Ceļojums pa Rietumeiropu divās nedēļās

Apceļo Rietumeiropas populārākās un skaistākās pilsētas divās nedēļās, rūpīgi izplānojot piemērotākos pārvietošanās veidus un samazinot tēriņus

Rietumeiropa – ar ko mums saistās šis dažādām asociācijām pārpilnais vārds? Vēsture, kultūra, māksla un mūzika, galvu reibinoša arhitektūra un klasiska kulinārija lieliskos izpildījumos… droši vien prātā nāk arī tas, ka apceļot Rietumeiropu nebūt nav tas lētākais prieks. Protams, apmeklēt Parīzi, Vīni un Romu nekad nebūs tik lēti kā doties, piemēram, uz Tallinu, Viļņu vai Varšavu, bet, labi izplānojot ceļojumu un apsverot visas iesaistītās izmaksas un veidus, kā tās samazināt, tajā pašā laikā nesamazinot ceļojuma kvalitāti, divu nedēļu atpūta Rietumeiropas lielpilsētās nav nemaz tik neiespējama.

Plānošanai, protams, nevajadzētu pilnībā izslēgt labiem un atmiņu vērtiem ceļojumiem tik raksturīgo spontanitāti – tieši mazie negaidītie pavērsieni būs tas, ko, iespējams, atcerēsies, pārskatot ceļojuma fotogrāfijas pēc gadiem. Bet, pirms pirkt lidmašīnas biļetes, noteikti ir vērts pārdomāt un pieņemt lēmumus par pāris nozīmīgākajiem jebkura ceļojuma stūrakmeņiem.

Kā ceļot – tas noteikti ir pirmais jautājums, kurš jāuzdod sev un līdzbraucējiem. Ceļojums Eiropas robežās lielākajā daļā gadījumu (tas, protams, atkarīgs arī no pieejamā laika daudzuma) dod iespēju ne tikai lidot ar lidmašīnu, bet arī braukt ar automašīnu. Tāpat arī – kur apmesties? Viesnīcā, Airbnb dzīvoklī vai pat CoachSurfing platformā atrodamajos bezmaksas dzīvokļos, kuri darbojas uz apmaiņas principa? Un, galu galā, cik daudz naudas paredzēt tēriņiem? Vai apmeklēsiet augstas klases restorānus, vienkāršākas vietas, kurās pieejams “ātrais” ēdiens vai gatavosiet savās tābrīža Airbnb mājās?

ceļojumi un globuss

Kur palikt un ko darīt?

Ja ceļojat lielākā bariņā, Airbnb nešaubīgi ir laba izvēle. Airbnb platformā katrā no pilsētām iespējams atrast nepieciešamā lieluma dzīvokli (šie dzīvokļi nereti tālredzīgi aprīkoti ar vairākiem izvelkamiem papildu dīvāniem, lai spētu uzņemt lielāku viesu skaitu), turklāt apmešanās dzīvoklī sniedz iespēju vismaz brokastis gatavot mājās. Pašu gatavotas brokastis ir lielisks veids, kā nedaudz samazināt ceļojuma tēriņus, turklāt šī nu reiz ir ēdienreize, kurā augsti gastronomiskie baudas lidojumi nav prioritāte – vai ne? Tāpat Airbnb pieredze pietuvina pilsētai – apmešanās dzīvoklī pilsētas centrā tomēr sniedz citu atmosfērisku baudījumu, nekā bezpersoniskā viesnīca.

Praktiskajiem jautājumiem, protams, nevajadzētu aizēnot lieliskās un unikālās pieredzes, kuras sagaida robežu otrā pusē – tieši tāpēc par šiem jautājumiem, vismaz lielākoties, vajadzētu padomāt, pirms doties ceļā. Tāpat, protams, vērts apsvērt, ko katrā no pasaules slavu iemantojušajām pilsētām tiešām vērts apskatīt. Vai vēlies doties tūristu iemītajās taciņās un apbrīnot nu jau pamatīgi cietušo Parīzes Dievmātes katedrāli vai Romas Kolizeju? Vai arī varbūt gluži pretēji – Tevi un Tavus līdzbraucējus piesaista tūristu mazāk “apdzīvoti” pilsētu nostūri, par kuriem var uzzināt, tikai rūpīgāk pārmeklējot interneta dzīles vai tikai no vietējiem iedzīvotājiem?

ceļojuma plānošana

Lidot vai braukt – tāds ir jautājums

Tā kā Eiropu iespējams apceļot ne tikai lidojot, bet arī “izbraukāt” ar automašīnu, šis droši vien ir nozīmīgākais lēmums, kurš jāpieņem, pirms doties ceļojumā. Lielā mērā tas atkarīgs no pieejamā laika daudzuma un tā, vai pietiekami lielu daļu no šī laika vēlaties pavadīt, braucot ar auto. Tā saucamajam “roadtrip”, protams, ir savas priekšrocības – tas ir iecienīts ceļošanas veids, un nav noslēpums, ka pati braukšana arī var būt pietiekami aizraujoša un patīkama kopābūšana.

Kredīts ceļojumam

Ja laika daudzums ir ierobežots un ja nevēlaties tik lielu daļu atvaļinājuma pavadīt auto, protams, vēlams izvēlēties lidmašīnu. Nereti šī izvēle ir saistīta ar finansiāliem apsvērumiem – ja esat, piemēram, pieci vai desmit ceļotāji, braukšana ar automašīnu, visdrīzāk, būs arī lētāks ceļošanas veids. Taču, mūsdienās nereti lidmašīnas biļetes cenu ziņā ir ļoti pieejamas, jo īpaši, ja ceļojums izplānots savlaicīgi. Tāpat šos abus pārvietošanās veidus var “miksēt” – ja ceļojuma sākuma punkts ir, piemēram, Parīze, uz kuru lido ar lidmašīnu, tad pārējās tuvumā esošās Rietumeiropas valstis var apceļot arī ar noīrētu auto vai vienas valsts robežās pat vilcienu.

ceļa meklēšana kartē

Laiks izplānot galamērķus – no Parīzes līdz Prāgai

Pārvietošanās veids, protams, saistīts arī ar to, kuras valstis un pilsētas vēlaties apmeklēt. Ja ceļojumu sākat Francijas galvaspilsētā, tad grēks būtu neizmantot iespēju pēc tam apmeklēt arī Itālijas pērles – Milānu un Romu. No Romas gluži sasniedzamā attālumā ir Austrijas galvaspilsēta Vīne, kuru Rietumeiropas ceļojuma laikā noteikti nevajadzētu ignorēt, turklāt, ja ceļosiet ar automašīnu, pa ceļam no Romas un Vīni var pagūt piestāt arī gleznainajā Venēcijā. Ceļojumu var noslēgt Prāgā, bet, ja mājupceļā atliek laiks, var piestāt arī Varšavā, kura noteikti patīkami pārsteigs ar savu acīmredzamo vēlmi dzīvot līdzi Rietumu laikam.

draugi

Parīze – ar līkumu apkārt “Eifelim”

Pietiks, ja katrai no pilsētām veltīsiet divas intensīvas dienas, bet tādā gadījumā ir vērts katrā vietā pavadīto laiku pietiekami rūpīgi saplānot. Parīze – centies atrunāt “savējos” no Eifeļa torņa apmeklējuma (tas izskatās tieši tāpat, kā visās simt tūkstošs fotogrāfijās), bet, ja nu kāds nepavisam nespēj iztikt bez personificētas “Eifeļa” Instagram bildes, tad vismaz atrunā viņu no stāvēšanas trīs stundu rindā, lai uzbrauktu tajā augšā.

Ja esat mākslas cienītāji, acīmredzama izvēle varētu šķist Luvras apmeklējums, bet patiesībā to vērts darīt tikai tad, ja zināt, tieši kurus mākslas darbus vēlaties apskatīt. Ja esat impresionisma cienītāji, turpat rokas stiepiena attālumā no Luvras Monē darbiem veltīts muzejs (Musée Marmottan Monet), kurā, pavadot daudz īsāku laiku, gūsiet nenovērtējamu emocionālu baudījumu. Un noteikti nepalaidiet garām pastaigu Montmartrā!

mone glezna

Milāna, Roma, Venēcija…

Ir ceļotāji, kuri Itālijas lielpilsētām nevelta ne mazāko uzmanību, bet dodas taisni uz saules apmirdzētiem vīnogu laukiem un kalnainām mazpilsētiņām. Bet! – vienreiz dzīvē noteikti vajadzētu apmeklēt arī šīs Itālijas pērles. Milāna un Roma ir gana atšķirīgas, taču veids, kā abas izbaudīt vislabāk, ir līdzīgs. Protams, ir vērts dzīvē aplūkot slaveno Milānas katedrāli (Duomo di Milano) un pie tās pakājē sadrūzmējušos kafejnīciņu āra galdiņiem nobaudīt labu espresso. Tāpat, noteikti, var apmeklēt arī Romas Kolizeja drupas un sajust vēstures dvesmu, bet šīs pilsētas vislabāk baudīt, vienkārši staigājot pa to ielām un ieliņām. Tad sajutīsiet gan atmosfēru, gan, visticamāk, nejauši nonāksiet kādā patiesi labā picērijā…

Milāna

Vīnes un Prāgas kontrasti

Vīnē jābauda arhitektūra, Rietumeiropas kultūras atmosfēra un, ja iespējams, arī lieliska klasiskā mūzika. Vīne, jo īpaši, salīdzinot ar ceļojuma pēdējo pieturas punktu – Čehijas galvaspilsētu Prāgu, ir nopietna, pieaugusi. Iespējams, tā būs vieta, kur visvairāk sajutīsies, kā Eiropas sirdī nonācis. Skaties uz augšu – arhitektūra ir tā vērta, lai galvu paceltu ne vienu reizi vien.

Prāga tam ir īsts kontrasts – ierodoties pilsētā pirmoreiz, iespējams, sajutīsies tā, it kā būtu nonācis pieaugušajiem paredzētā Disnejlendā. Krāšņa, dzīvīga un patiesi acis priecējoša – tā ir Prāga, un, ja laiks atļauj, nepalieciet tikai pašā centrā (kuru, ļoti iespējams, nemaz negribēsies pamest). Prāgā ir vērts izpētīt arī mazākas ieliņas un sastapties arī ar tajās mutuļojošo dzīvesprieku.

Vīne

Ja esi veici aprēķinus, un ir skaidrs, ka ceļojumam nepieciešami papildu līdzekļi, tā vēl nav bezizeja. Vajadzības gadījumā ceļojuma izdevumiem nepieciešamo summu iespējams saņemt kā patēriņa kredītu, piemēram, no kompānijas Incredit piedāvāto pakalpojumu klāsta. Censties ietaupīt ir prātīgi, bet arī taupīt vajag līdz zināmai robežai – ja reiz dodies ceļojumā, tad izbaudi to, kā nākas! 

Lasi arī citus noderīgus bloga rakstus, kurus atradīsi šeit: Incredit blogs

Prāga

Rakstā izmantotie foto avoti: www.unsplash.com

Patika raksts? Novērtē!
Reitings: 5/5 (1 balsojumi)
Rietumeiropa divās nedēļās – galamērķi un pārvietošanās
Vēlies saņemt vairāk interesantus rakstus?
SIA InCREDIT GROUP ir Rietumu Bankas meitas uzņēmums.
Speciāla atļauja patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniegšanai Nr. NK-2016-018.
© 2011-2024 Incredit
Kr.Barona 130 k4, Rīga LV-1012 Visas tiesības aizsargātas