5 apkures veidu salīdzinājums: izvēlies mājoklim izdevīgāko!

Uzzini vairāk par apkures kalkulatoriem un 5 apkures veidu priekšrocībām un trūkumiem, lai izvēlētos savam mājoklim atbilstošāko!

Dzīvojot daudzdzīvokļu nama dzīvoklī nākas pieņemt un rēķināties ar visā ēkā izmantoto apkures veidu – lielas izvēles nav. Taču, ja dzīvo privātmājā vai šis lielais solis vēl ir tikai priekšā, ir vērts laikus apsvērt, kāds apkures veids būs Tavam mājoklim piemērotākais un izdevīgākais. Šajā rakstā apskatīsim un salīdzināsim 5 Latvijā pieejamus un vairāk vai mazāk izplatītus apkures veidus, kurus iespējams ierīkot privātmājā, kā arī analizēsim tiešsaistē pieejamo apkures kalkulatoru aprēķinu precizitāti. Lasi tālāk, un noskaidro, kāds apkures veids Tavam mājoklim ir vispiemērotākais!

omulīgs kamīns

Dabasgāzes apkure

Centrālā dabasgāzes apkure ir visizplatītākais apkures veids, kurš tiek plaši izmantots gan daudzsdzīvokļu namos, gan pilsētu privātmājās. Centrālā dabasgāzes apkure ir pieejama ikvienam, kura mājoklis atrodas pietiekami tuvu kādam no maģistrālajiem gāzes vadiem, tādēļ, ja maģistrāle ir pieejama apkaimē, kur plāno apmesties, dabasgāzes apkure visdrīzāk būs visērtākais, praktiskākais un visvienkāršāk ierīkojamais apkures risinājums. Pieejami divu veidu gāzes katli – konvencionālie un kondensācijas tipa. Kondensācijas tipa gāzes katli ir modernāki, un to efektivitāte sasniedz līdz pat 90%.

Dabasgāzei ir augsta siltuma atdeve, un tai sadegot rodas apkārtējai videi nekaitīgi izmeši, kuru sastāvā ir ogļskābā gāze un ūdens tvaiki, tādējādi tas ir pietiekami videi draudzīgs apkures risinājums. Jāuzmanās gan no situācijas, kad apkures katla siltummainī vai siltumdeglī gāze sadeg nepilnīgi. Šādā gadījumā var veidoties piesārņojums – ogļskābās gāzes vietā var izdalīties indīgā tvana gāze. Lai no šādas situācijas izvairītos, nepieciešams uzstādīt sensoru, kurš par piesārņojumu laikus brīdinās.

radiators

Cietais kurināmais

Cietā kurināmā apkure ietver sevī vairākus kurināmā veidus – gan tradicionālo malku, gan ogles, gan mūsdienās aizvien lielāku popularitāti ieguvušās koka granulas un briketes. Malka mūsdienās reti ir primārais apkures veids – malkas kamīnu visbiežāk izmanto patīkamas atmosfēras radīšanai telpā, savukārt, kā primāro apkures veidu izmanto koka granulas.

Koka granulas ir daudz ērtākas par malku – tās mūsdienās ir ļoti vienkārši iegādāties, pārnēsāt, uzglabāt un arī lietot. Tās var ilgstoši uzglabāt maisos, kuros tās iegādātas, turklāt granulas ir ekoloģiski tīrs produkts, kurš sadegšanas laikā nerada veselībai kaitīgus izmešus (kā tas ir gadījumā, ja tiek lietotas ogles). Jāņem vērā gan, ka, lietojot granulas, tāpat kā tad, ja lieto ogles vai malku, nāksies regulāri tīrīt skursteni no degšanas procesā radītajiem pelniem. Tāpat arī būs nepieciešams mājoklī ierīkot sausu telpu granulu uzglabāšanai.

kamīns

Sašķidrinātās gāzes apkure

Sašķidrinātās gāzes apkure mūsdienās ir kļuvusi salīdzinoši populāra, un to mēdz izvēlēties vairākās situācijās. Viens gadījums, kad ir izdevīgi ierīkot sašķidrinātās gāzes apkuri ir tad, ja mājokļa īpašnieku plānā ir centrālās dabasgāzes apkure, bet tie vēl tikai gaida, kamēr mājoklim tiks pievilkts savienojums ar centrālās dabasgāzes maģistrāli. Tā kā abos gadījumos iespējams izmantot vienu gāzes katlu, turklāt, pārējo sašķidrinātās gāzes apkures iekārtu iespējams arī īrēt, šis risinājums ir finansiāli īpaši izdevīgs.

Tāpat sašķidrinātās gāzes apkuri izvēlas tad, ja mājoklis atrodas nomaļā vietā un centrālā dabasgāzes apkure nav un nebūs pieejama. Sašķidrinātās gāzes apkures iekārtai ir salīdzinoši augstākas ierīkošanas izmaksas, nekā, piemēram, cietā kurināmā apkures katlam, bet ilgtermiņā šim apkures veidam ir daudz priekšrocību. Tas ir autonoms, nav nepieciešams gāzi bieži papildināt, turklāt, gāzes tverne atrodas ārpus mājas, tāpēc mājoklī nav jāparedz atsevišķa telpa apkures iekārtai.

sašķidrinātā gāze

Elektrības apkure

Elektrības apkure ir vēl viena autonoma alternatīva dabasgāzes apkurei. Arī elektrības apkurei tiek izmantots apkures katls. Ir divu veidu elektriskie katli – pie grīdas stiprināmie un pie sienas stiprināmie, kuri atšķiras pēc nodrošinātās jaudas līmeņa. Pie sienas stiprināmo katlu vidējā jauda ir 5-60 kW, un ar tiem iespējams apkurināt telpu, kuras izmērs nepārsniedz 60m2. Pie grīdas stiprināmajiem katliem ir lielāka jauda – tā parasti ir lielāka par 60m kW, un ar tiem var apkurināt lielāka izmēra telpas.

apkures izvēle

Elektrisko apkuri ir viegli uzstādīt, turklāt elektrisko katlu uzstādīšana ir salīdzinoši lēta. Tāpat, katls nav regulāri jātīra, un arī elektrība ir ekoloģisks un videi draudzīgs apkures veids. Jāņem vērā gan, ka elektriskajai apkurei ir salīdzinoši augstas izmaksas – elektrība Latvijā ir visdārgākais enerģijas veids. Tāpat, elektriskā katla darbībai ir nepieciešama regulāra jaudas novirze – elektriskā apkure būs piemērota tad, ja spēsiet rast pielietojumu 1kW elektrības apkures uz katriem 10m2, kā arī 3-5 kW jaudas elektriskajām ierīcēm. Elektriskā apkure piemērota ēkām ar platību līdz 100m2.

elektrības strāva

Ģeotermālā apkure

Ģeotermālā apkure Latvijā gūst popularitāti to mājokļu īpašnieku vidū, kuri interesējas par atjaunojamo resursu izmantošanu un videi draudzīgu dzīvesveidu. Ģeotermālajā apkurē tiek izmantots zemes siltums – šī iemesla dēļ to varētu uzskatīt par optimālu apkures veidu, jo tas ir neatkarīgs no kurināmā cenām. Taču, būtisku ieguldījumu prasa gan ģeotermālā siltumsūkņa uzstādīšanas, gan darbināšanas izmaksas (kas notiek ar elektrības palīdzību).

Ģeotermālā apkure darbojas ar reverso ledusskapja principu – tā mājoklim nodrošina apkuri ziemā, bet atdzesēšanas funkciju – vasarā. Ģeotermālā apkure ir ekoloģiski tīrs apkures veids, un sistēmu, kurā tiek izmantots zemes siltumsūknis, iespējams uzstādīt praktiski jebkur. Kombinācijā ar siltajām grīdām ģeotermālajai apkurei ar zemes siltumsūkni ir viens no augstākajiem lietderības koeficientiem starp tirgū pieejamiem apkures veidiem.

siltumsūknis

Apkures kalkulatori

Tiešsaistē pieejami vairāki apkures kalkulatori, ar kuru palīdzību iespējams aprēķināt katra konkrētā apkures veida izmaksas, ievadot tajos informāciju par apsildāmās ēkas platību, griestu augstumu un ēkas nosiltinātības pakāpi. Savā ziņā apkures kalkulatori, protams, ir vērtīgs rīks, taču jāņem vērā, ka apkures kopējās izmaksas sastāda ne tikai kurināmā cena, bet arī daudzi citi faktori – katras konkrētās iekārtas instālācijas izmaksas, ar apkopi saistītās izmaksas, kurināmā siltumefektivitāte, kā arī netiešās izmaksas – laiks, kas jāpatērē, uzturot konkrēto apkures sistēmu, kā arī vieta, kas jāatvēl iekārtām un cietā kurināmā gadījumā – arī paša kurināmā uzglabāšanai.

Tāpat būtiski atcerēties, ka tiešsaistes apkures kalkulatorus visbiežāk ir izveidojuši  uzņēmumi, kuri pārdod vai ierīko kādu no apkures iekārtu veidiem, tāpēc jārēķinās ar zināmu subjektivitāti rezultātos. Ja vēlies izmantot apkures kalkulatoru dažādo kurināmā veidu izmaksu salīdzināšanai, vislabāk salīdzināt vairāku pieejamo apkures kalkulatoru piedāvātos rezultātus. Apkures kalkulatorus Latvijā piedāvā, piemēram, apkures katlu un siltumsūkņu ražotājuzņēmums SIA “Commodus”, siltumsūkņu uzstādītājuzņēmums “Energo Optimus”, apkures katlu piegādātājuzņēmums SIA “MITSC”, kā arī vairāki citi uzņēmumi.

kalkulators

Šo un citus interesantus un noderīgus rakstus par šībrīža aktualitātēm, kā arī vienmēr svarīgām tēmām piedāvā uzņēmums Incredit. Ja plāno mājokļa aprīkošanu ar jaunu apkures iekārtu un nepieciešams papildu finansējums, tev ir iespēja vajadzīgo summu saņemt patēriņa kredītā no uzņēmuma Incredit piedāvāto pakalpojumu klāsta.

Rakstā izmantotie foto avoti: www.unsplash.com

Patika raksts? Novērtē!
Reitings: 2/5 (22 balsojumi)
5 apkures veidu salīdzinājums: izvēlies mājoklim izdevīgāko!
Vēlies saņemt vairāk interesantus rakstus?
SIA InCREDIT GROUP ir Rietumu Bankas meitas uzņēmums.
Speciāla atļauja patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniegšanai Nr. NK-2016-018.
© 2011-2024 Incredit
Kr.Barona 130 k4, Rīga LV-1012 Visas tiesības aizsargātas