Kā aizsargāt savu mājokli?

Māja ir vieta, kur mēs visi gribam justies pēc iespējas drošāk. Krāpšana, laupīšana un personiskās drošības pārkāpumi var radīt nopietnas sekas ne tikai attiecībā uz īpašumu, bet arī uz fizisko un emocionālo labsajūtu.

Labā ziņa ir tā, ka saskaņā ar pēdējo trīs gadu statistiku Latvijā (no 2020. līdz 2022. gadam) ir vērojama iepriecinoša tendence – zādzību skaits no mājokļiem pakāpeniski samazinās. 2020. gadā bija reģistrēti 1036 zādzību no mājokļiem gadījumi, 2021. gadā – 637 gadījumi, bet 2022. gadā – tikai 621 gadījums.

Pozitīvo tendenci var skaidrot ar vairākiem faktoriem. Pirmkārt, cilvēki kļūst arvien apzinīgāki drošības jomā un aktīvi interesējas par metodēm, kā nodrošināt savu mājokļu aizsardzību. Otrkārt, modernās tehnoloģijas padara pieejamākus efektīvākus aizsardzības līdzekļus.

Šajā rakstā izskaidrosim, kas jāņem vērā, lai nodrošinātu mājokļa drošību, un ieteiksim risinājumus, kas palīdzēs jums aizsargāt savu mājokli.

mājas atslēga

Risku novērtējums

Domājot par sava mājokļa drošību, vislabāk ir sākt ar potenciālo draudu izvērtēšanu un vājo vietu identificēšanu, uz kurām varētu tiekties nozieguma izdarītāji. Kā veikt sava mājokļa riska analīzi un kā noteikt neaizsargātās vietas?

Analizējiet riskus

Risku analīze palīdzēs jums identificēt vājās vietas un rast risinājumus, kas palīdzēs mazināt šos riskus. Šeit ir sniegti daži soļi, kas palīdzēs veikt šo soli:

1. Identificējiet potenciālos draudus. Vispirms noskaidrojiet, kāda veida draudi varētu ietekmēt jūsu mājas drošību. Tie varētu būt zādzība, vandālisms, ugunsgrēks, dabas katastrofas un citi notikumi.
2. Novērtējiet iespējamību un sekas. Novērtējiet katra apdraudējuma varbūtību un iespējamās sekas. Piemēram, kāda ir varbūtība, ka tiks izsists logs, un kādas ir sekas, ja tas notiks?
3. Identificējiet nopietnākos draudus, kuriem jāpievērš vislielākā uzmanība. Tas palīdzēs jums koncentrēt pūles uz nozīmīgākajām problēmām.

Identificējiet vājās vietas

Vājāko vietu un neaizsargāto vietu noteikšana jūsu mājoklī ir būtisks drošības pasākums. Šeit ir sniegti daži padomi, kā to izdarīt:

1. Pārbaudiet ieejas. Novērtējiet durvju un logu stāvokli. Pārbaudiet slēdzeņu drošību.
2. Pievērsiet uzmanību apgaismojumam. Pārliecinieties, ka ir spilgts apgaismojums un laba redzamība ap māju vai jūsu stāvā.
3. Pārbaudiet apkārtni. Novērtējiet, vai tur ir slēptuves potenciālajiem iebrucējiem, un novērsiet tās.
4. Apsveriet tehniskos risinājumus. Piemēram, apdomājiet iespēju uzstādīt videonovērošanas un signalizācijas sistēmas. Šie palīgrīki var brīdināt jūs par potenciāliem draudiem.


mājas kamera

Fiziskā drošība

Fiziskajai drošībai ir būtiska nozīme, lai aizsargātu jūsu māju un tās iemītniekus. Drošas durvis un slēdzenes, kā arī videonovērošanas un signalizācijas sistēmas var palīdzēt nodrošināt fizisko drošību.

Durvju un logu slēdzenes un slēgsistēmas

Sāciet ar kvalitatīvu durvju ar drošām slēdzenēm uzstādīšanu. Bloķēšanas sistēmas ar vairākiem fiksācijas mezgliem un mehānismi pret ielaušanos palīdzēs uzlabot aizsardzību. Daudzdzīvokļu namos papildu aizsardzību var nodrošināt arī kodu slēdzenes vai čipu slēdzenes. Ja tādas nav pieejamas, sazinieties ar ēkas apsaimniekotāju, lai noskaidrotu, kā tās var uzstādīt.

Logi bieži kļūst par zādzību mērķi. Uzstādiet papildu logu slēdzenes un apsveriet iespēju nostiprināt stiklus. Piemēram, ir speciālas plēves, kas apgrūtina stikla izsišanu.

Apsveriet iespēju uzstādīt elektroniskās slēdzenes un piekļuves kontroles sistēmu, kas ļaus jums pārvaldīt un uzraudzīt piekļuvi jūsu mājoklim.

kredīts dažādiem mērķiem

Videonovērošanas un signalizācijas sistēmas

Videokameru uzstādīšana ap mājokli ļauj uzraudzīt tā apkārtni 24 stundas diennaktī 7 dienas nedēļā. Modernās videonovērošanas sistēmas pat ļauj attālināti skatīties video plūsmu, izmantojot mobilās ierīces. Ja tas ir daudzdzīvokļu nams, daudzās modernās ēkās videonovērošanas sistēmu ierīko daudzdzīvokļu kompleksa īpašnieks. Ja nav iespējams uzstādīt centralizētu videonovērošanas sistēmu, padomājiet par tādas uzstādīšanu vismaz savā dzīvoklī.

Signalizācijas sistēmas uzstādīšana brīdinās jūs un apsardzes dienestus par ielaušanos vai citām ārkārtas situācijām. Konsultējieties ar speciālistiem, lai izvēlētos jūsu dzīvesvietai vispiemērotāko sistēmu.

signalizācija

Pagalma vārtu un žogu uzstādīšana

Automātiskie pagalma vārti ar tālvadības pulti nodrošinās augstāku aizsardzības līmeni un ērtību. Tie palīdzēs novērst nesankcionētu iekļūšanu jūsu īpašumā vai daudzdzīvokļu kompleksā.

Kvalitatīvs žogs ap jūsu īpašumu ne tikai uzlabos tā izskatu, bet arī radīs papildu barjeru potenciālajiem iebrucējiem.

Lai izvēlētos labākos risinājumus, kas palīdzēs palielināt drošību, iesakām vērsties pie profesionāļiem. Viņi var palīdzēt jums izvēlēties labāko risinājumu, ņemot vērā jūsu vajadzības un budžetu.

Tehnoloģiskā drošība

Mūsdienās tehnoloģiskajai drošībai ir arvien lielāka nozīme mājokļu aizsardzībā. Arvien vairāk cilvēku izmanto viedās mājas sistēmas, katrā mājoklī ir internets. Ir svarīgi paredzēt ne tikai fiziskos, bet arī digitālos riskus.

Mūsdienīgas drošības tehnoloģijas

Viedās mājas sistēmas. Viedās mājas piedāvā daudz inovatīvu risinājumu, kas palīdz nodrošināt mājokļa drošību. Viedo māju sistēmas ietver viedās apgaismojuma sistēmas, viedās slēdzenes, viedās kameras un kustību sensorus, kurus var kontrolēt, izmantojot viedtālruni vai balss asistentu.

Piekļuves kontroles sistēmas. Elektroniskās slēdzenes un piekļuves kontroles sistēmas ļauj kontrolēt, kam un kad ir piekļuve jūsu mājoklim. Jūs varat nodrošināt pagaidu vai vienreizējus piekļuves kodus, kas ir ērti un droši.

wifi mājas atslēga

Paroļu atjaunināšanas un Wi-Fi tīkla nodrošināšanas nozīme

Regulāra paroļu atjaunināšana visām jūsu mājās esošajām ierīcēm un drošības sistēmām palīdz novērst nesankcionētu piekļuvi.

Jūsu mājas Wi-Fi tīkls ir daļa no drošības infrastruktūras. Aizsargājiet to ar spēcīgu paroli, aktivizējiet šifrēšanu un regulāri atjauniniet aparatūru, lai novērstu ielaušanos.

Apdrošināšana kā svarīgs drošības elements

Mājokļa apdrošināšana nodrošina aizsardzību pret dažādiem riskiem, piemēram, ugunsgrēkiem, plūdiem, zādzībām un dabas katastrofu radītiem bojājumiem. Ja jūsu īpašums tiek zaudēts vai sabojāts, apdrošināšanas kompānija atlīdzinās zaudējumus.

Padomi apdrošināšanas sabiedrības izvēlei:

1. Izpētiet tirgu. Salīdziniet dažādu apdrošināšanas kompāniju piedāvājumus, lai izvēlētos vislabāko variantu, kas atbilst jūsu vajadzībām un budžetam.
2. Apspriediet savas vajadzības. Aprunājieties ar apdrošināšanas aģentu un izskaidrojiet savas vajadzības. Tas palīdzēs jums izvēlēties pareizo apdrošināšanas veidu un seguma līmeni.
3. Atjauniniet savu apdrošināšanu. Regulāri atjauniniet apdrošināšanas polisi: pievienojiet jaunus riskus, ja uzskatāt to par piemērotu, mainiet noteikumus un nosacījumus, mainoties jūsu dzīvesveidam.


finansējums mājoklim

Sadarbība ar Incredit

Incredit ir uzņēmums, kas veiksmīgi darbojas finanšu pakalpojumu sniegšanā Latvijas iedzīvotājiem jau 12 gadu, kuru laikā spējis kļūt par vienu no līderiem patēriņa kreditēšanas jomā ar vairāk nekā 200 000 apmierinātu klientu.

Šo un citus interesantus un noderīgus rakstus par šībrīža aktualitātēm, kā arī vienmēr svarīgām tēmām, piedāvā uzņēmums Incredit. Ja savā mājoklī plānojat uzstādīt drošības sistēmu un ir nepieciešams papildu finansējums, vajadzīgo summu vai daļu no tās varat ērti saņemt kā patēriņa kredītu, piemēram, no kompānijas Incredit piedāvāto pakalpojumu klāsta.

Pirms aizņemties, rūpīgi izvērtējiet savu finansiālo situāciju un spēju aizņēmumu laikus atdot, kā arī rūpīgi izplānojiet aizņēmuma atdošanu.


Rakstā izmantotie foto avoti: www.unsplash.com www.pexels.com
Patika raksts? Novērtē!
Reitings: 5/5 (1 balsojumi)
Svarīgākais par mājokļa drošību
Vēlies saņemt vairāk interesantus rakstus?
SIA InCREDIT GROUP ir Rietumu Bankas meitas uzņēmums.
Speciāla atļauja patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniegšanai Nr. NK-2016-018.
© 2011-2024 Incredit
Kr.Barona 130 k4, Rīga LV-1012 Visas tiesības aizsargātas