Kas jāzina par elektromobiļu uzlādes stacijām?

Elektromobiļi ir nozīmīga transporta nozares attīstības tendence. Ar katru gadu pieaug cilvēku bažas par klimata pārmaiņām: arvien vairāk ražotāju cenšas samazināt siltumnīcefekta gāzu emisijas, kas veicina elektromobiļu popularitāti. Tie piedāvā unikālu iespēju samazināt atkarību no fosilā kurināmā un mazināt autotransporta ietekmi uz vidi.

Viens no svarīgiem faktoriem, ko patērētāji apsver pirms elektromobiļa iegādes, ir tā uzlāde. Publisko uzlādes staciju skaits pakāpeniski pieaug, tomēr cilvēki domā arī par iespēju lādēt automobili mājās.

Apskatīsim visu, kas jums jāzina par elektromobiļu uzlādes stacijām, kā arī to, kam jāpievērš uzmanība, izvēloties uzlādes staciju jūsu mājai.

elektroauto uzlādes stacija

Elektrisko transportlīdzekļu uzlādes staciju veidi

Ir vairāku veidu uzlādes stacijas, un katra no tām ir paredzēta konkrētam mērķim. Apskatīsim galvenos veidus.

Lēnās uzlādes stacijas

Lēnās uzlādes stacijas nodrošina mazāku uzlādes jaudu nekā citi veidi. Tās izmanto elektromobiļu uzlādei mājās vai darba autostāvvietās, kur elektromobili var uzlādēt ilgāk, jo tas tur atrodas ilgāku laiku.

Priekšrocības:

  • lēta uzstādīšana un uzturēšana;
  • piemērotas lietošanai mājās un uzlādei uz nakti;
  • var izmantot, lai uzturētu uzlādi ilgāku stāvvietas laiku.

Trūkumi:

  • ļoti lēna uzlāde, kas ir neērti garākos braucienos;
  • nav ērts lietošanai ārpus mājas vai biroja.

Ātrās uzlādes stacijas

Ātrās uzlādes stacijas nodrošina lielāku uzlādes jaudu nekā lēnās uzlādes stacijas. Tās bieži tiek izvietotas tirdzniecības centros, degvielas uzpildes stacijās un ceļmalās, lai autovadītāji varētu ātri uzlādēt savu automašīnu garu un tālu braucienu laikā.

Priekšrocības:

  • ievērojami saīsina uzlādes laiku, nodrošinot lielāku pieejamību ceļotājiem;
  • piemērotas automašīnām, kurām nepieciešama ātra uzlāde ceļā.

Trūkumi:

  • dārgāka uzstādīšana un uzturēšana salīdzinājumā ar lēnās uzlādes stacijām.

Superlādēšanas stacijas

Superlādēšanas stacijas ir jaudīgākās un ātrākās elektromobiļu uzlādes stacijas. Tās ir paredzētas ātrai uzlādei un nodrošina ievērojamu akumulatora uzlādes pieaugumu tikai dažu minūšu laikā. Superuzlādes stacijas parasti izvieto gar automaģistrālēm un lielākajās maģistrālēs, lai jūs varētu ātri uzlādēt savu automobili garu braucienu laikā.

Priekšrocības:

  • ļoti ātra uzlāde, tāpēc tās ir ideāli piemērotas gariem braucieniem;
  • piemērota elektromobiļiem ar lielu akumulatora ietilpību.

Trūkumi:

  • augstas uzstādīšanas un uzturēšanas izmaksas;
  • nav tik plaši izplatītas kā cita veida uzlādes stacijas.

elektroauto uzlādes staviju veidi

Uzlādes staciju tehniskie aspekti

Uzlādes stacijas atšķiras pēc noteiktiem kritērijiem, piemēram, jaudas. Apskatīsim galvenās atšķirības starp dažādām uzlādes stacijām.

Uzlādes līmeņi

Uzlādes līmeņi nosaka maksimālo jaudu, ko uzlādes stacija spēj nodrošināt elektromobiļa uzlādei. Parasti ir trīs uzlādes līmeņi.

1. līmenis (110/120 volti) ir piemērots uzlādei mājās un nodrošina zemu uzlādes jaudu. To bieži izmanto kopā ar parastajām rozetēm, un tas elektromobili uzlādē lēni.
2. līmenis (240 volti) nodrošina lielāku uzlādes jaudu un bieži tiek uzstādīts darba autostāvvietās, privātmājās un sabiedriskās vietās. Šis uzlādes līmenis ir efektīvāks un ātrāks nekā 1. līmenis.
3. līmenis (aptuveni 400 volti) jeb ātrā uzlāde nodrošina vislielāko jaudu un ļauj elektromobili uzlādēt ātri. To bieži izmanto publiskās uzlādes stacijās pie ceļiem un automaģistrālēm.

Uzlādes iekārtu savienojumu veidi

Lai pieslēgtu uzlādes stacijas elektriskajam transportlīdzeklim, tiek izmantoti dažāda veida savienotāji. Populārākie standarti ir šādi:

  • tips (SAE J1772), ko parasti izmanto Ziemeļamerikā un Japānā;
  • Eiropā parasti izmanto 2. tipu (Mennekes);
  • Eiropā un Ziemeļamerikā ir izplatīts kombinētais savienotājs (CCS), kas apvieno līdzstrāvas un maiņstrāvas uzlādi;
  • CHAdeMO ir populārs Japānā un dažos citos reģionos.

uzlādes ikārtu savienojumu veidi

Savienotāja izvēle ir atkarīga no uzlādes stacijas atrašanās vietas un tipa, kā arī no elektromobiļa modeļa.

Uzlādes jauda un uzlādes ātrums

Uzlādes jauda nosaka elektromobiļa uzlādes ātrumu. Uzlādes stacijas var nodrošināt dažādu jaudu, un to mēra kilovatos (kW).

Kontroles un uzraudzības sistēmas

Mūsdienu uzlādes stacijas parasti ir aprīkotas ar kontroles un uzraudzības sistēmām. Šīs sistēmas ļauj staciju īpašniekiem un operatoriem kontrolēt uzlādes iekārtas, pārvaldīt piekļuvi, noteikt uzlādes cenas un uzraudzīt iekārtu stāvokli. Uzraudzības sistēmas var arī sniegt elektromobiļu īpašniekiem reāllaika informāciju par pieejamām uzlādes stacijām un to statusu.

kredīts elektroauto iegādei

Kā izvēlēties uzlādes staciju savai mājai?

Uzstādot uzlādes staciju mājās, automašīnas uzlādi var padarīt daudz vienkāršāku un ērtāku. Kas man jāņem vērā, izvēloties mājas uzlādes staciju?

Nosakiet savas uzlādes vajadzības

Kāda tipa elektromobilis jums ir? Dažādiem elektrisko transportlīdzekļu modeļiem var būt atšķirīgas uzlādes prasības. Pārliecinieties, ka izvēlētā stacija ir saderīga ar jūsu transportlīdzekli.

Cik daudz laika dienā vai nedēļā jūs parasti izmantojat savu transportlīdzekli? Ja regulāri braucat lielus attālumus vai izmantojat savu automobili ikdienas braucieniem, jums var būt nepieciešama jaudīgāka uzlādes stacija.

Kādas elektroiekārtas ir pieejamas jūsu mājās? Pārbaudiet, vai jūsu mājoklī ir pietiekami daudz elektrības, lai uzstādītu uzlādes staciju, un kādas kontaktdakšas ir pieejamas.

elektroauto uzlāde

Izvēlieties uzlādes stacijas veidu

Atkarībā no jūsu vajadzībām, kā arī jūsu elektrosistēmas jaudas, izlemiet par uzlādes stacijas veidu – vai tā būs lēna, ātra vai superlādēšanas iekārta? Ja jums nav nepieciešama ātrā uzlāde, pietiek ar lēnu uzlādes staciju ar spriegumu līdz 110/120 voltiem. Tas ir lētākais stacijas variants, un ar to pietiks, lai jūsu auto būtu uzlādēts ikdienas lietošanai.

Tomēr, ja plānojat bieži braukt lielus attālumus, jāapsver iespēja uzstādīt ātrās uzlādes staciju.

Apsveriet papildu funkcijas

Dažām uzlādes stacijām ir papildu funkcijas, piemēram, monitoringa sistēmas, tālvadības iespējas, lietotāja identifikācija utt. Apsveriet, kādas funkcijas jums ir nepieciešamas. Paturiet prātā, ka papildu funkcijas palielina stacijas izmaksas, tāpēc vadieties ne tikai pēc savām vēlmēm, bet arī pēc sava budžeta.

Apsveriet uzstādīšanas vietu

Izvēlieties labāko vietu, kur uzstādīt uzlādes staciju. Tās parasti tiek uzstādītas garāžās vai autostāvvietā netālu no jūsu mājām. Pārliecinieties, ka vieta nodrošina vieglu piekļuvi uzlādes stacijai un atbilst elektriskās infrastruktūras prasībām.

Ja plānojat uzstādīt savu staciju pie daudzdzīvokļu nama, iesakām sazināties ar profesionāļiem, kas var konsultēt par pareizo modeli un palīdzēt uzstādīt staciju saskaņā ar noteikumiem.

Vairāk par elektromobiļiem lasiet mūsu rakstā "4 mīti par elektromobiļiem un hibrīdautomobiļiem".

Konsultējieties ar profesionāļiem

Latvijā ir daudz uzņēmumu, no kuriem var iegādāties kvalitatīvas elektromobiļu uzlādes stacijas. Šie uzņēmumi nodrošinās arī speciālistu, kas palīdzēs jums uzstādīt staciju. Piemēram, varat sazināties ar tādiem pazīstamiem uzņēmumiem kā Elektrum vai Enefit, kā arī ar uzņēmumiem, kas specializējas elektromobiļu aprīkojuma ražošanā, piemēram, Uzlādēts vai Kvic.

Izmaksas ir atkarīgas no uzlādes stacijas modeļa un tipa. Budžeta modeļi var maksāt no 480 EUR, bet dārgāki modeļi var maksāt 1300 EUR un vairāk. Daži uzņēmumi, piemēram, Enefit, piedāvā uzlādes staciju nomu. Šajā gadījumā cenas var svārstīties no 30 EUR mēnesī un vairāk.

auto uzlāde mājās

Sadarbība ar Incredit

Incredit ir uzņēmums, kas veiksmīgi darbojas finanšu pakalpojumu sniegšanā Latvijas iedzīvotājiem jau 12 gadu, kuru laikā spējis kļūt par vienu no līderiem patēriņa kreditēšanas jomā, ar vairāk nekā 200 000 apmierinātu klientu.

Šo un citus interesantus un noderīgus rakstus par šībrīža aktualitātēm, kā arī vienmēr svarīgām tēmām, piedāvā uzņēmums Incredit. Ja plānojat iegādāties elektromašīnu vai hibrīdauto un ir nepieciešams papildu finansējums, vajadzīgo summu vai daļu no tās varat ērti saņemt kā kredītu auto iegādei, piemēram, no kompānijas Incredit piedāvāto pakalpojumu klāsta. Bet, ja vēlaties uzstādīt uzlādes staciju, nepieciešamo summu varat saņemt kā patēriņa kredītu.

Pirms aizņemties, rūpīgi izvērtējiet savu finansiālo situāciju un spēju aizņēmumu laikus atdot, kā arī rūpīgi izplānojiet aizņēmuma atdošanu.


Rakstā izmantotie foto avoti: www.unsplash.com www.pexels.com

Patika raksts? Novērtē!
Reitings: 5/5 (1 balsojumi)
Kādu elektromobiļu uzlādes staciju izvēlēties savās mājās?
Vēlies saņemt vairāk interesantus rakstus?
SIA InCREDIT GROUP ir Rietumu Bankas meitas uzņēmums.
Speciāla atļauja patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniegšanai Nr. NK-2016-018.
© 2011-2024 Incredit
Kr.Barona 130 k4, Rīga LV-1012 Visas tiesības aizsargātas