Cik izmaksā bērna sagatavošana skolai?

Skolēniem mācību gada sākums asociējas ar garderobes atjaunošanu un tīru burtnīcu smaržu, bet vecākiem tas asociējas ar papildu izdevumiem. Skolas piederumu iegādes izmaksas pieaug ar katru dienu. Kā liecina daži avoti, 2021. gadā vecāki vidēji iztērēja līdz 100 eiro, lai sagatavotu bērnu skolai, bet 2022. gadā – jau līdz 200 eiro. Kā situācija ir mainījusies šogad?

bērns lasa grāmatu

Ar gatavošanos mācību gadam saistītās izdevumu kategorijas

Lai aprēķinātu, cik izmaksās sagatavošanās skolai, vispirms ir jāsaprot, kādas lietas ir jāiegādājas. Šeit ir uzskaitītas galvenās preču kategorijas, kas vecākiem jāiegādājas pirms mācību gada sākuma.

Skolas formastērpi un apģērbs

Vairumā gadījumu jauna mācību gada sākums nozīmē garderobes atjaunošanu. Tas ir tāpēc, ka septembris ir arī jaunās sezonas sākums, laiks, kad jāpārskata apģērbs un jānomaina viss, no kā bērns ir izaudzis. Neaizmirstiet arī par sporta apģērbu sporta nodarbībām skolā.

Papildus ikdienas garderobes atjaunināšanai dažiem skolēniem ir jāiegādājas arī jaunas skolas formas.

Mācību grāmatas

Saskaņā ar likumu Latvijā mācību grāmatas un papildu literatūru, tostarp darba burtnīcas, finansē no valsts budžeta. Vecākiem ir jānodrošina savs bērns ar individuāliem mācību līdzekļiem – burtnīcām, kladēm, kancelejas precēm, apģērbu, apaviem un higiēnas piederumiem.

Mugursomas un skolas piederumi

Burtnīcas, pildspalvas, zīmuļi un citas rakstāmlietas, kā arī penālis un mugursoma ir jānodrošina vecākiem. Burtnīcu skaits ir atkarīgs no konkrētās skolas prasībām. Ņemiet vērā, ka saskaņā ar likumu tādas lietas kā krāsas, plastilīns un krītiņi nav jāpērk – arī šie materiāli ir jāfinansē valstij.

piederumi skolai

Papildu nodarbības un pulciņi

Ja jūsu bērns apmeklē mūzikas skolu, sporta sekciju vai citas papildu nodarbības, jums ir jāņem vērā arī šīs izmaksas. Papildus samaksai par šīm nodarbībām ir jānopērk speciāls apģērbs, ja tas ir nepieciešams, un instrumenti – mūzikas instrumenti, krāsas un otas vai citi materiāli atkarībā no tā, kādas nodarbības apmeklē jūsu bērns.

Mēbeles

Ja jūsu bērns gatavojas iet pirmajā klasē, nepieciešams viņam iekārtot darba vietu. Jums var būt nepieciešams rakstāmgalds un krēsls, kā arī galda lampa. Ja jums jau ir visas šīs mēbeles, iespējams, būs nepieciešams tās nomainīt pret tāda izmēra mēbelēm, kas ir piemērotākas viņa augumam.

Rēķinam, cik izmaksā bērna sagatavošana skolai

Lai aprēķinātu aptuveno budžetu, mēs izmantojām šādu sarakstu:

  • divi apavu pāri: ielas apavi un maiņas apavi;
  • apģērbu komplekts: divi pāri bikšu/svārku, divi T–krekli, divi krekli/blūzes;
  • virsdrēbes: rudens jaka;
  • sporta apģērbs: T–krekls, īsās bikses/šorti un apavi;
  • skolas mugursoma;
  • burtnīcas: 10 gab.;
  • klades: 5 gab.;
  • kancelejas preces: pildspalvas 3 gab., krāsainie zīmuļi (12 gab.), lineāls, dzēšgumija, parastie zīmuļi 3 gab.

Lūdzu, ņemiet vērā, ka šis ir minimālais komplekts, un tas var atšķirties atkarībā no dažādu skolu prasībām un jūsu bērna vēlmēm. Tāpat ņemiet vērā, ka šajā rakstā mēs ņemam vērā iepriekš minēto priekšmetu vidējās cenas.

Apavi

~70,00 EUR

Apģērbs

~100,00 EUR

Rudens jaka

~35,00 EUR

Sporta apģērbs

~25,00 EUR

Mugursoma

~40,00 EUR

Burtnīcas un klades

~6,00 EUR

Kancelejas preces

~5,00 EUR

Kopējā summa: 281 EUR.

kredīts skolai

Ja nepieciešams iegādāties skolas formas tērpu, atkarībā no komplekta var būt nepieciešami no 40 EUR. Piemēram, kleita meitenēm var izmaksāt 50 EUR, bet džemperis zēnam – 39,70 EUR. Skolas formas tērpu cenu piemērus var atrast www.skolasforma.lv.

bērns skolā

Kā ietaupīt naudu, sagatavojot bērnu skolas gaitām?

Pirms iepirkšanās iesakām sastādīt sarakstu ar precīzu informāciju par to, kas jums jāiegādājas. Saraksts palīdzēs pieturēties pie plāna un samazinās impulsīvu pirkumu iespējamību. Tas jo īpaši attiecas uz gadījumiem, kad plānojat iepirkties kopā ar bērnu: sastādiet sarakstu kopā un vienojieties, ka pirksiet tikai to, kas ir sarakstā.

Šeit ir vēl daži ieteikumi:

  1. Rūpīgi izpētiet skolas sarakstu. Atcerieties, ka daudzus piederumus, piemēram, darba burtnīcas, finansē valsts. Ja no skolas saņemtajā sarakstā ir preces, kuras būtu jāfinansē valstij, lūdziet skolas administrāciju pārskatīt sarakstu.
  2. Apskatiet, kas jums jau ir: var gadīties, ka pirkumu saraksts saīsināsies. Ja jūsu bērns neiet pirmajā klasē, bet, piemēram, otrajā klasē, pastāv iespēja, ka viņam ir palikušas kādas lietas no pagājušā gada. Piemēram, otrklasniekam nav obligāti jāpērk jauna mugursoma, ja pagājušā gada mugursoma ir labā stāvoklī. Jūsu bērnam var būt palikušas dažas tukšas burtnīcas utt.
  3. Salīdziniet cenas dažādos veikalos. Neaizmirstiet pārbaudīt arī tiešsaistes veikalus: bieži vien tiešsaistes veikalos preces ir lētākas nekā veikalos tirdzniecības centros.
  4. Meklējiet akcijas. Pirms mācību gada sākuma dažādi veikali piedāvā akcijas. Piemēram, divi apavu pāri par viena pāra cenu vai gatavi kancelejas piederumu komplekti. Tā var daudz lētāk iegādāties nepieciešamās preces.
  5. Palūdziet uzdāvināt nepieciešamos priekšmetus. Daudzās ģimenēs ir ierasts apsveikt skolēnus ar mācību gada sākumu. Vienojieties par dāvanām ar radiniekiem. Piemēram, kāds var uzdāvināt jaunu mugursomu, bet kāds cits – kurpes, par kurām sapņo bērns.

Lai samazinātu finansiālo slogu nākamās vasaras beigās, iesakām jau iepriekš plānot budžetu skolas gaitu sākšanai. Ideālā gadījumā to vajadzētu darīt ģimenes budžeta plānošanas posmā noteiktam periodam, piemēram, gada sākumā vai sezonas sākumā – tas ir atkarīgs no tā, kad esat pieraduši plānot savu budžetu.

bērni zīmē

Sadarbība ar Incredit

Incredit ir uzņēmums, kas veiksmīgi darbojas finanšu pakalpojumu sniegšanā Latvijas iedzīvotājiem jau 12 gadu, kuru laikā spējis kļūt par vienu no līderiem patēriņa kreditēšanas jomā ar vairāk nekā 200 000 apmierinātu klientu.

Šo un citus interesantus un noderīgus rakstus par šībrīža aktualitātēm, kā arī vienmēr svarīgām tēmām, piedāvā uzņēmums Incredit. Ja jūsu bērns dodas uz skolu un jums ir nepieciešams papildu finansējums, lai iegādātos visu nepieciešamo, vajadzīgo summu vai daļu no tās varat ērti saņemt kā patēriņa kredītu, piemēram, no kompānijas Incredit piedāvāto pakalpojumu klāsta.

Pirms aizņemties, rūpīgi izvērtējiet savu finansiālo situāciju un spēju aizņēmumu laikus atdot, kā arī rūpīgi izplānojiet aizņēmuma atdošanu.

Rakstā izmantotie foto avoti: www.unsplash.com www.pexels.com

Patika raksts? Novērtē!
Reitings: 5/5 (1 balsojumi)
Kā pareizi aprēķināt izmaksas bērna mācībām?
Vēlies saņemt vairāk interesantus rakstus?
SIA InCREDIT GROUP ir Rietumu Bankas meitas uzņēmums.
Speciāla atļauja patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniegšanai Nr. NK-2016-018.
© 2011-2024 Incredit
Kr.Barona 130 k4, Rīga LV-1012 Visas tiesības aizsargātas