COVID-19 – kā parūpēties par savu fizisko un garīgo veselību?

Pandēmija un vispasaules veselības aprūpes krīze ietekmējusi mūs visus – uzzini, ko darīt, lai samazinātu veselības riskus un saglabātu vēsu prātu!

Šobrīd teju visi mediji, televīzijas kanāli, sociālo tīklu “sienas” un ikviens mums apkārt esošais interesējas un runā tikai par vienu vienīgu tēmu – koronavīrusa izraisītās slimības COVID-19 pandēmiju. Tas, protams, ir tikai loģiski, jo šī vispasaules veselības aprūpes krīze tieši vai netieši ietekmē mūs visus. Vistiešākie draudi, nešaubīgi, skar cilvēkus, kuri ir COVID-19 riska grupās: vecāka gadagājuma cilvēkus vai cilvēkus ar vienu vai vairākām hroniskām slimībām un novājinātu imūnsistēmu.

Taču, šībrīža situācija ietekmē un turpinās ietekmēt mūs visus – arī fiziski veselajiem un spēcīgajiem ir tuvinieki, kuri atrodas riska grupās, savukārt, COVID-19 kontekstā neskaitāmās pasaules valstīs noteiktie ierobežojumi atstās būtisku (lai gan pagaidām vēl nav skaidrs, cik lielu) iespaidu uz ekonomiku globālā līmenī. Jau šobrīd lielākā daļa uzņēmumu, kuri saistīti ar pakalpojumu sniegšanas industriju, piedzīvo dīkstāvi, bet ir skaidrs, ka šāds ekonomiskais satricinājums pastarpināti ietekmēs arī citas industrijas.

Sociālie mediji, kā ierasts, ir spēcīgu un ne vienmēr pamatotu viedokļu paušanas epicentrs, un, sekojot līdzi, piemēram, Facebook publicētajām un pārpublicētajām ziņām, var atrast pretrunīgus viedokļus gan par valdību lēmumiem, gan par drošības pasākumiem, kurus veikt, lai pasargātu sevi un citus. Aizbēgt no situācijas mēs šobrīd nevaram, taču tikai mūsu pašu spēkos ir noteikt, kā pārdzīvosim šo neskaidrības, bažu un emocionālās spriedzes pilno posmu. Turpmāk rakstā ieteiksim veidus, kā sevi pasargāt – gan fiziski, gan emocionāli.

covid19 vīruss

COVID-19 – fakti un viedokļi

Neziņa ir viens no satraucošākajiem un visgrūtāk izturamajiem stāvokļiem. Šī nepieciešamība pēc skaidrības un noteiktības, diemžēl, nereti mēdz mūs ievest strupceļā, jo esam gatavi noticēt viedokļiem un interpretācijām, lai tikai nevajadzētu mocīties neziņā. Skarbais fakts par COVID-19, diemžēl, ir tas, ka šobrīd ļoti daudz ko vēl par to nezinām. Zinātne un medicīna šobrīd nespēj sniegt viennozīmīgas atbildes uz jautājumiem, kuri “deg” visu mūsu prātos, piemēram, cik ilgā laikā tiks izgatavota vakcīna pret COVID-19? Vai pašizolācija “strādās”? Vai arī, līdz ko atkal atsāksim aktīvu dzīvi, vīrusa saslimšana atgriezīsies? To, patiesībā, neviens vēl nespēj precīzi prognozēt, bet skaidrs ir viens – valdībām nāksies pieņemt skarbus lēmumus.

Ir saprotami, ja jebkurā gadījumā vēlies būt informēts par notiekošo – taču ir vērts pašam sev noteikt un arī ievērot “informācijas higiēnas” noteikumus. Informāciju par COVID-19 vēlams meklēt drošticamos avotos, kuri izvairās no spēcīgām interpretācijām un nepamatotiem solījumiem un pareģojumiem. Ja vēlies būt informēts par pēdējiem datiem – visā pasaulē un atsevišķās valstīs saslimušo un mirušo skaitu, kā arī par dažādo rādītāju izmaiņām diendienā, objektīvi dati pieejami šeit. Tāpat, plašs materiālu klāsts pieejams Pasaules Veselības organizācijas (World Health Organization) mājaslapā. Ja patērē medijus angļu valodā, ir vērts ieskatīties, piemēram, The Economist, The Guardian vai The Washington Post tiešsaistes platformās.

covid19 skartās vietas

Kā parūpēties par sevi fiziski?

Jau iepriekš minējām, ka sociālie mediji krīzes un neziņas brīžos mēdz kļūt par visai auglīgu augsni sagrozītiem faktiem un nepatiesai informācijai. Tas attiecas ne tikai uz dažādu sazvērestības teoriju paušanu, bet arī uz pārprastiem un nepareizi interpretētiem ieteikumiem, kā par sevi parūpēties. Arī Latvijas tiešsaistes informācijas telpā atrodami ieteikumi par pašārstēšanos, silta ūdens dzeršanu un tamlīdzīgi. Pirmkārt, ja vēlies pārliecināties par informācijas un ieteikumu atbilstību patiesībai, konsultējies Slimību profilakses un kontroles centra mājaslapā.

Nepatiesu un neskaidru informācijas daudzviet internetā var atrast arī par sejas aizsargmaskām. Neskaitāmi veselības aprūpes speciālisti ir apstiprinājuši, ka ķirurģiskās sejas maskas nepasargā no vīrusa, taču palīdz to neizplatīt tālāk. Tas nozīmē, ka ķirurģiskās sejas maskas lietošana ir jēgpilna tad, ja ir pamats satraukumam, ka vari inficēt apkārtējos. Arī tas, protams, ir vērtīgs ieguldījums vīrusa izplatības aizkavēšanā, jo, kā zināms, vīrusa simptomi neparādās uzreiz, kā arī ir gadījumi, kad pat inficētam patientam simptomu nav vispār.

Daudzi ražotāji un pašnodarbinātie šobrīd piedāvā tiešsaistē iegādāties dažādas maskas, ņemot vērā to, ka aptiekās iegādājamās medicīniskās aizsargmaskas jau labu laiku kā kļuvušas par deficītu. Diemžēl, lielākoties, šīm maskām ir dekoratīva nozīme – tās nav nekas vairāk kā aksesuārs, taču izmisumā par nespēju iegādāties medicīnisko aizsargmasku daļa patērētāju izvēlas šādu risinājumu. Labākajā gadījumā tā ir tikai velti iztērēta nauda, bet sliktākajā gadījumā šī aizsardzībai nepiemērotā maska sniegs nepamatotu drošības sajūtu un, iespējams, provacēs pārdrošu rīcību.

meitene maskā

Tā vietā ieteicams fokusēties uz ikdienišķiem, visiem pieejamiem veidiem, kā sevi pasargāt no inficēšanās. Svarīgi ir apzināti mainīt ikdienas ieradumus, kuri kļuvuši tik automātiski, ka par tiem mēdzam nedomāt vispār. Būtiski ir censties atcerēties nepieskarties savai sejai, sevišķi esot ārpus mājām. Mūsu rokas ikdienā pieskaras neskaitāmām virsmām, uz kurām inficējušies cilvēki var “atstāt” vīrusu, tāpēc svarīgi pēc pieskaršanās šīm virsmām nepieskarties savai mutei, degunam un acīm.

Tāpat ir svarīgi rokas, telefonu, datoru, kā arī mājoklī esošās virsmas, kam bieži pieskaramies, dezinficēt ar antibakteriāliem līdzekļiem. Šo līdzekli ir būtiski ņemt līdzi, atrodoties ārpus mājas, un izmantot, kad rodas nepieciešamība – pirms un pēc iepirkšanās veikalā, kā arī, ja nejauši nācies pieskarties priekšmetiem vai virsmām. Zināms, ka daudzās aptiekās dezinfekcijas līdzekļi vīrusa dēļ kļuvuši par deficīta precēm, taču lielisku alternatīvu (kura, turklāt, ļaus izvairīties no neskaitāmu aptieku apmeklēšanas dezinfekcijas līdzekļa meklējumos) piedāvā uzņēmums “Latvijas Balzāms”, kura ražoto “VIRUDES” zīmola dezinfekcijas līdzekli iespējams iegādāties tiešsaistē. Tāpat, bez šaubām, svarīgi turpināt regulāri mazgāt rokas ar ūdeni un ziepēm, un pievērst pastiprinātu uzmanību ikviena ikdienišķā higiēnas pasākuma veikšanai.

Aizsardzības un higiēnas pasākumi, bez šaubām, ir būtiski, taču šajā posmā vērts atcerēties, kas tad mūs patiesi spēj pasargāt no sezonāla rakstura saslimšanām – mūsu imūnsistēma. Mūsdienās esam pieraduši cīkstēties ar saslimšanu sekām un lietot temperatūru pazeminošus medikamentus, kuri patiesībā aizkavē organisma spēju cīnīties ar saslimšanu. Tā vietā ir vērts ilgtermiņā pievērsties preventīviem pasākumiem, kuri spēcinās organisma imunitāti kopumā.

Par imunitāti mēs primāri varam rūpēties, sekojot līdzi savam uzturam – tam jabūt sabalansētam un uzturvielām bagātam visu cauru gadu, un veselīgs uzturs ir pamats tam, cik izturīgs būs mūsu organisms pret ārējās vides faktoriem. Imūnsistēmu stiprina dažādi pārtikas produkti – vieni no būtiskākajiem ir citrusaugļi, kuri satur daudz vērtīgā C vitamīna. C vitamīns stimulē balto asinsķermenīšu – leikocītu ražošanu organismā, kuri, savukārt, ir būtiskākais elements cīņā pret infekcijām. Tāpat imunitātes stiprināšanai vērtīgs ir B6 vitamīns, kurš iesaistīts daudzās dažādās organisma bioķīmiskajās reakcijās, tādējādi veicinot imūnsistēmas darbību.

roku mazgāšana

Arī garīgā veselība ir veselība!

Lai cik svarīgi arī nebūtu sevi un apkārtējos pēc iespējas censties pasargāt no vīrusa infekcijas, svarīgi ir arī neaizmirst par savu garīgo veselību un labklājību. Daudzviet pasaulē cilvēkiem šobrīd ir aizliegts ne tikai pulcēties lielā skaitā, bet pat apmeklēt parkus, mežus un pludmales, kā arī nodarboties ar fiziskām aktivitātēm svaigā gaisā. Latvijā šobrīd tas viss ir iespējams un atļauts, tāpēc rūpējies par savu garīgo veselību, un dodies dabā! Protams, esi piesardzīgs, un iespēju robežās apmeklē pēc iespējas nomaļākas vietas, kur vienatnē vai kopā ar tuvākajiem, ar kuriem dzīvo kopā, vari atvilkt elpu un apkopot domas.

meitene pastaigā

Ja šajā posmā strādā attālināti no mājām, centies pēc iespējas saglabāt ikdienas rutīnu, kas ļaus justies drošāk un palīdzes mazināt stresu un satraukumu par nezināmo. Centies saglabāt iepriekšējo darba režīmu – sākt un beigt darbu ierastajā laikā, kā arī nestrādāt vēlu vakaros. Iespēju robežās centies strādāt citā telpā vai vismaz tajā telpas daļā, kur neēd vai neatpūties, lai psiholoģiski norobežotu šīs atšķirīgās darbības. Ja ģimenē ir mazi bērni, centies aprūpes pienākumus ar dzīvesbiedru sadalīt tā, lai katram tiktu vismaz pāris netraucēta darba stundas.

Izvairies arī no pārlieku aizrautīgas sociālo tīklu apmeklēšanas šajā posmā – jau iepriekš minētā “informācijas higiēna” šobrīd ir ļoti nepieciešama, jo sociālajos tīklos nereti tiek kultivētas gan bailes, gan negatīvā domāšana, kā arī plašs klāsts ar sazvērestības teorijām. Protams, ka mēs visi vēlamies būt informēti par aktualitātēm, taču vēlams sev noteikt sociālo tīklu lietošanas likumus – apmeklēt tos tikai pāris reizes dienā, neapmeklēt pēc noteikta laika vakarā, kā arī neiesaistīties neauglīgās diskusijās.

informācija par covid19

Šo un citus praktiskus un noderīgus rakstus par šībrīža aktualitātēm, kā arī vienmēr svarīgām tēmām piedāvā uzņēmums Incredit. Ja Tev radusies būtiska nepieciešamība pēc neliela finansiāla atbalsta, ir iespēja pieteikties, lai saņemtu patēriņa kredītu no uzņēmuma Incredit piedāvāto pakalpojumu klāsta.

Rakstā izmantotie foto avoti: www.unsplash.com

Patika raksts? Novērtē!
Reitings: 3/5 (6 balsojumi)
Vēlies saņemt vairāk interesantus rakstus?
SIA InCREDIT GROUP ir Rietumu Bankas meitas uzņēmums.
Speciāla atļauja patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniegšanai Nr. NK-2016-018.
© 2011-2024 Incredit
Kr.Barona 130 k4, Rīga LV-1012 Visas tiesības aizsargātas