Gatavojoties maratonam, izvēlies kvalitatīvu aprīkojumu skriešanai!

Uzzini, kā izvēlēties un iegādāties kvalitatīvu skriešanas apģērbu un aprīkojumu treniņiem un skriešanas sacensībām, nepārmaksājot par lieko!

Sports mūsu ikdienas dzīvē ienāk aizvien vairāk un vairāk - dažādas organizācijas, iestādes un pēdējo gadu laikā arī viedokļa līderi sociālajos tīklos atbalsta un iedrošina aktīvu un veselīgu dzīvesveidu. Piemēram, Latvijas Sporta Federāciju padome septembrī jau piektro reizi organizēs Be Active: Eiropas Sporta nedēļu, kuras mērķis ir mainīt iedzīvotāju paradumus un aicināt būt fiziski aktīvākiem.

Ikdienā daudzi izvēlas apmeklēt sporta zāles un fitnesa klubus, kuros parasti pieejams plašs grupu un individuālo nodarbību klāsts. Svaru zāli var izmantot gan individuāli, gan ar fitnesa instruktora palīdzību (tas noteikti ir drošāk sākuma posmā), turklāt nereti sporta centros tiek piedāvātas arī dažādu aerobikas veidu un jogas grupu nodarbības. Taču, ņemot vērā, cik ātri pieaug un cik lielu popularitāti gūst gan plašāki un centralizētāki, gan mazāki ar skriešanu saistīti pasākumi, jādomā, ka tieši šis sporta veids – skriešana – Latvijā ir kļuvis īpaši populārs.

sportiska meitene

Skrien Latvija!

Latvijā jau kopš 1991. gada katru gadu notiek “Rimi Rīgas maratons” (iepriekš “Nordea Rīgas maratons”/”Lattelecom Rīgas maratons” – nosaukums atkarīgs no maratona ģenerālsponsora), kurā dalībniekiem iespējams izvēlēties skriet maratona (42km) vai pusmaratona (21km) distances, 10km, 6km vai piedalīties ģimeņu skrējienā (aptuveni 4km) kopā ar vismazākajiem. Skrējējiem, kuri dod priekšroku trenēties grupā, iespējams pievienoties “Rimi Rīgas maratona” skrējēju kopienai “Riga Runners”, kura piedāvā iknedēļas kopteriņus. Jaunā pavasara treniņu programma sākas 2.februārī, atzīmējot simboliskās 16 nedēļas līdz startam – vairāk par pieteikšanos uzzini šeit!

Populāri ir arī “Skrien Latvija!” rīkotie skrējieni dažādās Latvijas pilsētās, kuri norisinās jau 10 gadus. “Skrien Latvija!” piedāvā izvēlēties skriet pusmaratonu (21km), 10km vai 5km distanci, un skrējieni dažādās Latvijas pilsētās notiek laika periodā no aprīļa līdz oktobrim.

Skrējējiem, kuri dod priekšroku skriešanai brīvā dabā vairāk piemērots taku skrējienu seriāls “Stirnu Buks”, kurš ik gadus laika posmā no aprīļa līdz oktobrim piedāvā 7 skrējienu posmus dažādās Latvijas vietās (ārpus pilsētām, parasti kalnainos mežu apvidos) un iespēju izvēlēties vienu no 5 distanču garumiem (garākā distance “Lūsis”: 27-35km). Skrējējiem, kuri vēlas iedvesmoties no citiem un rast patiesu kopienas sajūtu, vērts iepazīties arī ar VSK “Noskrien” (VSK – virtuālā skrējēju kopiena) online platformu, kuras dalībnieku moto ir: “Galvenais nav uzvarēt, galvenais ir noskriet!”. Šajā platformā iespējams izveidot savu profilu, “iegrāmatot” un salīdzināt savus rezultātus, kā arī piedalīties kopīgi organizētos skrējienos.

skrien Latvija

Sāc iepirkšanos apdomīgi

Nav šaubu – skriešana mums iet pie sirds, un tā ik gadus kļūst aizvien populārāka. Iespējams, par skriešanas uzsākšanu (vai varbūt atsākšanu) esi sācis domāt arī Tu. Skaidrs, ka, lai nodarbotos ar jebkādu sporta veidu, ir nepieciešams tam piemērots apģērbs un aprīkojums. Neviens no mums nevēlas būt “tas” iesācējs, kurš, pirmajā aerobikas nodarbībā ieradies ar nepiemērotu apģērbu, kas “neturas vietā” vai kurš pirmā skrējiena laikā nepiemērotos apavos pamatīgi noberž kājas un iedzīvojas tulznās.

Bet mūsdienās ir īpaši viegli iekrist arī otrā galējībā. Protams, atbilstošs, ērts un drošs apģērbs un aprīkojums ir nepieciešams, lai kāds arī nebūtu Tavs izvēlētais sporta veids. Taču sporta apģērba un aprīkojuma ražotāji ar piedāvājuma un reklāmu palīdzību nereti mulsina. Tie teju liek domāt, ka, pirms sper kāju ārpus mājas un dodies pirmajā skriešanas treniņā, Tev jau laikus jāiztērē milzīgas summas visdārgākā apģērba un apavu, kā arī neskaitāmu palīglīdzekļu iegādē. Bez iepriekšējas pieredzes ir viegli apjukt piedāvājuma klāstā, nezinot, kas tiešām ir nepieciešams un bez kā mierīgi var iztikt. Kā noskaidrot, kas nepieciešams un izvēlēties kvalitāti, nepārspīlējot?

sportisks puisis

Skriešanas apģērbs – kas nepieciešams dažādos laika apstākļos?

Ar ko sākt? Lai gan mūsdienās pieejami neskaitāmi skriešanas “palīgrīki” – viedpulksteņi, saites sirdsdarbības mērīšanai, dažādas somiņas un maciņi telefona turēšanai, aproces sviedru aizturēšanai, speciālas ūdens pudeles, želejas un daudz kas cits, sākumā vērts iegādāties tikai pašu nepieciešamāko. Vēlāk, kad būsi skrējis pietiekami ilgi, lai būtu skaidrs, ka to vēlies turpināt, droši vari iegādāties arī šīs preces, kuras, ļoti iespējams, uzlabos skriešanas pieredzes kvalitāti.

Svarīgi ir sākt ar sezonai atbilstošu apģērbu. Vasarā skriešanai nepieciešams pietiekami brīvi krītošs krekls no caurlaidīga auduma un skriešanas šorti, kā arī sporta krūšturis sievietēm un, nepieciešamības gadījumā arī sporta apakšveļa gan vīriešiem gan sievietēm (nereti apakšveļa ir jau iestrādāta arī sporta šortos). Ir vērts izvēlēties arī skriešanai paredzētas zeķes, bet īpaši rūpīgi jāizvēlas skriešanas apavi (par tiem vēlāk).

Ziemā par skriešanas apģērbu jāparūpējas jau vairāk – atkarībā no gaisa temperatūras nepieciešamas garās skriešanas bikses un krekls ar garām piedurknēm, kā arī veste, kuru valkāt pāri šim kreklam aukstākos laika apstākļos vai jaka ar garām rokām un slēdzēju (visdrīzāk abi, ņemot vērā, ka temperatūra pazeminās pakāpeniski). Tāpat nepieciešams ausu sildītājs un cepure (plānāka cepure aukstākai un biezāka – zemākai temperatūrai), kā arī skriešanai piemēroti sporta cimdi. Ja apsver skriet arī lietus laikā, vērts investēt skriešanas lietus jakā, kura vismaz daļēji pasargās no nokrišņiem un kuru var lietot kombinācijā gan ar vasaras, gan ziemas skriešanas apģērbu. Ja paredzi skriešanu uz apledojušas virsmas, ir iespējams iegādāties radzes skriešanas apaviem – tas būs lētāk, nekā iegādāties vēl vienu papildu apavu pāri! Dažādu populārāko zīmolu skriešanas apģērbu, apavus un aksesuārus var ērti iegādāties arī internetā. Apavus pirmajā reizē ir vērts pirkt veikalā ar konsultanta palīdzību, taču apģērbu droši var iegādāties, piemēram, mysport.lv plaformā.

cilvēki skrien

Skriešanas apavi – kā nezaudēt galvu izvēles priekšā?

Var droši apgalvot, ka skriešanas apavi ir vissvarīgākais skriešanas aprīkojuma elements. Tāpat arī redzams, ka šī industrija nepārtraukti attīstās, un ik sezonu pieejama jau kārtējā jaunākā tehnoloģija, ko zīmoli iestrādā savos skriešanas apavos. Skriešanas apavi iedalās vairākās kategorijās. Lielākā daļa skrējēju ar laiku skriešanas apavus izvēlas pēc ražotāja zīmola – un turas pie “savējā”. Populārākie skriešanas apavu zīmoli ir Nike, Adidas, Asics un Reebok. Lielākā daļa sporta veikalu, kuros nopērkami skriešanas apavi, piedāvās visu šo zīmolu apavus un, iespējams, arī citus – ir grūti ieteikt vienu konkrētu zīmolu.

Apavus ieteicams izvēlēties drīzāk pēc lietošanas veida un individuālajām vajadzībām. Ir apavi, kuri vairāk piemēroti ikdienas treniņiem – starp tiem izšķir apavus, kuri piemērotāki skriešanai pilsētā vai brīvā dabā. Pieejami arī vieglāki apavi, kuri piemēroti sacensībām, taču tādus nav ieteicams iegādāties ikdienas lietošanai – tie ir pārāk viegli, un ātrāk nolietosies. Citādi skriešanas apavus, lielākoties, izšķir pēc zoles – ir pieejami apavi ar izteiktu un mazāk izteiktu atbalsta funkciju, kuras nepieciešamību nosaka pēdas izliekums.

gatavošanās maratonam

Ja zini, ka Tev varētu būt nepieciešami specializēti apavi, apspriedies ar pārdošanas konsultantiem specializētos skriešanas aprīkojuma veikalos, piemēram, veikalā “Virsotne”. Ja problēmu nav, skriešanas uzsākšanai tāpat vērts izvēlēties apavus ar izteiktāku atbalsta funkciju. Sākumā, kad skriešanas tehnika nav pietiekami izkopta, ir lielākas iespējas traumēt pēdu apavos ar mazāku atbalsta funkciju – plānāku zoli. Taču, tajā pašā laikā vērts atcerēties, ka nav jāpērk dārgākie pieejamie apavi – iespējams, šādi apavi noderēs profesionālam sportistam, kurš vēlas uzlabot rezultātu kaut par niecīgāko sekundes daļiņu, bet skrējējam iesācējam šādi – īpaši un dārgi apavi nav vajadzīgi.

skriešanas apavi

Kad esi kļuvis par pārliecinātu skrējēju un vēlies sākt strādāt pie rezultātiem – palielināt savu ātrumu un izturību – droši vari izpētīt pieejamos palīglīdzekļus. Ar dažādu veidu un zīmolu pulsometriem vari iepazīties, piemēram, pulsometrs.lv platformā – skriešanai piemēroti ir GPS pulsometri, ar kuru specifikācijām vari iepazīties šeit. Skriet var dažādi – ar visvienkāršāko pieejamo apģērbu un apaviem, vai arī nodrošinoties ar visām palīgierīcēm, kuras ļaus Tev sasniegt iecerēto. Galvenais – droši, bez traumām, un izbaudot procesu!

Ja skriešana kļuvusi par neatņemamu Tavas dzīves sastāvdaļu, ir pienācis laiks sākt piedalīties maratonos – un ne tikai vietēja mēroga! Tā dēvētais maratontūrisms kļūst aizvien populārāks, jo ļauj dalību aizraujošā ārzemju maratonā apvienot ar ceļojumu un izklaidi. Plānojot maratonus, laikus jādomā par resursiem biļešu iegādei un apmešanās vietām. Ja nepieciešams neliels atbalsts, atceries: kompānija Incredit piedāvā kredītu ceļojumam līdz pat 10 000 eur!

Rakstā izmantotie foto avoti: www.unsplash.com

Patika raksts? Novērtē!
Reitings: 5/5 (1 balsojumi)
Gatavojoties maratonam, izvēlies kvalitatīvu aprīkojumu skriešanai!
Vēlies saņemt vairāk interesantus rakstus?
SIA InCREDIT GROUP ir Rietumu Bankas meitas uzņēmums.
Speciāla atļauja patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniegšanai Nr. NK-2016-018.
© 2011-2024 Incredit
Kr.Barona 130 k4, Rīga LV-1012 Visas tiesības aizsargātas