5 veidi, kā izdevīgi veikt remontdarbus

Pat ja esat nesen pārcēlušies uz jaunu mājokli, agrāk vai vēlāk jums būs jāveic remonts. Laika gaitā materiāli un aprīkojums nolietojas un tie ir jāatjaunina, mainās gaume un vēlmes attiecībā uz dizainu, un var mainīties arī jūsu ģimenes stāvoklis.

Ieguldījumu ziņā labi izremontēta māja vai dzīvoklis palielina varbūtību, ka mājoklis tiks pārdots, un palielina tā tirgus vērtību par 5–10 %.  No otras puses, pēdējo trīs gadu laikā būvmateriālu cenas inflācijas dēļ ir divkāršojušās vai pat trīskāršojušās, tāpēc cilvēki ir kļuvuši kritiskāki, izvēloties materiālus renovācijai.

Šajā rakstā aplūkosim 5 veidus, kā veikt remontu izdevīgi un iztērēt pēc iespējas mazāku summu.

vīrietis krāso sienas

1. Izstrādājiet darbu plānu un saplānojiet savu budžetu

Pirms remontdarbu uzsākšanas jums ir jāsaprot, kāds budžets jums ir pieejams, un jāizplāno, kā sadalīt pieejamo summu. Šeit ir daži padomi, kā to izdarīt.

  1. Izlemiet, kāds ir jūsu renovācijas mērķis. Ko vēlaties darīt – uzlabot mājas izskatu, palielināt telpas platību vai risināt neatliekamas vajadzības, piemēram, nomainīt elektroinstalāciju?
  2. Izpētiet tirgu un cenas. Pieprasiet vairāku uzņēmumu cenu piedāvājumus. Izpētiet dažādu piegādātāju materiālu cenas un pārbaudiet to kvalitāti. Konsultanti veikalos var palīdzēt aprēķināt, cik daudz materiālu būs nepieciešams jūsu mājoklim. Iekļaujiet papildu materiālu apjomu neparedzētiem gadījumiem. Parasti ir ieteicams pie kopējā daudzuma pieskaitīt no 10 līdz 20 procentiem.
  3. Plānojot budžetu, pieskaitiet iespējamās slēptās izmaksas. Sienu nojaukšanas, grīdas seguma noņemšanas vai citu darbu laikā jūs varat atklāt papildu problēmas, piemēram, bojātas caurules vai elektrības vadus. Iespējams, būs nepieciešams siltināt telpu vai uzlabot skaņas izolāciju. Šīs lietas ir grūti paredzēt, pirms celtnieki sāk darbu, taču tās ir vērts apsvērt.
  4. Nosakiet prioritātes. Kādi ir vissvarīgākie un neatliekamie uzdevumi? Tas palīdzēs efektīvāk sadalīt resursus un laiku.

uzrakstīs remonta plānu

2. Veiciet daļu darbu paši

Veiciet darbus, kurus varat paveikt paši, lai ietaupītu naudu par šiem pakalpojumiem. Šeit ir daži piemēri:

  1. sienu un griestu krāsošana tiek uzskatīta par salīdzinoši vienkāršu darbu. Jums būs nepieciešama krāsa, otas, rullīši un aizsargmateriāli grīdām un mēbelēm;
  2. arī lamināta, parketa vai flīžu grīdas seguma ieklāšanu var veikt patstāvīgi, ja ir piemēroti instrumenti. Lamināta un parketa ieklāšanas instrukcijas ir pieejamas internetā, un tās nodrošina ražotājs;
  3. gaismekļu uzstādīšana neprasa īpašas profesionālas iemaņas, bet prasa rūpību un uzmanību drošībai;
  4. plauktu, skapīšu un citu mēbeļu uzstādīšanu var veikt arī pašu spēkiem.
meistars slīpē griestus

3. Rūpīgi izvēlieties būvmateriālus

Aptuveni puse no jūsu renovācijas budžeta tiks iztērēta materiāliem, kas tiek izmantoti remonta vai būvniecības sākotnējā posmā: gruntskrāsa, špakteles, izolācijas materiāli un elektroinstalācija (vadi, rozetes, slēdži). Materiālu daudzumu jums palīdzēs noteikt strādnieki. Daļa no budžeta tiks atvēlēta krāsai griestiem, tapetēm vai sienu krāsām, flīzēm vannas istabai un grīdai, kā arī citiem materiāliem.

Šeit ir daži veidi, kā ietaupīt naudu materiāliem:

  • meklējiet atlaides un izpārdošanas akcijas, kā arī sekojiet līdzi akcijām veikalos;
  • pērciet lielos daudzumos – tā bieži vien ir izdevīgāk;
  • pērkot materiālus, pārliecinieties, ka jums ir iespēja atgriezt neizmantotos materiālus;
  • ja renovāciju veic celtniecības uzņēmums, iespējams, tas var sniegt atlaides materiālu iegādei, pērciet materiālus ar tā starpniecību;
  • parasti lētāk ir krāsot sienas nekā tapetēt. Krāsas cenā ietilpst tikai materiāls un otas, savukārt tapetēm nepieciešama līme un pareizi jāaprēķina ruļļu skaits.

grīdas seguma izvēle

4. Atsakieties no pārbūves

Pieņemsim, jums ir plašs vienistabas dzīvoklis ar standarta plānojumu. Nemēģiniet to pārveidot par divistabu dzīvokli – sienu nojaukšana un pārplānošana izmaksās dārgi un apēdīs lielu daļu no jūsu budžeta.

Tā vietā, lai pārplānotu dzīvokli, varat apsvērt variantus, kuros telpa tiek sadalīta ar mēbeļu vai dekoratīvu starpsienu palīdzību. Šādā veidā dzīvojamā istabā var izveidot atsevišķas zonas darbam, atpūtai vai ēdināšanai.

Labākais padoms: atstājiet sienas tādas, kādas tās ir. Tā vietā, lai tērētu naudu pārbūvei, labāk ieguldiet to uzlabojumos, kas padarīs jūsu dzīvi ērtāku, piemēram, uzstādiet ērtāku vannu.

istabas interjera dizains

5. Atkārtoti izmantojiet mēbeles

Pirms iegādāties jaunas mēbeles, novērtējiet esošās mēbeles – iespējams, tās var vienkārši atjaunot vai iztīrīt, un mēbeles izskatīsies kā jaunas.

Apsveriet mēbeļu atkārtotu izmantošanu vai elementu izmantošanu jauniem projektiem. Piemēram, no veca rakstāmgalda var izgatavot TV statīvu vai kafijas galdiņu. Varat arī sameklēt specializētus uzņēmumus, kas piedāvā mēbeļu pārtapsēšanu – parasti tas ir lēts pakalpojums. Jebkurā gadījumā tas ir lētāk nekā iegādāties jaunas mēbeles.

Padomājiet, kā vēl varētu ietaupīt naudu. Piemēram:

  • grāmatu skapju vietā varat izmantot tikai plauktus, īpaši, ja jums nav daudz grāmatu;
  • virtuvē varat nomainīt skapīšu durvis vai darba virsmas, nav pilnībā jāmaina virtuve.

Mēbeles var atsvaidzināt, pārkrāsojot, slīpējot un lakojot. Mēbelēm var nomainīt arī furnitūru vai kājiņas, taču nevajag taupīt uz furnitūras kvalitāti. Lēti pārklājumi uz rokturiem var ātri nolietoties, padarot tos paviršus, nevīžīgus, un jums tos nāksies nomainīt vēlreiz.

vecu mēbeļu atjaunošana

Sadarbība ar Incredit

Incredit ir uzņēmums, kas veiksmīgi darbojas finanšu pakalpojumu sniegšanā Latvijas iedzīvotājiem jau 13 gadus, kuru laikā spējis kļūt par vienu no līderiem patēriņa kreditēšanas jomā, ar vairāk nekā 200 000 apmierinātu klientu.

Šo un citus interesantus un noderīgus rakstus par šībrīža aktualitātēm, kā arī vienmēr svarīgām tēmām, piedāvā uzņēmums Incredit. Ja plānojat remontu mājās un ir nepieciešama papildu finansēšana, vajadzīgo summu vai daļu no tās varat ērti saņemt kā patēriņa kredītu, piemēram, no kompānijas Incredit piedāvāto pakalpojumu klāsta.

Pirms aizņemties, rūpīgi izvērtējiet savu finansiālo situāciju un spēju aizņēmumu laikus atdot, kā arī rūpīgi izplānojiet aizņēmuma atdošanu.

Bildes: www.unsplash.com www.pexels.com


Patika raksts? Novērtē!
Reitings: 5/5 (2 balsojumi)
Padomi, kā uztaisīt remontu ērtāk un izdevīgāk
Vēlies saņemt vairāk interesantus rakstus?
SIA InCREDIT GROUP ir Rietumu Bankas meitas uzņēmums.
Speciāla atļauja patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniegšanai Nr. NK-2016-018.
© 2011-2024 Incredit
Kr.Barona 130 k4, Rīga LV-1012 Visas tiesības aizsargātas