram, banka vai kredītiestāde. Aizdevuma noteikumi ir fiksēti līgumā, kurā ir norādīta procentu likme, ikmēneša maksājumu summa un citi aizdevuma atmaksas nosacījumi.

Ir vairāki aizdevumu veidi. Galvenā atšķirība starp tiem ir mērķis, kādam klients ņem aizdevumu. Ja nepieciešama neliela naudas summa, lai iegādātos tehniku, samaksātu par brīvdienām vai segtu ikdienas izdevumus, piemērots ir patēriņa kredīts vai kredītkarte. Ja nepieciešama lielāka summa uz ilgāku laiku, atkarībā no mērķa būs piemērots hipotekārais kredīts, auto kredīts vai biznesa kredīts.

Šajā rakstā aplūkosim divus aizdevumu veidus – patēriņa un auto aizdevumus – un analizēsim to priekšrocības un trūkumus atkarībā no aizņemšanās mērķa.

cilvēks veic aprēķinus

Patēriņa kredīts

Patēriņa kredīts ir kredīta veids, kas tiek ņemts, lai iegādātos preci vai samaksātu par pakalpojumu. Visbiežāk cilvēki ņem šāda veida aizdevumus, lai samaksātu par mēbelēm, elektroniku, izglītību utt. Patēriņa kredītus raksturo nelielas aizdevuma summas (no 200 līdz 20 000 eiro), īsi atmaksas termiņi (no dažiem mēnešiem līdz 7 gadiem) un minimālas prasības kredītņēmējam.

Vairāk par to, kā darbojas banku aizdevumi Latvijā, lasiet mūsu rakstā "3 banku aizdevumu veidi Latvijā: kas par tiem ir jāzina?".

krājkase un nauda

Patēriņa kredīta priekšrocības

  • Nav pirmās iemaksas.
  • Brīvība līdzekļu izlietojumā – patēriņa kredīts papildus automašīnas iegādei sniedz iespēju segt papildu izdevumus, piemēram, pārreģistrāciju CSDD.
  • Aizdevums nav piesaistīts konkrētam transportlīdzeklim. Tas palielina elastību meklēšanā un palielina izvēli starp tirgotāju piedāvājumiem.
  • Nav ierobežojumu attiecībā uz pirkuma vietu. Tas dod iespēju iegādāties automašīnu ne tikai vietējā tirgū, bet arī citās valstīs, piemēram, Vācijā, Polijā u. c.
  • Pirmstermiņa atmaksas iespēja. Kredītu var atmaksāt pirms termiņa, tādējādi ietaupot uz procentu likmēm.

Patēriņa aizdevuma trūkumi

  • Procentu likmes patēriņa kredītiem ir augstākas nekā auto kredītiem, jo šādi kredīti bankām ir riskantāki.
  • Summas ierobežojumi: patēriņa kredīta maksimālā summa var būt mazāka un var nesegt pilnu automašīnas vērtību.

Auto aizdevums

Auto kredīts ir aizdevuma veids, kad banka vai finanšu iestāde piešķir klientam naudu tikai un vienīgi automašīnas iegādei. Izmantojot auto aizdevumu, jūs varat iegādāties jaunu vai lietotu automašīnu.

Automašīnu var iegādāties arī līzingā. Arī šis ir viens no aizdevuma veidiem, kas no auto aizdevuma atšķiras ar to, ka automašīna līdz aizdevuma atmaksai pieder aizdevējam.

Vairāk par atšķirībām starp līzingu un auto kredītu lasiet rakstā "Auto kredīts vai auto līzings: kurš variants piemērotāks tev?".

sarkans auto

Auto aizdevuma priekšrocības

  • Ņemot auto kredītu daudzās kredītu iestādēs, jums ir iespēja saņemt naudu uzreiz, bet automašīnas iegādi varat veikt dažu nedēļu laikā. Piemēram, piesakoties auto kredītam uzņēmumā Incredit, šis periods ir 60 dienas.
  • Auto kredīta procentu likme parasti ir zemāka salīdzinājumā ar patēriņa kredītu, jo automašīna kalpo kā nodrošinājums.
  • Maksimālā summa auto kredītam ir lielāka salīdzinājumā ar patēriņa kredītu.

Auto aizdevuma trūkumi

  • Nepieciešamība sniegt nodrošinājumu, kur bieži vien nodrošinājums ir iegādājamais automobilis.
  • Līdzekļu izmantošanas ierobežojumi: kredīta līdzekļus var izmantot tikai automašīnas iegādei.
  • Ierobežojumi attiecībā uz automašīnas iegādes vietu – jūsu izvēle var būt ierobežota līdz dīlerim vai aizdevējam Latvijas tirgū.

Kādu kredīta veidu izvēlēties: patēriņa vai auto kredītu?

Kādu kredīta veidu ņemt, ir atkarīgs no tā, ko plānojat iegādāties. Ja ar aizdevuma palīdzību vēlaties iegādāties automašīnu, piemērots var būt gan patēriņa, gan auto kredīts. Tomēr jāatceras, ka, iegādājoties automašīnu, izdevīgāks būs auto kredīts, jo tā nosacījumi ir paredzēti tieši šim nolūkam. Patēriņa kredīts ir izdevīgāks gadījumos, kad nepieciešams papildu finansējums citiem mērķiem, piemēram, remontam, medicīnas pakalpojumiem, sadzīves tehnikas iegādei, ceļošanai utt.

auto kredīts

Kā izdevīgi iegādāties automašīnu ar kredīta palīdzību?

Lai izdevīgi iegādātos automašīnu, vispirms ir vērts saprast, kāda veida transportlīdzeklis jums ir nepieciešams – liels ģimenes auto, kompakts pilsētas sedans vai SUV? Modeļa izvēle ir atkarīga no jūsu vajadzībām. Kad esat noskaidrojuši, kāda veida automašīna jums ir nepieciešama, varat rīkoties sekojoši.

  1. Izlemiet, vai vēlaties iegādāties jaunu automašīnu vai esat gatavi pirkt lietotu auto? Labus automobiļus teicamā stāvoklī jūs varat atrast otrreizējā tirgū – šajā gadījumā jūs varat ietaupīt naudu, jo otrreizējā tirgū automašīnas maksā mazāk. Vairāk par to, kā izvēlēties labu lietotu automašīnu, lasiet rakstā "8 lietas, kas jāņem vērā, iegādājoties mazlietotu auto".
  2. Izpētiet tirgu. Ja plānojat iegādāties jaunu automašīnu, izpētiet oficiālo dīleru piedāvājumus – nosacījumi pie dažādiem dīleriem var atšķirties. Ja vēlaties iegādāties lietotu automašīnu, izpētiet gan privātīpašnieku, gan auto salonu piedāvājumus. Bieži vien no dīleriem var iegādāties mazlietotas automašīnas labā stāvoklī par izdevīgu cenu.
  3. Noskaidrojiet, vai ir kādi īpaši nosacījumi. Piemēram, daudzas kredītiestādes ir gatavas samazināt auto kredīta procentu likmi, ja iegādājaties elektrisko vai hibrīda automobili ar samazinātu izmešu daudzumu.

cilvēki pie galda

Kas jāatceras, piesakoties aizdevumam?

Piesakoties jebkura veida aizdevumam, vispirms ir jāizvērtē sava finansiālā situācija un spēja atmaksāt aizdevumu. Lai to izdarītu, ņemiet vērā savu pašreizējo ienākumu, izdevumu un uzkrājumu līmeni. Tas palīdzēs noteikt, cik daudz jūs varat atmaksāt katru mēnesi – no tā būs atkarīgs, cik daudz jūs varat aizņemties kopumā un uz cik ilgu laiku.

Kad esat noteikuši aizdevuma mērķi un summu un izanalizējuši savu budžetu, mēs iesakām veikt arī sekojošus soļus.

1. Izpētiet dažādu kredītiestāžu piedāvājumus. Dažādas kredītiestādes un bankas piedāvā dažādus noteikumus un nosacījumus. Procentu likmes, noteikumi un nosacījumi pirmstermiņa atmaksai var atšķirties. Dažādiem aizdevējiem ir atšķirīgas pakalpojumu cenas. Daži ir gatavi noformēt aizdevumu bez maksas, savukārt citiem uzņēmumiem ir elastīgāki noteikumi, ja jums nepieciešams mainīt līguma nosacījumus, piemēram, pagarināt tā termiņu. Detalizēti izpētiet dažādus piedāvājumus, lai izvēlētos izdevīgāko.
2. Izvēlieties uzticamu aizdevēju. Neaizmirstiet pārbaudīt licenci neatkarīgi no tā, vai tā ir banka vai nebanku finanšu iestāde. Tas palīdzēs jums izvairīties no krāpniekiem.
3. Novērtējiet riskus un izveidojiet plānu krīzes gadījumam. Ir prātīgi padomāt par to, ko darīt, ja pēkšņi nespēsiet atmaksāt aizdevumu. Šim nolūkam ir vērts uzzināt aizņēmējam, vai ir kādi īpaši nosacījumi šādiem gadījumiem, piemēram, kredīta brīvdienas.

Plašāku informāciju par to, ko ir svarīgi atcerēties, piesakoties kredītam, atradīsiet mūsu rakstā "6 padomi par kredītiem: kas jāņem vērā, ņemot kredītu?".

sieviete lasa dokumentu

Sadarbība ar Incredit

Incredit ir uzņēmums, kas veiksmīgi darbojas finanšu pakalpojumu sniegšanā Latvijas iedzīvotājiem jau 13 gadus, kuru laikā spējis kļūt par vienu no līderiem patēriņa kreditēšanas jomā ar vairāk nekā 200 000 apmierinātu klientu.

Šo un citus interesantus un noderīgus rakstus par šībrīža aktualitātēm, kā arī vienmēr svarīgām tēmām, piedāvā uzņēmums Incredit. Ja plānojat iegādāties automašīnu un ir nepieciešams papildu finansējums, vajadzīgo summu vai daļu no tās varat ērti saņemt kā kredītu auto iegādei, piemēram, no kompānijas Incredit piedāvāto pakalpojumu klāsta.

Pirms aizņemties, rūpīgi izvērtējiet savu finansiālo situāciju un spēju aizņēmumu laikus atdot, kā arī rūpīgi izplānojiet aizņēmuma atdošanu.


Rakstā izmantotie foto avoti: www.unsplash.com www.pexels.com
Patika raksts? Novērtē!
Reitings: 5/5 (1 balsojumi)
Priekšrocības un trūkumi, izvēloties patēriņa vai auto kredītu
Vēlies saņemt vairāk interesantus rakstus?
SIA InCREDIT GROUP ir Rietumu Bankas meitas uzņēmums.
Speciāla atļauja patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniegšanai Nr. NK-2016-018.
© 2011-2024 Incredit
Kr.Barona 130 k4, Rīga LV-1012 Visas tiesības aizsargātas