5 dārza tehnikas veidi, kas atvieglos teritorijas kopšanu

Ja dzīvojat privātmājā vai jums ir vasarnīca, tas nozīmē, ka ir atnākusi ne tikai atpūtas sezona jūsu teritorijā, bet arī tās kopšanas sezona. Pat ja teritorija ir neliela, vienmēr ir kādi darbi, kas ir jāizdara – jānogriež krūmi, jāuzkopj zāliens, jātīra bruģakmens celiņi utt.

Esam sagatavojuši pārskatu par 5 dārza tehnikas veidiem, kas palīdzēs jums rūpēties par dārzu un teritoriju, lai jūs varētu biežāk baudīt privātmājas priekus.

dārza darbi

1. Zāles pļaušanas robots

Šis zāles pļāvējs darbojas tāpat kā robots putekļu sūcējs – tā ir ierīce, kas pati brauc pa zālienu un pļauj zāli, tādējādi jums vienmēr būs skaists zāliens ar minimālu piepūli. Šāds zāles pļāvējs būs īpaši noderīgs, ja jums ir liela teritorija.

Tirgū ir pieejami dažādi modeļi dažādās cenu kategorijās. Šeit ir galvenie parametri, kas jāņem vērā, izvēloties zāles pļaušanas robotu.

  1. Platības lielums. Jo lielāka platība, jo jaudīgāks zāles pļāvējs jums būs nepieciešams.
  2. Maksimāli pieļaujamais pļaujmašīnas slīpums. Ja jūsu zālienā ir daudz nogāžu, pievērsiet uzmanību šim parametram. Jo stāvākas ir nogāzes, jo lielāks slīpums ir nepieciešams.
  3. Teritorijas atpazīšana ir noderīga opcija, ja jums ir liels un robotam sarežģīts apvidus. Sarežģīta teritorija ir teritorija ar daudziem nobraucieniem un kāpumiem, dažādiem objektiem, tostarp dekoriem, baseinu, celiņiem utt.
  4. Sensori. Zālei ir tendence augt nevienmērīgi – kaut kur zāle saņem vairāk saules un kaut kur vairāk mitruma. Ir zāles pļāvēji, kas aprīkoti ar sensoriem, kuri nolasa, kur zāle ir augstāka, un šajā vietā robots to pļauj intensīvāk.
  5. GPS ne tikai palīdz robotam orientēties jūsu teritorijā, bet arī nodrošina papildu aizsardzību pret zagļiem. Ārpus jūsu teritorijas robots vienkārši nedarbosies.

Latvijas tirgū ir pieejams plašs zāles pļaušanas robotu klāsts, sākot no budžeta modeļiem no 500 eiro līdz dārgiem modeļiem līdz pat 6000 eiro. Populāri, uzticami zīmoli, kuru ierīces ir pieprasītas, ir Gardena, Husqvarna un Bosch.

zāles pļaušanas robots

2. Zāles trimmeris

Ja jums ir parasts zāles pļāvējs vai robotizēts zāles pļāvējs, tie nav paredzēti zāles pļaušanai grūti sasniedzamās vietās. Piemēram, ap kokiem, gar apmalēm un gar mājas vai šķūņa malu, ja zāle aug tuvu ēkai. Šādos gadījumos var palīdzēt zāles trimmeris.

Trimmera konstrukcija ir vienkārša, tas sastāv no motora un strēles ar griešanas rīku. Trimmeri tiek iedalīti pēc dzinēja tipa un pēc griešanas rīka tipa. Ir benzīna, akumulatora un elektriskie trimmeri, kā arī trimmeri ar auklu, ar asmeņiem, rotācijas un citi. Kam jāpievērš uzmanība, izvēloties trimmeri?

  1. Dzinēja tips. Dārza darbiem ir piemērots bezvadu vai elektriskais motors. Bezvadu trimmera galvenais trūkums – ierobežots akumulatora darbības laiks, bet elektriskā trimmera trūkums ir vads.
  2. Griešanas elements. Visbiežāk tiek izmantota aukla vai asmeņi. Aukla ir lielisks variants, ja trimmeri iegādājaties papildus zāles pļāvējam. Tas labi tiks galā ar zāli uz nelīdzenas virsmas, un aukla netiks bojāta ar akmeņiem un kokiem. Tajā pašā laikā aukla netiks galā ar blīvu zāli, šim nolūkam labāk iegādāties trimmeri ar asmeņiem.
  3. Jauda tiek izvēlēta atkarībā no vietas lieluma. Nelieliem zemes gabaliem ir piemērots modelis līdz 700 vatu jaudai, lielu teritoriju kopšanai – 900–1800 vatu.
  4. Ērtība. Trimmeri ir pieejami ar taisnu un izliektu strēli, dažādu veidu stiprinājumiem un rokturiem. Šeit jums jāpaļaujas uz savām vēlmēm – kā jums ērtāk turēt un lietot rīku.

Latvijas tirgū ir plašs zāles trimmeru klāsts dažādās cenu kategorijās. Lētākie modeļi maksā no 60 eiro, dārgākie – aptuveni 800 eiro. Zīmoli, kuru produkti ir populāri, ir Bosch, Karcher, Makita, Gardena.

zāles trimmeris

3. Krūmu griezējs

Šis rīks ir noderīgs tiem, kam ir krūmi vai dzīvžogi, piemēram, tūjas. Tas noderēs arī kapsētu uzturēšanai, ja ap jūsu kapiem aug krūmi. Ar dzīvžogu griezējiem var ātri un viegli apgriezt zarus, lai uzturētu sakoptu krūmu izskatu.

Dzīvžogu šķēres jeb elektriskās dārza šķēres ir konstrukcija, kas sastāv no motora un griezējdaļas. Kam jāpievērš uzmanība, izvēloties šādas šķēres?

  1. Dzīvžogu šķēru tips. Tās var būt elektriskās, akumulatora un benzīna. Ja jums ir neliela teritorija un visur ir piekļuve elektrotīklam, varat droši ņemt elektrisko krūmgriezi. Ja vēlaties strādāt bez ierobežojumiem, ir vērts iegādāties akumulatora griezēju. Benzīna griezējs ir jaudīgāks, labi tiek galā gan ar plāniem, gan resniem zariem, nodrošinot vienmērīgu griezumu, strādājot ar kokiem ar dažāda biezuma zariem.
  2. Griešanas elements. Galvenais parametrs šajā gadījumā ir garums, jo no griezējdaļas garuma ir atkarīgs, cik ātri var apgriezt krūmus un zarus. Jo garāka ir griezējdaļa, jo lielāku apjomu var nogriezt īsākā laikā. Tomēr īss griešanas elements ir piemērotāks mazākiem krūmiem.
  3. Tūlītējas apstāšanās funkcija. Šī funkcija nav obligāta, taču tā padara rīka lietošanu drošāku, jo nodrošina gandrīz tūlītēju apstāšanos.
  4. Citi parametri jāizvērtē, pamatojoties uz jūsu vēlmēm. Ir modeļi ar iebūvētu ūdens līmeni, kas ļauj pēc iespējas līdzenāk apgriezt krūmus. Ir dažāda veida rokturi, aizsardzība pret nejaušu iedarbināšanu, un, ja jums ir augsti krūmi, ir vērts apsvērt modeli ar teleskopisko rokturi.

Krūmu griezēju klāsts ir plašs. Budžeta modeļi ir pieejami no 40 eiro, dārgāki instrumenti maksā līdz pat 350 eiro. Latvijā ir populāri Makita, Gardena, Bosch un Dewalt zīmolu instrumenti.

krūmu griezējs 

4. Augstspiediena mazgātājs

Pat ja jums nav automašīnas, augstspiediena mazgātājs noderēs instrumentu tīrīšanai, velosipēdu mazgāšanai, paklāju tīrīšanai, kā arī celiņu, fasāžu tīrīšanai un citiem darbiem. Augstspiediena mazgātājs ļauj veikt šāda veida darbus ātri un ar mazāku piepūli, nekā tad, ja to darītu ar rokām.

Izvēloties augstspiediena mazgātāju, ir vērts pievērst uzmanību šādiem parametriem.

  1. Jauda. Tas ir viens no svarīgākajiem parametriem, kas ietekmē ūdens uzņemšanas ātrumu un ūdens spiedienu. Darbam dārzā un lauku mājā, kā arī automašīnas mazgāšanai, pietiks ar ierīci, kurai jauda ir no 1,6 līdz 3 kW.
  2. Ūdens spiediens. Parasti mājsaimniecības darbiem pietiek ar aparātu, kas nodrošina spiedienu līdz 120 bāriem. Taču, ja plānojat izmantot mazgātāju liela mēroga darbiem, piemēram, celiņu un ēku fasāžu tīrīšanai, ir vērts pievērst uzmanību modeļiem ar 120 līdz 160 bāru spiedienu.
  3. Pieslēgšanas veids. Ir ierīces, kas tiek pieslēgtas ūdensvadam, kā arī modeļi, kas ūdeni ņem no tvertnes – spaiņa, mucas vai akas. Pirmais tips ir jaudīgāks.
  4. Pārējie parametri jāapsver atkarībā no mērķa un personīgajām vēlmēm. Dažādiem modeļiem ir atšķirīgs šļūtenes garums, korpuss var būt izgatavots no dažādiem materiāliem. Dažiem modeļiem ir iespēja pieslēgt mazgāšanas līdzekļa devu un regulēt to, ir mazgātāji, kurus var izmantot gan horizontāli, gan vertikāli utt.

Tāpat kā cita tehnika, arī augstspiediena mazgātāji ir dažādās cenu kategorijās. Vienkāršākie maksā no 100 eiro, bet dārgākie – līdz pat 1000 eiro. Par pazīstamākajiem un populārākajiem tiek uzskatīti Karcher spiediena mazgātāji, pieprasīti ir arī Bosch un Daewoo spiediena mazgātāji.

Augstspiediena mazgātājs

5. Lapu pūtējs

Šis rīks palīdzēs viegli un ātri iztīrīt teritoriju no lapām un citiem gružiem, piemēram, priežu skujām, kā arī veikt citus darbus – iztīrīt grīdas garāžā vai šķūnī, ziemā notīrīt svaigi uzsnigušu sniegu utt.

Ir pieejami elektriskie, bezvadu un benzīna pūtēji, un tas ir pirmais parametrs, kam jāpievērš uzmanība, izvēloties ierīci. Benzīna modeļi parasti ir jaudīgāki un piemēroti lielām platībām. Kam vēl jāpievērš uzmanība, izvēloties instrumentu?

  1. Jauda. No jaudas ir atkarīgs gaisa plūsmas stiprums, ko nodrošina pūtējs. Parasti jauda jāizvēlas atbilstoši teritorijas lielumam – jo lielāka tā ir, jo jaudīgāks instruments ir nepieciešams. Dārza darbiem ir piemēroti modeļi ar jaudu no 500 W līdz 4 kW.
  2. Papildu funkcijas. Daži pūtēju modeļi ir aprīkoti ar putekļu sūcēja un smalcinātāja funkcijām. Izmantojot sūknēšanas funkciju, jūs iegūstat jaudīgu dārza putekļu sūcēju, kas atvieglo lapu tīrīšanu rudenī – lapas tiek savāktas īpašā maisā, un pēc tam tās var kompostēt vai pārstrādāt. Smalcināšanas funkcija darbojas kopā ar sūknēšanas funkciju – sīkie gruži, lapas, zari tiek sasmalcināti, un pēc tam tos var izmantot dārzā kā mēslojumu vai mulču.

Vienkāršākie modeļi maksā no 50 eiro, dārgākie – līdz pat 400 eiro. Pazīstami zīmoli, kuru instrumenti ir pieprasīti: Greenoworks, Makita, Stihl, Stiga.

lapu pūtējs

Sadarbība ar Incredit

Incredit ir uzņēmums, kas veiksmīgi darbojas finanšu pakalpojumu sniegšanā Latvijas iedzīvotājiem jau 13 gadus, kuru laikā spējis kļūt par vienu no līderiem patēriņa kreditēšanas jomā, ar vairāk nekā 200 000 apmierinātu klientu.

Šo un citus interesantus un noderīgus rakstus par šībrīža aktualitātēm, kā arī vienmēr svarīgām tēmām, piedāvā uzņēmums Incredit. Ja plānojat iegādāties dārza tehniku un ir nepieciešama papildu finansēšana, vajadzīgo summu vai daļu no tās varat ērti saņemt kā patēriņa kredītu, piemēram, no kompānijas Incredit piedāvāto pakalpojumu klāsta.

Pirms aizņemties, rūpīgi izvērtējiet savu finansiālo situāciju un spēju aizņēmumu laikus atdot, kā arī rūpīgi izplānojiet aizņēmuma atdošanu.

 

Bildes: www.shutterstock.com www.freepik.com www.unsplash.com 

Patika raksts? Novērtē!
Reitings: 5/5 (2 balsojumi)
Nepieciešamā tehnika, lai atvieglotu dārza uzturēšanas darbus
Vēlies saņemt vairāk interesantus rakstus?
SIA InCREDIT GROUP ir Rietumu Bankas meitas uzņēmums.
Speciāla atļauja patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniegšanai Nr. NK-2016-018.
© 2011-2024 Incredit
Kr.Barona 130 k4, Rīga LV-1012 Visas tiesības aizsargātas