Darbs bez iepriekšējas pieredzes – kā nopelnīt studiju laikā?

Studentiem Rīgā nereti nākas universitāti apvienot ar darbu – kā atrast ienākumu avotu bez iepriekšējas darba pieredzes un ja laiku ierobežo studijas?

To nācies piedzīvot vai vismaz dzirdēt ikvienam no mums – studiju laiks nav viegls, bet aizraujošs gan, teju vai labākais posms dzīvē, uz kuru atskatīties ar nostaļģisku nopūtu un smaidu. Studiju gados gribas izbaudīt visu – gan gūt jaunu un vērtīgu pieredzi mācībās, gan izklaidēties tā kā, iespējams, pirmo un pat pēdējo reizi dzīvē!

Bet (jo vienmēr taču ir “bet”!) - kādam, protams, par to visu jāmaksā, un, lai gan maksu par studijām un, iespējams, arī dzīvesvietu nereti palīdz nosegt vecāki vai, labākajā gadījumā, ir iegūta tam paredzēta stipendija, dzīve lielpilsētā nebūt nav lēta. Papildu līdzekļus jāgādā pašam – un tos, protams, iespējams iegūt tikai, atrodot darbu, ko var apvienot ar studijām.

Uzdevums nav no vieglākajiem: jau piesakoties darbā nav variantu – nākas uzstādīt savus nosacījumus, kas darba devējam var nešķist tas pievilcīgākais sadarbības sākums. Turklāt, ja studijām esi pievērsies nopietni, daļa no laika, ko pavadīsi ārpus lekciju telpām, protams, jāvelta arī mācībām – tā, ka darbam atvēlamais laika daudzums ir vēl mazāks.

Viens no variantiem, ko noteikti piedāvā vairākas mācību iestādes, ir vakara maiņas studijas – šādā gadījumā iespējams strādāt pilnas slodzes darbu un studēt vakaros pēc darba. Bet šāds variants, visdrīzāk, neļaus pietiekami daudz enerģijas veltīt studijām – un tieši studijas taču ir veids, kā ilgtermiņā uzlabosi savu dzīves kvalitāti un spēsi atrast labāku, ienesīgāku darbu… kā visu apvienot? Kā strādāt un nopelnīt vismaz kabatas naudu, bet spēt arī kvalitatīvi studēt un pat nedaudz atpūsties un izklaidēties?

studente 

Sākums – lēnāk brauksi, tālāk tiksi

Ideālā gadījumā pašā studiju sākuma posmā labāk iztikt bez darba – ja iespējams, vislabāk ir nostrādāt trīs mēnešus vasarā pēc vidusskolas beigšanas un iegūt nelielus iekrājumus. Tad nejutīsi tik lielu spiedienu uzreiz līdz ar studiju sākumu meklēt darbu. To nav ieteicams darīt tāpēc, lai labāk izprastu studiju noslodzi – protams, uzreiz zināsi, cik stundas jāpavada lekciju telpās, taču ne to, cik daudz laika aizņems mācības mājās. Tāpēc labāk ir, ja iespējams pāris mēnešus tikai pamācīties un saprast, cik tad īsti daudz laika vari atvēlēt darbam.

Galu galā – šādam papildus darbam studiju laikā ir jāatbalsta studijas, nevis jānodara tām kaitējums. Lai cik būtiski arī neliktos nostrādāt kādu papildu stundiņu, lai nopelnītu par kripatiņu vairāk, vienmēr vajag atcerēties, ka studijām tomēr jāpaliek priekšplānā. Tu studē tāpēc, lai vēlāk dzīvē būtu iespēja strādāk augstāk kvalificētu darbu, bet studijas nav tikai to rezultātā nopelnītā papīra lapa – apgūto zināšanu kvalitāte arī noteiks Tavu konkurētspēju darba tirgū.

studente ar grāmatu

Ēdināšanas nozares priekšrocības

Kādi tad galu galā ir varianti? Kur darbu meklēt jaunam cilvēkam bez iepriekšējas pieredzes? Lielākā daļa, protams, izvēlas mazkvalificētu darbu, piemēram, viesmīļa darbu kafejnīcā vai restorānā. Šāds darbs ir studentam piemērots, jo vismaz daļā gadījumu no darba meklētāja netiek prasīta iepriekšēja pieredze. Protams, ir situācijas, kad restorāni negrib “noņemties” ar “jauniņajiem”, bet vismaz šobrīd pieprasījums darba tirgū pēc ēdināšanas industrijas darbiniekiem ir lielāks nekā piedāvājums, tāpēc nepieredzējušiem studentiem ir lielākas iespējas iegūt darbu.

Tāpat nereti nepieredzējušu kandidātu pieņem darbā zemākā pozīcijā – par trauku mazgātāju vai baristu, kuram tikai jāgatavo kafija, bet ar laiku, sevi pierādot kā spējīgu darbinieku, ir iespējams saņemt paaugstinājumu amatā – kļūt par viesmīli (kurš nereti no apmeklētājiem saņem papildu ienākumu - “dzeramnaudu” par labi padarītu darbu), vecāko viesmīli, vietu ierādītāju, vai, ja darbs iepatīkas, kādu dienu pat par restorāna vadītāju.

Bet, ja neplāno pievērsties karjerai ēdināšanas nozarē, tikpat labi vari nostrādāt sev atvēlētās stundas nedēļā, un mierīgi turpināt studēt. Ēdināšanas industrija studentiem ir piemērota arī tāpēc, ka darba grafiks ir fleksibls – restorāni, pretēji birojiem, ir atvērti arī darba dienu vakaros un nedēļas nogalēs, tāpēc darbu ēdināšanas iestādē ir viegli apvienot ar studijām. Vēl liela priekšrocība strādājot pus slodzi restorānā ir tā, ka brīvlaikos un vasaras mēnešos vari tajā pašā darba vietā strādāt pilnu slodzi, nopelnīt vairāk un iekrāt priekšdienām.

garšīgs hamburgers

Prakse izvēlētajā nozarē

Tas, protams, atkarīgs no izvēlētās studiju nozares, taču daļa darba devēju labprāt piedāvā neapmaksātas vai apmaksātas vasaras prakses studentiem. Piemēram, ja studē komunikāciju zinātni, ir vērts apzināt daudzās Rīgā darbojošās sabiedrisko attiecību aģentūras, lai pieteiktos uz praksi vasarā. Protams, varētu šķist, ka neapmaksāta vasaras prakse ir velta laika tērēšana – tajā pašā laikā taču varētu darīt apmaksātu darbu un nopelnīt naudu vismaz ikdienas tēriņiem. Taču, ļoti iespējams, ka šāda izvēle būs tālredzīgāka.

Pirmkārt, tieši šāda tipa nozarēs (patiesībā grūti atrast nozari, kurā tas nebūtu svarīgi!) praktiskās pieredzes nozīme ir nenovērtējama. Lai gan noderēs arī lekcijās iegūtās zināšanas, darbs plecu pie pleca ar nozares profesionāļiem sniegs lieliskas zināšanas, prasmes, un vērtīgu ierakstu CV. Turklāt, pastāv arī iespēja, ka, sevi veiksmīgi pierādot, izvēlētajā uzņēmumā vari tikt pieņemts uz patstāvīgu darbu pēc studiju beigām! Tas ir izdevīgi visiem – jaunizceptajam profesionālim jau ir stabils darbs, bet uzņēmumam nebūs jātērē laiks, apmācot jaunu darbinieku, jo iepriekšējais praktikants jau visu būs apguvis.

sapulce

Vasaras darbs ārvalstīs

Nav noslēpums, ka latvieši (tāpat kā citu Austrumeiropas valstu iedzīvotāji), vismaz pirms pāris gadiem nereti devās uz ārvalstīm, lai strādātu mazkvalificētu darbu, piemēram, ēdināšanas industrijā vai cita tipa fizisku darbu. Šāda situācija, protams, var rasties vienīgi tad, ja attiecīgais darbs citā valstī ir neproporcionāli augstāk apmaksāts. Šis nav ideāls risinājums bezdarbam vai nepietiekama līmeņa ienākumiem mītnes valstī, taču tā nav peļama ideja, ko apsvērt studentam vasaras mēnešos.

Ja esi jau izmēģinājis apvienot studijas ar darbu, bet jūti, ka studiju kvalitāte no tā cieš, iespējams, vasaras darbs ārzemēs ir Tev piemērotāks risinājums. Ja, piemēram, Lielbritānijā, strādājot ēdināšanas industrijā, vari nopelnīt ievērojami lielāku naudas summu, iespējams, ir vērts vasaru pavadīt Londonā, veidojot iekrājumus, un, nebūt ne mazsvarīgāk, apgūstot svešvalodu nu jau pavisam citā līmenī, nekā to iespējams izdarīt, sēžot skolas solā. Tāpat laiks, kurš pavadīts ārzemēs, sniedz pavisam citu skatu uz dzīvi – vari iepazīt citu kultūru, iegūt jaunus draugus, un, nešaubīgi, kļūt aizvien patstāvīgāks.

darbs ārzemēs

Studiju posms cilvēka dzīvē var būt patiesi lielisks laiks – jaunas pieredzes, zināšanas, prasmes, patstāvība, jauni cilvēki visapkārt. Lai cik svarīgi nešķistu pēc iespējas ātrāk sākt pelnīt pašam savu naudu, studijas tomēr jācenšas likt priekšplānā. 

Lasi arī citus noderīgus bloga rakstus, kurus atradīsi šeit: Incredit blogs

studenti mācās

Rakstā izmantotie foto avoti: www.unsplash.com

Patika raksts? Novērtē!
Reitings: 2/5 (4 balsojumi)
Vēlies saņemt vairāk interesantus rakstus?
SIA InCREDIT GROUP ir Rietumu Bankas meitas uzņēmums.
Speciāla atļauja patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniegšanai Nr. NK-2016-018.
© 2011-2024 Incredit
Kr.Barona 130 k4, Rīga LV-1012 Visas tiesības aizsargātas