Energoefektivitāte: kas tā ir un kā tā palīdz ietaupīt naudu?

Energoefektivitāte ir viens no svarīgākajiem kritērijiem, kas jāņem vērā, izvēloties elektroierīces. Energoefektīvas tehnoloģijas un efektīva enerģijas izmantošana ne tikai palīdz mums ietaupīt naudu par elektroenerģiju un resursiem, bet arī ir svarīgs solis vides saglabāšanas virzienā.

Šajā rakstā aplūkosim, kā izvēlēties labākās elektroierīces jūsu mājai, ņemot vērā energoefektivitāti, un kā tas var pozitīvi ietekmēt jūsu budžetu.

vēja enerģija

Kas ir energoefektivitāte?

Energoefektivitāte ir rādītājs, kas parāda, cik efektīvi ierīce vai sistēma izmanto enerģiju savu funkciju veikšanai. To parasti mēra procentos, dažkārt arī punktos, un jo augstāka vērtība, jo efektīvāk ierīce izmanto enerģiju. Energoefektivitāti mēra, izmantojot dažādas metodes un standartus atkarībā no ierīces vai sistēmas veida. Šeit ir dažas izplatītākās energoefektivitātes mērīšanas metodes:

  • enerģijas patēriņš;
  • veiktspējas koeficienti;
  • efektivitāte (efektivitātes koeficients) u. c.

Energoefektivitātes mērījumi ir svarīgi patērētājiem, jo tie ļauj salīdzināt dažādas ierīces un izvēlēties tās, kas ļauj ietaupīt enerģiju un naudu. Tas ir arī veids, kā stimulēt ražotājus radīt efektīvākus un videi draudzīgākus produktus.

energoefektivitāte

Kā novērtēt ierīču energoefektivitāti?

Energoefektivitātes novērtēšanai ir vairākas metodes un rīki, tostarp enerģijas patēriņa mērīšana un novērtēšana pēc energomarķējuma un standartiem. Lai saprastu, cik energoefektīva ir ierīce, izlasiet standartus un salīdziniet ierīci ar šiem standartiem. Visvienkāršākais veids, kā to izdarīt, ir izmantot īpašas uzlīmes ar marķējumu.

Energoefektivitātes marķējums ir obligāta sistēma patērētāju informēšanai par dažādu sadzīves un elektronisko ierīču enerģijas patēriņu un energoefektivitāti. Šīs uzlīmes sniedz patērētājiem galveno informāciju par to, cik efektīvi ierīce izmanto enerģiju.

Kas ir iekļauts energomarķējumos?

Enerģijas klase. Marķējumā ir norādīta enerģijas patēriņa klase, kas ir burtu skala no A+++ (augstākā klase, visefektīvākā ierīce) līdz D (zemākā klase, vismazāk energoefektīva ierīce). Klasifikācija var atšķirties atkarībā no ierīces tipa.

Vidējais enerģijas patēriņš. Uz etiķetes parasti ir norādīts vidējais enerģijas patēriņš kilovatstundās (kWh) gadā vai citā patērētājam ērtā formātā. Tas ļauj novērtēt paredzamās enerģijas izmaksas, kas saistītas ar ierīces lietošanu.

Papildu informācija. Atkarībā no ierīces veida uz etiķetes var būt norādīta papildu informācija par tās īpašībām, piemēram, kapacitāti, jaudu, troksni utt.

energomarķējums 

Kā izvēlēties energoefektīvu ierīci savam mājoklim?

Pirms izvēlieties ierīci, izlemiet, kādas īpašības un funkcijas jums patiešām ir nepieciešamas. Dažreiz jaudīgāka ierīce var būt efektīvāka, ja tā tiks izmantota sarežģītākiem uzdevumiem, bet citos gadījumos var būt pilnīgi apmierinoša vienkāršāka ierīce ar mazāku enerģijas patēriņu.

Piemēram, izvēloties jaudīgāku klēpjdatoru, kas piemērots sarežģītiem uzdevumiem, tādiem, kā darbs ar video vai skaņas ierakstīšana, ir vērts ņemt vērā, ka tas patērēs vairāk enerģijas, nekā vienkāršāks klēpjdators. Abiem var būt augsts energoefektivitātes rādītājs, taču tie patērēs atšķirīgu enerģijas daudzumu. Izvēle ir atkarīga no jūsu vajadzībām.

Šeit ir vēl daži kritēriji ierīču izvēlei.

Izpētiet energoefektivitātes marķējumus. Salīdziniet katra modeļa marķējumā norādītās enerģijas klases un enerģijas patēriņa aprēķinus. Izvēlieties ierīces ar augstākām klasēm (tuvāk A+++), jo tās parasti ir energoefektīvākas.

Salīdziniet enerģijas patēriņu. Izpētiet ierīču specifikācijas un salīdziniet to enerģijas patēriņu. Pat vienas un tās pašas energoklases ietvaros enerģijas patēriņš var atšķirties.

kredīts elektrotehnikai

Apsveriet viedās funkcijas un iestatījumus. Dažas modernas ierīces piedāvā viedās funkcijas un iestatījumus, kas ļauj efektīvāk izmantot enerģiju. Piemēram, vieds termostats var pielāgot apkuri un kondicionēšanu atbilstoši jūsu iestatījumiem, tādējādi samazinot enerģijas patēriņu.

Apsveriet ekspluatācijas izmaksas. Papildus iegādes cenai apsveriet arī turpmākās ekspluatācijas izmaksas, piemēram, enerģijas izmaksas un palīgmateriālu (piemēram, printeru kārtridžu vai gaisa kondicionētāju filtru) maiņu.

Pārbaudiet atsauksmes un vērtējumus. Pirms ierīces iegādes izlasiet atsauksmes un aplūkojiet citu patērētāju vērtējumus. Citu cilvēku pieredze var palīdzēt jums izvēlēties uzticamu un energoefektīvu ierīci.

Padomājiet par ilgtermiņa ietaupījumiem. Efektīvākas ierīces var izmaksāt nedaudz dārgāk, taču ilgtermiņā tās ietaupa naudu, jo samazina rēķinus par elektroenerģiju.

enerģijas taupošā tehnika

Kā energoefektīvas ierīces palīdz jūsu budžetam?

Izvēloties energoefektīvas ierīces, jūs ne tikai palīdzat videi, bet arī ilgtermiņā varat ievērojami ietaupīt. Ir svarīgi saprast, kā aprēķināt šos ietaupījumus, un aplēst, cik ilgā laikā jūsu ieguldījums atmaksāsies.

Lai aprēķinātu ietaupījumus, izmantojot energoefektīvas ierīces, izpildiet šādus soļus:

1. novērtējiet savas pašreizējās izmaksas. Sāciet ar pašreizējo enerģijas izmaksu analīzi. Apkopojiet savus ikmēneša vai gada rēķinus par elektrību un gāzi, (ja attiecināms), lai noteiktu pašreizējās izmaksas.

Piemēram, jums ir vecs ledusskapis, kas gadā patērē aptuveni 600 kWh elektroenerģijas. Pieņemot, ka vidējās izmaksas par vienu kWh gada laikā ir 0,20€, jūsu pašreizējās izmaksas par elektrību ledusskapim ir aptuveni 120€ gadā (600 kWh * 0,20€/kWh = 120€);

2. nosakiet potenciālos ietaupījumus. Salīdziniet esošās ierīces enerģijas patēriņu un energoefektivitāti ar ierīci, kuru plānojat iegādāties. Izmantojiet šo informāciju, lai noteiktu, par cik procentiem varat samazināt enerģijas izmaksas, iegādājoties jaunu, energoefektīvāku ierīci.

Pieņemsim, ka apsverat iespēju iegādāties ledusskapi, kas gadā patērē tikai 300 kWh enerģijas, kas atbilst A+++ standartam uz energomarķējuma. Ar šādu ledusskapi jūsu enerģijas izmaksas samazinātos līdz 60€ gadā (300 kWh * 0,20€/kWh = 60€);

3. aprēķiniet gada ietaupījumu. Lai to izdarītu, reiziniet ietaupītās enerģijas daudzumu ar enerģijas izmaksām (cena par kWh). Tas jums sniegs priekšstatu par to, cik daudz naudas ietaupīsiet gada laikā vai citā periodā, pateicoties efektīvākai ierīcei.

Piemēram, ledusskapja gadījumā jūs ietaupīsiet 60€ gadā – pusi no summas, ko tērējat pašlaik.

Vairāk par elektroenerģijas taupīšanu un citiem jautājumiem lasiet rakstā "Kā pareizi taupīt naudu?".

enerģijas taupīšana

Izvēloties energoefektīvas ierīces, jūs ietaupīsiet naudu un arī veicināsiet vides aizsardzību. Jūs samazināsiet enerģijas izmaksas un siltumnīcefekta gāzu emisijas, tādējādi veicinot tīrākas un veselīgākas planētas veidošanu sev un nākamajām paaudzēm.

Sadarbība ar Incredit

Incredit ir uzņēmums, kas veiksmīgi darbojas finanšu pakalpojumu sniegšanā Latvijas iedzīvotājiem jau 12 gadu, kuru laikā spējis kļūt par vienu no līderiem patēriņa kreditēšanas jomā ar vairāk nekā 200 000 apmierinātu klientu.

Šo un citus interesantus un noderīgus rakstus par šībrīža aktualitātēm, kā arī vienmēr svarīgām tēmām, piedāvā uzņēmums Incredit. Ja plānojat iegādāties jaunu ierīci un ir nepieciešams papildu finansējums, vajadzīgo summu vai daļu no tās varat ērti saņemt kā patēriņa kredītu, piemēram, no kompānijas Incredit piedāvāto pakalpojumu klāsta.

Pirms aizņemties, rūpīgi izvērtējiet savu finansiālo situāciju un spēju aizņēmumu laikus atdot, kā arī rūpīgi izplānojiet aizņēmuma atdošanu.


Rakstā izmantotie foto avoti: www.unsplash.com www.pexels.com
Patika raksts? Novērtē!
Reitings: 5/5 (1 balsojumi)
Kā var ietaupīt, izvēloties energoefektīvu sadzīves tehniku?
Vēlies saņemt vairāk interesantus rakstus?
SIA InCREDIT GROUP ir Rietumu Bankas meitas uzņēmums.
Speciāla atļauja patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniegšanai Nr. NK-2016-018.
© 2011-2024 Incredit
Kr.Barona 130 k4, Rīga LV-1012 Visas tiesības aizsargātas